Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 28 sty 2013 19:02:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 455
Lokalizacja: Poznań
Planuję postawienie wieży kratownicowej stalowej i pojawia się problem jaki pod nią wylać fundament. Wieża ma wysokość 28m. Czy ława betonowa o wymiarach np. 2x2x2m wystarczy? Być może ktoś z Was przerabiał ten temat?

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
Post: pn, 28 sty 2013 19:14:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
arki pisze:
Planuję postawienie wieży kratownicowej stalowej i pojawia się problem jaki pod nią wylać fundament. Wieża ma wysokość 28m. Czy ława betonowa o wymiarach np. 2x2x2m wystarczy? Być może ktoś z Was przerabiał ten temat?

Wystarczy w zupełności.
Ta wieża ma 21m + wystająca rura.


Na górę
Post: pn, 28 sty 2013 19:26:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 455
Lokalizacja: Poznań
Podałem na zdjęciach taki wzór - moja ma cztery segmenty :) Wydaje mi się, że jest wyższa :)
Cezarrr dzięki za info- czyli wyjdzie 8m3 betonu, a 1m3 betonu (kubik) waży około 2300 kg czyli wyjdzie ponad 17ton podstawy :) Chyba nie do ruszenia...


Na górę
Post: pn, 28 sty 2013 19:58:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1372
Lokalizacja: Rzeszów
jeszcze możesz zbrojenie wsadzić i od razu przyspawać do zbrojenia szpilki gwintowane do mocowania masztu :) ja tak mam zrobione ale na dachu pod krate alu i odciągi :)


Na górę
Post: wt, 29 sty 2013 22:31:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1005
moje rozwiązanie 2 płyty drogowe 2 płaskowniki 10cm pod spód 2 kątowniki na wierzch z wywierconymi otworami pod maszt :) całość skręcona do kupy maszt postawiony koparką i lawetą + 50m liny stalowej fi 12. dodatkowo płyty obciązone jeszcze dwoma płytami drogowymi.

Stoi juz ponad rok zero problemu.

Jako ciekawostka brak fundamentu :D


Na górę
Post: wt, 29 sty 2013 22:38:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3114
chciałem podsunąć ten sposób, który równa się taniość i brak papierokologii.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 29 sty 2013 23:50:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1005
takie rozwiązanie podsunął mi gość stawiający maszty dla gsm, mówi że czasami takie stawiają nawet 32m tyle że liczba płyt proporcjonalnie większa :D

Karas pisze:
chciałem podsunąć ten sposób, który równa się taniość i brak papierokologii.


Na górę
Post: śr, 30 sty 2013 10:49:52 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4916
ale że co, że bez odciągów??? szczerze bałbym się...
a czy bez papierkologi... mixer swego czasu pisał że nawet kontener (taką zwykłą budę -coś jak Drzymałę, tylko bez kół i oczywiście nieco nowocześniejszy metalowy) bez fundamentu nie chcieli zarejestrować i wmawiali że jest trwale połączony z gruntem..


Na górę
Post: śr, 30 sty 2013 12:04:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7814
Te stalowe kraty z fotek stoją bez odciągów.

Co do zgłoszenia robót i pozwolenia na budowę - jak się coś robi znając prawo to starostwo co najwyżej może się stawiać i bić pianę.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 30 sty 2013 21:17:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 455
Lokalizacja: Poznań
Zaskakujecie mnie na ogromny plus :) Plyt drogowych nie bralem pod uwage...


Na górę
Post: czw, 31 sty 2013 11:15:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2105
Lokalizacja: /usr/src/sys
Witam. Mam w planie podobna wieze i zastanawiam sie czy to rozwiazanie z plytami drogowymi da rade.

Gularz_pl nie wiem czy dobrze zrozumialem ale pod plyty plaskownik do niego szpilki gwintowane przez plyte, na to katownik i skrecic razem. Dodatkowo obciazyc jeszcze dwoma plytami. Dobrze zrozumialem Twoj opis?

Z tego co znalazlem w sieci najwieksza mozliwa plyta ma ponad 1700 kg. To daje blisko 7 ton obciazenia.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: czw, 31 sty 2013 12:56:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 27 wrz 2007 14:27:33
Posty: 72
Jaka jest waga takiej wieży?


Na górę
Post: czw, 31 sty 2013 23:05:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 455
Lokalizacja: Poznań
Hmm wydaje mi sie, że około 400-500Kg :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 31 sty 2013 23:35:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7814
Więcej. Dolny element ponad 200kg, wyżej poniżej 200kg, trzeci coś w okolicy 150 kg. A ten ma jeszcze czarty element, którego masy nie znam, bo zawsze miałem do czynienia z wersjami 3-el 21m. Dane z pamięci.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 01 lut 2013 12:25:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1005
tak dobrze zrozumiałeś, ja brałem płyty 3mx1,5mx20cm
Może dziś zrobię foty jak da się podejść do masztu :)
rapper3d pisze:
Witam. Mam w planie podobna wieze i zastanawiam sie czy to rozwiazanie z plytami drogowymi da rade.

Gularz_pl nie wiem czy dobrze zrozumialem ale pod plyty plaskownik do niego szpilki gwintowane przez plyte, na to katownik i skrecic razem. Dodatkowo obciazyc jeszcze dwoma plytami. Dobrze zrozumialem Twoj opis?

Z tego co znalazlem w sieci najwieksza mozliwa plyta ma ponad 1700 kg. To daje blisko 7 ton obciazenia.


Równe 870kg - ważone :)

arki pisze:
Hmm wydaje mi sie, że około 400-500Kg :zlosnik:


Na górę
Post: pt, 01 lut 2013 16:17:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2105
Lokalizacja: /usr/src/sys
dobrze ze okazyjnie zrobilem ciezarowe prawo jazdy :) samochod ciezarowy mam wiec w razie czego bedzie czym po taka wieze pojechac ;) tymbardziej ze juz mam taka upatrzona ciekawe ile wlasciciel bedzie za nia chcial :hmm:

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: pt, 01 lut 2013 18:54:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 27 wrz 2007 14:27:33
Posty: 72
Gdyby ktoś taką chciał to mogę też sprzedać.

Woj. małopolskie / podkarpackie


Na górę
Post: pt, 01 lut 2013 19:28:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2105
Lokalizacja: /usr/src/sys
jak to kiedys nawijal pewien rapper z KRK ;)

jaka Twoja cena? ;)

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: sob, 02 lut 2013 13:42:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 455
Lokalizacja: Poznań
Gularz cyknij fotki bo zżera mnie ciekawość :)


Na górę
Post: wt, 05 lis 2013 9:39:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 lis 2013 9:36:45
Posty: 2
Witam kolegów, odgrzeję temat.
Mianowicie jak jest z wchodzeniem na taką wieżę?
Tzn chodzi mi o to, że jak jestem na samej górze, to ona się cały czas rusza to do przodu, to do tyłu, po prostu buja nią cały czas...
Dla mnie jest to o tyle dziwne, bo na kracie aluminiowej takie coś nie występuje.
I moje pytanie jest takie, czy to na każdej tak jest, czy po prostu taka stalowa krata tak "pracuje"


Na górę
Post: wt, 05 lis 2013 10:00:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7814
Na tych co sam wchodziłem to odchyłki na ~ 21 metrach (3 segmenty) odchyłki były z 5 centymetrów na szczycie.
Błędnik daj o sobie znać w takich sytuacjach.
Krata aluminiowa z odciągami czy wieża? Jak to pierwsze to się nie dziw - przecież tam trzymają ciebie odciągi.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 05 lis 2013 10:23:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 lis 2013 9:36:45
Posty: 2
To mnie uspokoiłeś, bo te odchylenia to właśnie mniej więcej po te 5cm ;) Jest to stara krata stalowa wolnostojąca przy Spółdzielni Kółek Rolniczych ;) Zamocowana do podłoża identycznie jak na pierwszym zdjęciu w poście
Chodziło mi tylko o to, czy to tak ma być te ruszanie, bo ma się wrażenie, że to ma zaraz wiesz no przechylić się... ale całe życie na kratach aluminiowych to nieprzezwyczajony jestem...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 21 lis 2017 15:55:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl