Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 122 23 24 25 2629 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 15 lip 2014 21:57:48 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
Skrócona wersja tego co 1h temu napisałem a nie zapisało:

1. Kabli teraz nie mam przed sobą, chyba firmy NETSET . Długości i kompletną nazwę dorzucę jutro
2. Oryginalne zasilacze(1GB) prosto z kartonika razem z AF24
3. Krótkie skrętki(od POE do RB750GL) zdążyłem sprawdzić że są ok

A jakiej firmy kabel do tego używacie?


Na górę
Post: śr, 16 lip 2014 8:03:14 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7571
Netset to dobra skrętka ale kategorii 5e.

Oczywiście znajdą się obrońcy tego kabla przy zastosowaniu gigabita, jednak jak chcesz mieć spokój - stosuj kat 6.
Ja przy takim sprzęcie stosuję kabel z UBNT (bodajże carier). By spać spokojnie i się nie zastanawiać czy go słońce nie uszkodzi wkładam go do czarnego peszla odpornego na UV (te peszle często są stosowane w mechanice).

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 16 lip 2014 15:41:39 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
kabel: NETSET UTP PE 5e 24AWG 0,5mm Cu ISO.IEC11801 TIA/EIA 568B :)

1 nadajnik. Kabel 12,5m (ostatnie 4m zbiega się z innymi skrętkami)
2 nadajnik. Kabel 4m (jedyny na maszcie).

Plan (ale na następny tydzień)
Zamawiam coś lepsiejszego i pakuję w peszle.

Wszystkim wielkie dzięki za infa a najszybciej jak się da wkleję raporcik jak poszło. :okularnik:


Na górę
Post: pn, 28 lip 2014 9:16:35 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 21 lip 2009 17:40:03
Posty: 10
Widzę że na tym wątku jest najwięcej znawców AF24 dla tego proszę o poradę.
Planuje zestawić linka na 3400 m. Obecnie link na 5 GHz w szczycie nie jest w stanie przepchać więcej niż 50 M dla tego wybór padł na AF24.
Pytanie czy coś takiego mi pójdzie. Mam pełną widoczność optyczną ale przed blokiem z którego nadaje jest inny blok w tej samej linii. Nie zasłania mi widoku ale nie wiem czy nie będzie za bardzo negatywnie wpływał na strefę fresnela blok przede mną jest w odległości ok 50m.
Pyt. 1 Czy ryzykować i zestawiać tam link na AF24 ?
Pyt. 2 Jak się najlepiej zabezpieczyć przed padaniem portów ETH długość kabla na zewnątrz to max 3 m w domu 2 m. Czy w ogóle przy takim małym dystansie jest sens coś montować ?
Pyt. 3 Jak to zasilić mam obecnie wszystko na 24 v czy robić przetwornicę na 48v czy wymienić zasilacz (dodatkowe koszta + szafa na aku ) i przetwornica z 48 na 24V.

Może i pytania błache ale pytam się was jako bardziej doświadczonych w temacie.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Załącznik:
Komentarz: Widok z daleka
z daleka.PNG
z daleka.PNG [ 254.38 KiB | Przejrzano 5443 razy ]


Załączniki:
Komentarz: Widok z bliska na niebiesko zaznaczony blok przedemną
z bliska.JPG
z bliska.JPG [ 17.92 KiB | Przejrzano 5443 razy ]
Na górę
Post: pn, 28 lip 2014 10:04:49 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7571
link będzie działać bez problemu.

przy takich krótkich kablach i tak bym dał po jednym netprotectorze.

jak wystarczy Ci mocy w obecnym zasilaczu 24V, to dołożyłbym przetwornicę na 48 V

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 28 lip 2014 13:47:31 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16115
Lokalizacja: Nowa Ruda
Działać będzie - aczkolwiek w razie problemów możesz zestawić to w trybie TDD.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 28 lip 2014 21:22:37 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 30 mar 2014 0:22:17
Posty: 260
Lokalizacja: wrzaca
fakt... w sumie gdzies widziałem filmik ktoś zrobił link na 42 km
zgodnie z opisem to nawet przy zaphanym etherze powinno działą dobrze bo niby jest..

"obsługuje technologię AirSync ™, która pozwala na instalację urządzenia w miejscach występowania dużej gęstości radiolinii i funkcjonowanie linku bez zakłóceń. "

_________________
www.coresystem.pl


Na górę
Post: śr, 27 sie 2014 21:53:35 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 sie 2008 14:12:48
Posty: 1
Witam

Jest szansa że AirFiber24 na 12.0km przepcha przynajmniej 50Mbps TCP ? widoczność 100% "strefy" czyste, 5GHz odpada straszny syf w eterze :/


Na górę
Post: śr, 27 sie 2014 22:03:55 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 991
Lokalizacja: Suwałki
pro_pl pisze:
Witam

Jest szansa że AirFiber24 na 12.0km przepcha przynajmniej 50Mbps TCP ? widoczność 100% "strefy" czyste, 5GHz odpada straszny syf w eterze :/


Jest szansa że przepcha więcej , ale moc na max co oznacza że w razie kontroli.....dupa.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 29 sie 2014 23:28:49 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16115
Lokalizacja: Nowa Ruda
Przy 12km to nie ma co się pchać w AFa. Lepiej zainwestować w normalną radiolinię - taniej wyjdzie niż AF24.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 05 wrz 2014 14:31:06 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
m4r3cki pisze:
kabel: NETSET UTP PE 5e 24AWG 0,5mm Cu ISO.IEC11801 TIA/EIA 568B :)
Wszystkim wielkie dzięki za infa a najszybciej jak się da wkleję raporcik jak poszło. :okularnik:


Testy był dawno temu:-) , dziwne bo dziwne:
Miejsce: korytarz, anteny oparte o ściane , złapały sygnał -60pare. Kabel i UBNT i Seven Kat.6. Wyniki:

1. MT450G +AF24 nadajnik -> AF24 + MT 450G , max poszło 99Mbps (UTP szło 700Mps :zzz: )
2. Lan 1GB lapek + AF24 Nad -> AF24 + Lan 1GB , Max 240 Mbps (UTP 700Mps)

Nic. widząc, że jeden podłączony nadajnik zap.....a aż miło na odległości 2,4km postanowiłem zaryzykować. Kupiony nowy zestaw i chciałem link zestawic na 11km. Trudno nie udało się. Producent piszę że do 15km ale świadomy, że na forum piszecie że na 11km to radiolinia postanowiłem zmniejszyć odległość do 5.9km (tyle widnieje w linku na Power M10). Myślę sobie - pójdzie , musi k...a i nie poszło:-(
Dlatego prośba do Forumowiczów o screena z linkami działającymi powyżej 5km i prośba o screena z konfiguracją zakładki "Wireless". Chciałbym po prostu mieć spokojną głowę bo już k....a nie wiem co mam począć :placzek:


Na górę
Post: pt, 05 wrz 2014 14:56:50 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 991
Lokalizacja: Suwałki
A Jaką moc ustawiłeś ? Z AF24 robiłem podobny test, w pokoju, myślałem że jak leżą obok siebie to link się zapnie, a tu zonk. Akcja taka że musiałem je wizować :D (w pokoju) , poustawiałem AF24 na książkach aż do momentu komunikatu override (przester). ostawiłem na -45 i szło pięknie 650/650, po obu stronach CCR'y.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 05 wrz 2014 16:50:12 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7571
AF24 wizuje się powoli i do bólu :)

Warunek: mocowanie jak do każdej innej radioli, czyli "nie ma prawa nic drgnąć nawet o milimetr, zarówno w pionie jak i poziomie" . Inaczej marnujesz tylko swój czas.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 05 wrz 2014 17:18:53 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
@Method - na poland obecnie mam 20dbm ale na United State bylo -33 i też niet:-(,

ale skoro są od Was odzewy więc k...a działa więc radośniejszy koniec tygodnia jest i od poniedziałku do boju :zlosnik: (czy nie powinniśmy w niedziele "do boju" krzyczeć Polakom w meczu z Gibraltarem:D ?)


Na górę
Post: pt, 05 wrz 2014 17:32:49 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 991
Lokalizacja: Suwałki
m4r3cki pisze:
@Method - na poland obecnie mam 20dbm ale na United State bylo -33 i też niet:-(,

ale skoro są od Was odzewy więc k...a działa więc radośniejszy koniec tygodnia jest i od poniedziałku do boju :zlosnik: (czy nie powinniśmy w niedziele "do boju" krzyczeć Polakom w meczu z Gibraltarem:D ?)


Jeszcze dokładnie zwizuj, ustaw na 33dBm. Na 5 km spokojnie powinno to działać.

A jeśli chodzi o siatkówkę , jak nasi zagrają tak jak poprzednie mecze, to mistrzostwo w garści.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: ndz, 07 wrz 2014 0:52:58 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16115
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ustaw na Belize i wizuj tylko w trybie TDD.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 09 wrz 2014 10:46:29 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
na szybko piszę bo dalej w teren.
jest postęp. na bezile w ręce złapaliśmy -90 8( ale ze względu na niesprzyjające warunki musimy przełożyć wizowanie na później i dam znać

dzięki za wpisy i rady!

edit:

byliśmy i nie poddajemy się . Anteny spinają się na sygnale -74/-78 (Łańcuch 0 siła sygnał/Remote Łańcuch 0 siła sygnału) natomiast Łańcuch 1 siła sygnał/Remote Łańcuch 1 siła sygnału mają wartość -83/0 i ciągle zrywa połączenie (chyba to jest to co pisal Orin. Tzn anteny do rury stabilnie zmontowane ale jeden z masztów jest na otwartej przestrzeni blisko morza i "trochę" giba ale ten temat pomijam bo po ogarnięciu się wracam i odciągi instalujemy)
Pytania:
1. Uszkodzony tor Łańcuch 1?
2. Jaki wpływ na moc sygnału ma ustawienie Local Modulation Rate(QPSK, QAM) tak jak przy radiolach (im większe QPSKa, QAM to gorzej na odległość i przepustowość),?? (jeżeli macie jakieś linki do poczytania to poproszę)

3. Piszecie że testować w trybie TDD, dla uściślenia spytam TDD= full duplex?!


Na górę
Post: śr, 17 wrz 2014 11:47:29 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
odpisze, żeby było, że nowa wiadomośc jako edit w poście wyżej
z ciekawszych tematów związanych z powyższymi próbami zamiany Power M10 na AF24. Otóż anteny wiszą na tych samych masztów - różnią się 1m w położeniu. i Power M10 pokazuje dystans 5.9km , a AF24 pokazuje 5.56km 8( . Kto znajdzie brakujące 340m stawiam browarka:D


Na górę
Post: czw, 18 wrz 2014 15:29:55 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16115
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ustaw proszę Cię tryb TDD i dopiero wizuj. Pisze jak WÓŁ w instrukcji obsługi.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 18 wrz 2014 21:28:52 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1486
Lokalizacja: szczecin
Łańcuch 0 Siła sygnału:

-57 dBm
Łańcuch 1 Siła sygnału:

-54 dBm
Remote Łańcuch 0 Siła sygnału:

-56 dBm
Remote Łańcuch 1 Siła sygnału:

Odleglosc 4,7km
Belize

czemu modulacja nie wskakuje mi na 6x?

Local Modulation Rate:4x (16QAM MIMO)
Remote Modulation Rate:4x (16QAM MIMO)
TX Capacity:517,551,360 bps
RX Capacity:517,262,080 bps

Jak zyc? :-)

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Post: pt, 19 wrz 2014 9:01:09 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 991
Lokalizacja: Suwałki
mpmac pisze:
Łańcuch 0 Siła sygnału:

-57 dBm
Łańcuch 1 Siła sygnału:

-54 dBm
Remote Łańcuch 0 Siła sygnału:

-56 dBm
Remote Łańcuch 1 Siła sygnału:

Odleglosc 4,7km
Belize

czemu modulacja nie wskakuje mi na 6x?

Local Modulation Rate:4x (16QAM MIMO)
Remote Modulation Rate:4x (16QAM MIMO)
TX Capacity:517,551,360 bps
RX Capacity:517,262,080 bps

Jak zyc? :-)

Jaką moc masz ustawioną ?
Różnica w sygnałach 2-3 dBm to niedowizowane dokładnie.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pn, 22 wrz 2014 9:17:13 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
broken pisze:
Ustaw proszę Cię tryb TDD i dopiero wizuj. Pisze jak WÓŁ w instrukcji obsługi.


prośba spełniona i mam wrażenie że muszę przeprosić za swoją niewiedzę, więc PRZEPRASZAM. Dziękuję za odpowiedź. Dziś jeszcze zwizujemy, bo obecnie
Łańcuch 0 siła sygnału/Łancuch 1 siła sygnału: -77/-86
Remote Łańcuch 0 siła sygnału/ Remote Łancuch 1 siła sygnału: -71/-74

a pingi nie przerwane max 2ms :)


Na górę
Post: sob, 04 paź 2014 9:04:13 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1704
Lokalizacja: Rybnik
Gdyby komuś wyjarało ETH w AF24 to już mamy za sobą kilka udanych napraw więc można zgłaszać na płatną.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: sob, 04 paź 2014 9:36:20 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4664
z ciekawości.. ile $??


Na górę
Post: sob, 04 paź 2014 16:31:41 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1704
Lokalizacja: Rybnik
Około 200 netto.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 122 23 24 25 2629 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 30 maja 2017 3:24:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl