Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 14 kwie 2011 21:01:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 kwie 2011 20:42:27
Posty: 2
Witam,
mam pytanie techniczne. Planuję zrobić sobie do testów taki zestaw "stacja czołowa na debianie" >>link światłowodowy>> switch zarządzalny >> 2 lapki podpięte na skrętce. Właśnie zabieram się za kompletowanie sprzętu (m.in. karty telewizyjnej) i nasuwa mi się pytanie czy posiadając jedną kartę w stacji czołowej (karta do telewizji analogowej), mogę na laptopach oglądać dwa różne kanały w jednym czasie. Jak to jest rozwiązywane, no chyba przy powiedzmy kilkudziesięciu kanałach, nie stosuje się odpowiadającej im ilości kart ;) Jestem świeży w tej dziedzinie, i niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jakieś podpowiedzi ?


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2011 23:49:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 04 wrz 2008 9:08:09
Posty: 239
> Jaka karte DVB-S polecasz?

http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/S ... Categories
kazda do ktorej masz dostep i dobrze dziala pod Linuxem, czyli nie kazda jaka znajdziesz w sklepie ponizszy link pomoze ci znalezc to czego potrzebujesz i do czego masz dostep


>rozumiem ze jest mowa o jednym kanale a w jaki sposob robisz ich wiecej np 20 kanalow?

To pytanie powyzej,

>Jak to jest rozwiązywane, no chyba przy powiedzmy kilkudziesięciu kanałach, nie stosuje się odpowiadającej im ilości kart

Jak i to pytanie powyzej

swiadcza o tym, ze w ogole nic nie zaczeliscie sami robic. Kupcie jakis stary sprzet, wlozcie karte DVB-S, poczytajcie jak dziala VLC w trybie reemisji i jak dziala taka karta, to zrozumiecie.
Jesli mialbym wszystko tlumaczyc, to zycie bym tu spedzil bo musialbym zaczac od tego jak dziala zwykly dekoder N`ki, jak wygladaja transpondery na satelicie, co potrafi odbierac karta i co z tym robic. Jesli ktos bedzie mial konkretny problem do przejscia, to postaram sie pomoc, ale te pytania sprowadzaja sie do: tato, zrob mi.
Jesli ja ktory nie znalem sie na niczym doszedlem do wszystkiego krok po kroku, to wam tez sie uda, a jesli sie nie uda - kupcie Jambox.


Na górę
Post: pt, 15 kwie 2011 9:33:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 16 mar 2011 11:42:33
Posty: 35
Jesli ja ktory nie znalem sie na niczym doszedlem do wszystkiego krok po kroku, to wam tez sie uda, a jesli sie nie uda - kupcie Jambox.[/quote]


Zaraz do Jamboxa wysylasz:) jest wiecej sieci ktore moga sprzedawac tv innym:)


Na górę
Post: pt, 15 kwie 2011 18:46:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 kwie 2011 20:42:27
Posty: 2
Nie potrzebuję jumboxa, bo chcę po prostu pobawić się w domu. Jak pisałem, zaczynam dopiero przygodę z tą technologią i nasunęło mi się czysto teoretyczne pytanie "czy z jednej karty można wysłać 2 różne programy do dwóch komputerów ?" Faktycznie niewiele wiem o działaniu kart dvb-s. Rozumiem, że karta analogowa do tego się nie nada ? Prosiłem o podpowiedzi, a nie prowadzenie za rączkę. Dziękuję jednak za zainteresowanie.
Pozdrawiam.


Na górę
Post: pt, 24 cze 2011 21:28:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 19 cze 2011 21:01:22
Posty: 49
Witajcie.

Stworzyłem na potrzeby kilku bloków stację czołową opartą na linuxie z wykorzystaniem DVB-T oraz DVB-S.
Wszystko pięknie ładnie działa, żadnych zwiech. Obsługuje to testowo 5 osób, nie wiem jak będzie później.
Chcę oddawać wraz z pakietem internetu - telewizję.

O ile postawienie tego nie sprawiło mi problemu o tyle nie wiem jak zabrać się za sprawy formalne. Pomijam ZaikSy i inne, chodzi mi o dostęp do kanałów.

Jako pierwszy krok rzuciłem się na TVP w sprawie reemesji programów. Ofertę wraz z umową mam dostać na dniach. Na moje szczęście osoba z TVP z jaką się kontaktowałem poprowadziła mnie za rączkę. W przypadku kolejnych programów chcę, aby moje rozmowy wyglądały w miarę profesjonalnie. Za programy TVP nie będzie pobierana żadna opłata.

Szanowni koledzy zwracam się do Was z prośbą o informację do jakich właścicieli stacji TV mogę się na początku zwrócić, jak wygląda sprawa zapytania do innych. Co możecie polecić na początek, aby oferta programowa nie stanowiła wyłącznie TVP :) Nie widzę problemu na początku, aby jakieś kanały kosztowały 20 gr per klient, ale minmum nie powinno być większe jak 100.

Interesuje mnie jakiś program muzyczny 4fun.tv, viva są dostępne jako niekodowane FTA. Podstawowy kanał TVN, Polsat, 4, TV Trwam. O ile nie będzie to tajemnicą proszę o informację w tym temacie bądź zwracam się z prośbą do kogoś kto mógłby na PW trochę powymieniać się ze mną doświadczeniami.


Na górę
Post: śr, 29 cze 2011 11:53:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 779
Lokalizacja: RP
czy moglbys zapodac bardziej szczegolowo:
1. jaka dystrybucja linuxa
2. jakie karty DVB-T i S
3. w jaki sposob odbieraja to klienci
pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 02 sie 2011 23:55:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 27 wrz 2010 8:03:55
Posty: 11
marbi pisze:
czy moglbys zapodac bardziej szczegolowo:
1. jaka dystrybucja linuxa
2. jakie karty DVB-T i S
3. w jaki sposob odbieraja to klienci
pozdrawiam


Wszyscy robią taką tajemnicę, cos na zasadzie "ja zrobilem, pomacham im rozwiazaniem kolo twarzy, po czym schowam do kieszeni". A swoją drogą to ciekaw jest czym kodują/będą kodowali sygnał wylatujący do sieci.


Na górę
Post: czw, 01 wrz 2011 16:09:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 200
dr_jekyll pisze:
A swoją drogą to ciekaw jest czym kodują/będą kodowali sygnał wylatujący do sieci.
No właśnie. Też szukam rozwiązania, przedewszystkim free lub taniego, na zaszyfrowanie/zakodowanie każdego strumienia multicast i deszyfracje/dekodowanie go na stb bądz komputerze z vlc.
jakiego systemu vcas używacie albo byście polecili do iptv?


Na górę
Post: pt, 02 wrz 2011 0:40:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 20 sie 2008 18:00:48
Posty: 85
Lokalizacja: warm-maz
A używa ktoś z was MumuDVB ?


Na górę
Post: pt, 02 wrz 2011 7:42:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 200
kilian pisze:
A używa ktoś z was MumuDVB ?

Może nie używam produkcyjnie ale to testowałem i się tym bawiłem.
Przyznam, że żeby nie to iż karty dvb obsługują jednocześnie tylko jeden transponder i żeby mieć przyzwoitą liczbę kanałów trzeba użyć około 12 głowic, to bym to wdrożył u siebie w domku. Pozostają jeszcze klucze bo karta na raz nie obsłuży wszystkich kanałów ale to i tak nie mój problem.
W każdymbądź razie MumuDVB pracuje fajnie, w pełnym automacie i recznie.


Na górę
Post: pt, 02 wrz 2011 8:28:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 200
ProCurve pisze:
Stworzyłem na potrzeby kilku bloków stację czołową opartą na linuxie

Czy zamierzasz/kodujesz kanały? jeśli tak, to masz do tego jakieś wolne oprogramowanie a moze masz cos na oku?


Na górę
Post: pt, 02 wrz 2011 17:35:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 sie 2008 9:31:20
Posty: 198
Lokalizacja: dolnyśląsk
tuksmr pisze:
ProCurve pisze:
Stworzyłem na potrzeby kilku bloków stację czołową opartą na linuxie

Czy zamierzasz/kodujesz kanały? jeśli tak, to masz do tego jakieś wolne oprogramowanie a moze masz cos na oku?


Kodować musisz kanały premium np: C+, HBO, itd. do tego jesteś zobowiązany podpisując stosowną umowę z nadawcą/producentem/dystrybutorem.

Beesmart w wersji z szyfrowaniem transmisji to 50 000 euro (poprawcie jak się mylę) plus coś tam za każdy terminal/kart.

Więc na potrzeby lokalnej stacji na kilkunastu odbiorców się nijak nie domknie finansowo.

Więcej o tym zapewne dowiesz się w firmie Vector, ja nie chcę pisać za dużo by nie wyszedł z tego dziwny kotlet.


Na górę
Post: sob, 03 wrz 2011 10:22:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 200
api13 pisze:
Kodować musisz kanały premium np: C+, HBO, itd. do tego jesteś zobowiązany podpisując stosowną umowę z nadawcą/producentem/dystrybutorem.

Beesmart w wersji z szyfrowaniem transmisji to 50 000 euro (poprawcie jak się mylę) plus coś tam za każdy terminal/kart.

Jeśli jest tak jak piszesz i tyle to kosztuje, to lokalni dostawcy, którzy chcą rozszerzyć swoją ofertę o telewizjie muszą poprostu o tym zapomnieć. Bo co to za oferta programowa bez pożądanych kanałów, jedynke i tvn'y mozna miec za darmo z dvb-t.
tak wiec cena beesmarta astronomiczna.
nie da się jakoś inaczej zakodowac/zaszyfrować strumieni multicast? może jakies pki?


Na górę
Post: sob, 03 wrz 2011 11:09:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 sie 2008 9:31:20
Posty: 198
Lokalizacja: dolnyśląsk
tuksmr pisze:
Jeśli jest tak jak piszesz i tyle to kosztuje, to lokalni dostawcy, którzy chcą rozszerzyć swoją ofertę o telewizjie muszą poprostu o tym zapomnieć. Bo co to za oferta programowa bez pożądanych kanałów, jedynke i tvn'y mozna miec za darmo z dvb-t.
tak wiec cena beesmarta astronomiczna.
nie da się jakoś inaczej zakodowac/zaszyfrować strumieni multicast? może jakies pki?



Nie koniecznie. Zbudowanie stacji czołowej w "pro" to pi razy drzwi 100000-120000zł.
Oczywiście znajdą sie głosy że da się rzeźbić za promil tej kwoty. Ale trzeba mieć świadomość iż konsument wymaga większej stabilności od telewizji jak od internetu.
Już teraz serwisanci śmieją się co niektórzy mają chyba palec na telefonie i jak zerwie im jakąś stronę raz na miesiąc dzwonią.

Alternatywą jest dla budowy własnej stacji jest dogadanie się z "dużym". Np: Dialog a podobno TKT też uruchamia. Zaleta jest fakt, że transmisji nie musisz kupować. Bo rozwiązanie Korbank, Jambox itd omawiać nie trzeba.

Zalet własnej stacji nikomu nie trzeba przedstawiać ale jak weźmiesz pod uwagę fakt kosztów wdrożenia jednego kanału około 4000zł netto, wszystko przestaje wyglądać fajnie.

Mnie osobiście martwi nieco fakt DVB-t, który niebawem ruszy wszędzie w pełnej krasie. I patrząc na zestawienie abonamentów C+ lokalnych można by powiedzieć że kanały premium nie są w czołówce zainteresowania.


Na górę
Post: sob, 03 wrz 2011 11:25:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 200
api13 pisze:
Nie koniecznie. Zbudowanie stacji czołowej w "pro" to pi razy drzwi 100000-120000zł.
Oczywiście znajdą sie głosy że da się rzeźbić za promil tej kwoty. Ale trzeba mieć świadomość iż konsument wymaga większej stabilności od telewizji jak od internetu.
Masz jakiś przykład takiej profesjonalnej stacji czołowej?
Pomijając drogie rozwiązania, załóżmy, że nie dysponuję dużą gotówką a chciałbym wprowadzić taką usługę i chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem. Co byś polecił, oczywiście musimy założyć grupowanie kanałów a więc i dostęp warunkowy do nich.

api13 pisze:
Alternatywą jest dla budowy własnej stacji jest dogadanie się z "dużym". Np: Dialog a podobno TKT też uruchamia. Zaleta jest fakt, że transmisji nie musisz kupować. Bo rozwiązanie Korbank, Jambox itd omawiać nie trzeba.
Transmijsje musisz kupić, jak taki Jambox ma do Ciebie przesłać wszystkie strumienie? Transmisje kupić trzeba, np. w hawe dla potrzeb iptv ok 300Mbit kosztuje ok 1500PLN, oczywiście po upustach :)

api13 pisze:
Zalet własnej stacji nikomu nie trzeba przedstawiać ale jak weźmiesz pod uwagę fakt kosztów wdrożenia jednego kanału około 4000zł netto, wszystko przestaje wyglądać fajnie.
4000netto?? co w tą cenę wliczyłeś? zaskakująco wysoko. rozumiem, że niektóre kanały będą wymagały specjalnego sprzętu i ich początkowy koszt wdrożenia może sięgać takich kwot, ale chyba nie wszystkie.

api13 pisze:
Mnie osobiście martwi nieco fakt DVB-t, który niebawem ruszy wszędzie w pełnej krasie. I patrząc na zestawienie abonamentów C+ lokalnych można by powiedzieć że kanały premium nie są w czołówce zainteresowania.
co masz konkretnie na myśli?


Na górę
Post: sob, 03 wrz 2011 15:36:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 sie 2008 9:31:20
Posty: 198
Lokalizacja: dolnyśląsk
tuksmr pisze:
Masz jakiś przykład takiej profesjonalnej stacji czołowej?
Pomijając drogie rozwiązania, załóżmy, że nie dysponuję dużą gotówką a chciałbym wprowadzić taką usługę i chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem. Co byś polecił, oczywiście musimy założyć grupowanie kanałów a więc i dostęp warunkowy do nich.


Oferta Vectora i Beesmart lite
W cene wliczona jest stacja czołowa obsługująca w zależności od warianty (wersja podstawowa) 2 tory dvb-t i 2 tory dvb-s lub 4 tory dvb-s i teraz w zależności o tego ile na danym transponderze jest kanałów tyle masz z tego kanałów.
Dla przykładu na transponderze tv trwam jest tylko tvtrwam i radio "ma ryja" wiec koszt osprzętu dla tego kanału to około 2000 netto do których, należy jeszcze doliczyć drobne koszty instalacyjne itd.

tuksmr pisze:
Transmijsje musisz kupić, jak taki Jambox ma do Ciebie przesłać wszystkie strumienie? Transmisje kupić trzeba, np. w hawe dla potrzeb iptv ok 300Mbit kosztuje ok 1500PLN, oczywiście po upustach :)


Może się okazać że twój nadrzędny operator świadczy iptv i sprzeda Ci tv bez transmisji.
tuksmr pisze:
4000netto?? co w tą cenę wliczyłeś? zaskakująco wysoko. rozumiem, że niektóre kanały będą wymagały specjalnego sprzętu i ich początkowy koszt wdrożenia może sięgać takich kwot, ale chyba nie wszystkie.


Tyle około kosztuje moduł stacji czołowej (2 tory = 2 transpondery) nie liczę modułów dostępu wersji pro (nie home), czyli to czym dekodujesz odbierany sygnał z sat.

tuksmr pisze:
co masz konkretnie na myśli


Fakt że jak Kowalski kupując telewizor z dvb-t podepnie sobie antenę tv i odbierze kilkanaście kanałów w takiej samej jakości za free. Wypnie się na Ciebie nawet gdy abo będzie na poziomie kilku pln.
Do tego wszystkiego kanały premium są w znacznej przewadze kupowane przez ludzi typu "operator pilota telewizyjnego".
A całość uwypuklają pytania do nas nie o to, jakie kanały a ilość, bo na kablówce jest tyle za tyle. Z czego ja osobiście jestem zdania że 90% tych to śmieci kompletnie bez treści.


Na górę
Post: sob, 27 gru 2014 14:28:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 285
Odświeżę troszkę temat ;-)

Czy ktoś z kolegów testujących takie budżetowe rozwiązanie może sie pochwalić jak tego dokonać ewentualnie - jakieś konkrety - jakieś rozwiązania na mpg4 ?
wszystko multicast czy może unicast testowany był u kogoś ??

Mam troche wolnego czasu i sprzetu leżącego, więc chciałem się zapoznać z tematem.
Pozdrawiam


Na górę
Post: sob, 03 sty 2015 0:13:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 86
Jeśli myślisz o budżetowym wykonaniu, to czynnikiem najbardziej kosztogennym jest sam STB, który musisz zainstalować u każdego klienta z TV. Zakładam, że TV na być oglądana na telewizorze. Serwerek, który odbierze multiplexy DVB-T i wpuści jest IP nie jest obecnie problemem - jest pełno rozwiązań open, też coś możemy zaproponować. Co do STB, za 159 zł można mieć już np. http://korbox.pl/?page_id=20 do kompletu.

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: sob, 03 sty 2015 0:24:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 285
a cos konkretnie o takim rozwiazaniu open :)?
korbox to fajne rozwiazanie testowalem u siebie ale na poczatek chcialbym przetestwoac cos niedrogiego we wlasnych warunkach serwerowych


Na górę
Post: sob, 03 sty 2015 0:29:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 86
Możemy testowo odpalić: potrzebny będzie komputer bez dysku z bootowaniem PXE oraz serwer dhcp na linuxie, aby można było serwować next-server w options.

Jeśli chcesz odbierać DVB-T najtaniej, można to zrobić na donglach USB.

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: śr, 07 sty 2015 21:18:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Tylko szukaj z USB 3.0 bo inaczej nie wiele kanałów pójdzie.


Na górę
Post: czw, 08 sty 2015 22:17:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 86
Nie, nie potrzeba USB3.0. Cały multipleks to zwykle ok. 40 mbps, czyli duuuużo mniej niż wyciąga USB2.0. Jeden dongiel i tak na raz jeden multipleks maksymalnie odbierze.

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: pn, 19 sty 2015 14:01:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 19:23:44
Posty: 6
Lokalizacja: Student PK
igrek1 pisze:
a cos konkretnie o takim rozwiazaniu open :)?
korbox to fajne rozwiazanie testowalem u siebie ale na poczatek chcialbym przetestwoac cos niedrogiego we wlasnych warunkach serwerowych


Wykorzystałem takie narzędzia jak: dvb-apps/dvb-api, dvbsnoop, mumudvb. Skrypt z linuxtv.org do prawidłowego ustawienia anteny.
Jeśli chodzi o STB to wybrałem MAG250 - darmowy middleware Stalker.

A dongle kupiłem od Media-Tech, bo przynajmniej pewność co do rękojmi + chipset IT9135 ma sterowniki pod Linuxa. Nie wiem jak się sprawdzają przy pracy 24/7 bo to była tylko 'zabawa'.


Na górę
Post: pn, 19 sty 2015 14:36:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Tymoteusz pisze:
Nie, nie potrzeba USB3.0. Cały multipleks to zwykle ok. 40 mbps, czyli duuuużo mniej niż wyciąga USB2.0. Jeden dongiel i tak na raz jeden multipleks maksymalnie odbierze.


To ja kupiłem jakieś badziewne bo mi nie chciał iść cały multiplex.


Na górę
Post: śr, 21 sty 2015 21:28:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3788
Lokalizacja: Szczecin
halford pisze:
To ja kupiłem jakieś badziewne bo mi nie chciał iść cały multiplex.
Chyba wszystkie USB dongle do DVB-T działają tak, że i tak i tak puszczają przez USB cały multiplex, a dopiero potem software wybiera z niego taki program jak trzeba. W każdym razie najbardziej popularne na chipie IT9135 tak mają. Te najtańsze słabych producentów są bardzo awaryjne. Kiedyś kupiłem jakąś Mantę za 30 zł i padła po pół roku chodzenia 24/7.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 kwie 2018 6:57:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl