Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 03 gru 2013 1:20:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 839
Witajcie,

Otóż muszę jak najszybciej zainstalować masz na pewnym budynku o wysokości 16 - 20 metrów.
Początkowo będzie tam wisiała radiolinia 60cm, 4x sektor, 4x panel i dwie dookólne (patyk i narta). Z tego tytułu przymierzam się do masztu o boku 100cm, łatwiejsza instalacja/ konserwacja i będzie na pewno stabilniejszy..
Pytanie jakie do Was kieruję to gdzie teraz kupić taki maszt, która z firm wykona go najlepiej i w przystępnej cenie.
Dawno nic nie kupowałem ponieważ mam na stanie jeszcze 2 x 16 metrów (o boku 40 cm), które kupiłem około roku temu..
Narobiło się tyle firmy z masztami, że jestem zdezorientowany i może Wy mi pomożecie w podjęciu decyzji..

Pozdrawiam, Darek


Na górę
Post: wt, 03 gru 2013 9:06:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2457
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
jeśli o boku 100cm to bardzo solidną konstrukcję widziałem z firmy ALUPRO (mamy na niej kilka anten, wisi PLAY, oraz 6x radiolin)

wiem że inni producenci typu Mantis też robi o boku 90cm ale na żywo nie widziałem ich konstrukcji na pewno będą konkurencyjny co do ceny

p.s aby postawić tak "ciężko" kratę sądzę że będzie wymagane adaptacja dachu/odciągów wiec koszt dodatkowe projektu też będzie konieczny


Na górę
Post: wt, 03 gru 2013 19:22:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 16 maja 2012 20:55:49
Posty: 625
Lokalizacja: WLKP
OloWeb pisze:
jeśli o boku 100cm to bardzo solidną konstrukcję widziałem z firmy ALUPRO (mamy na niej kilka anten, wisi PLAY, oraz 6x radiolin)

OT: Czy do takiego masztu dajecie jakieś odciągi przeciwskrętne (chodzi o radiole) czy konstrukcja raczej "stable" ??? :oczko:


Na górę
Post: wt, 03 gru 2013 22:52:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 839
jezeli juz to trzeba bylo by dac..
wszystko zalezy, czy daje sie odciagi w trzy miejsca czy w cztery..
kwestia jest taka, ze czym wiecej linek przypietych do masztu, tym wieksze dla niego obciazenie..


EDIT
dzis byłem i przemierzyłem sobie to i owo, musze postawic 20 metrów na 12 metrowym budynku, myslicie, że maszt (ten mniejszy) o boku 40-50 cm da rade z tym sprzetem..
Olo troche ma racji, poniewaz jeden z takich segmentów takiego masztu o boku 100cm wazy od 21 do 54 kg (wg. alupro), co daje nam około 200 kilo wagi masztu. segment masztu o boku 40cm wazy około 9 kg, co daje nam sume 45 kg..
Różnica 150 km na samym maszcie, nie mowiac o nacisku, obciazeniu lin i wszystkich podzespolow na maszcie..


Ostatnio zmieniony wt, 03 gru 2013 23:02:28 przez darux, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 03 gru 2013 22:57:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2457
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
adamosad pisze:
OloWeb pisze:
jeśli o boku 100cm to bardzo solidną konstrukcję widziałem z firmy ALUPRO (mamy na niej kilka anten, wisi PLAY, oraz 6x radiolin)

OT: Czy do takiego masztu dajecie jakieś odciągi przeciwskrętne (chodzi o radiole) czy konstrukcja raczej "stable" ??? :oczko:


ta 100 to ma trochę inne założenia :) maszt jak dobrze pamiętam 30-metrowy, są tam tylko 3x poziomy odciągów na trzy strony :)

najlepiej zapytaj producenta ALUPRO on to projektu i on daje do tego projekt


Na górę
Post: śr, 04 gru 2013 0:11:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
@darux - w obu nacisk masz podobny. Fakt że obciążenie statyczne masz większe dla 100cm masztu (3-4x) od 40cm wersji, to nacisk na podstawę jednego i drugiego przy niesprzyjających warunkach już się tak nie będzie różnić od siebie (czyli w obu przypadkach ok 3 ton).

Także czy jeden, czy drugi - musi być posadowiony "z głową"

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 04 gru 2013 9:56:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2457
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
moim zdaniem jedna radiolka 60cm i w/w sprzęt spokojnie wytrzyma to krata o boku 42cm
postawiona i dobrze umocowana

wiadomo że masz o boku 100cm to "luksus" z drabinka w środku itd... ale w tym przypadku przerost formy nad treścią
takie o boku 100cm montowałbym w przypadkach wyższych niż 20metrów lub jeśli z założenia ma tam wisieć więcej radiolek etc... sprzętu


Na górę
Post: śr, 04 gru 2013 13:54:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2199
ostatnio oglądałem konstrukcje alupro o boku 42 w kwadracie dwa poziomy odciągów w 4 strony linka 6mm
http://www.youtube.com/watch?v=ZnxyAqXTCHU

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 04 gru 2013 15:05:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3417
Co oni mają za takie fajne lebiodki do naciągania lin?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 04 gru 2013 15:12:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2199
nie pamiętam jak to się nazywa ale energetycy tego używają do naciągania zerwanych linii

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 26 mar 2018 12:16:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3417
Gdzie obecnie można zakupić maszt w dobrej cenie i solidny 2w1 :) o boku ok 1m?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 10:41:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 17 sty 2013 14:26:49
Posty: 112
Mam ciekawostkę, ostatnio montowała mi pewna firma maszt 30m o szerokości 1m i właśnie ta firma twierdzi iż mogę na tym maszcie powiesić 6m2 powierzchni anten i wagą nie muszę się przejmować. Po zakończeniu masztu nie otrzymałem żadnej dokumentacji potwierdzającej ustalenia ustne jedynie fvat do zapłaty. I tu moje zdziwienie ponieważ
sam maszt w obecnej chwili pracuje dość sporo w swej osi pomimo niby zastosowaniu odciągów przeciwskrętnych. Macie jakąś sprawdzoną firme która dograła by temat do końca? :sciana: :oszalal:


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 10:56:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1207
Lokalizacja: Myszków
Reklamować montaż.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 20:46:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1968
Centrum pisze:
Mam ciekawostkę, ostatnio montowała mi pewna firma maszt 30m o szerokości 1m i właśnie ta firma twierdzi iż mogę na tym maszcie powiesić 6m2 powierzchni anten i wagą nie muszę się przejmować. Po zakończeniu masztu nie otrzymałem żadnej dokumentacji potwierdzającej ustalenia ustne jedynie fvat do zapłaty. I tu moje zdziwienie ponieważ
sam maszt w obecnej chwili pracuje dość sporo w swej osi pomimo niby zastosowaniu odciągów przeciwskrętnych. Macie jakąś sprawdzoną firme która dograła by temat do końca? :sciana: :oszalal:

Nikt ci nie dogra bo to wzięcie całej odpowiedzialności na siebie za cudzą robotę ( maszt to nie stóg siana).


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 10:19:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 17 sty 2013 14:26:49
Posty: 112
Cramin pisze:
Reklamować montaż.


I uj... by to strzelił na fakturze mam maszt i kwota nic więcej. Wygląda to tak jakbym sam sobie go zamontował.@! Ja pier....


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 12:46:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1245
Lokalizacja: Kraków
Centrum pisze:
Cramin pisze:
Reklamować montaż.


I uj... by to strzelił na fakturze mam maszt i kwota nic więcej. Wygląda to tak jakbym sam sobie go zamontował.@! Ja pier....



zadzwoń i grzecznie poproś o poprawę a jak nie to napisz kto Ci to ogarniał bo to wtopa jak cholera


Na górę
Post: śr, 16 maja 2018 0:01:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2199
nie wiem czy nie powinieneś mieć umowy na montaż oraz protokołu powykonawczego
do tego w dokumentacji masztu powinno byc napisane że może tam wisieć 6m2 anten

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 08 sie 2018 17:28:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3417
Panowie, kogo teraz do postawienia masztu? 24m alu na hali.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 15 sie 2018 21:09:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl