Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 18 mar 2013 13:01:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1716
Lokalizacja: Czyżew
Na polu u znajomego jakaś sieć GSM postawiła 57 metrowy maszt, aktualnie umowa się skończyła i oni zdemontowali cały osprzęt i zostawili mu maszt na pamiątkę (prawdopodobnie chcą mu odsprzedać po cenie złomu).
Pytanie: czy opłaca się go demontować i przenosić w inne miejsce, czy koszty demontażu i ponownego montażu (ludzie, dźwig, słupy betonowe) nie pochłoną zbyt dużo pieniędzy, lub może ktoś orientuje się ile by to kosztowało. Kolejna rzecz jakie papiery były by potrzebne do załatwienia tej całej sprawy no i osoby w temacie proszę o poradę - dziękuję.

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 13:17:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7817
Robocizna swoje, a papiery na ten masz swoją drogą.

najlepiej byłoby nie ruszać i korzystać z dobrodziejstwa inwentarza :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 13:31:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1716
Lokalizacja: Czyżew
tak tylko, że on stoi w szczerym polu i jakieś 70 km od mojej mieściny

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 15:25:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1372
Lokalizacja: Rzeszów
parę hopek i łapiesz z tego masztu co chcesz :)

a tak na poważnie to w nowym miejscu to pozwolenie na budowę dodatkowo musisz mieć ekspertyzę na maszt no i robocizna. na pewno taniej niż nowy ale trochę zabawy by było


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 15:41:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7817
lekko licząc z 30k za papierki i montaż.

pytanie ile demontaż

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 16:22:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2909
Sam przechodzę powoli przez proces inwestycyjny stawiania takiego masztu, i pierwsze kłody pod nogi mam już za sobą. Sama lokalizacja jest często dużym problemem bo jeżeli jest plan zagospodarowania miejscowego to często wyklucza on w wielu miejscach możliwości postawienia w danej miejscowości takiego masztu, a jak nie ma uchwalonego planu zagospodarowania miejscowego to pozostaje urzędnicza decyzja o warunkach zabudowy, która w wielu przypadkach może być negatywna, jeżeli ludność miejscowa nie chętna takim masztom bo w końcu" to szkodzi" to i urzędnik niechętnie podstawia głowę wydając decyzję o warunkach zabudowy bo później protesty skupiają się głównie na urzędasach, a w końcu to są przyszli wyborcy i jeżeli nie posmarujesz to urzędnik nie bardzo mam powód by wydawać pozytywną decyzję, bo nie oszukujmy się taki masz miejsc pracy nie generuje, a w końcu "szkodzi" jak nic innego a to że dzięki temu jest internet to łe tam jak go nie było to też net był :) Więc zanim coś kupisz to zastanów się czy będziesz miał gdzie to postawić. Najlepiej i najtaniej to było by tego nie ruszać i korzystać z tego tam gdzie jest


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 18:50:37 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4920
jeszcze kwestia jak z papierkami do tego. a ponad 50 metrów to już w grę wchodzi jakieśtam ministerstwo od lotnictwa. Generalnie nietwierdzę że tego niemają, ba zapewne wszystko jest zgodnie z prawem, natomiast czy przekażą całość dokumentacji? a urzędasy raczej prywaciażowi niepozwolą na stawianie takiego kolosa gdzieś w terenach zabudowanych (chyba że faktycznie na jakiejś wiosze gdzie nawet telefonu ni ma).


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 18:59:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2438
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
@wiktor czytając twój pierwszy post wątpi aby byli tacy mili i go sprzedali po cenie złomu ale moge się mylić

w naszych okolicach zdjeli sprzęt a po roku czasu z komina na którym wisimy zdemontowali wszelkie uchwyty i trasy kablowe (nie z uwagi że im to potrzebne) ale aby właściciel ich nie ganiał zgodnie z umową że mają przywrócić do stanu pierwotnego

ale jeśli się takowy masz da KUPIĆ, kupuj i jako ISP jeśli nie masz jak tam dosłać neta podnajmij go innemu GSM albo zaprzyjaźnionej firmie ISP z tamtych okolic :) takie pkt. są zawsze ciekawymi lokalizacjami i można zbierać ciekawy haracz ;)


Na górę
Post: pn, 18 mar 2013 19:02:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2909
Papierki to nie problem projekt zawsze można dorobić do już istniejącego masztu


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 2:47:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4603
Mnie bardziej zastanawia jak to możliwe, że GSM zrezygnował z własnego masztu...

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 9:32:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1716
Lokalizacja: Czyżew
nie mam pojęcia to jest pole kolegi i kilka lat temu postawili tam maszt, podobno teraz postawili gdzieś w okolicy kilka mniejszych i ten stał się zbędny, wiem, że zdemontowali anteny i zabrali elektronikę z tej szafki i stoi sobie nikomu nie potrzebny 57 metrowy kolos.
Wstępnie liczyłem, że demontaż, papiery, przeniesienie i ponowny montaż to wyjdzie ze 100 tys zł najmarniej, tu sporo skasować mogą za dźwig.

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 9:41:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 maja 2004 20:00:45
Posty: 2284
wiktor pisze:
nie mam pojęcia to jest pole kolegi i kilka lat temu postawili tam maszt, podobno teraz postawili gdzieś w okolicy kilka mniejszych i ten stał się zbędny, wiem, że zdemontowali anteny i zabrali elektronikę z tej szafki i stoi sobie nikomu nie potrzebny 57 metrowy kolos.
Wstępnie liczyłem, że demontaż, papiery, przeniesienie i ponowny montaż to wyjdzie ze 100 tys zł najmarniej, tu sporo skasować mogą za dźwig.


za połowę tej ceny możesz mieć maszt 80m stalowy z montażem ;)

_________________
"...Dyplomacja to taka sztuka mówienia spier...j, tak aby Twój rozmówca poczuł radość z powodu oczekującej go podróży..."


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 10:20:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2909
80m stalowy z montażem za 50k - jeżeli można to proszę o namiary może być priv


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 11:03:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
kamikaze pisze:
80m stalowy z montażem za 50k - jeżeli można to proszę o namiary może być priv

ja tez poprosze ...


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 11:13:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1716
Lokalizacja: Czyżew
mati - weź napisz co to za maszt i wogóle coś więcej o nim, no bo może bym się skusił - 80 metrów to by można było ogarnąć z niego trochę powiatu :D

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 11:25:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 maja 2004 20:00:45
Posty: 2284
a zapytam, powiem tylko że te maszty stoją lub stały, w Nowej Kaledonii, Rumunii, Turcji i gdzieś tam jeszcze, robiły pomiar wiatru pod elektrownie wiatrowe. Produkowane w PL :P

_________________
"...Dyplomacja to taka sztuka mówienia spier...j, tak aby Twój rozmówca poczuł radość z powodu oczekującej go podróży..."


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 11:40:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7817
A jesteś pewien że są stalowe, a nie alu z odciągami?
Ostatnio nawet taki jeden się przewrócił po podcięciu kilkunastu odciągów, bodajże w centralnej Polsce.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 20 mar 2013 15:57:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3115
hmm, też jestem zainteresowany masztem bez odciągów, do 50m, chciałbym się zmieścić do 100tyś netto

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 24 mar 2013 19:56:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 maja 2004 20:00:45
Posty: 2284
witam wieczorną porą,

sorry że tak późno, ale nie mogłem złapać koleżki co się tym zajmuje.

Generalnie, już tych masztów nie stawiają, te który postawili w większości już zdemontowane a w ich miejscach stoją elektrownie wiatrowe :)
ale wyglądało to wtedy mniej więcej tak: maszt 80m, STALOWY kratownica z odciągami, to koszt 110k (brutto): maszt z projektem + postawienie (bez pozwoleń budowlanych i całej reszty papierkologii). maszt 40m to koszt około 40k.

Maszty były na potrzeby pomiarów pod budowę elektrowni wiatrowych. Także, pewnie oferta nie za ciekawa dla operatorów, bo to po prostu miało inne zastosowanie. Ot taka cieakwostka

_________________
"...Dyplomacja to taka sztuka mówienia spier...j, tak aby Twój rozmówca poczuł radość z powodu oczekującej go podróży..."


Na górę
Post: ndz, 24 mar 2013 23:41:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 14 kwie 2010 14:00:23
Posty: 68
witam
szukam masztu 50m stalowego z transportem do domu :)
znalazlem tu fajna oferte tylko 45m
http://tegma.pl/index.php?option=com_co ... &Itemid=71

czy ktos kupowal w tej firmie lub moze ktos moze polecic jakas firme


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 0:56:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2159
http://www.europoles.pl/

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 22 lis 2017 20:31:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl