Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 14 lut 2018 21:30:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 589
Witam
Podpowie ktos w jaki sposob w T2500G-10TS moge ustawic wyzszy priorytet dla vlana z iptv ? portem 1 wchodzi vlan z netem, portem 9 wchodzi vlan iptv, portem 10 wychodza oba przez transmisje danych do sasiedniej wioski, gdzie w analogiczny ale odwrotny sposob iptv leci do PIM, a net do routera.
Ustawilem Ingress Rate dla portu z dosylem netu juz nawet 500mbps, ruch ogranicza, ale tv czasami tnie. Multicastow przelatuje w szczycie 150mbps.


Na górę
Post: pt, 23 lut 2018 10:18:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 589
Witam
Drąże temat...Podpowie ktos, czy wystarczy ze ustawie wyzszy priorytet dla ruchu przychodzacego na porcie 10, aby switch w pierwszej kolejnosci te pakiety przepchal - w Port Priority port 10 zmienilem na CoS 5;
DSCP Priority - enable;
802.1P/CoS mappig - z ustawieniami domyslnymi ( nie zmienialem przypisania poszczegolnych CoS do kolejek TC);
Schedule Mode - z dostepnych opcji ustawiony tryb SP-Mode - w pierwszej kolejnosci ma przepchac pakiety z wyzszym priorytetem, a dopiero pozniej pozostale.
port 10 uplink multicastow ruch tagowany
port 1 rowniez tagowany uplink netu
port 11 wyjscie obu vlanow do nastepnej lokalizacji.
Czy to optymalne ustawienie ?
Sondy zaimast duzych ciągłych strat wykazuja dalej straty, ale juz tylko takie pojedyncze szpilki.
Gdy ustawilem CoS 7 dla portu 10, wydaje mi sie, ze znacznie przycial mi ruch do netu - czy to mozliwe ?


Załączniki:
iperf.png
iperf.png [ 15.32 KiB | Przejrzano 1041 razy ]
cos.jpg
cos.jpg [ 156.08 KiB | Przejrzano 1041 razy ]
Na górę
Post: śr, 14 mar 2018 21:04:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 31 sty 2016 22:17:53
Posty: 3
Kolego a jaką masz transmisję między switchami? Światełko bezpośrednio, czy jakiś transmita zewnętrzny?

Druga sprawa to czy z ustawionymi priorytetami czy bez jest tak samo?
IGMP snooping włączony?
Switche z obu stron takie same?
Ustawianie priorytetów może obcinać prędkość netu...


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 20:50:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 589
Witaj
miedzy switchami jest transmisja zewnetrzna (emitel) po swietle. Priorytetami mieszalem jak szalony - bez zmian. IGMP snooping wlaczone - pytanie, czy jesli multicasty leca vlanem, ze IGMP snooping bedzie je "widzial" ? O ile rozumiem idee igmp snoopingu, to wydaje mi sie, ze jesli to strumien przed PIMem, gdzie odbiorca jhest tylko jeden - PIM, to wlaczenie IGMP snooping nie zmieni nic - wlaczenie ma sens dopiero za PIMem, gdy do switcha podlaczony jest choc jeden klient - dzieki wlaczeniu opcji - na pozostalych portach nie pojawia sie multicasty.
Po obu stronach rozne switche - multicasty leca tylko w jednym kierunku, wiec wnioskuje, ze istotne jest, aby tylko od strony nadawcy ruch do internetu byl przycięty tak, by zostawic zupelnie wolne odpowiednie pasmo dla multicastow, jesli ja ustawilem limit na net 600mbps, to dla multicastow powinno zostac 400mbps i ani grama mniej.
Wydaje mi sie oczywiste, ze jesli wlacze wysoki priorytet dla multicastow, to w sytuacji, kiedy jest nadmiar danych z netu, to switch je po prostu wyrzuci do kosza.


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 20:53:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 589
Na ta chwile puscilem multicasty backupem (most na airfibrach24) - max przepustowosc 700mbps, multicastow mam na razie maksymalnie 200mbps, nic wiecej nie leci backupem (jesli glowne lacze dziala :) ) TX capacity ladnie trzyma caly czas na 750-770mbps i nic nie tnie. Problem sie zacznie gdy bedize gęsty deszcz badz snieg :(


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 19:23:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 31 sty 2016 22:17:53
Posty: 3
Ja u siebie w biurze mam np. odebrany net i iptv na jednym porcie w dwóch vlanach (Switch TL-SG3424) i ostatnio jak obciążałem przesył netu do około 550mbps to TV nie cięło, z tym że mam tu tylko 30-40 mbps ruchu multicastowego. Mogę spróbować obciążyć bardziej multicastami i sprawdzić czy coś się będzie działo, ale wątpie. Żadnych priorytetów nie mam ustawionych, tylko IGMP Snooping. Transmisja leci przez światło na wkładkach SFP 1.25Gb trasą PIM - SWITCH SFP - SWITCH SG3424. Między PIM a pierwszym switchem vlan nietagowany, następnie otagowane ramki wychodzą do SF3424.

Konfiguracja IGMP u mnie wygląda nastepująco:

1. Multicast -> Snooping Config
IGMP Snooping: Enable
Unknown Multicast: Discard

2. Multicast -> VLAN Config
VLAN ID 100
Router Port Time 300
Member Port Time 260
Leave Time 1
Router Port 24

3. Multicast -> Port Config
Port IGMP Snooping Fast Leave Filter Action Mode

19 Enable Enable Disable permit
20 Enable Enable Disable permit
24 Enable Enable Disable permit


W zakładce Multicast -> IPv4 Multicast Table powinny pokazać się zarejestrowane grupy multicastowe. Switche posiadające IGMP Snooping powinny mieć to pokonfigurowane, bo zaobserwowałem, że na wyłączonym potrafi ciąć.

Osobiście obstawiałbym że problem tkwi w sieci Twojego transmity, no chyba że masz wykupione bezpośrednio włókno na własność, w co wątpię. Generalnie słyszy się, że bywają problemy z jakością przesyłu IPTV po tej samej transmisji co internet, gdy internet mocno hula na łączu. W takich wypadkach trzeba inwestować w droższe i lepsze urządzenia, które dobrze sobie radzą z priorytetowaniem ruchu.

Napisz jakie masz switche z obu stron.


Edit 20.03.2018

Tak jak pisałem wczoraj, po obciążeniu internetem na poziomie 800mbps telewizja nic nie cięła a sonda SGT podłączona do niego nie wykazała żadnych strat. Szukałbym problemu w transmisji.

Obrazek


Obrazek


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 11:23:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 589
Dzieki za odpowiedz. Sprawdze w przyszlym tygodniu. Poki co ruch przezucilem naz backup (airfibrami) i dziala bardzo dobrze.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 lip 2018 12:42:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl