Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 20 lut 2017 16:42:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 782
Witam

Jako, że nasze prawo budowlane i prawo telekomunikacyjne jest chore dosadnie czy ktoś z Was tutaj szanownych :D widział zrobiony masz z udziałem drzewa lub drzewostanu? Taka budowla i maszt nie są według prawa budowlanego i telekomunikacyjnego uznawane za budowlę i nie potrzebują żadnych zezwoleń... A tym bardziej, że na chwilę obecną od 2017 roku można dowolnie wycinać/przycinać drzewa na własnej posesji...

Interesowałaby mnie taka ewentualność w ostateczności aniżeli maszt do h=3m na budynku :)

Ponoć także dawne słupy oświetleniowe [betonowe]/telefoniczne nie wymagają pozwolenia itd.

_________________
###############
Kable Madex / Kamery IP / Narzędzia: www.monitoring.multimediahd.pl
###############


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 18:49:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3249
Lokalizacja: Mazury
Palme posadź, ale od razu taką wysoką.

Obrazek

_________________
http://kazuko.pl - moje spojrzenie na sieć ☚☜☚☜


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 19:02:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7993
Widziałem maszt zrobiony przy udziale 25 metrowej brzozy i 10 metrowej tyczki bukowej.
Ba, sam się z tym męczyłem by to uruchomić. Najciężej było wciągnąć taką tyczkę do góry...

Działało prawidłowo ładnych kilka lat. Instalacja służyła tylko jak CPE.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 19:05:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 116
Lokalizacja: Myszków
Na swojej działce to raczej nie problem, ale np. w lesie może to być zgłoszone jako naruszenie drzewa... Znajomy mówił, że kiedyś jadąc z Myszkowa do Zawiercia (albo do Poręby, nie pamiętam) widział antenę satelitarną zamontowaną do drzewa, na wysięgniku, wkręcona w pień jak w ścianę :D Obiecał zrobić zdjęcia jak będzie następny raz na tej trasie :zlosnik:
W Myszkowie też przez wiele lat wisiała antena satelitarna na latarni, na jednym z osiedli (60 cm z Wizji), potem została odpięta i wisiała bez kabli, potem ktoś ją zdemontował i skończyła się historia :)
Orin- o drzewo bym się nie martwił, ale ta tyczka bukowa... Troszkę mnie ona przeraża, nie za słaba na takie coś? 8( Ja bym dał jakąś rurkę pomalowaną na brązowo... Swoją drogą, jeśli to tylko CPE to czemu aż tak wysoko? :spioch:

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 19:57:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7993
Drewno bukowe, tak jak i grabowe jest bardzo wytrzymałe. Sucha tyczka z panelem set od "haniego" ważyła dobre 20 kg. A tyczka musiała tyle mieć by wystawić antenę z ~3 metry ponad koronę brzozy.Te 7 metrów (albo i lepiej - możliwe że ta tyczka miała 10-12 metrów) było na tzw "zakładkę" z brzozą - na samym czubku nie było do czego takiego czegoś przymocować.

Z drzewem jest jeden problem - rośnie. A jak ustawiasz antenę nad lasem, to trzeba się liczyć że rok w rok antenę trzeba dźwigać. Ja dźwigałem tyczkę co sezon o 1,5 metra. Jak się pierwsza skończyła, wymieniłem ją na dłuższą.... :) To były czasy - wnoszenie PCta na dach na czas regulacji anteny, itp

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 20:58:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 782
Mam do wykorzystania piekna czeresnie [dzika], moge jej przyciac korone, tak, aby zachowac nieco nizej liscie, reszte na wysokosci anteny wycinac co roku sekatorem teleskopowym.

Z drugiej strony mam do wykorzystania kilka ladnych topoli, topola jak wiadomo cisnie w gore, a dol ma "łysy", a jest pokaznych wymiarow, mysle, ze drabina 3x11 nie da rady :P wiec i nie trzeba bawic sie w budowanie wiezy.

Na budynkach mozna bez pozwolenia do 3m, jakie rury stosujecie i jak mocujecie?

Slyszalem, ze takze jezeli przyczepimy rure np 8m o sciany budynku lub takiego drzewa to takze nie zaliczamy tego jako budowla, bo to nie jest budowla zgodnie z prawem budowlanym, prawo telefkomunikacyjne takze nie opisuje tego jako maszt, bo nie ma podstawy, wolnostojacy to takze nie jest...

_________________
###############
Kable Madex / Kamery IP / Narzędzia: www.monitoring.multimediahd.pl
###############


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 21:04:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 116
Lokalizacja: Myszków
Ja mam na dachu dwa maszty, jeden ma 1,7 metra, drugi ma 2,2 metra- oba zamontowane do muru czymś takim: http://www.dipol.com.pl/obejma_murowa_o ... _E8533.htm plus po trzy odciągi, rurki to odpowiednio 35 i 42 mm, stalowe :) Daje to radę dobrze, nie chwieje się :) Maszt wg. prawa z tego co wiem może wystawać max 3 metry od podłoża dachu- wtedy zgłaszamy tylko do zarządcy budynku że stawiamy maszt, podajemy parametry i podpisujemy że instalacja nie przekroczy trzech metrów :chinczyk: Jeśli przekroczy 3 metry- trzeba się zgłosić do Urzędu Miasta :gwizdek:
Do drzew nie próbowałem, więc nie do mnie z tym pytaniem :D

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 9:47:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 88
Widzę, że mam największe doświadczenie w tym niechlubnym temacie więc podzielę się swoimi doświadczeniami. Instalacja ma już dwa lata i ma się dobrze, no i drzewo nie ucierpiało. Rzecz działa się w konkretnej głuszy. Wioska zapomniana, nawet tablica z nazwą miejscowości jest biała z czarnymi napisami jeszcze. Potencjał na kilkunastu abo, większość to i tak rodzina właściciela terenu gdzie jest drzewo. Pierwotnie były pomysły budowy masztu na gruncie, bo właściciel otwarty na wszystkie propozycje, byleby tylko dać im neta. Nie zapięło się to ekonomicznie więc zrobliśmy eksepryment i skończyło się na tym, że usztywniliśmy solidnego świerka odciągami na poziomie poniżej mocowania masztu i jeszcze jeden poziom kolejne dwa metry niżej. Świerk trochę ucieka w bok przy czubku, dlatego "jarzmo" ma możliwość regulacji. Trzeci poziom odciągów jest już na samej górze, na maszcie.
Koniec-końców na maszcie poza nanobeamem do dosyłu i rocketem z dookólną znalazły się jeszcze stacja pogodowa, dwie kamery, sztyca odgromowa i pomarańczowy "kogut" załączany zdalnie, żeby łatwiej było identyfikować azymut ;) Stacja pogodowa i kamery to już na życzenie właściciela, ale dzięki obrazowi z kamer rozwiały się moje obawy co do stabilności. Podczas potężnych wichur ledwie widać ruch obrazu. Statystyki z dosyłu i brak zgłoszeń od abonentów również to potwierdza.
Całość oczywiście bez jakiegokolwiek zgłoszenia, no bo jako co to zgłosić ;)
Na zdjęciu widać ładnie szczegóły mocowania. Dzieło skończone ma tylko zdjęcie z dołu.


Załączniki:
IMG_20150410_161333s.jpg
IMG_20150410_161333s.jpg [ 329.51 KiB | Przejrzano 2029 razy ]
IMG_20150411_142803s.jpg
IMG_20150411_142803s.jpg [ 191.8 KiB | Przejrzano 2029 razy ]
Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 10:05:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 782
Łoo trochę wysoko... To jest konkret, ale gra warta swieczki :) Wylazłeś na samą koronę? :P

1. ile metrów ma rura i jakiej średnicy? swoja droga wysoki maszt :P
2. uchwyt do drzewa robiłeś sam czy gdzieś można takowy nabyć?
3. jak ustawiałeś anteny nie widząc obiektu nadawczego?
4. przez rure przechodzi sruba fi10 czy inaczej to rozwiazales?
5. okablowanie puszczone po odciagu ostatnim na sama gore czy po drzewie?
6. sztyca odgromowa podlaczona pod uziemienie domu czy robiles sam? Jesli sam to jak to wykonales?
7. jak z pielegnacja drzewa? co roku przycinasz korone?
8. jak zrobiłeś koguta, zasilanie oraz zdalne sterowanie?

_________________
###############
Kable Madex / Kamery IP / Narzędzia: www.monitoring.multimediahd.pl
###############


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 10:41:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 88
1. i 2. i 4. Rura cała 6m. Konstrukcja zrobiona w zaprzyjaźnionym warsztacie. Koszt koło 300 zł był chyba wyszedł. Rysunek jest tu:
https://chmurka.net.pl/owncloud/public.php?service=files&t=2e3663afad182e1e4a87f5a246e278b7 - certyfikat self-signed jakby co i trzeba zaakceptować żeby pobrać
3. Potrzebny podnośnik koszowy do montażu tego wszystkiego, więc wizowanie na podstawie poziomów w gui.
5. Po odciągu.
6. Domu nie ma w pobliżu. Trzy świerki na górce stoją. Odgrom do tych górnych odciągów podłączony. Jako kotwy wykorzystane zostały trzy konkretne dwuteowniki 2,5-3m, podstawa jakieś 15cm ma. Wpychane w glebę za pomocą jebitnej koparki, którą gościu sobie kupił, bo staw kopał. Kotwy służą jednocześnie jako uziom.
7. Jeszcze nie przycinaliśmy.
8. Kogut uniwersalny 12/24V z alle... sterowany za pomocą kontrolera tinycontrol ats. Dwa razy się przydał póki co, więc to taki gadżet raczej, który można pominąć, bo da się bez niego żyć.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 11:21:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7993
widać fachowe podejście do tematu :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 13:16:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 116
Lokalizacja: Myszków
Ładna robota ;) Nie macie problemów z rosnącym drzewkiem?

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 13:17:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3156
KrzychuR pisze:
Ładna robota ;) Nie macie problemów z rosnącym drzewkiem?


to pełny automat, maszt podwyższa się razem z okolicznymi drzewami :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 13:18:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 116
Lokalizacja: Myszków
Cwane :D
Kwestia tego czy nie jest wymagane dowizowanie anten po jakimś czasie ;)

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 13:23:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3156
jeśli to nie radiolinie, to na pewno nie :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 13:29:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 631
Nikt nie bierze pod uwagę, że to będzie niestabilne dla sygnału podczas wiatru? Raczej każde drzewo się wygina jak wieje. Ten stelaż raczej nie stanowi usztywnienia dla drzewa.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 13:52:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 88
emigrant pisze:
Nikt nie bierze pod uwagę, że to będzie niestabilne dla sygnału podczas wiatru? Raczej każde drzewo się wygina jak wieje. Ten stelaż raczej nie stanowi usztywnienia dla drzewa.

nie doczytałeś


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 14:02:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 88
Nie staram się przekonać kogokolwiek, że to jest najlepsze rozwiązanie. Sami potraktowaliśmy to jako eksperyment, który w sumie działa 2 lata bez zarzutu.
Zrzut z aircontrol dla tego dosyłu ponizej.


Załączniki:
Untitled.png
Untitled.png [ 92.16 KiB | Przejrzano 1935 razy ]
Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 18:01:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 116
Lokalizacja: Myszków
Powiedzmy tak- jeśli działa to dobrze, jeśli są odciągi to też dobrze. Ale martwi mnie nieco mocowanie samego masztu do drzewa- troszkę wątpię w te pasy...

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 18:14:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7993
każdy pas ma co najmniej 5 ton udźwigu, a większa powierzchnia zmniejsza ryzyko przetarcia. To jest dobrze rozwiązanie.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 18:21:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3156
a tak z ciekawości, to ile to samo drzewo ma>?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 22:49:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 88
Z teleskopowego podnośnika koszowego 25m stojącego jak najbliżej drzewa na maks wysięgu musiałem stawać na środkowej barierce żeby sięgnąć do czubka rury. Pasy spinające drzewo z jarzmem są chyba na 2t "tylko", ale jest ich 5 rzędów i nie mam jakoś obaw, że się przetrą. One w sumie nie pracują. Jedynie te fioletowe zawiesia, do których przymocowane są odciągi przenoszą jakieś naprężenia. Linki stalowe są fi 3 albo 4. Z tego co pamiętam siła zrywająca to coś koło 600kg. Jeszcze się nie oberwały.


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 16:20:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 782
Niezła robota :) Ile dałeś za pasy i mocowania?

A co sądzicie o takim maszcie? http://allegro.pl/polowy-aluminiowy-lek ... 78527.html

Pozwolenia na budowę oraz zgłoszenia raczej nie potrzebuje? Przytwierdzony tylko za pomocą odciągów...

_________________
###############
Kable Madex / Kamery IP / Narzędzia: www.monitoring.multimediahd.pl
###############


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 16:58:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7993
u mnie by nie przeszedł w jednym starostwie, a przeszedłby w drugim.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 17:15:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 116
Lokalizacja: Myszków
A to nie jest przypadkiem do stosowania jako tymczasowy?
Swoją drogą, zastanawiam się nad masztem na przyczepce. W internecie znalazłem ofertę:
http://www.jaspol.com/mobilny-maszt-tel ... niowy.html
Ale wydaje mi się to nieco za drogie rozwiązanie. Myślałem o przerobieniu jakiejś zwykłej przyczepki samemu- typowa Wiola, na środku podest pod rurę, do tego jakieś składane rury i odciągi. Nie byłoby to prostsze i lepsze jeśli komuś starczy np. 8 metrów masztu? :chinczyk:

_________________
Niech pierwszy rzuci kamień w ucznia ten kto urodził się z całą wiedzą i nie musiał się nigdy uczyć.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 18 sty 2018 1:53:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl