Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 13 sty 2016 21:08:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 13 sty 2016 20:49:39
Posty: 3
Witam,
Posiadam problem z internetem radiowym(drzewa zasłaniają widoczność) z tego względu czy legalnie i bezpiecznie mógłbym w rogu dachu postawić pionową rurę antenową o długości 3m, a jako jej stabilizację użyć dwóch małych kształtowników stalowych np 15mm x 15mm przymocowanych do dwóch ścian budynku.
Jeżeli byłoby to do zaakceptowania, to czy w przyszłości mógłbym podwyższyć maszt np do 6m, równocześnie dodając kolejne odciągi z kształtowników oraz zgłaszając taki maszt do starostwa.
Dodam że nie chciałbym kratownicy ze względu na koszty. oraz konstrukcję samego dachu a inny dostawca nie wchodzi w rachubę.


Na górę
Post: śr, 13 sty 2016 22:13:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
Do 3 m możesz stawiać dowolny maszt bez zgłoszenia i pozwolenia. Wyższy teoretycznie trzeba zgłosić, choć jak w praktyce rura będzie miała 3,5 czy 4 m to mało kto zauważy różnicę.
Pamiętaj tylko o tym, że maszt musi mieć uzieminie, nawet jeśli w budynek nie ma instalacji odgromowej!

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 13 sty 2016 22:52:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 13 sty 2016 20:49:39
Posty: 3
A czy użycie takich kształtowników zamiast odciągów byłoby w miarę bezpieczne i czy dwa wystarczą? Czy drugi koniec kształtownika mógłbym przymocować do:
http://www.art-multimedia.pl/public/ima ... 383001.JPG


Na górę
Post: czw, 14 sty 2016 0:27:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
Nie rozumiem o jakie kształtowniki stalowe Ci chodzi.
Maszt do ściany montuje się za pomocą uchwytów murowych (np. takich jak masz tu: http://satsklep.pl/pl/c/Mocowania-maszt ... nowych/239 ). Jak dasz rurę 4 m i będzie nad dach wystawać 3 m, to coś takiego powinno wystarczyć (dwa mocowania w odstępie 1m). Tylko rura musi być solidna (średnica minimum 50 mm i gruba ścianka), żeby się zbytnio nie bujała na wietrze, zwłaszcza jak będzie antena paraboliczna, która ma dużą powierzchnię.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 14 sty 2016 0:59:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 13 sty 2016 20:49:39
Posty: 3
Chciałbym zrobić coś w podobie jak jest mocowany nadajnik pierwszy z prawej strony na zdjęciu:
http://bts-gsm.eu/HQ/zachodniopomorskie ... 030566.jpg


Na górę
Post: czw, 14 sty 2016 1:30:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
A, czyli chcesz mieć takie wsporniki. Przy rurce 3 m raczej nie będą potrzebne, zwyczajnie jest za krótka. Byle byś kupił odpowiednio grubą i stalową (amelinium jest dużo bardziej podatne i trzeba kupować duże grubości ścianek). Chyba, ze musisz postawić to na płaskim dachu to wtedy kup maszt balastowy 3 m. Choć ostrzegam, tanio to nie wyjdzie. Zabawa w kotwienie maleńkiego masztu 3 m może się mijać z celem, bo trzeba zrobić otwory przez strop i je dobrze uszczelnić, żeby nie przeciekała woda, bo przy braku doświadczenia może być trudne. A jak chcesz robić jeszcze wsporniki to dodatkowe otwory dochodzą. No i poprawnie zrobione mocowanie powinno być tak jak mają te GSM-y, czyli mocowanie przegubowe, żeby naprężenia tego nie rozwaliły.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 24 paź 2018 6:02:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl