Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 21 lip 2018 21:43:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 23
Witam
Na wstępie zaznaczę ze jestem bardzo zielony, na co dzień zajmuje sie czymś innym. Mam jednak mały hostel z kilkoma pokojami, w którym nie ma okablowania do tv ale jest w każdym pokoju LAN.
Wpadłem na pomysł aby lokalny sygnał TV DVB-T przepuścić przez komputerki raspberry i taki sygnał tv wypuścić na tunerach typu MAG.
Trochę poszperałem w sieci i spodobał mi sie sposób z serwerem Stalker Portal oraz tunerami MAG, tym bardziej, ze przy okazji zrodził mi sie pomysł na własny kanał z informacjami z miasta, pogoda itp, jakimś płynnym paskiem Ala TVN24 z najważniejszymi informacjami z wydarzeń w mieście.
Portal postawiłem, mam jeden tuner , który podłączyłem.
Na raspberry zainstalowałem mumudvb który wyodrębnia mi kanały z sygnału DVB-T i tutaj jest moj pierwszy problem. Sygnały są jako multicast np. 231.0.0.33:1234 ale nie mogę tego odtworzyć, VLC albo nic nie odtworzy albo jakieś poszarpane coś. Jeżeli sygnał jest jako unicast to odtwarza prawidłowo.
Znowu trochę szperania i rozumie ze mam coś ustawić, (routing?) na routerze ale nie wiem co.
Posiadam router Xiaomi 3g z wgranym systemem Padavan, w konfiguracji ma coś od IPTV.
Planuje mieć do 10 tunerów, 5 w jednym bloku i 5 w drugim oddalonym o około 200metrow. Jeżeli to możliwe to nie chciał bym w drugim bloku stawiać drugi serwer i cały sprzęt od nowa, fajnie by było aby drugi blok skorzystał z sygnału w pierwszym bloku.
Już na koniec pytanie, tak na przyszłość. Jako ze mam dużo klientów z Ukrainy, czy można jakoś dodać kilka kanałów podstawowych (nie interesują mnie jakieś mocno komercyjne) kanały, odpowiedniki naszych kanałów naziemnych ? Czy można to jakoś legalnie wykupić ?
Drugie pytanie, pomyślałem sobie ze zrobię kanał informacyjny na bazie oprogramowania do ekranów reklamowych xibo. To taki system w którym zdalnie można wyświetlać reklamy, puszczać pasek informacyjny, pokazywać pogodę itp. Taki ekran z reklama kiedyś mialem w firmie, później nie chciało mi sie tego kontynuować. Działało to na przystawkę z Androidem, poprzez hdmi łączyło sie z tv, teraz pomyślałem o konwerterów hdmi-IP, czy jest jakiś prostszy sposób, np. Na serwerze układa sie reklamy jak w xibo ale jako wyjście od razu wypluwa sygnał typu iptv ?
Przypominam sie ze jestem zielony, z góry dziękuje za podpowiedzi.


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 12:08:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
bardzo się prosisz o spory domiar i to z wielu stron

poczytaj trochę ustaw i rozporządzeń na ten temat bo możesz się zdziwić od ilości wyciągniętych łap po kasę (niemałą)


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 12:32:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 23
W miedzy czasie czytam inne watki w sprawach prawnych na reemisję lokalnych kanałów DVB-T na potrzeby jednego obiektu w którym nie ma możliwości technicznych na odbiór bezpośrednio z anteny. W tym wątku prosiłbym o merytoryczne odpowiedzi w sprawach technicznych aby nie zaśmiecać tematu.


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 13:18:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
jokers pisze:
W miedzy czasie czytam inne watki w sprawach prawnych na reemisję lokalnych kanałów DVB-T na potrzeby jednego obiektu w którym nie ma możliwości technicznych na odbiór bezpośrednio z anteny. W tym wątku prosiłbym o merytoryczne odpowiedzi w sprawach technicznych aby nie zaśmiecać tematu.

Doczytaj jeszcze kwestię retransmisji komercyjnej bo z taką masz do czynienia w hostelu - to zupełnie inna kwestia niż dostarczenie sygnału właścicielom lokali w danym budynku

oraz poczytaj o retransmisji z modyfikacją sygnału


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 13:37:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 23
Pomijając już fakt ze rozmowa jest nie na temat to czy w ostateczności zamiast tego co chce zrobić czyli udostępnienie lokalnych kanałów zamiast w dvb-t to w sieci IP to czy bezproblemowa było by dostarczenie okablowania tv-SAT do pokoju i albo informowanie klientów ze jest gniazdko, mogą zorganizować sobie tuner i tv albo nawet zorganizowanie im wypożyczalni telewizorów i tunerów przez lokalna inna firmę ? Wtedy zamiast 20-30 kanałów maja kilka tysięcy nawet z kilku satelitów, nawet typu chyba amos z kanałami ukraińskimi, i wtedy wg mnie nie ma żadnych sprzeczności prawnych bo hostel nie dostarcza telewizji.
Klient nie jest wymagający, to są firmy które wynajmują dla swoich pracownikow pokoje, wiec akcja z wypożyczalnia tv i tunerów SAT do odbioru kanałów otwartych jest całkiem do przyjęcia przez takich klientów, co by było nie do przyjęcia przez klientów bardziej wymagających.
Na razie interesuje mnie temat bardziej od strony technicznej, sprawy prawne idą osobnym tokiem.


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 13:42:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 363
Pomijając aspekty prawne mam podobną sieć wewnętrzną opartą o multicast i unicast. Oczywiście nigdzie komercyjnie, tylko w domu i u znajomych obok :D
Dekodery MAG 200 odtwarzają głównie unicast (ale z multicastem sobie radzą), ZYXEL 1001H / 2101H (po jamboxie) latają w multicascie. Mam swoje middleware do tego itd.
Config do mumudvb, który u mnie działa poprawnie:
Kod:
autoconfiguration=full
card=1
freq=746000
multicast_ipv4=1
common_port=20001
unicast=1
port_http=10001
multicast_iface4="enp3s0"


Taki strumień odtwarzam unicastem na MAGu wpisując "ffrt http://10.200.200.26:10001/bysid/27" lub multicastem na magu "rtp rtp://239.100.1.0:20001".
Rozprowadzając takie coś pamiętaj o igmp snooping na switchu.


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 13:48:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8375
jokers pisze:
(...)
Na razie interesuje mnie temat bardziej od strony technicznej, sprawy prawne idą osobnym tokiem.

A widzisz, to błąd - najpierw powinny interesować Ciebie przepisy, później technika :)

Z tego co wiem niektórzy integratorzy IPTV mają dedykowane umowy pod takich odbiorców jak Ty. Osobiście jako ISP nie bierzemy się za tego typu tematy i:
- albo odsyłamy do źródła (namiary na konkretną firmę)
- albo co najwyżej do TV dociągamy skrętkę i koncentryk, natomiast co klient wpuści w te przewody to nie nasze zmartwienie.
- ew. sprzedajemy net by działały funkcje smarttv

Ogólnie pomysł z wynajmem dekoderów może i by się udał, jednak nie wiem czy któraś platforma satelitarna daje taką możliwość. Chyba już szybciej byłoby coś takiego dogadać z IPTV.

Minusem jest umowa Abonenta z dostawcą - spisywanie je na jeden dzień to jakaś abstrakcja.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 14:05:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 23
Orin pisze:
jokers pisze:
(...)

Ogólnie pomysł z wynajmem dekoderów może i by się udał, jednak nie wiem czy któraś platforma satelitarna daje taką możliwość. Chyba już szybciej byłoby coś takiego dogadać z IPTV.

Minusem jest umowa Abonenta z dostawcą - spisywanie je na jeden dzień to jakaś abstrakcja.


Tutaj mnie nie zrozumiałeś. TV i tunery FTA wynajmuje nie operator, nie też właściciel hostelu którego nie interesuje co klient podłączy sobie do gniazdka, może wynająć np. dowolny lombard który ma nadmiar sprzętu, którego też nie interesuje co klient z tym zrobi.
To tylko taki luźnie rzucony temat pojawienia się telewizji w pokoju bez konsekwencji prawnych dla właściciela hostelu.
Ale jeszcze raz proszę o niezabieranie się za kwestie prawne, może pojawi się w tej kwestii osobny temat na forum, obecnie zamiast zakładać takie zapytanie czytam co do tej pory zostało napisane.
Kwestie techniczne które mnie teraz interesują są dla mnie też interesujące prywatnie, mam dwa pokoje na poddaszu u dzieci, w któ®ych nie ma gniazdka a taka telewizja jest bardzo atrakcyjna nawet w domu, nie trzeba nic pruć w ścianach, mało tego można mieć wpływ na to co dzieciaki oglądają a możliwość zrobienia archiwum kanałów z dostępem do kilku dni w stecz to możliwości, które chyba w przeciągu 10 lat nie dotrą do mnie na wioskę.
To czy pojawi się takie rozwiązanie w hostelu czy nie, nie zostało jeszcze postanowione, chcę wykorzystać moje chorobowe i to że jestem unieruchomiony w domu na dokształcenie się od strony technicznej, praktycznej ale też prawnej. Mam czas na testowanie, możliwe że doświadczenia wdrożę tylko w swoim domu.
Też zainteresowała mnie możliwość podpięcia się do jakiegoś operatora, tylko czy to się opłaci przy max 10 pokojach i nie będąc zainteresowanym kanałami premium ?


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 19:20:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 23
thekrzos pisze:
Taki strumień odtwarzam unicastem na MAGu wpisując "ffrt http://10.200.200.26:10001/bysid/27" lub multicastem na magu "rtp rtp://239.100.1.0:20001".
Rozprowadzając takie coś pamiętaj o igmp snooping na switchu.


Pobawiłem sie trochę i puszczając sygnał jako unicestwić wg twojej propozycji to ruszyło od razu ale multicast nie działa pewnie z powodu braku wiedzy o igmp snooping
Przy okazji zauważyłem, ze sieć jest mega czymś zapchana, chyba multicastem.
Mam kilka pytań, po pierwsze czy jeżeli liczę na Max 10 tunerów w pokojach to jest sens interesowanie sie multicastem ? Ewentualnie od ilu transmisji multicast jest niezbędny ?
Drugie pytanie to czy jeżeli multicast to niezbędny jest jakiś switch który obsłuży multicast ?
(Wydaje mi sie, ze jeżeli 10 osób będzie oglądało ten sam kanał to może nie wyrobi sam raspberry na którym jest tuner usb i program mumudvb, może sie mylę) Zaglądałem na ofertę Switchy to strasznie są drogie, ja potrzebuje 16 portów z obsługa POE.
Czy router też może sprawę załatwić ? Mam w domu kilka, Xiaomi 3G z wgranym softem Padavan, Fritzbox 7272 oraz Synology RT1900AC, czy masz ktoś ma jakaś wiedzę, czy te routery mogą obsłużyć igmp snooping ?


Na górę
Post: ndz, 22 lip 2018 19:24:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 363
Obsługę IGMP Snooping musisz mieć na switchu.
Przy 10 dekoderach (jeśli obsługują unicast) ja bym wyłaczył multicast. Nie ma sensu się z nim męczyć, jak nie masz sprzętu który ci go odpowiednio wytnie ;)


Na górę
Post: pn, 23 lip 2018 16:36:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 23
thekrzos pisze:
Obsługę IGMP Snooping musisz mieć na switchu.


Udało mi sie pożyczyć switch zarządzalny z obsługa multicast, jest nim Netgeat GS110TS.
Jednak nie wiem co dalej robić. Niby znalazłem jakiś opis w internecie ale to chyba opis częściowy bo nawiązuje do wcześniej skonfigurowanego VLAN a to kolejna nowość która nie wiem jak ugryźć.
Robiłem wszystko ale nie działa, a jak odpalę multicast w sieci to aż switch nie wyrabia i traci sie możliwość wejścia po www na stronę administracyjna switcha, aby wejść trzeba wyciągnąć kabel prowadzący do raspberry obsługującego multicast albo wyłączyć na nim multicast.
Gdy włączę tylko unicast to działa sygnał, tj na MAGu mam telewizje ale przełączając sie miedzy kanałami to czas oczekiwania na obraz to jakieś 7-10 sec
Zrobiłem już daleką drogę aby to porzucić, chociażby z ciekawości jak mam sprzęt na stole chce to odpalić.


Na górę
Post: śr, 25 lip 2018 16:46:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 09 lis 2008 16:22:40
Posty: 18
Witam.
Musisz dodać Vlan dla TV np. vlan id 100 (switching > vlan),
Następnie dodajesz vlan do portów na których będą STB (switching > vlan > advanced >VLAN Membership) na portach ustawiasz "U" jeżeli stb będą podłączone bez rutera - bezpośrednio do stb. Oczywiście na porcie z raspberry także.

Teraz multicast.
Switching > multicast > IGMP Snooping >IGMP Snooping Configuration
IGMP Snooping Status trzeba ustawić na Enable

Switching > multicast > IGMP Snooping > IGMP Snooping VLAN Configuration
LAN ID 100 Fast Leave Admin Mode Disable - reszta ustawień domyślna

Switching > multicast > IGMP Snooping >Multicast Router Configuration
na porcie na którym masz raspberry Enable

i chyba tyle.
Mam GS724T - ale raczej układ menu powinien być taki sam na Twoim.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 13 lis 2018 2:52:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl