Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11
Autor Wiadomość
Post: sob, 14 paź 2017 20:12:27 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7878
na taką odległość anteny masz o zbyt małym zysku by pracowało to stabilnie z zapasem mocy dla tej przepustowości.

co do Tx=0 to kwestia zakłóceń. ja ostatnio musiałem przenieść ten sprzęt z jednej miejscówki jak konkurencja zamontowała kilka sprzętów w AC i sieje w całym pasmie. podejrzewam wcześniej zakłócenia, ale teraz spokojnie się zestawiają na 8x w dwie strony i są stabilne jak skała.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 15 paź 2017 18:04:26 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 256
Lokalizacja: kuj-pom
Jakie anteny powinny być dla tej odległości ?


Na górę
Post: ndz, 15 paź 2017 20:30:13 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7878
ja miałem na podobnej odległości podpięte Rocketdishe 30 i zmniejszoną moc. spinało się na 8x a przy gorszej pogodzie 6x

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 16 paź 2017 21:15:22 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 256
Lokalizacja: kuj-pom
Wracam do tego linku:

AF5 + antena RocketDish 30dB.
Teraz mam ten sprzęt założony na 14,4 km i jest sygnał -56 (ja ustawiłem -58..-62) moc ustawiona na 45 dBm polaryzacja HV.
Anteny linkują na Duty Cycle 50% 170/20 Mbs. Local modulation jest 6x lub 8x. Hm 20 Mbs to remote modulation rate 1/4x (QPSK SISO). Trochę słabo. Musiałbym Slave dowizować.

Czy warto się pchać tym sprzętem AF5 + antena Rocket 30dB pójdą na 18,3 km ? Czy lepiej drugą radiolinię na 6,6 km powiesić ? W tej chwili na tym drugom moście wiszą PB 400 ISO. Max przepustowość to 85 Mbs, średnie pingi to 7,3 ms. Wszystko śmiga OK.


Na górę
Post: pn, 16 paź 2017 22:45:26 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7878
wg mnie masz spore zakłócenia i wymiana na inny sprzęt na 5GHz mija się z celem. Do tego widzę że mocą chcesz zawojować świat a w tym sprzęcie nie o to chodzi. Ustawisz wyższą moc, to modulacja leci na łeb na szyję :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 9:28:35 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 256
Lokalizacja: kuj-pom
Zmniejszyłem moc na 43 dBm i dowizuję antenę slave. W połowie tego mojego aktualnego mostu konkurencja ma swój duży maszt i full anten dlatego są te zakłócenia. Przeniesienie tego mostu na 18,6 km da mi inny kierunek odchylony o jakieś 30 stopni i może tam są mniejsze zakłócenia ? Omijam konkurencję. Czy ten sprzęt pójdzie na te 18,6 km ?


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 11:21:58 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3666
Lokalizacja: Szczecin
ferrit pisze:
Czy ten sprzęt pójdzie na te 18,6 km ?
Policz to się dowiesz. To jest jak radiolinia, tutaj sygnały muszą być bardzo zbliżone do tych z kalkulatora. Inaczej coś niedowizowane, albo coś przesłania.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 21 lis 2017 18:18:09 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 812
Ile max przepuszcza wam AF5X ?
U nas procuje to w cyklu 75% i pojemność zestawia się jakoś 380/120 , ale max co tym można przerzucić to 230 w jedną stronę.


Na górę
Post: czw, 23 lis 2017 0:29:24 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16241
Lokalizacja: Nowa Ruda
U mnie się zestawia na 10km na podobne wartości i tyle samo przerzuca na ile się spina.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 23 lis 2017 9:45:39 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2925
U nas też zawsze przerzuca tyle na ile się składa


Na górę
Post: pt, 24 lis 2017 0:04:40 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 812
broken pisze:
U mnie się zestawia na 10km na podobne wartości i tyle samo przerzuca na ile się spina.

A to ciekawe hmm. Testowałem już kilka ustawień i za nic nie idzie wiecej przepchać jak te 230-240 Mb. Kanał jest czysty.
A podzielicie się ustawieniami?

Ok. Temat rozwiązany. Pokombinowałem z ustawieniami i po załączeniu opcji SHORT CP , przerzuca tyle na ile się spina.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 12 gru 2017 10:21:46

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl