Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 06 kwie 2015 18:01:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 469
Witajcie.

Podpisałem umowę na fajny komin. 50 m, śnieżka, brak innych operatorów. Mam teraz problem jak to połączyć czyli górę z dołem.

Co będzie wisieć:
- Radiolinie Siae i Racom
- Airfiber 24
- cała masa Mikrotików

Na dole przewidziałem szafę a w niej dużego UPS-a, swich UBNT EdgeSwich PoE 500W do zasilania MT. Teraz pytanie następujące:

Jak zrobić zasilanie dla radiolinii do góry?
Wychodzi na to że będziemy ciągnęli 24 skrętki zewnętrzne FTP zabezpieczone uziemieniem do góry i na dole (tu pytanie o pachpanel gigabitowy, przepuszczający PoE z zabezpieczeniem)
. Wciągniemy także światło do góry (24 lub 48j) i tu pytanie o jakąś fajną małą i hermetyczną przełącznice która powisi na kominie. Myślałem, żeby radiolinie zapinać do niej dedykowanymi pachcordami

Podsumowując:
- jak zasilić radiolinie,
- jaki pachpanel gigabitowy z uziemieniem przepuszczający PoE,
- jaka mała hermetyczna przełącznica światłowodowa na komin

Z góry dzięki za pomoc


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 19:05:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2608
Lokalizacja: Wrocław
Nie taniej będzie na górę dać 2x 2.5mm i na dole 24V a na górze adapter poe na 24porty


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 19:07:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2306
ja dałem światło oraz 4x2,5 mm2 :D 2x48 i 2x230v :D odłączane na dole,
jak mi potrzeba to włączam 230 :D


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 19:50:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
Też bym pchał na górę tylko światło+zasilanie. 24 skrętki? "Trochę" dużo. Jakby każda miała być na czubek komina to będziecie potrzebować ponad kilometr kabla :D No chyba, że to z zapasem i w rzeczywistości będzie tego z 10 sztuk. Nie lepiej jakieś konwertery, albo swiche z SFP? Jak dacie na każdy poziom coś małego (5 portów) to można spokojnie wstawić do jakiegoś alluboxa żeby wyładowanie nie zabiło. Z drugiej strony serwisowanie tego to może być masakra (wchodzenie na komin) i skrętki mogą mieć sens.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 06 kwie 2015 21:36:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3402
Lokalizacja: Mazury
it-konsult pisze:
Wychodzi na to że będziemy ciągnęli 24 skrętki zewnętrzne FTP zabezpieczone uziemieniem do góry
nie żal kabla? Lepiej tak jak @CezaRRR pisze światło (+ 1 skrętkę na wszelki wypadek) i po problemie.

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: pt, 10 lip 2015 21:57:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 maja 2014 11:30:48
Posty: 70
Odgrzeje kotleta...Ja mam skrzynkę na dole, i skrętki FTP pociągnięte na samą górę.( 10szt) Nie wyobrażam sobie w taką pogodę jak teraz włazić na górę i dłubać w skrzynkach.Od 1.5 roku nic złego się z tym nie dzieje:). Dobra rada to dać ok 5 skretek na zapas bo ja już 3x dokładałem. Teraz na 45 metrze wisi 8 anten i z POE zero problemów.Gdybym wieszał radiolinie, to dałbym w skrzynkę odpowiedni zasilacz i na górę wio z 48 Voltami. Jakoś nie czułbym sie dobrze wchodząc po stalowym mokrym kominie wiedząc że w kablach obok mnie leci 230V...


Na górę
Post: pt, 07 sie 2015 11:01:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5166
230V jest odłączane. Masz na dole np bezpiecznik/różnicówkę i włączasz zasilanie tylko jeśli jest na górze potrzebne do czegoś (typu wywiercenie jakiegoś otworu albo coś).

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: pt, 25 gru 2015 12:18:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 04 gru 2009 17:23:35
Posty: 1144
Lokalizacja: mnt/home
aż sie prosi czasem żeby te wykonane na białych przedłużaczach zasilanie 230v komuś po prostu odciąć. już widziałem na kominie byłej cukrowni na pierwszej galerii wsadzony w plastikowa puszkę przedłużacz, do niego wpięty następny w górę, a wszystko ładnie odkryte i wystawione na deszcz. nie przymocowane tylko po prostu leżało na galerii, nie będę pisał miejscowości, tylko ostrzegam bo będe tam znowu, że zrobię fotki , uprzątnę, a jeśli wpadnie ktoś z obiekcjami to powiadomię kogo trzeba, wiszą tam gsmy, zrobione jak nalezy, a miejscowy zrobił na szybko i zostało.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 lip 2018 5:38:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl