Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 29 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 18 lis 2016 20:23:50 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 31
Może faktycznie jeszcze spróbujemy to zwizować, ale czy to możliwe że coś sie ruszyło i tylko jedna polaryzacja się rozjechała?


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 21:39:21 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2930
tak, miałem identycznie.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 21:47:12 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 31
dzięki, jutro zawalczymy i dam znać


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 22:00:34 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2930
u nas było po wymianie lin na maszcie, a nec na 32ghz całkiem się rozłączył wtedy.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 22:05:38 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 31
:D my też wymienialiśmy odciągi, ale później wizowaliśmy jeszcze ale może się coś ruszyło


Na górę
Post: sob, 19 lis 2016 13:10:29 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 31
wizowanie niestety nic nie dało, więc chyba sie radio wysypało
trudno wymiana
orientuje się ktoś z szanownych forumowiczów czy ktoś naprawia AF24?
chodzi o radio


Na górę
Post: sob, 19 lis 2016 13:47:33 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 14 lip 2010 11:32:50
Posty: 9
Ja naprawiałem radio w ATS. Uszkodzony był jeden chain. Koszt około 400 netto. Airfiber wisi już kilka miesięcy od naprawy i wszystko działa jak należy.


Na górę
Post: sob, 19 lis 2016 14:55:28 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7594
Wiem że to naprawiają też w CDR, ale okres oczekiwania to porażka.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 19 lis 2016 16:42:14 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16132
Lokalizacja: Nowa Ruda
Procedura ustawiania AF24 jest trochę skomplikowana. Po pierwsze na dzień dobry należy ustawić sobie region na Belize i rozkręcić na MAXa jak tylko się da. Potem koniecznie ustawić je w Half-Duplex - wizowanie przy Full Duplexie jest o wiele trudniejsze. Jak już dowizujemy na maksymalny sygnał jaki da sie uzyskać to dopiero wtedy należy przełączyć link na Full Duplex. Jak to ustawialiśmy na 6km to był dramat.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 20 lis 2016 0:11:28 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 21:50:14
Posty: 16
Mamy 2 linki jeden na ok. 7,7 km (obecnie brak widoczności optycznej bo drzewa urosły, ale działa całkiem nieźle, jednak planujemy wyniesienie go nieco wyżej). Był to początek produkcji AF24. Dokładnie pamiętam przy wizowaniu używaliśmy dobrej lornetki. Fakt urządzenia były ustawione na full power (łatwiej było znaleźć sygnał), ale i full duplex. Ważne, aby urządzenia znajdowały się w pionie inaczej sygnał się rozjedzie. Mieliśmy taki problem z drugim linkiem na ok. 3 km i AF24 z jednej strony instalowany był na istniejącym delikatnie krzywym maszcie co można było zaobserwować na miernikach mocy.


Na górę
Post: ndz, 20 lis 2016 10:21:20 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 15 sie 2008 9:24:28
Posty: 63
Według mnie wcale nie jest ciężko zwizować fibera,no chyba że robi się to pierwszy raz.Jak weszły fibery to chyba z póltorej godziny jak nie dłużej siedziałem na maszcie.Mamy link na 8.5 km. i jeśli dobrze pamiętam to ustawialiśmy go w około 0.5 godziny.Dłużej schodziło z krótszymi linkami.Wole wizowac fibery niż zestawic link na urządzeniach ac,co prawda ac szybko się wizuje ale później siedzisz i bawisz się pół dnia kanałami .


Na górę
Post: ndz, 20 lis 2016 13:13:23 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 161
Kilka razy wizowałem af24 na linkach ok 3,5km, jakoś nie było z tym problemów. Tak jak broken mówił kraj na Belize, rzut ok na mapę Google i jazda. Po 2 razy z każdej strony. Później zmniejszyć moc. Wiszą nie ruszane 3 lata.


Na górę
Post: czw, 08 gru 2016 0:47:46 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1162
Mam pytanko: czy jeśli na jednej rurze będą wisiały dwa AF24 jeden nad drugim i jeden z nich skierowany na godzinę 9 a drugi na 12:15 to się nie pogryzą?
Na coś zwrócić uwagę przy konfiguracji?


Na górę
Post: czw, 08 gru 2016 1:10:10 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7594
nic im nie będzie. jeśli to możliwe to rozsuń je w pionie o 2 metry

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 08 gru 2016 1:11:32 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3368
Lokalizacja: Szczecin
I kanał TX i RX na obu ten sam.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 0:37:19 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1162
zajadacz pisze:
I kanał TX i RX na obu ten sam.

Czyli np:
tx/rx 24,2/24,1 > link1> tx/rx 24,1/24,2 > switch> tx/rx 24,1/24,2 >link2> tx/rx 24,2/24,1 ???


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 0:43:39 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3368
Lokalizacja: Szczecin
Tak. Jak w jednej lokalizacji będziesz mieć ten sam Rx na jednym urządzeniu, co Tx na drugim to będą się wzajemnie zakłócać. Tx wali z dużą mocą, anteny nie są idealne, zawsze mają jakieś listki boczne/wsteczne i nawet jak anteny będą plecami do siebie, to będzie odbierać sygnał z sąsiedniego urządzenia. Z tego co pamiętam to są przykłady takich konfiguracji w oficjalnych materiałach UBNT.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 18:50:09 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 573
Moje asy powiesiły na "pałę" i uzyskali -69dBm, załączam po wizowaniu.
Jest ustawione na half-duplex.
Czy modulacja nie powinna być wyższa?
Proszę o uwagi jezeli cos powinnismy poprawić


Załączniki:
af24.jpeg
af24.jpeg [ 7.84 KiB | Przejrzano 1107 razy ]

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"
Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 18:58:36 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 161
Ustaw na full duplex. My przy - 60 mamy 6x 64qam 774Mbps.
Przerywa kilka razy w roku przy naprawdę obfitym opadzie.

PS. Widzę że chyba tylko ja się przejmuje mocą nadawania:D


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 19:04:04 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1004
Lokalizacja: Suwałki
qbal pisze:
Ustaw na full duplex. My przy - 60 mamy 6x 64qam 774Mbps.
Przerywa kilka razy w roku przy naprawdę obfitym opadzie.

PS. Widzę że chyba tylko ja się przejmuje mocą nadawania:D


Ja na 2,3 km mam ustawione 27 dBm i sygnał dupy nie urywa ale stabilnie jest na 774 Mbps.

Załącznik:
a.png
a.png [ 25.6 KiB | Przejrzano 1091 razy ]

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 23:07:02 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 573
qbal pisze:
Ustaw na full duplex. My przy - 60 mamy 6x 64qam 774Mbps.
Przerywa kilka razy w roku przy naprawdę obfitym opadzie.

PS. Widzę że chyba tylko ja się przejmuje mocą nadawania:D


dzieki, wizowanie robilismy zgodnie z procedura podana przez brokena, a tam jest wyraznie: moc na maxa :)
dzisiaj zmniejszam coby temepratura na koncowce mocy spadla

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 23:14:29 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 161
Z 2 stron dowozuj a potem zjedz mocą i ustaw sobie full duplex+ autommatic rate adaptation- fajnie to działa, zupełnie inaczej niż na sprzętach 5ghz. Spokojnie 750/750 pójdzie przez to przy równym pingu ok. 1-2ms


Na górę
Post: sob, 25 mar 2017 10:46:40 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 573
Padła mi jedna sztuka af24v1 zasilana oryginalnym zasilaczem POE na 55m kablu - po prostu nie świeci.
Czy tam jest jakaś przetwornica do podmiany, ktoś z Was rozbierał to ustrojstwo?

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: ndz, 26 mar 2017 23:05:06 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1912
cserf pisze:
Padła mi jedna sztuka af24v1 zasilana oryginalnym zasilaczem POE na 55m kablu - po prostu nie świeci.
Czy tam jest jakaś przetwornica do podmiany, ktoś z Was rozbierał to ustrojstwo?
Mi podobnie padła sztuka. Naprawa niestety nieopłacalna.


Na górę
Post: wt, 28 mar 2017 15:03:52 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1228
dominiaz pisze:
cserf pisze:
Padła mi jedna sztuka af24v1 zasilana oryginalnym zasilaczem POE na 55m kablu - po prostu nie świeci.
Czy tam jest jakaś przetwornica do podmiany, ktoś z Was rozbierał to ustrojstwo?
Mi podobnie padła sztuka. Naprawa niestety nieopłacalna.

Spytaj w wesspolu, mi naprawili pogwarancyjnie 2 sztuki.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 29 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 29 cze 2017 17:38:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl