Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 09 gru 2016 11:01:16 
   Tytuł: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
chcemy wprowadzić tv do oferty i teraz kogo polecacie
myślałem o korbanku ale na maila brak odpowiedzi

co polecacie

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 11:09:36 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 433
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
Do korbanku to dzwoń, meilowo u nich słabo z czasem, ale telefon zawsze odbiera

Wysłane z mojego EVA-L09

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 15:14:27 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 266
Przede wszystkim szukaj sygnału tam gdzie usługodawca ma kilka WŁASNYCH stacji czołowych lub pobiera strumienie bezpośrednio od nadawców TV. Jako ciekawostkę dodam, że jeden z większych usługodawców, który w ostatnim czasie mocno się promuje nie posiada ani jednej stacji czołowej ! tylko remultipleksuje sygnały z innych źródeł (kablówki) i sprzedaje to pod swoją marką...


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 15:26:55 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
digi to co polecasz

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 17:48:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 433
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
digitrax pisze:
Przede wszystkim szukaj sygnału tam gdzie usługodawca ma kilka WŁASNYCH stacji czołowych lub pobiera strumienie bezpośrednio od nadawców TV. Jako ciekawostkę dodam, że jeden z większych usługodawców, który w ostatnim czasie mocno się promuje nie posiada ani jednej stacji czołowej ! tylko remultipleksuje sygnały z innych źródeł (kablówki) i sprzedaje to pod swoją marką...

E,K,S, ?

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 20:19:35 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
niektórzy to mają fantazje
ma ktoś tv z firmy toya bo przysłali mi papiery które mam wypełnić zanim w ogóle będą chcieli rozmawiać
jakąś umowę poufności do tego ankietę z dziwnymi pytaniami :nie: dziwne podejście

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 21:07:55 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7545
nie widziałem ankiety z dziwnymi pytaniami od Toyi, jednak NDA tak Ciebie dziwi? masz za dużo wiary w ludzi :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 09 gru 2016 21:25:26 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 225
Lokalizacja: Kraków
Korbank poprawil komunikacje ostatnio i jest gitarka. Szybko i sprawnie zalatwiaja wszystko.

_________________
http://www.netusinternet.pl/


Na górę
Post: sob, 10 gru 2016 7:43:51 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 266
ludozerca pisze:
digi to co polecasz

Polecić mogę tylko to co przetestowałem a dotychczas testowałem EVIO, którego nie polecam.


Na górę
Post: sob, 10 gru 2016 10:21:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 433
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
digitrax pisze:
ludozerca pisze:
digi to co polecasz

Polecić mogę tylko to co przetestowałem a dotychczas testowałem EVIO, którego nie polecam.

Czemu nie :-)

Wysłane z mojego EVA-L09

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: sob, 10 gru 2016 11:04:49 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
Orin pisze:
nie widziałem ankiety z dziwnymi pytaniami od Toyi, jednak NDA tak Ciebie dziwi? masz za dużo wiary w ludzi :)

no dostałem ankietę z pytaniami typu
ilu mam klientów, jakie plany na najbliższe 3 lata, a ja chciałem prostą ofertę i ile to będzie mnie kosztować a tak żeby w ogóle dowiedzieć się co i jak to muszę przejśc procedurę weryfikacji normalnie jak bym do jakiegoś budynku rządowego usa chciał się dostać

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: ndz, 11 gru 2016 11:29:41 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 579
Lokalizacja: PL
mam content od toyi z łodzi - via multicast - nie mam co narzekać - działam z nimi od przeszło 5 lat..

styk w LIM warszawa zapas + styk bezpośredni

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pn, 12 gru 2016 11:56:49 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
korbank się odezwał :ok: oferta dość ciekawa zwłaszcza że oferują 30dni testów bez opłat :zlosnik:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: wt, 20 gru 2016 20:58:18 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 208
Lokalizacja: woj.śląskie
ludozerca pisze:
korbank się odezwał :ok: oferta dość ciekawa zwłaszcza że oferują 30dni testów bez opłat :zlosnik:

Mam teraz od nich również na testy. W sumie spoko działa, w L3. Jeżeli tylko udało by się aby zrobili całość docelowo po L3 (unicast) to może bym się zdecydował. Bo sama transmisja dla samej telewizji sporo kosztuje a to się nie opłaca. W korbanku szybko wysłali mi dekodery, obsługa ok. Czekam jeszcze na testy Evio, które ma działać wyłączenie po unicascie w L3 (bez kosztów transmisji) - zobaczymy jak będzie.

Uprzedzam zapytania o transmisję i L3. Po kiego grzyba ISP ma ponosić koszty dodatkowej transmisji i vlanów do telewizji skoro taki marny zarobek na tym??? Sami interesanci (czytaj: sprzedający swoją telewizję) powinni o to zadbać i wziąć to na siebie.


Na górę
Post: wt, 20 gru 2016 22:56:13 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1628
GieTe pisze:
ludozerca pisze:
korbank się odezwał :ok: oferta dość ciekawa zwłaszcza że oferują 30dni testów bez opłat :zlosnik:

Mam teraz od nich również na testy. W sumie spoko działa, w L3. Jeżeli tylko udało by się aby zrobili całość docelowo po L3 (unicast) to może bym się zdecydował. Bo sama transmisja dla samej telewizji sporo kosztuje a to się nie opłaca. W korbanku szybko wysłali mi dekodery, obsługa ok. Czekam jeszcze na testy Evio, które ma działać wyłączenie po unicascie w L3 (bez kosztów transmisji) - zobaczymy jak będzie.

Uprzedzam zapytania o transmisję i L3. Po kiego grzyba ISP ma ponosić koszty dodatkowej transmisji i vlanów do telewizji skoro taki marny zarobek na tym??? Sami interesanci (czytaj: sprzedający swoją telewizję) powinni o to zadbać i wziąć to na siebie.

Policz sobie 300 dekoderów x 25Mbit będziesz wiedział dlaczego

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: wt, 20 gru 2016 23:04:40 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2810
gmotyw pisze:
mam content od toyi z łodzi - via multicast - nie mam co narzekać - działam z nimi od przeszło 5 lat..

styk w LIM warszawa zapas + styk bezpośredni



Możecie coś więcej jak to w praktyce wychodzi w toya?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 0:43:49 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 83
Dobry wieczór :-)

Oczywiście nasze Korboxy posiadają tryb L3 (miały to pierwsze na rynku :-) ) i nie wymagają osobnego łącza, aby zadziałała telewizja u ISP. ISP może podłączyć u siebie i z marszu dekoder ruszy.

Jednakże produkcyjne polecamy albo zrobienie osobnego vlana do KORBANKu lub wpięcie się do WRIXa.
Dlaczego?
1) vlan - przy obecnej licznie DOSów i DDOSów bez vlana odbiją się one na jakości TV. Użytkownika to nie obchodzi, że sa gdzieś tam jakieś kłopoty na sieci, TV ma zawsze działać - bo on tego nie wiąże ze sobą. I słusznie
2) WRIX - podobnie jak w wersji z vlanem, od styku WRIX jesteśmy w stanie walczyć z DOSami. Co więcej, ta wersja wspiera również uruchamiany u nas nPVR i CatchUp oraz dostarcza pond 100 k prefixów w OpenPeeringu.

Transfer

Tak, dbamy aby u ISP nie pojawiło się za dużo ruchu na zewnątrz. Służy do tego proxy Avios, który to serwer ISP stawia u siebie. Wtedy STB łącza się do proxy, a proxy do szkieletu Avios. Proxy agreguje ruch i choćby 1000 STB oglądało TVP1, to proxy pociągnie z zewnątrz tylko jeden kanał 10 mbps.

Redundancja

Jeśliby jednak proxy padło np. spalony zasilacz czy sieciówka, to Korboxy automatycznie przełączą się na NET, aby abonent wciąż miał dostęp do telewizji. Dlatego właśnie warto mieć w tym przypadku OpenPeering z WRIX, bo zamiast drogim (i z małym zapasem kupowanym) internetem, ruch by poleciał WRIXem.

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 2:55:20 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 05 mar 2008 23:57:45
Posty: 483
Tymoteusz pisze:
....Proxy agreguje ruch i choćby 1000 STB oglądało TVP1, to proxy pociągnie z zewnątrz tylko jeden kanał 10 mbps.


Witam, pozwolę na małą dygresję.
Masz rację, z zewnątrz pociągnie tylko 10 mbps, ale z wewnątrz sieci to już będzie tego 8000mbit (zakładamy ok.8Mbit per dekoder) czyli już troszkę tego jest !
O "zwykłym" porcie gigabit można zapomnieć :( , a co do porzucenia się dekoderów na łączę "zapasowe" (L3) to w tej sytuacji trzeba mieć niezły backup >10Gbit !!!
Chodź z z drugiej strony, jak ktoś ma potencjał na 1000 dekoderów, to stać go na backup >10G. :hmm:

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 11:04:20 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2810
a ktoś coś więcej o toya może powiedzieć? Mają styk do tpixa, to bym nam też trochę kosztów ujęło.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 21:57:20 
   Tytuł: Re: skąd content
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 433
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
Laik512 pisze:
Tymoteusz pisze:
....Proxy agreguje ruch i choćby 1000 STB oglądało TVP1, to proxy pociągnie z zewnątrz tylko jeden kanał 10 mbps.


Witam, pozwolę na małą dygresję.
Masz rację, z zewnątrz pociągnie tylko 10 mbps, ale z wewnątrz sieci to już będzie tego 8000mbit (zakładamy ok.8Mbit per dekoder) czyli już troszkę tego jest !
O "zwykłym" porcie gigabit można zapomnieć :( , a co do porzucenia się dekoderów na łączę "zapasowe" (L3) to w tej sytuacji trzeba mieć niezły backup >10Gbit !!!
Chodź z z drugiej strony, jak ktoś ma potencjał na 1000 dekoderów, to stać go na backup >10G. :hmm:



Moim zdaniem jak ktoś ma 1000 x STB to unikastu powinien się wystrzegać ;)

Zastanawiam się jaki ruch generuje u siebie Korbank w swojej sieci szkieletowej, w ciemny niedzielny popołudniowy dzionek.

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 0:59:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 460
vitkovskyyy pisze:
Zastanawiam się jaki ruch generuje u siebie Korbank w swojej sieci szkieletowej, w ciemny niedzielny popołudniowy dzionek.


I tu wg mnie dochodzimy do bitwy Tymoteusz vs jeden z peeringów. Korbank chce wpuścić cały ten ruch w Openpeering. Oni sobie kupią port jako zwykły klient i go od razu wysycą biorąc kasę od klientów za usługi, a większość problemów spadnie im z budżetu.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 sty 2017 4:42:57

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl