Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 21 mar 2018 19:43:52 
   Tytuł: AVIOS, problem SOIAV
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Takiego maila właśnie dostaliśmy:

Drodzy Partnerzy,

aktualnie notujemy niestabilność niektórych dekoderów KORBOX z serii SOIAV. Niestabilność dotyczy kilkudziesięciu urządzeń w całej sieci Avios i przejawia się przejściem w stan nieaktywności (czarny ekran). W przypadku odnotowania takich objawów prosimy o przesłanie wiadomości na adres: noc@avios.pl w tytule podając: SOIAV, w treści zaś adresy MAC dekoderów, które odnotowują niestabilność. W odpowiedzi prześlemy procedurę rozwiązania problemu. Dziękujemy.

Zdążyliśmy już u jednego z klientów wymienić STB... Objaw j/w.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 19:51:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
Czyżby jakiś chiński botnet się uaktywnił ? :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 20:10:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Hmmm....

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 20:26:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Kolejny klient właśnie dzwonił....

Czas uruchomić proces migracji do EVIO.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 21:24:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
Szaleju żeś się Panie najadł chyba.... Z deszczu pod rynnę :)

Poczytaj sobie na ISP forum wątki o tym integratorze :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 1:29:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 20 maja 2013 7:08:48
Posty: 281
Mam to samo 8 stb soiav padły jak muchy kilku dziesięciu chyba jednak nie


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 8:24:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 780
wczoraj 2 sztuki :)


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 9:05:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 389
Czy macie info jaki jest problem i dlaczego?


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 10:43:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Mamy:

Problematyczne dekodery wyświetlają tylko czarną planszę oraz nie pobierają IP, nie widać też MAC ale link jest podniesiony. Jeśli objawy się zgadzają to:
Należy sfleszować STB:
Obraz z firmware do STB Korbox SOIAV dostępny jest pod adresem http://files.iptv.k.pl/shere/soiav.bin
Plik należy pobrać na dysk komputera i skopiować na kartę SD (min. 8 GB) za pomocą
linuxowego polecenia dd. Przykład: sudo dd if=soiav.bin of=/dev/sdb

Opis procesu aktualizacji:
1. Odłącz STB od zasilania.
2. Wsuń kartę SD „ ząbkami do góry ”, do slotu znajdującego się na bocznym panelu STB.
3. Podłącz STB do zasilania.
4. Rozpocznie się flashowanie. UWAGA: Na ekranie TV może się nic nie wyświetlać lub zielony pasek postępu. Podczas fleszowania
dioda STB pulsuje.
5. Jeśli dioda nie pulsuje a świeci się światłem ciągłym, wykonaj czynności opisane w pkt. 1 – 4
ponownie.
6. Po zakończeniu procesu fleszowania dioda zacznie świecić jednolitym kolorem.
7. Odłącz STB od zasilania.
8. Wysuń kartę SD ze slotu.
9. Uruchom STB

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 11:38:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16457
Lokalizacja: Nowa Ruda
Czyli standardowy problem z pamięcią Flash. Korbank chyba nie odrobił lekcji po sypiących się Wave'ach.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 13:53:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Wrzucili odchudzony FW, waży niecały 1GB. Dla tych, którzy akurat nie mają karty microSD 8GB :)

BTW - w opisie jest błąd, potrzebna jest ofc karta microSD, a nie SD.

*edit* - po wykonaniu flasha STB działa.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 22:35:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 780
u mnie już 30% padło :(


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 22:47:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
pytanie tylko kiedy znów padnie taka partia.

w uszkodzony flash nie wierzę... nie ten odsetek uszkodzeń w tak małym interwale czasowym.
to wygląda na dziurę w sofcie który mógł np wypalić flash bo gdzieś w południowych chinach Chen klasnął w dłonie dwa razy :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 5:32:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Orin pisze:
Szaleju żeś się Panie najadł chyba.... Z deszczu pod rynnę :)

Poczytaj sobie na ISP forum wątki o tym integratorze :)


Co jak co ale od pewnego czasu jest spokój i w evio działa to poprawnie.
Jedynie co mnie wkurza to od początku roku 2-4 razy w miesiącu planowe prace między 0:00 a 6:00 o wszystkich informują mailowo. Mogliby szczerze wtedy rozpocząć o tej 1:00 czy nawet 2:00 - bo jednak o północy dużo klienteli ogląda tv. Nie jest to ciągła przerwa, ale punkt północ i zaczynają się przerwy lub przycinania.


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 9:34:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Właśnie sie tak zastanawiałem Orin, czemu tak pojechałeś po Evio... Czytałem ten wątek na ISPForum, ale te czkawki chyba mają już za sobą. Poza tym oferta dużo lepsza.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 10:48:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
Sam zobaczysz jak się coś zacznie sypać. Cena to nie wszystko :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 11:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Pochwal się Krzysiek co masz u siebie? :)

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 13:29:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
KORBOX Soiav - przyczyna niestabilności

Podczas działań administracyjnych, na skutek błędów w sterowniku niektórych kart sieciowych część dekoderów soiav została zinterpretowana jako dekodery Ultra i zaczęła pobierać firmware przeznaczony dla KORBOX Ultra. Mechanizm zabezpieczający wykrył błąd i próbował przywrócić domyślny firmware STB, co spowodowało przejście nieznacznej liczby STB w stan nieaktywności (czarny ekran). Problem dotyczył ok. 1% dekoderów KORBOX Soiav w całej sieci AVIOS. Obecnie wszystkie dostępne dekodery zostały sprawdzone i sytuacja nie powinna się już powtórzyć. Przepraszamy za niedogodności.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 14:36:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 780
przecież nie napiszą że więcej % bo jak by to wyglądało ? -no i nikt ich nie sprawdzi :)


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 15:03:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Ciekawe, jak zamierzaja zrekompensowac ten cyrk..

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 15:12:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
Lutek - korzystam z Matte, ale widzę że nie ta skala.... Ja mam tylko kilkudziesięciu klientów TV, Wy musicie mieć za to po kilkaset każdy, bo przecież:

Kod:
(...)Problem dotyczył ok. 1% dekoderów KORBOX Soiav w całej sieci AVIOS(...)


chyba że:
a) trzepakowcom trafiła się nieprawdopodobnie duża partia felernego sprzętu
b) ktoś wykasował w komunikacie jedną cyfrę przed tym 1%.....

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 24 mar 2018 20:05:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16457
Lokalizacja: Nowa Ruda
U mnie na wszystkie SOIAV.... padły 0% póki co.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 24 mar 2018 20:16:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
Nam 1 szt.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: sob, 24 mar 2018 20:57:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1293
Jak do tej pory zreanimowałem 2szt, poza tym nikt się nie zgłosił, więc mam nadzieję że to wszystko :) Już miałem wizję, że wysypały się wszystkie 8(

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: sob, 24 mar 2018 23:11:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 176
misiekgo pisze:
Orin pisze:
Szaleju żeś się Panie najadł chyba.... Z deszczu pod rynnę :)

Poczytaj sobie na ISP forum wątki o tym integratorze :)


Co jak co ale od pewnego czasu jest spokój i w evio działa to poprawnie.
Jedynie co mnie wkurza to od początku roku 2-4 razy w miesiącu planowe prace między 0:00 a 6:00 o wszystkich informują mailowo. Mogliby szczerze wtedy rozpocząć o tej 1:00 czy nawet 2:00 - bo jednak o północy dużo klienteli ogląda tv. Nie jest to ciągła przerwa, ale punkt północ i zaczynają się przerwy lub przycinania.


Albo rybki albo akwarium.
Przecież muszą w którymś momencie wymienić sprzęt a co za tym idzie wyłączyć usługę.
Jako przykład podam, że na 21 kwietnia (TAK SOBOTA) ORANGE wymyślił sobie ze od północy wyłączy mi usługi na godzinę. W sobotę...

Co do Evio mieli awarie za które cierpieli. Odrobili lekcje i problemów nie ma. Cośtam się potrafi zdarzyć ale nie znam nawet jednego dostawcy który od grudnia nie miał przynajmniej jednej awarii a śledzę każdego z dostawców.

Ta firma odwaliła zajebiście duży falstart spowodowany brakiem kompetencji ludzi odpowiadających za rozwój. Zły sprzęt, zła konfiguracja czy brak logów w pierwszych wersjach oprogramowania STB.

Czy się zmienili będziemy widzieć w momencie wprowadzenia nowego STB, jeśli nie będzie problemów takich jak w przypadku M15 to znaczy, że firma poszła po rozum do głowy. Czas pokaże...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 20 wrz 2018 2:02:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl