Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 10 mar 2018 19:21:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 05 cze 2013 10:55:24
Posty: 50
Witam, mam zamiar postawić maszt 16m na budynku o wymiarach 14x5m, wiem że budynek będzie za wąski więc mam zamiar "poszerzyć" go wstawiając słupy pod odciągi, pytanie o ile musiałbym go poszerzyć? Czy jeśli wstawiłbym 2 słupy w odległości 5m czyli powstałaby mi przestrzeń 14x10m byłaby to wystarczająca powierzchnia? Czy trzeba by robić na 3 strony czy raczej na 4 strony?


Załączniki:
mm.png
mm.png [ 2.74 KiB | Przejrzano 1385 razy ]
Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 20:11:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
o jakich słupach mówisz?
jak wysoki jest budynek
jak wysoko nad ziemią będzie mocowany maszt
jaka jest konstrukcja budynku
i najważniejsze jeśli odciągi nie będą mocowane do budynku
to taka konstrukcja wymaga pełnego pozwolenia na budowę
więc nasza pomoc na niewiele się zda bo ktoś to i tak będzie musiał policzyć
i się pod tym podpisać


Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 21:16:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 05 cze 2013 10:55:24
Posty: 50
hub_lan pisze:
o jakich słupach mówisz?
jak wysoki jest budynek
jak wysoko nad ziemią będzie mocowany maszt
jaka jest konstrukcja budynku
i najważniejsze jeśli odciągi nie będą mocowane do budynku
to taka konstrukcja wymaga pełnego pozwolenia na budowę
więc nasza pomoc na niewiele się zda bo ktoś to i tak będzie musiał policzyć
i się pod tym podpisać



słupy stalowe w kwadracie 10x10 (mogę dać grubsze) zalane w ziemii
budynek o wysokości 4m
masz będzie mocowany również na wysokości 4m
są to garaże o dachu jednospadowym pustak + zalewane słupy które oddzielają bramy
właśnie dlatego chce zamocować odciągi do dodatkowych słupów które będą robiły jako narożniki wiaty którą dobuduję do garaży


Załączniki:
m1.png
m1.png [ 14.88 KiB | Przejrzano 1364 razy ]
Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 21:52:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8379
jak odciągi zamocujesz do ziemi, to potrzebujesz projekt budowlany.

jak zamocujesz je do wiaty którą postawisz wcześniej, to całość tylko na zgłoszenie.


znam przypadek że na projekt nie szło załatwić masztu, to inwestor się wku.... i postawił wiatę (na zgłoszenie), a na wiacie maszt (też na zgłoszenie) :D

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 22:15:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
jak wysoko te słupy chcesz wpuścić w ziemię i wypuścić nad ziemię?
i jak wysoko na tych słupach nad ziemią chcesz mocowac te odciągi

sam maszt ma 16m a wieszasz go na 4m czyli razem ma 20m od ziemi

pasowało by bezpieczny rozstaw odciągów zrobić na kole o średnicy 17-18m
czyli w odległości od masztu 8,5-9m
zwłaszcza że to nie jest policzone dokładnie

mnie wychodzi że nie uda się odciągów zamocować jeszcze w obrysie budynku
no chyba że na ryzyko w samych rogach i wtedy 4 odciągi
ale nie wiem czy bym na te maszt chciał wychodzić przy takiej dziwnej konstrukcji


Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 22:31:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3501
Jeśli słup miałby wystawać z ziemi 4m, i chcesz zamontować do niego odciągi to...


... się złamie jak zapałka.

Mam słupy 15x15 wzmocnione prętami w środku i zalane betonem do solar trackerów. Na wietrze buja to się jakby było z gumy.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 22:38:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
Karas pisze:
Jeśli słup miałby wystawać z ziemi 4m, i chcesz zamontować do niego odciągi to...


... się złamie jak zapałka.

Mam słupy 15x15 wzmocnione prętami w środku i zalane betonem do solar trackerów. Na wietrze buja to się jakby było z gumy.


ja zakładałem ze nie wyżej niż 20cm od ziemi a 1,5m do ziemi
w srodku wypełnione dobrym betonem a na dole przewiercone w 2-3 poziomach i przełożone pręty zbrojen. 12mm i to wszystko dopiero oblane betonem i zasypane ziemią


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 13:30:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 05 cze 2013 10:55:24
Posty: 50
słupy min. musiałyby wystawać 2,5m nad ziemię mógłbym je powiązać ewentualnie z garażem aby uniknąć bujania/złamania. Rozważam jeszcze postawienie masztu na gruncie bo mam dosyć dużą działkę ale jakoś nie na rękę mi cała procedura budowlana itd. no chyba że nie będzie już innej sensownej drogi. Z drugiej strony mogą mi przeszkadzać trochę odciągi jeśli będę potrzebował zagospodarować inaczej działkę.

Ogólnie muszę uzyskać 20m
Może jakaś wieża/słup?


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 16:16:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
może być wieża tyle że musieli by Ci dorobić jakąś podbudowę pomiedzy wieżą a budynkiem
http://alupro.pl/katalog-produktow/wieze-aluminiowe/
jak widać wieża 500 o wysokości 16m ma u podstawy 1,5m
a 24m ma 3,5m
no i taka 16m kosztuje 5200 + instalacja


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 19:22:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 05 cze 2013 10:55:24
Posty: 50
hub_lan pisze:
może być wieża tyle że musieli by Ci dorobić jakąś podbudowę pomiedzy wieżą a budynkiem
http://alupro.pl/katalog-produktow/wieze-aluminiowe/
jak widać wieża 500 o wysokości 16m ma u podstawy 1,5m
a 24m ma 3,5m
no i taka 16m kosztuje 5200 + instalacja


Muszę o tym chyba pomyśleć tylko kurde mam 60m masztu a nie mam co z tym zrobić


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 19:51:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
mcflym pisze:
hub_lan pisze:
może być wieża tyle że musieli by Ci dorobić jakąś podbudowę pomiedzy wieżą a budynkiem
http://alupro.pl/katalog-produktow/wieze-aluminiowe/
jak widać wieża 500 o wysokości 16m ma u podstawy 1,5m
a 24m ma 3,5m
no i taka 16m kosztuje 5200 + instalacja


Muszę o tym chyba pomyśleć tylko kurde mam 60m masztu a nie mam co z tym zrobić


Czyjej produkcji to jest maszt ? może zadzwoń do producenta to Ci policzy jak to zrobić w Twoim przypadku i nie zedrze skóry


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 20:37:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 05 cze 2013 10:55:24
Posty: 50
Mantis prawdopodobnie


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 lis 2018 2:08:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl