Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 18 sty 2016 22:51:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3286
Jest hala, duża. Jakieś 30m na 50m. Dach oparty na kratownicy. Niestety w środku niema żadnych podpór, cały dach trzyma się tylko na ścianach zewnętrznych.
Coś w ten deseń:
http://s.archiwumallegro.com.pl/2/3888785601.jpg

Czy ma ktoś doświadczenia z postawieniem masztu na takiej hali?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 20 sty 2016 15:19:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3286
nikt?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 20 sty 2016 18:17:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
Ja się kiedyś interesowałem takim tematem.

Kilka firm zajmujących się budową masztów podsumowało robotę krótko:

pionowa stopa stalowa oparta o glebę (+ew fundament), albo nikt się pod adaptacją projektu nie podpisze.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 21 sty 2016 10:38:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2182
pytanie jaki wysoki ten maszt chcesz stawiać

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: czw, 21 sty 2016 15:06:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3286
16-20m

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 21 sty 2016 15:27:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
Czyli jakieś 3 tony nacisku stopy na dach przy najmniej sprzyjających warunkach....

Jak znajdziesz jelenia który się pod tym podpisze (montaż bez podpory) to wrzuć na forum :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 21 sty 2016 16:10:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3286
chyba jednak odpuszczam, nie warte ryzyka. Co kolwiek by nie było zjebane i tak będzie wina masztu.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 21 sty 2016 20:04:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2182
z tymi trzema tonami to trochę przesadzasz
ale dało by się tylko trzeba by wymienić/wzmocnić ten dźwigar na którym by stał maszt więc koszty by przerosły zyski

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pt, 22 sty 2016 12:26:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
W projekcie budowlanym mam nacisk ~ 3 tony.
A projektów mam kilka na różne maszty więc w jednym przypadku się raczej para projektantów nie pomyliła :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 17:52:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1930
Orin pisze:
W projekcie budowlanym mam nacisk ~ 3 tony.
A projektów mam kilka na różne maszty więc w jednym przypadku się raczej para projektantów nie pomyliła :)

Tak reakcja stopy około 3 ton. Da się maszt na tej hali postawić tylko musi stać na ścianie szczytowej, a jedną stronę odciągów do ziemi.


Na górę
Post: śr, 03 lut 2016 1:50:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 maja 2014 11:30:48
Posty: 70
Orin pisze:
W projekcie budowlanym mam nacisk ~ 3 tony.
A projektów mam kilka na różne maszty więc w jednym przypadku się raczej para projektantów nie pomyliła :)


Co do projektu a realnego nacisku to 2 różne sprawy.Projektanci zawsze robią w wyliczeniach duuuży dupochron. Problem w tym, że za to zwykle płaci wykonawca. Podam może trochę ekstramalne przypadki, ale z życia wyjęte a raczej z moich zleceń.

1.Maszt 28m na gruncie -projektant robiący wyliczenia pod wylewki fundamentów kazał inwestorowi wylać pod stopę masztu wylewkę zbrojoną drutem żebrowym.Betonu miało być wylane 6,3m sześciennego ( ok 12 ton!!!) pod stopę masztu i pod każde kotwienie odciągu tez 6.3m3 ...Razem ok 48 ton betonu!!!...Mam ten projekt u siebie jak ktoś nie wierzy. Gdy projektant zobaczył maszt to za głowę się złapał, powiedział że widział tylko dokumentacje i sugerował się wyliczeniami, oczywiście sam zrobił duży zapas do dużego zapasu. Często nieświadomy inwestor zamawia xx gruch i "lejcie"...

Dla porównania znajomy z tego forum wylał 1m3 betonu pod podobny maszt, który mu stawiałem i nie ma opcji że cokolwiek ruszy to kotwienie. Daje sobie uciąć wszystkie kończyny razem z wackiem..

2. Niejednokrotnie projektanci robiący adaptację pod jakiś dach sugerując się dokumentacją od masztu zlecili inwestorowi przymocować do ściany wsporniki ważące blisko 100kg 1szt...Wiecie ile "pozdrowień ".. leciało podczas instalacji...?

Na fotkach jeden z przykładów wspornika, który instalowałem wraz z masztem.Podobne rodzynki trafiały się na budynkach 3 piętrowych ( witki opadały)

Wracając do nacisku, to w wolnej chwili zrobię eksperyment. Zmierzę ten nacisk na stopę przy maszcie 20m i dam znać. Rozmawiałem na ten temat z konkretnym inspektorem budowlanym, który wykonywał dla mnie kilkanaście adaptacji.Nie pamiętam dokładnie jaką podał wartość, ale w dyskusji padało między 400 a 800kg. Oboje zgodnie stwierdziliśmy, że przy tych 2-3 tonach dolny element masztu złożyłby się jak domek z kart. ( zwykle to aluminium o ściance 1.5mm...)

Proszę mnie nie zrozumieć źle, nie chciałem obrazić żadnego projektanta, ale papier przyjmie wszystko a inwestor czasem wyda 5x tyle ile mógłby wydać przy równie bezpiecznym wykonaniu.Nie mam tu na myśli hali autora wątku, chociaż po oględzinach live mogłoby się okazać że 16m postawiłbym tam i spał spokojnie. Podsumowując uważajcie komu dajecie robić adaptacje pod instalacje masztu bo czasem projektant "z papierami" może Was wpędzić w nie lada koszty.


Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 400.2 KiB | Przejrzano 3346 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 305.82 KiB | Przejrzano 3346 razy ]
Na górę
Post: śr, 03 lut 2016 9:39:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
W projektach które od Ciebie kupowałem z masztami też są te wartości :rotfl:

Praktyka praktyką, rozumiem Twoje podejście, lecz co mi z po twoich kończynach , jak w razie W to ja za to odpowiadam ? :) A pamiętaj że dopiero w razie W się sprawdza co i jak zostało zamontowane, a nie wcześniej, bo dopiero w tym momencie szuka się winnych.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 03 lut 2016 9:53:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2182
crazy to co na fotkach to przecież wyrwie się ze ściany z betonu komórkowego a właściwie przewróci tą ścianę

raz postawiłem maszt 20m na gruncie stopa to była płyta stalowa gr 10mm i 4 kątowniki na rogach po 1m
kotwienia odciągów to 3szt ceowników od barier drogowych po 2m wbite w grunt pod kątem
stało to 2lata i nic się nie działo
wiem ze może to na wariata ale maszt był stawiany na szybko w środku lasu

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: czw, 04 lut 2016 11:30:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 maja 2014 11:30:48
Posty: 70
Orin pisze:
W projektach które od Ciebie kupowałem z masztami też są te wartości :rotfl:

Praktyka praktyką, rozumiem Twoje podejście, lecz co mi z po twoich kończynach , jak w razie W to ja za to odpowiadam ? :) A pamiętaj że dopiero w razie W się sprawdza co i jak zostało zamontowane, a nie wcześniej, bo dopiero w tym momencie szuka się winnych.


Tak masz racje.Nie chodziło mi o stawianie masztu na siłe, tylko o to że projektanci szaleją z cyferkami a my płacimy często x2 lub x5. Rozumiem dać "zapas" ale na kurr 500%


Na górę
Post: wt, 23 lut 2016 20:24:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1017
ostatnio wymieniają w okolicy słupy energetyczne wysokiego takie około 30m, tymczasówka na przełożenie linii obok stawiana jest na 2 płytach drogowych a odciągi przymocowane do 3 płyt po każdej stronie odciągu,odciąg na 3 strony
tyle że to jest konstrukcja trochę cięższa niż alu :)


Na górę
Post: śr, 24 lut 2016 9:31:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
Tyle że taka jedna płyta nie waży 100 kg....

Jeśli widziałeś te najmniejsze płyty (3x1 m) to każda z nich waży ponad tonę, a są też takie z wagą pod 2T... Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę odległość mocowania odciągów od podstawy i masę innych rzeczy.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 kwie 2018 14:25:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl