Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 07 lis 2013 3:01:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 29 paź 2013 21:31:52
Posty: 120
Mam pytanie czy nie macie problemów z padającym lanami po burzy na masztach ?

Spotkałem się z przypadkiem gdzie praktycznie po każdej burzy była spalony port pod który była wpięta skrętka od jednego urządzania do drugiego. Urządzenia były zamontowane na wieży ciśnień, myśleliśmy że indukuje się napięcie podczas wyładowań gdy kable były 0,5m, skrócone zostały do 5cm też nic nie dawało ciągle padał lan.

Czeka na decyzje z starostwa w sprawie postawienia masztu i tak myślę może jakoś trzeba by to zabezpieczyć. Dobrym rozwiązaniem dla mnie było zejście skrętka z poe x4 do routera pod dach ale to jakieś 16m i mam obawy żeby znów co burza nie siadało.


Na górę
Post: czw, 07 lis 2013 8:50:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7819
uziemienie

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 07 lis 2013 9:59:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4922
up :polacmu:
W skrajnych przypadkach netprotektor, ale do tego też musisz mieć uziemienie :D
Podsumowując, bez uziemienia na wysokim obiekcie a zwłaszcza typu krata, kablem utp instalacji się nierobi.
I właśnie wtedy nawet czasami burzy nietrzeba a wystarczy mocny wiatr i odpowiednio zjonizowane powietrze :) .


Na górę
Post: pt, 08 lis 2013 19:37:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 29 paź 2013 21:31:52
Posty: 120
Domyślam się że chodzi o uziemienie ale wieża ciśnień cała metalowa jeszcze z 4 m w ziemię, były zakładane nawet zabezpieczenia http://www.cyberbajt.pl/produkt/303/, próbowaliśmy także skrętka ekranowana z wtykami ekranowanymi.
Obecnie jest zrobione bezprzewodowo bo 3 karty mpci w RB, ale mam zamiar stawiać w innej lokalizacji maszt na budynku 16m i zastanawiam się jak łączyć urządzenia ze sobą żeby nie mieć problemów.


Na górę
Post: pt, 08 lis 2013 20:28:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4922
tak jak napisałem do netprotektora też musisz mieć uziemienie. To że wieża jest metalowa i whodzi w ziemię nieznaczy że jest uziemiona. Zapewne siedzi w betonie, pomalowana grubą warstwą jakiejś emulsji. przy dobrze uziemionych instalacjach takich problemów zwykle nie ma.


Na górę
Post: ndz, 10 lis 2013 15:57:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 683
Lokalizacja: Lublin
no uziemienie to podstawa, ja mam ponad 40m skrętki na jednej wieży i wali co roku tak jak u spawacza w warsztacie, nic się nie dzieje

_________________
yep


Na górę
Post: pn, 11 lis 2013 22:04:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 55
@k-lisek jakiej używasz skrętki? Przymierzam się do zakupu skrętki FTP i zastanawiam się nad tym czy warto dopłacać do TOUGHCable CARRIER Level 2.


Na górę
Post: wt, 12 lis 2013 13:36:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 683
Lokalizacja: Lublin
te 40m jest na maszcie emitela - tam zainstalowałem tę nową wersje ubnt L1 poprawioną, akurat w tym czasie nie było nigdzie L2 a jak wiadomo jest niesamowicie dobra.
Instaluje cały czas skrętke z proconecta - pancerne dziadostwo :) naprawdę mocna ale znowu gruba i żyły są grube ledwo co wchodzą w zwykłe rjtki ekranowane cat5

Używam też maxcable i jestem zadowolony, nie miałem problemów ani razu, jakość ok w stosunku do ceny, jest miękka żyły są tradycyjnej grubości. Instaluje ją tylko klientom !
Mowa oczywiście o kabelkach FTP, zawsze stosuje ekranowane Rjtki i lutuje do nich drucik pozniej albo skręcam albo lutuje.ZAWSZE :)

Upalonych portów dosyć mało, albo praktycznie brak w tym roku, część domów nie ma uziemienia, wiec to po czesci przypadek, albo tez zasługa zabezpieczeń ubnt, bo stosuje tylko ubnt.

_________________
yep


Na górę
Post: wt, 12 lis 2013 19:06:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 29 paź 2013 21:31:52
Posty: 120
k-lisek a stosujesz do tej skrętki netprotektory, jak uziemiasz? tzn uziemiasz do uziemionego masztu czy osobny przewód uziemiający np do instalacji elektrycznej lub do ziemi


Na górę
Post: czw, 14 lis 2013 22:27:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 683
Lokalizacja: Lublin
wszędzie daje netprotektory, ale nie wszędzie idzie to uziemić to łącze przewód uziemiający do puszki, wiem wiem...
lepsze to niż nic nie dawać uważam, nawet jak nie chroni to mam zasilanie POE.

_________________
yep


Na górę
Post: czw, 14 lis 2013 23:25:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 29 paź 2013 21:31:52
Posty: 120
Myślę nad puszczeniem przewodu elektrycznego jedno żyłowego 1,5mm (uziemiony osobno do ziemi) i do niego podłączać wszystkie netprotektory.
Zastanawiam się czy będzie to miało znaczenie, skoro cały maszt uziemiony to podłączenie zabezpieczenia bezpośrednio do niego nie było by błędem, w końcu jakieś ładunki na nim są.

Co tym myślicie ?

Podłączyłeś do puszki i zdaje egzamin wiec jest dobrze :ok:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 23 lis 2017 18:31:28

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl