Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=29&t=60239
Strona 1 z 1

Autor:  Tigerek [ czw, 08 lis 2018 19:10:07 ]
Tytuł:  SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Witam Panowie!

Jesteśmy firmą, która dotąd sprzedawała IPTV po GPONie i nie mieliśmy z tym żadnych problemów. Nadszedł w naszej historii moment w którym chcemy wdrożyć tą usługę w na starych blokach gdzie mamy sieć FTTB, a sieć wewnętrzną zbudowaną wyłącznie na skrętce. Proszę o pomoc..

Schemat jaki "chciałbym" osiągnąć jest następujący:
[img]schemat_tv.jpg[/img]
1. wchodzimy z vlanami z SGT na CISCO 3560G które robi nam od razu za BGP/PIM dla TV
2:
a) z CISCO 3560G wychodzę VLANami EPIX na BGP i "składam internet", następnie z BGP lecę vlanem na np. port 1 CCR
b) z CISCO 3560G wychodzę osobnym VLANem z IPTV na np. port2 CCRa
3:
a) na CCRze robię PPPoE na vlanie portu 3
b) na CCRze robię bridge z vlanem portu nr 3 i wsadzam tam VLAN portu 2 z TV (włączając przy tym paczkę multicast/igmp)
4. z portu 3 wypuszczam dwa VLANy z INT i TV na media konwerter TP-LINKa MC220L
5. wlatuje FTTB z dwoma VLANami na wkładkę switcha zainstalowanego w bloku..
Tylko pytanie jaki kupić ? niestety nie mam rozeznania.. Myślałem nad TP-Link TL-SG2216 ? a może polecicie coś innego ?
6. wylatuje skrętką na router do klienta na którym to rozszywam VLANy..
Tylko pytanie jaki router kupić ? Mysłałem nad NETIS WF2780 AC1200 ? a może polecicie coś innego ?
7. VLANem z IPTV lecę na STB.

Co Wy na taki schemat? Może ktoś go u Was przerabia(ł)? Lub na nim działa? A może wpuszczanie IPTV na CCRa i robienie bridge jest słabym ogniwem i zaraz się zemści?
Generalnie obecną funkcją CCRa jest praca jako koncentrator. 1 port obsługuje 1-3 bloki z max 40stoma klientami.

Nadmienię, iż szukałem podobnego wątku na forum. Poza kilkoma postami niejednoznacznie doradzającymi wybór switcha nic zbliżonego nie znalazłem.. Wychodzę z założenia, że lepiej zapytać tutaj i usunąć temat, niż słuchać marudzenia niezadowolonego klienta któremu Mini Mini klatkuje..

Z góry dziękuje i pozdrawiam :-)

Załączniki:
schemat_tv.jpg
schemat_tv.jpg [ 249.65 KiB | Przejrzano 571 razy ]

Autor:  Orin [ czw, 08 lis 2018 21:46:05 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

osobiście uważam że mikrotiki są ok, ale nie do TV. Dlatego słabym ogniwem wg mnie jest pkt 3b.

CCRa zostawiłbym w spokoju do netu, ale całkowicie bym go ominął jeśli chodzi o TV.

Nic nie piszesz ile masz tych bloków, więc ciężko zaproponować switche.

Autor:  hub_lan [ pt, 09 lis 2018 3:34:33 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Orin pisze:
osobiście uważam że mikrotiki są ok, ale nie do TV. Dlatego słabym ogniwem wg mnie jest pkt 3b.

CCRa zostawiłbym w spokoju do netu, ale całkowicie bym go ominął jeśli chodzi o TV.

Nic nie piszesz ile masz tych bloków, więc ciężko zaproponować switche.


Orin dobrze napisał - wyprowadż sygnał TV na switch który będzie robił dystrybucję
(dalsze podpowiedzi jak będziemy znać liczbę bloków) choć pewnie na niewielkie ilości sprawdziłby się model

TL-SG5412F który niestety kończy już życie w ofercie i na jego miejsce wejdzie trochę droższy ale i dużo lepszy T2600G-28SQ

dodam jeszcze że używanie jako switchy accesowych
TP-Link TL-SG2216 może Ci narobić mnóstwo kłopotów i sugerowałbym zastosowanie jego mądrzejszego kuzyna TL-SG3216 (wg nowego nazewnictwa T2600G-18TS) oraz jego braci o mniejszej lub większej ilości portów miedzianych

Autor:  MIKRO [ pt, 09 lis 2018 8:42:59 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Moim zdaniem powinieneś wybudować ftth na blokach gdzie do tej pory nie masz i olać switche dostępowe.

Jeśli już chcesz to polecam cisco seria sf300 sg300 działają u mnie już z 8 lat zero problemów. Żadnego mikrotika w vlanie iptv.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Autor:  Pinki [ pt, 09 lis 2018 10:16:47 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

MIKRO pisze:
Moim zdaniem powinieneś wybudować ftth na blokach gdzie do tej pory nie masz i olać switche dostępowe.

Jeśli już chcesz to polecam cisco seria sf300 sg300 działają u mnie już z 8 lat zero problemów. Żadnego mikrotika w vlanie iptv.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Również na blokach używam tych switchy. Zero problemów od lat. Niektóre mam też zapięte do bufora.
PS

Migruję to wszystko powoli do GPON, powoli, bo ludzie nie chcą nowych kabli kłaść do mieszkań :)

Autor:  jaba [ wt, 13 lis 2018 17:20:39 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Witam.
Mam podobną sieć, tzn. klientów na blokach po skrętce z IPTV dosył po światełku.

Zaczynaliśmy od TP Linków T2500G-10TS oraz T1600G-28TS - niestety u mnie te urządzenia to same problemy.

Od kilku miesięcy używamy GS724Tv4 Natgara - trochę droższe ale póki co działają bez zarzutu.

pozdrawiam

Autor:  hub_lan [ wt, 13 lis 2018 19:11:18 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

jaba pisze:
Witam.
Zaczynaliśmy od TP Linków T2500G-10TS oraz T1600G-28TS - niestety u mnie te urządzenia to same problemy.

Z ciekawości z czym miałeś problemy przy tych T2500-10TS

o T1600G-28TS się nie wypowiadam bo linia smart nie nadaje się do niczego poza użyciem w bardzo małym biurze lub większym domu

Autor:  jaba [ wt, 13 lis 2018 21:23:15 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

hub_lan pisze:
Z ciekawości z czym miałeś problemy przy tych T2500-10TS
o T1600G-28TS się nie wypowiadam bo linia smart nie nadaje się do niczego poza użyciem w bardzo małym biurze lub większym domu

Uruchomiliśmy na bloku do testów dla jednego z klientów, który miał testować IPTV. Okazało się, że w momencie podłączania STB do prądu u klienta switch wieszał się. Nie szło się do niego nawet z konsoli dostać. Ponieważ mamy TL-SG3210 (to chyba poprzednia wersja T2500-10TS) konfigurację przepisałem z nich. Pisałem do TPLinka do serwisu podpowiedzieli, żeby wrzucić soft z SG3210 - ale dalej to samo. Bodajże na początku tego roku wyszedł nowy soft - ale dalej ten sam problem. Zwiechy, zwiechy, zwiechy... nie zawsze od razu po podłączeniu STB, ale generalnie nie da się z tego korzystać.
Sam Internet generalnie działa - chociaż zdarza się że do switcha nie można się zalogować i nie odpowiada na pingi - a w tym czasie ruch przełącza.
Ten objaw występuje na wszystkich TPLinkach.

Autor:  Orin [ wt, 13 lis 2018 23:16:56 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Podaj z ciekawości od kogo masz TV. TL-SG3210 u mnie był stabilny jak skała. TL-SG3424 przerzucał 800 mbit netu i 200 mbit multicastu i też śmigał aż miło. Po prostu aż się wierzyć nie chce że na tych modelach ktoś ma jakieś kłopoty. Nowsze modele to nie powiem, bo już ich nie używam ale te stare, wygrzane...

Autor:  jaba [ wt, 13 lis 2018 23:46:54 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Orin pisze:
Podaj z ciekawości od kogo masz TV. TL-SG3210 u mnie był stabilny jak skała. TL-SG3424 przerzucał 800 mbit netu i 200 mbit multicastu i też śmigał aż miło. Po prostu aż się wierzyć nie chce że na tych modelach ktoś ma jakieś kłopoty. Nowsze modele to nie powiem, bo już ich nie używam ale te stare, wygrzane...

SGT Jambox.

Na tych T1600G-28TS jakoś działa chociaż czasem dostęp do nich znika no i mam problem na nich z multiroomem - jak klient przeleci po programach na pierwszym STB i przez ten sam program przeleci, który działa na drugim to na kilkach sekund znika na drugim STB obraz i dźwięk. Przyczynę znam - próbowałem różnych kombinacji ustawień i albo zapchany port albo czkawka przy przłączaniu.
Tak jak wyżej pisałem na nowych lokalizacjach są Netgary i tam działa OK.

Autor:  hub_lan [ śr, 14 lis 2018 0:15:39 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

jaba pisze:
Uruchomiliśmy na bloku do testów dla jednego z klientów, który miał testować IPTV. Okazało się, że w momencie podłączania STB do prądu u klienta switch wieszał się. Nie szło się do niego nawet z konsoli dostać. Ponieważ mamy TL-SG3210 (to chyba poprzednia wersja T2500-10TS) konfigurację przepisałem z nich. Pisałem do TPLinka do serwisu podpowiedzieli, żeby wrzucić soft z SG3210 - ale dalej to samo. Bodajże na początku tego roku wyszedł nowy soft - ale dalej ten sam problem. Zwiechy, zwiechy, zwiechy... nie zawsze od razu po podłączeniu STB, ale generalnie nie da się z tego korzystać.
Sam Internet generalnie działa - chociaż zdarza się że do switcha nie można się zalogować i nie odpowiada na pingi - a w tym czasie ruch przełącza.
Ten objaw występuje na wszystkich TPLinkach.


Ja na Twoim miejscu sprawdził zasilanie (elektryczne) zarówno u klienta jak i do switcha do ten objaw pasuje

Nie masz przypadkiem tam skrętki ekranowanej zakończonej na wtykach RJ a nie na uziemionym patchpanelu?

Autor:  jaba [ śr, 14 lis 2018 11:52:49 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Raczej odpada ten trop, bo walka była nawet w firmie "na biurku".

Autor:  andrzejtt [ sob, 17 lis 2018 19:14:13 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Co do routerów zainteresuj się Tendą AC10 - do jednego STB, zasięg i szybkość po wifi lepsza od netisa, tp-linka podobnego cenowo.

Autor:  Tigerek [ pn, 19 lis 2018 14:40:50 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

Ok, no to lecimy...

Obecnie schemat podłączenia tych bloków wygląda tak:
Załącznik:
pppoe.jpg
pppoe.jpg [ 210.22 KiB | Przejrzano 85 razy ]

Jak widać, mamy centralnego CCRa. Każdy blok ma swój osobny port ETH. Na każdym porcie ETH odpalony jest osobny serwer PPPoE. Port ETH podłączony jest za pomocą skrętki z media konwerterem TP-LINK MC220L. Następnie z MC220L lecimy światełkiem i wchodzimy w 100% przypadków na RB2011. Z RB2011 w 100% wychodzimy na jakiegoś taniego niezarządzanego switcha za 40-80zł.

Jak rozumiem, czeka mnie przeróbka w stylu:
Załącznik:
pppoe+tv.jpg
pppoe+tv.jpg [ 226.45 KiB | Przejrzano 85 razy ]

Czyli muszę:
a) wyrzucić wszystkie MC220L i zastąpić je switchem z portami SFP i bezpośrednio na niego wrzucić IPTV?.. Czyli np. UBNT EdgeSwitch 12F/ EdgeSwitch 16 XG ? Dadzą radę ? A może coś jeszcze innego ?
lub
b) wstawić między CCR a MC220L switcha z obsługą multicast/igmp i bezpośrednio na niego wrzucić IPTV? Akurat mamy jednego GS724T wolnego na stanie.. Da radę ?

No i potem wymienić wszystkie switche w klatkach na blokach. Ze wszystkich wymienionych przez Was urządzeń najkorzystniej wychodzi GS724T.. Tym bardziej, że już jednego mamy i możemy zacząć powoli zabawę.

Generalnie jest to duża rewolucja.. Na razie mamy aż po 3 klientów zainteresowanych IPTV (reszta sam internet):
- blok 1 klatka 2
- blok 2 klatka 1
I dla tych dwóch bloków zastanawiam się czy włączenie na CCR i 2011 multicast/igmp na początek starczy do czasu rozkręcenia się z przebudową ?
- blok 5 klatka 6 - no tutaj czeka nas wymiana wszystkiego..

W blokach 1-4 mogę śmiało powoli budować GPON. Blok 5 jest z góry przegrany..

Autor:  baroo [ pn, 19 lis 2018 15:30:08 ]
Tytuł:  Re: SGT IPTV + CCR + SWITCH + MULTICAST w blokach..

A nie lepiej przygotować sobie odpowiedni profil i zasilać switche na końcu z modemu GPONwego? Masz już wtedy przygotowaną infrastrukturę pod wymianę na GPON, a i cała sieć jest dużo prostsza.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/