Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 02 cze 2016 13:40:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 30 wrz 2010 15:43:56
Posty: 539
Potrzebuje postawić 20m maszt na gruncie na okres 2-3 mc .
Czy możecie doradzić jak zakotwić odciągi i co na podstawę masztu??
Na podstawę masztu myślałem o małej płycie drogowej (1,5mx1,5mx0,30m)(mam taką jedną szt.) natomiast na odciągi nie mam za bardzo pomysłu :/ i nie bardzo wiem ile kg taki balast powinien ważyć,

Mam dostęp do płyt drogowych ale one są duże 3mx1,5 i problem jest z transportem po nieutwardzonym nieuprawianym polu.

Co wy stosujecie na odciągi do takiego masztu? bloki fundamentowe typu lego ? i ile taki balast powinien ważyć ( odciagi będą na 4 strony )


Dzięki za podpowiedź


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 19:40:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4532
najlepiej nie dawać balastu, tylko wykopać ok. 1,5m dziury i zalać betonem w którym utopić jakiś ceownik. Na podstawę możesz dać obojętne co: krawężnik, trelinkę, płytę chodnikową, płytę drogową...


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 20:07:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1105
Tutaj bardziej pewnie chodzi o to, że NA gruncie nie potrzeba pozwolenia na budowę :) Zgadłem?


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 20:14:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7437
potrzeba. nie potrzeba tylko przy stawianiu na innym obiekcie.

I to nie zawsze - jak pokazuj praktyka niektóre urzędy nawet wtedy wymagają projektu.

A odpowiadając na pytanie - dobrze się spisuje podstawa, coś jak stopa parasola ogrodowego, tyle że z krawężnikami jako obciążnikami (można ułożyć po kilka na sobie, by uzyskać niezbędną masę)
Jeszcze lepiej - teownik przykręcony do blachy, bo nie ma spawania. W osi teownika mocujesz do niego odciągi. A na płycie leży kilkaset kg krawężników :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 03 cze 2016 8:45:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4532
przy balastowym jedynie demontaż może lepszy (choć niekoniecznie).
Bo chyba nie chodzi o to, że jak nie ma fundamentu w ziemi to 'nie jest trwale związany z podłożem'???
To było przerabiane, i akurat niezabardzo jest prawdą.


Na górę
Post: pt, 03 cze 2016 10:12:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 139
Możesz jak ci od banerów odciągi zamocować do betonowych bloków np 1,5 x1,5 x1,5 m (stoją na gruncie) lub większe (trzeba by policzyć jaki mają mieć ciężar by wiatr ich nie przesuwał )
Jak dobrze pamiętam to konstrukcja nie związana z gruntem to do 60 lub 90 dni bez pozwolenia ale chyba trzeba zgłosić a po pewnym czasie przestawić o 2m


Na górę
Post: pt, 03 cze 2016 10:43:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 572
radeks-dc pisze:
Jak dobrze pamiętam to konstrukcja nie związana z gruntem to do 60 lub 90 dni bez pozwolenia ale chyba trzeba zgłosić a po pewnym czasie przestawić o 2m

Drzymała Net? :rotfl:


Na górę
Post: pt, 03 cze 2016 12:29:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 139
A widziałeś Drzymała GSM nad morzem?

Maszty mobilne GSM na specjalnych przyczepach.


Na górę
Post: pt, 03 cze 2016 12:51:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3076
Lokalizacja: Szczecin
Pełno tego jest. Był o tym wątek na tym forum forum: viewtopic.php?t=48580 i na telepolis: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 24&t=82516

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 03 cze 2016 16:14:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 965
ostatnio natknąłem się u klienta na dziwne kotwy które miał zakopane w ziemi pod maszt, zainteresowany tematem zacząłem szukać i proszę :)

http://www.retis.pl/RETIS_M435_systemy_ ... =10&ver=pl

oczywiście on miał podobny patent tyle że ponoś stawiał to parę ładnych wiosen temu :)


Na górę
Post: sob, 17 wrz 2016 21:26:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1105
Panowie czy do zaczepienia odciągów dla masztu 12-16m takiego Lutkowego/Retisowego/420mm wystarczy płyta drogowa 3/1,5/12 na każdą stronę odciagów?
Płyta nie związana z gruntem. Do płyt przykręcone teowniki do odciagów. Maszt stoi również na takiej płycie plus stalowa podstawa 800/600/10mm.
Do góry tylko PBAC300ISO x2 i Rocket m5/AMO5G10. Będzie stabilnie i przejdzie w starostwie?


Na górę
Post: sob, 17 wrz 2016 23:34:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 371
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
Taka plyta wazy 2.3x objetosc czyli sztuka tej plyty drogowej zazbrojonej zebrowym drutem fi 12 wazy okolo 1200 kg kazda, moim zdaniem utrzyma to z palcem w d... sama linka stalowa dodawana do masztow ma pewnie mniejsza wytrzymałość na zerwannie anizeli takie 1200kg .

Wysłane z mojego EVA-L09

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 9:22:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7437
@bobas - takie rozwiązanie u mnie w jednym starostwie nie przeszło. To będzie maszt wolnostojący, a to że nie związany trwale z gruntem nie ma znaczenia.

Rozwiązaniem problemu jest przyczepa i na niej maszt. Do niej w prosty sposób można zrobić rozkładane łapy na 4 strony i wtedy nie musi być nawet taki balast na końcach.
Koszt takiej przyczepy to ok 2-3k pln

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 10:23:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4532
dokładnie jak orin pisze. To że teoretycznie nie jest trwale związane z gruntem, nie znaczy że przejdzie przez młynek biurokracji.
Kiedyś dawno cytowałem, że sprawa dotyczy 'fundamentu', a fundament nie musi być w głębi gruntu żeby się nazywał fundament (definicję fundamentu sobie poszukaj na necie), i z tego co kojarzę mixer również swój kontener pod kominem ma jako trwale związany z gruntem, mimo iż oczywiście nic pod ziemię nie wchodzi..


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 12:40:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 63
Płyty nie przejdą sam jakieś 10 lat temu a może więcej próbowałem coś takiego przepchnąć u siebie. W sumie płyty mogły nawet być ale trzeba było pozwolenie na budowę , geodeta , dziennik budowy , kierownik a co najważniejsze opinia czy grunt nie "płynie" a to jak się kiedyś dowiadywałem musi trwać około roku bo nie da się szybciej ustalić kierunku ruchu gruntu. O kosztach nie wspomnę. Ale chyba gdzieś to już pisałem może na tym forum?


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 13:21:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 139
Widziałem też patent w reklamach wolnostojących gdzie łapy stabilizujące były dociążane tzw kalfasami każdy ma 1000L


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 14:54:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1105
Bardziej mi chodziło o bezpieczeństwo - czy taka pojedyncza płyta nie będzie się przesuwać?
A o Starostwo będę się martwił jak przeprowadzimy testy.


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 20:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2040
myslę że się nie ruszy
miałem kiedyś maszt 20m podstawa to płyta stalowa 50x50 gr 15mm do odciągów ceowniki dł 2m (takie od barier drogowych) wbite pod kątem w grunt
stało to jakieś 2lata i nic się nie działo

poza to temat o takich płytach gdzieś tu był

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 23:44:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 371
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
Nie przesadzajcie,to nie żagiel czy stalowy maszt 40m zeby robic odciagi ważące po 10ton kazdy... ja mam w ziemie wkopane bloczki 500kg na 3 strony i stoi maszt alu 16m jakies 10 lat, anten przybywa, w dwojke na maszt na na lajcie wchodzimy.

Wysłane z mojego EVA-L09

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: pn, 19 wrz 2016 13:03:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 139
Patent bez betonu przy odciągach:
kopiesz dół 1x1x1m na dole układasz konstrukcję stalową z uchwytem do odciągów
na konstrukcji kładziesz np płyty chodnikowe 1 warstwa zasypujesz ziemią i ubijasz ( 1m3 ziemi też trochę waży)


Na górę
Post: pn, 19 wrz 2016 23:52:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1836
bobas69 pisze:
Bardziej mi chodziło o bezpieczeństwo - czy taka pojedyncza płyta nie będzie się przesuwać?
A o Starostwo będę się martwił jak przeprowadzimy testy.

Jo mom tak 16 m, stoi i stoi :D


Na górę
Post: wt, 18 paź 2016 1:05:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1105
Na razie postawiłem 12M ale martwi Mnie mocowanie odciagów. Czy śruby rzymskie mogą być tak:


Załączniki:
Odciagi.JPG
Odciagi.JPG [ 291.14 KiB | Przejrzano 632 razy ]
Na górę
Post: wt, 18 paź 2016 10:07:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7437
daj zamiast śrub rzymskich ucho-oko: śruby rzymskie oko-oko oraz szekle

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 18 paź 2016 15:46:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 716
Śruby rzymskie oko ucho, są raczej nie wskazane.. ucho szybciej pęknie, czy nawet wypnie sie przy poluzowanie linie.., Orin ma 100% racje..

Po za tym nie zostawił bym tak teraz tego..


Na górę
Post: wt, 18 paź 2016 18:11:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7437
Już pomijam fakt że ktoś "życzliwy" ten maszt może położyć w dwie minuty max....

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 20 lut 2017 5:55:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl