Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 01 lis 2015 21:19:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 08 kwie 2011 14:44:18
Posty: 154
Lokalizacja: Polska
Dzień dobry,

Planuję postawienie dwóch masztów, jeden 12 i jeden 16m. Moooże moooże 20m. Maszty zwykłe, popularne kratownice aluminiowe z bokami coś około 43cm. Taki masz z odciągami ile potrzebuje terenu do postawienia? Chce złożyć zapytanie o możliwość wydzierżawienia terenu od jednej firmy, nie wiem ile powinienem zabezpieczyć na taką inwestycję.

Podpowie ktoś?


Na górę
Post: ndz, 01 lis 2015 21:40:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7641
Na stronie Retisa masz podane odległości w projektach.

Jak dobrze pamiętam to przy 20m mam odciągi 10m od podstawy, a przy 12m staram się montować 7m od podstawy.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 01 lis 2015 21:44:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1610
Lokalizacja: eth0
Tyle w teori. W praktyce na 20m promień 8m też jest ok ;)

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: pn, 02 lis 2015 8:03:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4773
teoria jest taka, że jak są odciągi na 3 strony, to powinien być oddalony o 1/2 wysokości masztu. Jeśli na 4 strony można bliżej, ile nie wiem, zapewne w projekcie piszą=zadzwoń do producenta


Na górę
Post: pn, 02 lis 2015 9:09:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 749
Mi zawsze mówiono, ze jeżeli na 3 strony, to promień powinien wynosić 2/3 wysokości masztu..


Na górę
Post: pn, 02 lis 2015 20:50:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4773
ja zawsze słyszałem 1/2.
Sprawdziłem teraz w karcie technicznej z retisa, jest 1/2 (tzn. 1200 dla masztu 24m)


Na górę
Post: wt, 03 lis 2015 10:39:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 13:36:30
Posty: 82
Może to pomoże: http://maszty.net/pl/c/maszty-typu-S/5


Na górę
Post: wt, 09 maja 2017 19:26:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 222
Lokalizacja: kuj-pom
Mam pytanie odnośnie zamontowania odciągów do masztu 16m. Planuję go postawić na dachu budynku. Mają być 4 odciągi. Aby zamocować blachy do odciągów przy krawędzi dachu w miejscu gdzie jest wieniec na ścianie to jest odległość po dachu w poziomie aż 12m ! Czy mam blachy mocować w takiej odległości od masztu ? Pamiętajmy, że odciąg z najwyższego punktu masztu będzie miał długość koło 18m ! Czy można zamocować blachy w bliższej odległości jak przewiduje producent masztu, ale do płaszczyzny dachu, która ma betonową grubość tylko 10cm ? Co radzicie ?


Na górę
Post: wt, 09 maja 2017 21:39:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7641
Dłuższe odciągi nie przeszkadzają. Działają na nie mniejsze siły więc jest ok.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 10 maja 2017 23:21:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 222
Lokalizacja: kuj-pom
Ale muszę zastosować grubsze linki o 1mm od tych w dokumentacji ?


Na górę
Post: czw, 11 maja 2017 22:54:38 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2991
Nie, nie musisz. W 1 miejscu mam przy maszcie 22m odciąg w odległości ok 30m.

Dzisiaj mam do rozkminki maszt na konstrukcji o wymiarach 6x20m. Instalacja możliwa tylko po środku konstrukcji. 16m na 4 odciągi spokojnie ogarnie, ktoś by się szarpnął na 20m?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 28 cze 2017 10:21:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 222
Lokalizacja: kuj-pom
Jakie linki są lepsze na odciągi: 7x19 czy 7x7 czy 1x19 ?


Na górę
Post: śr, 09 sie 2017 1:03:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 79
Lokalizacja: Wschowa
My postawiliśmy takie maszty bez odciągów. Dostawcą była firma MANTIS (http://www.mantis.com.pl/)
W efekcie dzierżawimy (lub zakupiliśmy) powierzchnię około 5x5m.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 19 sie 2017 11:03:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl