Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 19 gru 2017 20:04:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 23
Witam! Potrzebuję się zorientować jaki mogę zamontować maksymalnie maszt na moim dachu. Jest to garaż. Dach dwuspadowy. Czerwone linie to szczyt. Proszę o opinie jaki max mogę postawić tam maszt. Oczywiście z odciągami. Dach ma może z 10 lat. Pokrycie blacha trapezowa, spad jakieś 45*


Załączniki:
Komentarz: Zielony Komin, czerwony szczyt dachu, czarny krawędzie dachu.
dach.png
dach.png [ 8.08 KiB | Przejrzano 1177 razy ]
Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 0:54:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1033
Lokalizacja: Kraków
na początek definicja jeśli to co narysowałeś to cały budynek a czerwone linie to tzw kalenica to masz dach 4 spadowy typu L

kolejna kwestia to ilość kondygnacji, konstrukcja ścian, konstrukcja dachu, lokalizacja i parametry wieńca....

oraz najważniejsze w którym punkcie miałby ten maszt stanąć i czy bezpośrednio pod nim jest jakiś element konstrukcyjny lub czy możliwa jest taka modyfikacja żeby wstawić jakieś podparcie oparte na elementach konstrukcyjnych

napisałeś że dach ma 10 lat a ile lat ma budynek i czy istnieje jakakolwiek dokumentacja projektowa/powykonawcza tego budynku

daj najpierw kilka fotek z zewnątrz oraz z poddasza i strychu to może da się coś przybliżyć


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 8:36:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 23
budynek też ma ok. 10lat. jest to garaż i poddasze. maszt nie wiem w którym miejscu dlatego pytam gdzie żeby dobrze było zamontować odciagi. na poddaszu nie ma nic więc spokojnie można coś wzmocnić byle by nie robić dużego otworu w dachu


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 9:25:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
zrób zdjęcia parteru (przestrzeni garażowej) i ew poddasza. Chodzi by zobaczyć czy jest tam coś co da się wzmocnić. Co z tego że dasz mocne odciągi jak maszt Ci wciśnie do garażu :) Korzyść tylko taka że nie poleci w bok :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 13:12:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 23
Ok w piątek będę w domu to porobię foty. Można nawet postawić jakiś dwuteownik od szczyty i zakotwic go do stropu. Ewentualnie przy końcach dłuższej części za fajermury i można przekręcić go do ściany tylko wtedy od zewnętrznej strony nie będzie gdzie zamocować odciagi


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 13:20:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1033
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
Co z tego że dasz mocne odciągi jak maszt Ci wciśnie do garażu :) Korzyść tylko taka że nie poleci w bok :)



no niekoniecznie :) jak stopa pójdzie w dół to się zluzują odciągi a to prosta droga to wywrotki :)


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 15:36:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 23
Myślę że nie będzie problemu postawić np dwuteownik od szczytu dachu i zakotwić go do podłogi czyli stropu. Ewentualnie na krawędziach budynku są fajermury i można też dać maszt z mocowaniem bocznym tylko wtedy będzie problem z mocowaniem odcoagu od zewnętrznej strony


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 18:01:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
@hub_lan - wywrotka nastąpi tylko w przypadku jeśli używa się śrub rzymskich hak-hak lub hak-oko. W przypadku oko-oko maszt by musiał wpaść o cały segment w dół a to nie jest realne :)

@wwart - a strop to myślisz że był liczony na obciążenie punktowe np 3 tony? raczej nie.

Na takim szkicu to człowiek za wiele nie poszaleje. Jeśli proporcje masz zachowane na tym szkicu, to ja bym starał się posadowić podstawę masztu w osi ściany bocznej, na styku dwóch ścian (zielona kropka), a odciągi dać albo do belek biegnących w szczycie dachu lub odciągi bym dociągnął aż do murłat (tyle że to dopiero od drugiego przęsła, bo pierwszy jest za niski i odciągi zwykle opierają się o szczyt dachu). Oczywiście odciągi (niebieskie kreski) trzeba zamocować w odpowiednich miejscach, tak byś miał najlepiej 120 stopni między nimi. Odległości punktów mocowań odciągów od stopy masztu mogą się różnic między sobą, ale w granicach rozsądku :)

najlepiej jak masz ten budynek widoczny na geoportalu to wrzuć go tu i podaj długość jednej ze ścian, to wtedy się opracuje resztę.


Załączniki:
dach.png
dach.png [ 7.16 KiB | Przejrzano 1052 razy ]

_________________
www.fiberion.pl
Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 18:46:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 23
Na zdjęciu to ten budynek z srebrnym dachem. I właśnie chciałbym ten maszt zamontować na garażu, mimo iż jest niższy ze względu na to że na domu są zamontowane panele słoneczne i będą kolejne.


Załączniki:
dach1.png
dach1.png [ 624.88 KiB | Przejrzano 1046 razy ]
Na górę
Post: czw, 21 gru 2017 1:12:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
12metrów max.. o 16 metrach i więcej raczej bym nie myślał, chyba że punkty mocowań odciągów wzmocnisz kotwami połączonymi ze ścianą parteru / fundamentem. Bez tego cała konstrukcja odleci Ci wraz z dachem.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 21 gru 2017 7:36:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 23
Spoko. Raczej myślałem o 6-8 bo dom i tak jest na górze


Na górę
Post: czw, 21 gru 2017 11:44:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1033
Lokalizacja: Kraków
jeszcze dodatkowe info co to ma być za maszt, co ma nim wisieć oraz czy chcesz na niego wchodzić ?


Na górę
Post: czw, 21 gru 2017 20:32:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lis 2017 16:48:55
Posty: 23
Za wiśnie na nim link prawdopodobnie na Pb 400 ac i sektory max 3 albo prawdopodobnie rf elements Horn 60 do tego być może jakiś Pb 400 do dalszego klienta. Przydało by się wejść na niego


Na górę
Post: czw, 21 gru 2017 20:50:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
Fajnie masz - kupujesz anteny "za wiśnie" :zlosnik:

Co do wysokości 4 czy 8 metrów, to od razu stawiaj 8 a zgłoszenie rób na 16 :)
8 znacznie lepiej się stabilizuje, ma 1,5 m niżej ostatni odciąg i poza tym możesz odpiąć jeden odciąg np do konserwacji bez obawy że położysz maszt.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 1:39:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 18
Orin pisze:
Fajnie masz - kupujesz anteny "za wiśnie" :zlosnik:

Co do wysokości 4 czy 8 metrów, to od razu stawiaj 8 a zgłoszenie rób na 16 :)
8 znacznie lepiej się stabilizuje, ma 1,5 m niżej ostatni odciąg i poza tym możesz odpiąć jeden odciąg np do konserwacji bez obawy że położysz maszt.


Jeżeli sąsiadujące działki są właściciela tego garażu na którym ma być maszt to zrobisz na zgłoszenie. Jeżeli nie są - a z tego co widać na mapce ten budynek pod maszt jest w narożnym miejscu działki, to nie ma szans na zgłoszenie masztu ani 8m, ani 16m. Jeżeli wysokość masztu liczona jako promień od jego podstawy wychodzi poza granicę działki, a sąsiednie działki są innego właściciela, to niestety wchodzi w grę tylko pozwolenie na budowę. ;-(


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 14:12:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1033
Lokalizacja: Kraków
fred_cs pisze:
Orin pisze:
Fajnie masz - kupujesz anteny "za wiśnie" :zlosnik:

Co do wysokości 4 czy 8 metrów, to od razu stawiaj 8 a zgłoszenie rób na 16 :)
8 znacznie lepiej się stabilizuje, ma 1,5 m niżej ostatni odciąg i poza tym możesz odpiąć jeden odciąg np do konserwacji bez obawy że położysz maszt.


Jeżeli sąsiadujące działki są właściciela tego garażu na którym ma być maszt to zrobisz na zgłoszenie. Jeżeli nie są - a z tego co widać na mapce ten budynek pod maszt jest w narożnym miejscu działki, to nie ma szans na zgłoszenie masztu ani 8m, ani 16m. Jeżeli wysokość masztu liczona jako promień od jego podstawy wychodzi poza granicę działki, a sąsiednie działki są innego właściciela, to niestety wchodzi w grę tylko pozwolenie na budowę. ;-(


przepraszam fred_cs ale z czego to wynika? bo musiało mi coś umknąć
mam maszt 12m na budynku który ma 36m (10 piętrowiec) a działka przynależąca do tego budynku kończy się prawie równo z jego elewacją
jeśli by przyjąć Twoje wytyczne i przeliczyć koło o promieniu równym wysokości masztu ze środkiem w punkcie stopy masztu to takie koło wychodziło by poza granice działki na trzech jej bokach (wg szcicu) i bez problemu przeszło na zgłoszenie
czerwony prostokąt granica działki
zielony prostokąt obrys budynku
czarne koło promień wysokości masztu
czarne małe kółko lokalizacja stopy masztu

działki dookoła są innych właścicieli


Załączniki:
maszt.jpg
maszt.jpg [ 13.42 KiB | Przejrzano 725 razy ]
Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 14:19:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 18
hub_lan pisze:
fred_cs pisze:
Orin pisze:
Fajnie masz - kupujesz anteny "za wiśnie" :zlosnik:

Co do wysokości 4 czy 8 metrów, to od razu stawiaj 8 a zgłoszenie rób na 16
8 znacznie lepiej się stabilizuje, ma 1,5 m niżej ostatni odciąg i poza tym możesz odpiąć jeden odciąg np do konserwacji bez obawy że położysz maszt.


Jeżeli sąsiadujące działki są właściciela tego garażu na którym ma być maszt to zrobisz na zgłoszenie. Jeżeli nie są - a z tego co widać na mapce ten budynek pod maszt jest w narożnym miejscu działki, to nie ma szans na zgłoszenie masztu ani 8m, ani 16m. Jeżeli wysokość masztu liczona jako promień od jego podstawy wychodzi poza granicę działki, a sąsiednie działki są innego właściciela, to niestety wchodzi w grę tylko pozwolenie na budowę. ;-(


przepraszam fred_cs ale z czego to wynika? bo musiało mi coś umknąć
mam maszt 12m na budynku który ma 36m (10 piętrowiec) a działka przynależąca do tego budynku kończy się prawie równo z jego elewacją
jeśli by przyjąć Twoje wytyczne i przeliczyć koło o promieniu równym wysokości masztu ze środkiem w punkcie stopy masztu to takie koło wychodziło by poza granice działki na trzech jej bokach (wg szcicu) i bez problemu przeszło na zgłoszenie
czerwony prostokąt granica działki
zielony prostokąt obrys budynku
czarne koło promień wysokości masztu
czarne małe kółko lokalizacja stopy masztu


Z prawa budowlanego (PB). Robiliśmy w marcu 2017 zgłoszenie masztu h=12m i na mapie musiało być wrysowane - odległości od podstawy do granicy działek. Na szczęście było wszędzie po 15m. Plus dodatkowo musiałem oświadczyć, że jest to zgodne z prawdą, plus doszły nowe oświadczenia np.w sprawie sposobu zasilania urządzeń elektrycznych na maszcie. Na moje pytanie dlaczego - zmiana prawa budowlanego, że jakby położony maszt od podstawy wychodził poza obręb mojej działki to musi być projekt z pozwoleniem na budowę. To komplikuje i przedraża niestety.

I masz rację, też mamy wyższe maszty na mniejszych działkach, bo wcześniej nie było tego w PB.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 15:12:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1033
Lokalizacja: Kraków
nie przypominam sobie takiej zmiany za ostatnie 2 lata która by coś zmieniała w tym temacie


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 15:13:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 18
hub_lan pisze:
nie przypominam sobie takiej zmiany za ostatnie 2 lata która by coś zmieniała w tym temacie


Też byłem zdziwiony i zaskoczony.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 16:10:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
To trzeba było poprosić podstawę prawną albo zgłosić odwołanie od negatywnej odpowiedzi na zgłoszenie. Wiem że starostwa różnie interpretują te same przepisy (sam byłem w WSA z jedną kratą) ale w przepisach nic się nie zmieniło co by nas dotyczyło, czyli: pozwolenia na budowę nie wymaga montaż na budynku konstrukcji wsporczej oraz na zgłoszenie trzeba robić instalacje w/w o wysokości wyższej niż 3 metry. Reszta to pobożne życzenia urzędnika że "nie wolno"

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 16:32:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 18
Orin pisze:
To trzeba było poprosić podstawę prawną albo zgłosić odwołanie od negatywnej odpowiedzi na zgłoszenie. Wiem że starostwa różnie interpretują te same przepisy (sam byłem w WSA z jedną kratą) ale w przepisach nic się nie zmieniło co by nas dotyczyło, czyli: pozwolenia na budowę nie wymaga montaż na budynku konstrukcji wsporczej oraz na zgłoszenie trzeba robić instalacje w/w o wysokości wyższej niż 3 metry. Reszta to pobożne życzenia urzędnika że "nie wolno"


My generalnie nie możemy narzekać bo współpraca z Wydz.Budownictwa i Nadzorem Budowlanym od wieku lat jest dobra.

Myślę tak z perspektywy czasu, że nastąpiła nadinterpretacja ze strony młodego urzędnika zapisu art.29 ust 1 pkt 27 Prawa Budowlanego - pozwolenia na budowę nie wymaga budowa instalacji telekomunikacyjnych w obrębie budynków będących w użytkowaniu.

I tu słowo klucz - w obrębie ;-) jak po położeniu wychodzi poza obręb budynków/działki... ;-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 16:37:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1033
Lokalizacja: Kraków
to spora nadinterpretacja bo niby z jakiego powodu masz miałby być położony i to akurat w tą stroną

a jeśli nawet na potrzeby serwisu itp trzeba by położyć maszt akurat na inną działkę to wystarczy nawet ustna zgoda na chwilowe wejście w teren na czas prac (liczony max w godzinach)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 kwie 2018 14:24:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl