Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 15 sty 2018 2:10:04 
   Tytuł: uchwyt do odciągów
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 27 wrz 2011 21:00:48
Posty: 174
Witam, będę stawiał maszt 12m na takim budynku
http://foto.favore.pl/2012/9/12/22/380331_1323420382785_o.jpg
zdjęcie poglądowe

odciągi będą na 3 strony, dach wystaje ok 40-50cm i o tyle muszę zrobić odstęp od muru, czy wystarczy jak na 4 śruby przymocuję szpilkami na wylot czy lepiej objąć miejsce wiązania z zbrojeniem?

coś ala te:
http://www.airtel.com.pl/images/realizacje/ant-alu/1/IMG_0165.JPG

a może takie wystarczą:
http://www.retis.pl/img/katalog/WKPO5.jpg


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 13:32:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1452
Lokalizacja: Kraków
rozumiem że to będzie samowolka? bo w przeciwnym wypadku ktoś będzie się musiał podpisać pod projektem i t jego właśnie powinieneś spytać o zdanie

edit
maszt 12m + 4m budynku = 16m
16m / 2,8m = 5,714
na prawdę chcesz ryzykować upadek z wysokości ~ 6 piętra ?


Ostatnio zmieniony pn, 15 sty 2018 13:43:41 przez hub_lan, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 13:37:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8351
o motylanoga.....

nie wystarczy ani jeden, ani drugi. pierwszy się złamie lub pękną spawy. w drugim wyrwiesz kołki ze ściany.

kto wejdzie na ten masz musi się liczyć z ciężkim wypadkiem lub śmiercią

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 14:51:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 01 gru 2009 9:32:34
Posty: 174
Mam kratę w podobnej sytuacji. Musiałem się wysunąć o około 50cm za okap. Nie było to proste. Spawaliśmy naprawdę mocne uchwyty, zrobione z grubego profilu stalowego oraz bardzo grubej rury. Wszystko zainstalowane do muru czterema szpilkami około 20mm grubości,skręcane na wylot przez ścianę.


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 18:02:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8351
pytanie z czego ta ściana, bo tutaj to wygląda na bloczki pianowe, które raczej nie były liczone na duże obciążenia w bok.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 18:51:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 27 wrz 2011 21:00:48
Posty: 174
Właśnie są to bloczki więc będziemy musieli zrobić uchwyty w odległości 50cm od ściany z profilu 40x40x3mm, tak żeby objęły wieniec i zrobić an wylot.

nawet nie zamierzam tego montować na chemię tylko na wylot zapakować

a może macie jakiś pomysł na uchwyty odciągowe?


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 21:19:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8351
znacznie dłuższe ramie w dół, tak by działa na punkty mocowania mniejsza siła. ja widziałem kiedyś mocowania pod kratę 16 metrów, to mocowania były na rogach budynku po 2 metry na boki i 2 metry w dół z profilu o boku 10 cm. ważyło to swoje, ale robotę też robiło.

w ogóle to te wsporniki zrobiłbym przestrzenne na ścianie, a nie w jednej osi.


zresztą taki temat to weź obgadaj z projektantem , bo pod czymś takim jak pokazałeś zdjęcia to tylko idiota by się podpisał

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 2:37:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 27 wrz 2011 21:00:48
Posty: 174
A do dachu z płyty warstwowej?


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 12:22:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 165
remjan pisze:
A do dachu z płyty warstwowej?


A maszt na płycie warstwowej przejdzie na wylot :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 21:09:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1452
Lokalizacja: Kraków
radeks-dc pisze:
remjan pisze:
A do dachu z płyty warstwowej?


A maszt na płycie warstwowej przejdzie na wylot :zlosnik:


to się go podeprze od spodu drabiną ;) albo kawałkiem ruły :)

jak by położyć obok siebie wystarczająco dużo UTPów to i odciągi można z nich zrobić
a potem już tylko pare skrzynek taśmy izolacyjnej i jakoś to będzie :)


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 14:14:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 23
Orin pisze:
o motylanoga.....

nie wystarczy ani jeden, ani drugi. pierwszy się złamie lub pękną spawy. w drugim wyrwiesz kołki ze ściany.

kto wejdzie na ten masz musi się liczyć z ciężkim wypadkiem lub śmiercią

Spawy nigdy nie pękają. (-; jak już to pęknie obok spawu na przegrzaniu przy nadmiernym obciążeniu (-;


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 20:35:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8351
spawane wiertła pękają na spawie :)
spawaczem jednak nie jestem więc nie podejmuję rękawicy :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 23 paź 2018 21:16:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl