Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pt, 24 lut 2017 17:45:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8352
To jest bardzo dobre rozwiązanie jeśli chodzi o przepisy. Nie wiem jaka jest tego cena, ale kiedyś liczyłem to dla siebie to mi samej stali na przyczepę wyszło za ~3k zł, tyle że u mnie rozpiętość ramion wynosiła 10 metrów a w tej ofercie ma wg mnie za blisko mocowanie odciągów od podstawy, przez co trzeba by zastosować znacznie większy balast (ta przyczepa z DMC 2t by tego nie przewiozła)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 19:49:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
To pod jaki maszt Ty to liczyłeś? :spioch:
Ja to pomyślałem tak: zwykła przyczepka, typowa z plandeką. Na środku zamontować platformę z rurką na środku i przymocować na stałe do przyczepki, do tego składana rurka, np. 5 rurek po 1,5 metra i w czasie przewozu leżą sobie w przyczepce. Po przyjeździe na miejsce ściąga się plandekę, do jednego z segmentów montuje się uchwyt na odciągi, rurki się skręca i ustawia pionowo w maszt, do tego odciągi np. do dużych płyt chodnikowych kładzionych w pobliżu przyczepki :chinczyk: Taka baza na dzień, dwa, stojąca sobie przy samochodzie. Gdy jest już niepotrzebna demontujemy anteny, kładziemy maszt i go rozkładamy do pojedynczych rurek, odciągi składamy na przyczepkę razem z rurkami, montujemy plandekę i jedziemy :D To by mogło być rozwiązanie do stacji tymczasowych, w Częstochowie na blokach czasem spotykam maszty o wysokości na oko 8-10 metrów z pojedynczej rury, takiej 50 mm.

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 25 lut 2017 0:12:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1213
orin - jakies sugestie? :P

KrzychuR - a po co? bierzesz tylny most od jakiegos auta malego, spawasz sobie rame, robisz sobie 4szt lap do ziemi, na ktorych "przyczepka" bedzie sie wspierac, robisz odciagi i fajrant, na takiej platformie budujesz co chcesz, bo nadzor budowlany nie znajdzie na to zadnego paragrafu :P jeszcze jest pomysl z zawieszeniem flagi a pod nia anteny do odbioru TV a nieco nizej 5GHz i takze bez pozwolenia...

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: sob, 25 lut 2017 0:16:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8352
Bez urazy ale różnimy się w podejściu do tematu - ty potrzebujesz czegoś mobilnego autentycznie "na chwilę" a ja patrzę jak coś ustawić tak bym wszedł na to bezpiecznie nawet jak ustawię to w wakacje a będę potrzebować dołożyć radiolę w grudniu na 18 metrze...

A moja konstrukcja była planowana na maszt 24 metry. 7 metrów (w składzie stali tyle mają rury od cala w górę) to doraźnie z palcem w nosie postawić możesz w oparciu o 3 podstawy z parasoli ogrodowych. Przy odciągach w promieniu 6m od podstawy wejdziesz na to po aluminiowej drabinie i będzie to nadal bezpieczne.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 25 lut 2017 0:25:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8352
[edit]
widzę że pojawił się post. jak macie osobę znajomą która potrafi policzyć momenty i siły działające na taki maszt to z nią to skonsultujcie. taki maszt przy zbyt lekkich podstawach w najgorszej sytuacji zaliczy glebę na bok... z monterem na szczycie...

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 08 kwie 2017 0:25:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 11 gru 2013 21:24:47
Posty: 192
To ja mam inne pytanie, świeżo wycięta duża "choinka" 0,5m powyżej ziemi (+0,5m średnicy pnia). Czy jak w środku bym wkręcił podstawę to będzie to trwale związane z gruntem czy drzewem? :)


Na górę
Post: sob, 08 kwie 2017 9:04:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5170
hmm pewnie zależy od interpretacji, natomiast wg. mnie, jak najbardziej z gruntem, drzewa już tam nie ma.
To że jest korzeń, pień to raczej nie stanowi że można to nazwać drzewem. ale napewno jest to niespotykany 'problem'


Na górę
Post: sob, 08 kwie 2017 22:51:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1213
Zalezy czy drzewo zyje czy nie, jesli wypusci liscie czyli "zywe drzewo" to mozesz takowy maszt zrobic ba nawet mozesz przytwierdzic go do gruntu kotwami np. 0.5m teowniki wbite w glebe, w swietle prawa taki maszt na drzewie nie jest budowla, poniewaz jego podstawa jest zywe drzewo a sama rura na drzewie nie jest trwale zwiazana z gruntem...

Klocilbym sie jednak o pien, pien nie jest budowla, jest pozostaloscia po zywym drzewie, jednak jesli ma byc na tym pniu maszt to nie moze on byc trwale zwiazany z gruntem [dotyczy to takze bali wbitych w ziemie, slupow energetycznych itd.][budowla posiada fundamen, jesli wkopiemy cokolwiek w ziemie co nie ma fundamentu to nie moze to byc budowla byleby nie mialo odciagow, bo zostanie uznane jako maszt wolnostojacy trwale przytwierdzony do gruntu], mozesz jednak przykrecic cos do tego drzewa i zrobic wypusty dla odciagow :D, mozna jednak wykonac 3m rury dosc grubej, zrobic podstawe i przykrecic srubami konstrukcyjnymi do drewna, nie ma szans, zeby cokolwiek sie kolibalo i zeby ktokolwiek to wyciagnal :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: ndz, 09 kwie 2017 9:16:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5170
tutaj kolego jesteś w błędzie. A przynajmniej część urzędników inaczej to interpretuje.
Fundament wcale nie musi być wkopany w ziemię, czy zabetonowany.
Pomijając definicje które znajdziesz, a w których nie ma słowa o wkopaniu/zakopaniu/umieszczeniu pod gruntem, przykład naszego kolegi z forum: Kontener telekomunikacyjny (taka buda w której jest sprzęt), ułożony na bloczkach fundamentowych został uznany za trwale połączony z gruntem, pomimo że nic nie było wkopane/zabetonowane.. Tam nic nie jest 'trwale związane' -bierzesz dźwig i podnosisz cały kontner, zabierasz bloczki, i śladu nie ma, a jednak jest trwale związany...
powracając do tematu pnia kolegi kilka postów wyżej, skoro napisał że to pień ok, 0.5m wysoki, to raczej bez gałęzi.


Na górę
Post: ndz, 09 kwie 2017 11:22:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1213
W kazdej chwili z pnia moze odbic galaz wiec dopoki pien zyje to uwazany jest za zyjace drzewo, kazde sciete niezabezpieczone ekoderma drzewo wypusci galaz w poszukiwaniu slonca...

Jesli mowisz, ze kontener postawiony na bloczkach uznany zostal za budowle to jestes juz kompletnie w bledzie, kumplet mogl zlozyc odwolanie, garaz postawiony na wylewce 10cm na gruncie lub na bloczkach, wogole na czymkolwiek nie jest budowla i nawet nie potrzeba zgloszenia do 25m2 na terenie miasta oraz do 35m2 poza terenem miasta, poczytaj dokladnie to sie dowiesz...

Takze stawiasz garaz, na nim maszt 3m i masz bez pozwolenia lub do 7m na zgloszenie lub 5m na zasadzie zgloszenia lekkiej konstrukcji wsporczej z odciagami wg WRUIST [na to juz nie ma bata prawnego]

Starzy urzednicy nie sa na czasie z prawem budowlanym choc powinni, ale my mamy bron w postaci odwolania tak jak w sadzie oraz zgloszeniem prosby o uzasadnienie i podanie paragrafu, ktorego dotyczy brak pozwolenia :D w 100% taki urzednik nie bedzie mial podstawy do odrzucenia odwolania...

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 11 kwie 2017 15:01:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 18 lis 2014 17:13:06
Posty: 23
Czy są jakieś przepisy prawa, które by zabraniały zamontować anteny lub mały maszt do drzewa. Ewentualnie czy ekolodzy mają coś przeciwko?


Na górę
Post: wt, 11 kwie 2017 18:53:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2120
Lokalizacja: /usr/src/sys
ekolodzy zawsze maja cos przeciwko ale nie mozna ich osądzać, trzeba ich leczyć

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: śr, 12 kwie 2017 9:23:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1213
Ekolodzy maja cos przeciwko jesli okaleczysz drzewo w 60%, jesli przykrecisz maszt do drzewa, zetniesz drzewo pozostawiajac konary itd to mozna wszystko robic na drzewie zwlaszcza grabie, dabie, olsze, jesionie i lipie, poniewaz sa to twarde drzewa i maja liczne drzewostany, ty po prostu pomagasz takiemu organizmowi sie rozwijac :P kazda scieta galaz zabezpiecz ekoderma, co by sie dziuple nie porobily albo nawet emulsja...

Nikt ci nie zakaze zbudowania domku na drzewie :)

Co innego jablonki, ostatnio scielismy rowno na wysokosci 4m pozostawiajac jeden konar zwisajacy w dol, lepszy dostep do jablek [60lat jablonka], a nieco wyzej przykrecilismy srubami konstrukcyjnymi maszt 1m, trzyma jak skala, dwa klucze T40 polamalem, zeby je wkrecic, bo mi sie wiercic dziurek nie chcialo :P na jesionach i olszach mozna zakladac bardzo fajnie sektory, zero kiwania, pien maja stabilny jak skala, a kabel pociagnac w rurce elektroinstalacyjnej przytwierdzonej wkretami z uchwytow do sciany :P

A co do prawa to... nie ma takiego prawa co by cokolwiek regulowalo jesli chodzi o drzewa, nawet mozesz sobie wykonac odciagi do gleby jakbys chcial sobie wykonac maszt 6m na drzewie :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 13 kwie 2017 23:30:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 11 gru 2013 21:24:47
Posty: 192
Ja tylko 4m potrzebuję wstawić w pień - zobaczę co z tego finalnie wyjdzie :)


Na górę
Post: pt, 14 kwie 2017 10:36:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1213
A czemu wstawic w pien a nie zrobic na pniu? Jest duza roznica, bo jesli do pnia to uszkodzisz rdzen, chyba, ze w drzewie zrobila sie dziupla, bo ktos nie zabepieczyl ekoderma to mozesz i wsadzic rure w dziuple :D

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pt, 14 kwie 2017 14:39:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 11 gru 2013 21:24:47
Posty: 192
djvolt1942 pisze:
A czemu wstawic w pien a nie zrobic na pniu? Jest duza roznica, bo jesli do pnia to uszkodzisz rdzen, chyba, ze w drzewie zrobila sie dziupla, bo ktos nie zabepieczyl ekoderma to mozesz i wsadzic rure w dziuple :D


W pień/na pniu/na pozostałości - co za różnica :zzz:


Na górę
Post: pt, 14 kwie 2017 14:59:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1213
Caly czas chodzi o pien, ze sam pien moze "zyc" i w kazdej chwili wypuscic pedy, z ktorych nastepnie zrobi sie galaz a nastepnie konar, jesli ma to byc na kilkanascie lat to zrob "na pniu" a jesli masz dziuple to zakonserwuja ja :D

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 09 maja 2017 14:52:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 143
W temacie naszej egzotycznej konstrukcji. Powstała potrzeba dostawienia drugiej patelni do hopki (teraz drzewo uzyskało status "węzła" :)) i przy okazji zrobiliśmy konkretniejszy przegląd. Wszystko ma się dobrze, a linki o dziwo trzeba było ponaciągać po jakieś 5-8 cm


Na górę
Post: wt, 09 maja 2017 15:30:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1213
I zas musiales wylezc tak wysoko :P Czyli jednak kogut sie przydaje :D

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 09 maja 2017 17:00:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 143
Kogut prawie nieużywany. Wszelkie prace z podnośnika. Inaczej nie da rady.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 24 paź 2018 5:05:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl