Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 27 kwie 2011 17:48:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 kwie 2011 17:24:20
Posty: 3
Witam,
ostatnio postanowiłem uruchomić w domowej sieci (3 komputery po lanie + 3 po wifi) serwer do IPTV (udostępniający wszystkim domownikom kanały TV z dvb-t). Do jednego z komputerów podłączyłem kartę dvb-t i uruchomiłem serwer (mumudvb), który strumieniuje wszystkie kanały TV w formie pakietów UDP i wysyła na adres multicastowy (kanał 1. strumieniuje pod adres 239.100.0.0:1234, kanał 2. na 239.100.0.1:1234 itd.).

I tu pojawia się problem.
Po uruchomieniu serwera bardzo szybko zapycha się cała sieć. Doszedłem do tego, że router pakiety z adresem multicastowym wysyła do wszystkich komputerów (tych po lanie i tych po wifi) jak zwykły broadcast. A przecież powinien słać je tylko do komputerów, które subskrybują daną grupę multicastową. Wydaje mi się, że winny chyba jest router.

Może ktoś już się spotkał z takim problemem i będzie w stanie mi pomóc.

Wszystko spięte jest WRT54GL (z Tomato VPN 2.7 na pokładzie).


Na górę
Post: czw, 28 kwie 2011 5:30:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
Tak, zgadza się, winny jest router. A konkretnie switch w nim zawarty. Powinien obsługiwać Multicasty, widać tego nie robi. Ponieważ jest to otwarte oprogramowanie powinno znaleźć się do tego jakieś rozwiązanie.

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 28 kwie 2011 17:14:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 kwie 2011 17:24:20
Posty: 3
Doszedłem do tego, że router jaki taki obsługuje mutlicast co widać po zawartości:
/proc/net/ip_mr_cache (strumienie multicastowe) i /proc/net/ip_mr_vif (wirtualne interfejsy do multicastu).
Sprawdziłem też, że igmp proxy (igmprt) uruchomiony jest tylko dla interfejsu ppp
Kod:
igmprt -f -i ppp0

Próbowałem uruchomić go dla vlan0 (vlan spinający LAN i WLAN)
Kod:
igmprt -f -i vlan0

ale dostaję błąd
Kod:
setsockopt error: MRT_INIT

Może ktoś wie dlaczego ?

I jeszcze jedno pytanie:
Jeśli nie uda mi się zmusić switcha w WRT54 do poprawnej współpracy to czy mogę dokupić tylko switch z obsługą multicasta i podłączyć do routera, czy od razu muszę wymieniać cały router (czego raczej nie chciałbym robić) ?


Na górę
Post: czw, 28 kwie 2011 17:32:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
Wystarczy tylko switch z obsługą multicastu.

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 28 kwie 2011 17:55:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 kwie 2011 17:24:20
Posty: 3
Uff. Dobra wiadomość :)
Jeśli nie uda mi się zmusić do poprawnej pracy switcha wbudowanego w WRT54 to kupię nowy (i tak zaczyna mi brakować portów w obecnym :) )

To jak już jesteśmy w temacie to jaki switch byś polecił spełniający poniższe wymagania ??
- 4/8 portów gigabitowych
- zasilanie koniecznie 12V (bo wszystko mam podłączone przez zasilacz buforowy z akumulatorem)
- jakby był w miarę tani to też dobrze
- no i oczywiście poprawna obsługa multicastu

Co sądzisz o RB250GS ?? (zakładam, że radzi sobie z multicastem)


Na górę
Post: czw, 28 kwie 2011 18:19:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
Coś pokroju http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... te_SG2008F lecz z odpowiednim zasilaniem. Choć może to być trudne.

rb250gs nie obsluguje IGMP Snoopingu

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 05 maja 2011 22:12:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/87 ... rt-8p.html
ten switch spełnia Twoje założenia.

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 01 mar 2012 19:05:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 04 lut 2012 13:04:33
Posty: 119
Lokalizacja: Lewin Brzeski
colir pisze:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/87 ... rt-8p.html
ten switch spełnia Twoje założenia.
Mam do sprzedania w dobrej cenie 5sztuk takich. Nówki.


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2012 18:14:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 200
lukaszpl pisze:
Witam,
ostatnio postanowiłem uruchomić w domowej sieci (3 komputery po lanie + 3 po wifi) serwer do IPTV (udostępniający wszystkim domownikom kanały TV z dvb-t). Do jednego z komputerów podłączyłem kartę dvb-t i uruchomiłem serwer (mumudvb), który strumieniuje wszystkie kanały TV w formie pakietów UDP i wysyła na adres multicastowy (kanał 1. strumieniuje pod adres 239.100.0.0:1234, kanał 2. na 239.100.0.1:1234 itd.).
Czy tą jedną kartą streamujesz wszystkie kanały z różnych częstotliwości czy tylko z jednego muxa?


Na górę
Post: pn, 03 gru 2012 10:30:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1314
Lokalizacja: Jaworzno
tuksmr pisze:
lukaszpl pisze:
Witam,
ostatnio postanowiłem uruchomić w domowej sieci (3 komputery po lanie + 3 po wifi) serwer do IPTV (udostępniający wszystkim domownikom kanały TV z dvb-t). Do jednego z komputerów podłączyłem kartę dvb-t i uruchomiłem serwer (mumudvb), który strumieniuje wszystkie kanały TV w formie pakietów UDP i wysyła na adres multicastowy (kanał 1. strumieniuje pod adres 239.100.0.0:1234, kanał 2. na 239.100.0.1:1234 itd.).
Czy tą jedną kartą streamujesz wszystkie kanały z różnych częstotliwości czy tylko z jednego muxa?


Można jedna kartą ze wszystkich, ale wtedy wiadomo co się stanie. Oglądać w jednej chwili można tylko kanały w obrębie jednego MUX'a. Najlepiej mieć tyle kart dvb-t ile muxów :)

Ja zrobiłem podobną zabawkę do domu. Z tym, że w oparciu o tvheadend. Mniej problemów, bo unicast. Z tym, że u mnie korzystają z tego max dwie stacje i rzadko w tym samym momencie.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: pn, 03 gru 2012 20:42:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 mar 2009 11:23:48
Posty: 780
Kup TP-LINK Jetstream, ostro przetestowany

_________________
http://www.citynet.rzeszow.pl


Na górę
Post: sob, 23 sty 2016 23:23:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
odgrzeje kotleta :)

testowa bawie się mumudvbt i każdy mux z osobna ładuje do sieci... ale jeśli dam wszystkie trzy (karta jest 4 tunerowa) to ładuje tylko ostatniego mux'a z configa...
czy ktoś mógłby podesłać jakieś przykładowe confy ;-)

Pozdro


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 2:35:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3838
Lokalizacja: Szczecin
Ja mam coś takiego (unicast) dla jednego tunera:
Kod:
card=0
freq=690.000
bandwidth=8MHz
autoconfiguration=full
multicast=0
multicast_ipv4=0
multicast_ipv6=0
unicast=1
ip_http=0.0.0.0
port_http=4028

Dla pozostałych dajesz analogiczne zmieniając port i częstotliwość.
Oczywiście w /etc/default/mumudvb musisz wpisać wszystkie configi, których używasz, zakładając, że masz odpalone jako usługę:
Kod:
MUMUDVB_CONF_0="/etc/mumudvb/mumutuner0.conf"
MUMUDVB_CONF_1="/etc/mumudvb/mumutuner1.conf"
MUMUDVB_CONF_2="/etc/mumudvb/mumutuner2.conf"
MUMUDVB_CONF_3="/etc/mumudvb/mumutuner3.conf"
MUMUDVB_CONF_4="/etc/mumudvb/mumutuner4.conf"

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 10:08:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
No super, a czy ewentualnie multicast cos daje rade ??
zaraz będę testował Twoje rozwiązanie :)

-----
a Powiedz jaki wpis powinien być do vlc bo podając IP i port to wywala błąd


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 12:21:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3838
Lokalizacja: Szczecin
Multicast możesz mieć jak masz switche, które go obsłużą. W małej sieci domowej, która ma wi-fi lepiej zrobić po unicascie, bo multicast zabije Ci połączenie bezprzewodowe (każdy mux to ~30 Mbit).

VLC-a nie testowałem.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 12:51:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
to jak oglądasz ?? ;-)

switch z multicastem leży na pułce ale jak zacznie wyświetlać sie unicast to juz nie będzie źle :) Ale nie idzie mi odpalenie tych muxów jednocześnie ;-/


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 12:55:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 21:26:01
Posty: 14
igrek1 pisze:
testowa bawie się mumudvbt i każdy mux z osobna ładuje do sieci... ale jeśli dam wszystkie trzy (karta jest 4 tunerowa) to ładuje tylko ostatniego mux'a z configa...


Możesz coś więcej napisać o tej karcie?


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 13:01:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
Karta, cóż wygląda porządnie co do stabilności nie powiem nic bo dopiero zaczynam zabawę, ale na forum Aviosa piszą dość pozytywnie....


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 13:13:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6565
Lokalizacja: Polska
igrek1 pisze:
No super, a czy ewentualnie multicast cos daje rade ??
zaraz będę testował Twoje rozwiązanie :)

-----
a Powiedz jaki wpis powinien być do vlc bo podając IP i port to wywala błąd

Podczas startu w logach zobaczysz link do playlisty.

Albo

http://ip:9090/playlist.m3u

Jak vlc nie otworzy to pobierz sobie do notatnika i dodaj manualnie sciezki do vlc.

Ja mam Mumudvb na 1 muxie z rtl2832u. Działa bez problemu i muszczam to do sieci lokalnej tylko po unicascie.

RTCN Kołowo:
Kod:
card=0
freq=578
bandwidth=8MHz
autoconfiguration=full
multicast=0
multicast_ipv4=0
multicast_ipv6=0
unicast=1
ip_http=0.0.0.0
port_http=9090

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 13:24:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3838
Lokalizacja: Szczecin
U mnie też Kołowo, wszystkie 3 muxy, plus 2 niemieckie. Konfig dla każdego różni się jedynie częstotliwością. Całość działa na gównianych tunerach USB z hipermarketu i poza tym, że padły mi już 2 sztuki, to nie ma większych problemów (polecam kupować te w metalowej obudowie, bo mają lepsze chłodzenie).
Ja oglądam u siebie za pomocą darmowej wersji ProgDVB7. Program typowo do telewizji i fajniejszy w obsłudze niż VLC (lepiej zrobiona zmiana programów i telegazeta).
Plik m3u zasysasz osobno dla każdego mux tak jak pisze @warlock.
Potem możesz sobie wyedytować w notatniku i zrobić jedną playlistę dla wszystkich MUX.
U mnie to wygląda ona tak:
Kod:
#EXTM3U
#EXTINF:0,TVP1 HD
http://192.168.1.12:4028/bysid/1
#EXTINF:0,TVP2 HD
http://192.168.1.12:4028/bysid/2
#EXTINF:0,TVP Szczecin
http://192.168.1.12:4028/bysid/20
#EXTINF:0,TVP Kultura
http://192.168.1.12:4028/bysid/31
#EXTINF:0,TVP Historia
http://192.168.1.12:4028/bysid/32
#EXTINF:0,TVP Polonia
http://192.168.1.12:4028/bysid/33
#EXTINF:0,TVP Rozrywka
http://192.168.1.12:4028/bysid/34
#EXTINF:0,TVP Info
http://192.168.1.12:4028/bysid/35
#EXTINF:0,Polsat
http://192.168.1.12:4029/bysid/3
#EXTINF:0,TVN
http://192.168.1.12:4029/bysid/4
#EXTINF:0,TV4
http://192.168.1.12:4029/bysid/5
#EXTINF:0,TV Puls
http://192.168.1.12:4029/bysid/6
#EXTINF:0,TVN Siedem
http://192.168.1.12:4029/bysid/23
#EXTINF:0,PULS2
http://192.168.1.12:4029/bysid/24
#EXTINF:0,TV6
http://192.168.1.12:4029/bysid/25
#EXTINF:0,Polsat Sport News
http://192.168.1.12:4029/bysid/26
#EXTINF:0,Eska TV
http://192.168.1.12:4030/bysid/27
#EXTINF:0,TTV
http://192.168.1.12:4030/bysid/28
#EXTINF:0,Polo TV
http://192.168.1.12:4030/bysid/29
#EXTINF:0,ATM Rozrywka
http://192.168.1.12:4030/bysid/30
#EXTINF:0,TV Trwam
http://192.168.1.12:4030/bysid/50
#EXTINF:0,TVP ABC
http://192.168.1.12:4030/bysid/51
#EXTINF:0,Stopklatka TV
http://192.168.1.12:4030/bysid/52
#EXTINF:0,Fokus TV
http://192.168.1.12:4030/bysid/53
#EXTINF:0,ZDF
http://192.168.1.12:4031/bysid/514
#EXTINF:0,3sat
http://192.168.1.12:4031/bysid/515
#EXTINF:0,ZDFinfo
http://192.168.1.12:4031/bysid/516
#EXTINF:0,neo/KiKA
http://192.168.1.12:4031/bysid/517
#EXTINF:0,MDR S-ANHALT
http://192.168.1.12:4032/bysid/98
#EXTINF:0,Das Erste
http://192.168.1.12:4032/bysid/128
#EXTINF:0,NDR FS SH*
http://192.168.1.12:4032/bysid/131
#EXTINF:0,NDR FS MVP
http://192.168.1.12:4032/bysid/132
#EXTINF:0,rbb Brandenburg
http://192.168.1.12:4032/bysid/177


Oczywiście na innych portach i dla innych programów będzie inaczej, dlatego najlepiej pobrać sobie osobno dla każdego i sobie samemu połączyć.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 13:53:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
Dzięki z szybką pomoc !!!!

każdy z mux'ów zasuwa z osobna .. nie mogę ogarnąć startu w całości 3 mux'ów ;-(
próbowałem ze wsparciem zajadacz'a ale chyba robie problem ze startem programu, jak daje pokoleji

mumudvb -d -c /etc/mumudvbt/mux1.conf
mumudvb -d -c /etc/mumudvbt/mux2.conf
mumudvb -d -c /etc/mumudvbt/mux3.conf

to każdy mux leci ale jak odpalic mumudvbt z konfa zajada'a ?
Probwałe połączyć konfy mux1,mux2,mux 2 jednym pliku ale wtedy startuje ostatnia konfiguracja..
;-(


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 15:36:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3838
Lokalizacja: Szczecin
Numer tunera w konfigu zmieniłeś? Pierwsza linijka card=0. Dla kolejnych konfigów dajesz kolejne numery, bo nawet jak masz jedną kartę z kilkoma tunerami, to widzi je osobno. I powiedz co masz w /dev/dvb, tam powinny być widoczne 4 tunery.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 15:46:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
tak tak wiem ze sa jako osobne i pieknie je widac w confie tez podalem osobne wpisy


------------------

Info: DVB: ==================================
Info: DVB: DVB CARDS LISTING
Info: DVB: ==================================

Info: DVB: =========== Card 0 - Tuner 0 ===========
Info: DVB: Frontend : TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend
Info: DVB: Terrestrial (DVB-T) card
Info: DVB: Frequency: 42000 kHz to 1002000 kHz
Info: DVB:

Info: DVB: =========== Card 1 - Tuner 0 ===========
Info: DVB: Frontend : TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend
Info: DVB: Terrestrial (DVB-T) card
Info: DVB: Frequency: 42000 kHz to 1002000 kHz
Info: DVB:

Info: DVB: =========== Card 2 - Tuner 0 ===========
Info: DVB: Frontend : TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend
Info: DVB: Terrestrial (DVB-T) card
Info: DVB: Frequency: 42000 kHz to 1002000 kHz
Info: DVB:

Info: DVB: =========== Card 3 - Tuner 0 ===========
Info: DVB: Frontend : TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend
Info: DVB: Terrestrial (DVB-T) card
Info: DVB: Frequency: 42000 kHz to 1002000 kHz
Info: DVB:


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 17:24:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3838
Lokalizacja: Szczecin
Powiedz co Ci wypluwa jak wpiszesz: service mumudvb status

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 18:15:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
hehe nic :-(

---
ale za to mam cos takiego

sudo dmesg | grep front
[ 10.652005] DVB: registering adapter 0 frontend 0 (TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend)...
[ 12.206666] DVB: registering adapter 1 frontend 0 (TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend)...
[ 13.776970] DVB: registering adapter 2 frontend 0 (TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend)...
[ 15.391750] DVB: registering adapter 3 frontend 0 (TurboSight TBS 6205 DVBT/T2 frontend)...
[43176.525344] DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[43196.246743] DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[43202.509287] DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 10 gru 2018 18:29:46

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl