Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 20 sty 2017 16:10:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Posty przeniesione z "Mrooooozy - Sezon zimowy", pozdro mod ;-)

Pewien dostawca w Myszkowie lubi mieć przydymiane radiolinie... :D
Wczoraj wieczorem idąc przez centrum miasta spróbowałem zrobić zdjęcie- krata wisząca na kominie od pieców, cały dół w dymie z tego komina... :rotfl: Nawet wyszło, ale wrzucę potem, jak będę miał dostęp do innego komputera :D
Kto ich tam wie, może dogrzewają sobie anteny spalinami? :D


Obrazek

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 11:42:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Czekam z chęcią zobaczę co to :D

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 15:05:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
http://www.tinypic.pl/fd29ykz42qha
Niestety, mało wyraźne :( Na telefonie było to widać o wiele lepiej, poza tym cały czas coś mi parowało przed aparatem i nawet wstrzymanie oddechu nic nie dało :zzz:
Tam gdzie jest niebieskie światełko jest krata (widać niżej białe kształty linków), a nad jedynym świecącym oknem jest dym. Nie widać tu tego, ale dym wydobywał się z komina pod kratą, i dół tejże kraty ładnie spowijał dymek :D Akurat było ciut wietrznie i dym leciał w bok. więc ciężko byłoby to uchwycić, ale zapewne w bezwietrzną noc dym ładnie leciałby sobie wyżej... Żeby było cokolwiek na zdjęciu w tych ciemnościach widać musiałem podejść dość blisko bloku,przez co nie widać dołu kraty :( Może jak będę tam na dniach przechodził w dzień i też będzie dymić to cyknę lepsze zdjęcie :)
Od razu mówię, nie jestem żadną konkurencją. Nie prowadzę działalności ani w żadnej nie pracuję :) Nie chcę nikogo tym obrazić ani oczerniać, po prostu pokazuję jak temat wygląda... Uczono mnie nie raz, że maszty montuje się tylko do kominów od wentylacji, nigdy do grzewczych...

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 15:56:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8420
Zapewne maszt nie stoi na żadnym kominie lecz w pobliżu komina spalinowego. Na kominie takich konstrukcji się nie stawia, a przynajmniej zgodnie ze sztuką - nie powinno

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 15:57:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Z tego co widzę z dołu to masz ten jest zamontowany albo do komina albo do murku obok komina, niestety- spaliny lecą na niego... Nie znam układu tego dachu :(
https://www.google.pl/maps/@50.5796531, ... 312!8i6656
https://www.google.pl/maps/dir/50.57988 ... a=!3m1!1e3
o ten maszt chodzi, i z tego co widzę to jest to albo murek w otoczeniu kominów albo szeroki komin... Niestety z tego co się orientuję jest to komin, pod tą kratą wisi jeszcze brązowa skrzyneczka z której wychodzi kabel na sąsiednie bloki...

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 17:21:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
To stoi sobie na 1,5m pomieszczeniu 2x2m na tym dachu, coś jak klatka dla windy. Zdjęcie jest stare bo aktualnie wisi tam 9 RocketDishów i kilkanaście anten.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 17:25:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Cramin, to jest chyba Wasz maszt, nie mylę się?
Jak tam są te kominy ulokowane? :spioch: Bo przedwczoraj te dolne anteny były przydymiane przez te kominy...
Myślałem że to komin, przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale nadal zastanawia mnie ulokowanie tego masztu tak blisko kominów spalinowych :ups:

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 17:45:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
To nie nasz, nasz to ten drugi, postawiony na dachu 1m od kominów wentylacyjnych na ścianie pod stropem. Nie wiem czy tam są jeszcze palne kominy węglowe. Może jednostkowe ale po naszej stronie kominy są czyste i zawsze jak się tam pracuje to zapachy kuchenne bardzo kuszą i utrudniają pracę.
Nie mam zdjęcia nigdzie tej kraty.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 17:51:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
A to sorki :D
Wiedziałem że tam jest Wasz maszt, ale nie wiedziałem który :) Wychodzi na to, że tam są czynne kominy :spioch: u mnie na szczęście jest CO, więc nie mam problemu z dymem z pieca.
A co do zapachów z kuchni- oooj taaak, znam ten problem :D Moje maszty też są ulokowane koło kominów od kuchni, dla całego pionu :chinczyk: Jak się pracuje w porze obiadowej to idzie zgłupieć od tych zapachów :placzek:
Ale nie ma się co cieszyć, zaraz obok jest komin od toalet :( Więc przejście kawałek dalej np. w celu poprawienia anteny z drugiej strony masztu albo odciągu potrafi zwalić z nóg... :placzek:

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 21 sty 2017 19:34:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3521
bezpośrednio to ogrzewany jest ten :)
https://www.google.pl/maps/@52.176747,2 ... 312!8i6656

przy samym kominie, gdzie palą węglem

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 15:58:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Byłem tam dzisiaj... Niestety, ale dość blisko jest tam komin, wychodzi na to że praktycznie obok tego pomieszczenia o którym mówił Cramin... :zzz:
http://www.tinypic.pl/ie4wv4or7ard
http://www.tinypic.pl/xacwnq5aefq7
http://www.tinypic.pl/jt25ytuiyr0z
http://www.tinypic.pl/39bazloc9fv7
http://www.tinypic.pl/lxvy2mxu4d2e
http://www.tinypic.pl/dp61ajbtcv93
Ledwo widać, ale z tego komina leci biały dym... na odwróceniu kolorów można coś zobaczyć lepiej. Na moich oczach dwa razy dym poszedł dość mocno do góry, niestety nie uchwyciłem tego aparatem bo już zdołałem go schować... :( A szkoda... Te dwa panele i Rocket na dole to mają przechlapane tam pracować ...

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 16:27:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2625
Lokalizacja: Wrocław
Jaka choinka :zlosnik:


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 17:02:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
To pomijam, ale tu jest bezpośrednia bliskość komina grzewczego (albo jest on tuż obok pomieszczenia albo są połączone)... Tam dobrze widać wydobywający się dym :spioch:

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 18:20:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Mówiłem przecież, że to stoi na tym budyneczku na dachu. Nie ma podstawy, która schodzi się w nogę tylko po prostu stoi to na daszku, nie wiem bo już nie pamiętam czy to jest skręcone do tego daszku śrubami.
Załącznik:
WP_20170124_12_23_19_Pro.jpg
WP_20170124_12_23_19_Pro.jpg [ 241.09 KiB | Przejrzano 4256 razy ]

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 18:40:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8420
Grzeją gazem. Nic temu nie będzie

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 25 sty 2017 11:45:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 19 sty 2008 0:25:38
Posty: 374
Lokalizacja: Myszków
Tak swoją drogą, czy według parametrów kratownic, ta choinka nie jest przeciążona jeśli chodzi o maksymalną powierzchnię zainstalowanych urządzeń ?? Bo jeśli chodzi o wagę urządzeń to na pewno przekroczone.


Na górę
Post: śr, 25 sty 2017 18:45:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Same RocketDishe przekraczają normę 1,5m2 dla kratownic mając 2,26m2 nie mówiąc o obciążeniu 80kg dla nich samych.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 25 sty 2017 19:14:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8420
P=pi*r^2=1,13 m^2 :)

Niemniej konstrukcja jest obwieszona kilka razy bardziej niż były robione obliczenia (sprawdziłem wszystkie projekty i projektanci liczą wytrzymałość dla powierzchni anten 1,5 m^2 zamontowanych na szczycie i obciążenia 20 kg) więc w razie W właściciel mógłby mieć ciepło.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 15 paź 2017 0:14:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Witam :)
Tak zerkałem ostatnio na ten maszt, wiało dość mocno... to chyba nie jest normalne że góra masztu, nad ostatnim kompletem odciągów rusza się pod wpływem nieco większego wiatru? :spioch: Tak jakby chciała się obracać wokół własnej pionowej osi niezależnie od dołu :zzz: Źle to wygląda według mnie, to nie były leciutkie drgania, widziałem jak te Rockety na górze się ruszały a cała góra masztu razem z nimi, skoro to było widoczne z dołu wyraźnie to jest coś nie tak :zzz:

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: ndz, 15 paź 2017 1:35:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8420
Warto zainteresować tematem właściciela masztu lub zarządcę budynku. Zapewne wiesz kto jest jego zarządcą. Zawsze też można zgłosić temat do starostwa o kontrolę stanu technicznego bo nie daje to Tobie spokoju jako mieszkańcowi. Oni skierują sprawę do PINBu w ciągu 30 dni, ten ma znów 30 dni na kontrolę więc jak się sprężysz z pismem to w grudniu może coś się zadzieje. Jak będzie ok to właściciel masztu nie ma się co przejmować.

A ogólnie, to maszt nie powinien się skręcać w stosunku do niższego przęsła. Czasem widziałem maszty które nie były szpilką zablokowane do podstawy co powodowało ich okręcanie się na stopie (co jednak nie wpływało na stabilność/naprężenia w konstrukcji a jedynie brak możliwości zwizowania anten "w poziomie".)

Ja osobiście bym dmuchał na zimne i to zgłosił dla świętego spokoju. Te podejrzane skręty masztu widziałeś przy wietrze/spokojnej pogodzie czy w trakcie zeszłotygodniowego orkanu?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 20:26:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
W trakcie wiatrów parę dni po orkanie, takie mocniejsze podmuchy ale nie urywało tyłka :D ot zwykły większy wiatr. Nie mieszkam tam, jedynie przechodzę, nie znam właściciela masztu, jeden z kolegów w temacie mówił że to konkurencji. Znam zarządcę budynku (MSM), ale może sam właściciel zainterweniuje dokładając komplet odciągów na samą górę? :ups: bo to rzeczywiście mogło się rozwizować w poziomie... te ruchy były dobrze widoczne z dołu bloku (!)...

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 21:26:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3521
Się wcale nie dziwie, na takim maszcie takie żagle zawiesić. Następny krok to radiole z miskami 90cm :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 21:49:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Cramin chyba wie czyj jest ten maszt :spioch: Ja bym się bał mieć to koło swojej instalacji... jak się p...rzeleci z wiatrem, to może być niewesoło dla wszystkiego wkoło...

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 22:32:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1352
Cramin pisze:
Same RocketDishe przekraczają normę 1,5m2 dla kratownic mając 2,26m2 nie mówiąc o obciążeniu 80kg dla nich samych.

Ale 1,5m2 odnosi się do wierzchołka masztu.
Przykładowo Retis 1000 ma na wierzchołku max 2,5m2.


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 22:48:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Bobas, Tyś chyba nie widział tego masztu na żywo, ten maszt jest przeładowany i to widzi każdy głupi, tam wisi chyba z 10 Rocketów i inne pierdoły, góra na moich oczach się ruszała, ja bym się nie czuł pewnie stojąc przy tym w wietrzną pogodę...

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 gru 2018 8:04:58

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl