Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 05 maja 2013 20:04:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3164
Lokalizacja: Mazury
Mam sobie postawiony maszt (na kominie) na domku jednorodzinnym pod jeziorem. Uziemienia ten dom nie miał, ani żadnych bednarek czy czegokolwiek w tym rodzaju. Dach tego domu pokryty jest blachą pomalowaną, widać że są łączenia blach.

Szef i jego elektryk powiedział mi, aby doczepić jedną cześć drutu odgromowego do masztu, a drugą cześć do blach pod kominem.
Następnie gdzieś u dołu drugi kawałek drutu doczepić do blach przy rynie, a jego koniec doczepić do wbitego pręta.

Ale na mój chłopski rozum, to bardziej będzie dla oka niż dla zabezpieczenia ludzi mieszkających w domu czy nawet dla sprzętu będącego w środku, przecież łączenia blach mogą w każdej chwili zardzewieć.

Moim zdaniem najlepiej poprowadzić drut odgromowy od masztu do wbitego pręta.

Znalazłby się ktoś z doświadczeniem kto podpowiedziałby jak to wykonać?
Ile doziemień zrobić?
Jakiej grubości drut odgromowy użyć?
Ile max ohmów powinien mieć ten uziom?

_________________
☞☛☞☛ https://zrzutka.pl/karol --- Tandem dla Karola ☚☜☚☜
http://kazuko.pl --- kod: trzepak


Na górę
Post: ndz, 05 maja 2013 22:02:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7819
Odgrom zrób z drutu stalowego ocynkowanego 6mm. Poprowadź go od masztu, po grzebiecie dachu do szpili odgromowej. Najlepiej stosować dwie szpile odgromowe po przekątnej domu. Do łączenia drutów używaj zacisków śrubowych (takich 2 płytek skręcanych za pomocą czterech śrub M8). Wszystkie łączenia śrubowe zasmaruj wazeliną techniczną.

Drut mocuj do dachu za pomocą specjalnych zacisków - z jednej strony taki haczyk na drut, z drugiej "łapka" do ściśnięcia na łączeniu blach. Masz prościej, bo blacha jest stalowa więc zaciski też wystarczą ze stali ocynkowanej.

Do szpil możesz doprowadzić bezpośrednio drut, choć zaleca się bednarkę na pomiędzy szpilą w ziemi a łączeniem z drutem na wysokości ~1,5m nad ziemią.

Co do uziemienia, to cytując wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezystancja_uziemienia w praktyce powinieneś mieć do 10 Om zakładając że dom nie stoi na skale :)


To jak doradza szef i jego elektryk to pic na wodę - przy bezpośrednim trafieniu wiele by za tego nie zostało. Piorun przepala blachę jakby była z papieru.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 06 maja 2013 8:22:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 27 wrz 2007 14:27:33
Posty: 72
Jakiej długości powinny być szpile?


Na górę
Post: pn, 06 maja 2013 8:44:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7819
Odpowiedniej by uzyskać odpowiednio mało Omów :)

Tak na poważnie, to wszystko zależy od gruntu - w jednym wystarczy jedna szpila 2m którą wciśniesz ręką, w innym - jedna szpila skręcona 4m a w jeszcze innym nie wbijesz nic głębiej niż 1m, bo bijesz w skale - wtedy trzeba bić sporo szpilek krótkich co min. 2m i je łączyć ze sobą po ziemią bednarką. No i młot udarowy, bo inaczej przez tydzień ktoś Cie będzie musiał karmić :)

W normalnej czarnej ziemi z reguły wystarcza 1x 2,5m.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 06 maja 2013 21:33:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3164
Lokalizacja: Mazury
To tak w 1/3 zrobiłem tak jak mówiłeś, nie z braku chęci, czy lenistwa, ale z .... wiadome czego.

Do masztu doczepiłem drut 6mm (dobrze było go prostować bez żadnych maszyn), nawet na dolnej części masztu był element przygotowany pod to. Jednak doszedłem drutem do szpili odgromowej bez bednarki, miałem jedno łączenie drutu po drodze (źle wymierzony), dwie blachy z rowkami na 4 śruby. Wazeliny też nie użyłem - ale myślę, że to nie problem np. w tygodniu podskoczyć i położyć ja na złącza, oprócz tego wkopanego w ziemie.

Wbiłem 2 szpile, mam nadzieję, że to wystarczy. Ma to jeszcze ktoś pomierzyć, więc wyjdzie czy trzeba więcej.

Jeszcze mam zamiar od uziomu pociągnąć przewód do skrzynki gdzie mam elektrykę i gdzie schodzą się wszystkie lany FTP oraz uziemić je.

Dzięki wielkie za pomoc, mam nadzieje, że potomnym się przyda, bo takiej wypowiedzi brakowało na trzepaku. Dzięki jeszcze raz.

_________________
☞☛☞☛ https://zrzutka.pl/karol --- Tandem dla Karola ☚☜☚☜
http://kazuko.pl --- kod: trzepak


Na górę
Post: wt, 07 maja 2013 8:40:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7819
Będzie dobrze :)

Złącza zasmaruj całe - chodzi nie tylko o to, by śrubki dało się odkręcić, lecz by był dobry styk elektryczny pomiędzy elementami po X latach.

Drut 6mm da się fajnie lekko prostować w rękach. Drut 8mm to już znacznie ciężej, choć też się da - chyba że ktoś ma budowę niedźwiadka to dla niego nie będzie on problemem :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 07 maja 2013 12:49:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4922
ja dostałem kiedyś poradę żeby jeśli jest to zastosować smar miedziowy lub grafitowy, a złącze (to zakopane w ziemi) zawinąć w jakąś folię coby smary 'nieuciekły'.


Na górę
Post: wt, 07 maja 2013 21:14:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4603
Ma to sens bo te smary przewodzą prąd więc rezystancja styku jest mniejsza niż byłby to inny smar dielektryczny. Takim powinno się generalnie robić (najczęściej widzę grafitowy, miedziany to nie wiem czy dobre na warunki zewnętrzne.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: wt, 14 maja 2013 0:37:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 716
Lokalizacja: wlkp
Nooo proszę was nie przesadzajcie z tymi smarami :D Ma być skręcone wszystko "fest" smar jest w innym celu ;)

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: wt, 04 cze 2013 15:05:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 25 wrz 2007 0:19:16
Posty: 115
Na szczycie masztu często znajdują się anteny/urządzenia radiowe. Czy w takiej sytuacji wystarczy uziemić maszt (stalowy, ocynkowany), czy też z uziemieniem należy wyjść wyżej? O ile wyżej ponad anteny?

Sposoby poprowadzenia uziemienia ponad maszt:
a) poprowadzić drut odgromowy wzdłuż masztu, nie dotykając go, 1m ponad maszt
b) uziemić maszt jak poprzednio i dodatkowo przyczepić u szczytu masztu iglicę 1m, np. http://www.earmatura.eu/c-579/p-13282/i ... owa-l15-00 lub pręt/szpilę uziomową
Który lepszy?


Na górę
Post: wt, 04 cze 2013 15:19:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7819
Pierwszy lepszy, lecz ciężej go wykonać.

Zwróć uwagę na telekomy jak to robią: uziemione wszystko: wsporniki, anteny, trasy kablowe. Często jest wciągana do samej góry BTSa bednarka i do niej są doprowadzane druty odgromowe, które wystają min. 50 cm nad każdą anteną.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 04 cze 2013 15:31:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 29 wrz 2009 12:10:16
Posty: 2907
Lokalizacja: Kraków
A nie wystarczyłoby uziemić takiego masztu GSM, a do niego wpiąć wszystkie druty odgromowe, które wystają ponad anteny?

_________________
Oddaj krew, to ratuje życie, dla Ciebie to tylko godzina i dodatkowe profity :)


Na górę
Post: wt, 04 cze 2013 20:24:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 25 wrz 2007 0:19:16
Posty: 115
Orin, orientujesz się czy norma określająca przekrój min. 6mm drutu jeszcze obowiązuje? Z tego co wiem jest już dość stara, a nowa norma określa min. 8mm.
Wątek w tej sprawie: http://ise.pl/index.php?option=com_jfus ... 29&t=13048 oraz cytat:
"Jak dla mnie rodzi się pytanie czy wykonując instalację przewodem o średnicy 6 mm popełniłem przestępstwo czy nie."


Na górę
Post: wt, 04 cze 2013 23:03:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7819
Na tę chwilę Ci tego nie potwierdzę bo muszę poszukać w przepisach.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 05 cze 2013 0:23:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 01 mar 2011 21:43:51
Posty: 52
A takie rozwiązanie ktoś stosował tzw. strefa ochronna.

http://www.mantis.com.pl/images/gallery/25/6.jpg


Na górę
Post: śr, 05 cze 2013 7:51:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7819
Dokładnie coś takiego mam na jednym maszcie ale... jeszcze w niego piorun nie trafił więc z praktyki ciężko powiedzieć czy to coś daje.
Mam taką nadzieję bo się z drutem strasznie namęczyłem żeby był prosto.

Z boku wygląda całość jak drabina do nieba (maszt rurowy) :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 05 cze 2013 12:55:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2159
poldek pisze:
A takie rozwiązanie ktoś stosował tzw. strefa ochronna.

http://www.mantis.com.pl/images/gallery/25/6.jpg

tak zapytam a gdzie tu miejsce na jakieś anteny?? :rotfl:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 05 cze 2013 22:26:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1005
http://www.quantex.pl/piorunochrony.html

podobna głowica wisi na kościele i powiem że od 8 lat nic tam nie zdechło :D


Na górę
Post: czw, 06 cze 2013 14:42:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1414
Gularz_pl pisze:
http://www.quantex.pl/piorunochrony.html

podobna głowica wisi na kościele i powiem że od 8 lat nic tam nie zdechło :D


Ile cos takiego kosztuje ? Bo na stronie nie ma cen.


Na górę
Post: czw, 06 cze 2013 14:58:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 27 wrz 2007 14:27:33
Posty: 72
Są ceny. Kilka tysięcy w wersji do 50 m :oszalal:


Na górę
Post: ndz, 09 cze 2013 21:47:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4603
k0st3k pisze:
Nooo proszę was nie przesadzajcie z tymi smarami :D Ma być skręcone wszystko "fest" smar jest w innym celu ;)


A słyszał kiedyś pojęcie rezystancji styku? Pewnie nie bo takie są skutki jak piekarze robią sieci... :>

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: śr, 12 cze 2013 10:33:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 716
Lokalizacja: wlkp
mixerDW pisze:
k0st3k pisze:
Nooo proszę was nie przesadzajcie z tymi smarami :D Ma być skręcone wszystko "fest" smar jest w innym celu ;)


A słyszał kiedyś pojęcie rezystancji styku? Pewnie nie bo takie są skutki jak piekarze robią sieci... :>


Wg. twojej wiedzy ta wazelina ma zmniejszyć opory na styku ??? O ile ? Proszę o rzeczową odpowiedz.

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: śr, 12 cze 2013 14:00:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4603
Przelicz sobie jaki spadek napięcie wywoła rezystancja tak mała jak 0,01 R przy średnim prądzie piorunowym 50 - 100 KA.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: śr, 12 cze 2013 23:17:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 716
Lokalizacja: wlkp
Wymijająca odpowiedz. Nie prosiłem o przykłady, a udowodnienie, że wazelina zmieni rezystancję ....w tym przypadku umówmy się, że ---------skutecznie. Proszę Cię o dane, a nie o gdybanie ;)

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: czw, 13 cze 2013 0:20:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 16 maja 2012 20:55:49
Posty: 625
Lokalizacja: WLKP
k0st3k pisze:
Wymijająca odpowiedz. Nie prosiłem o przykłady, a udowodnienie, że wazelina zmieni rezystancję ....w tym przypadku umówmy się, że ---------skutecznie. Proszę Cię o dane, a nie o gdybanie ;)

Przecież to oczywiste, że wazelina nie zmienia rezystancji styku i całego uziomu, chroni natomiast przed korozją i zmianą parametrów rezystancji przez kilka lub kilkanaście lat.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 23 lis 2017 18:25:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl