Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 08 sty 2019 17:30:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 maja 2016 17:51:20
Posty: 127
Jako, że SGT nie chce nam nic polecić (tłumaczą się, że jak polecali to potem operatorzy mieli pretensje) to pytanie do was, szczególnie osób mających Jamboxa - co u was robi za PIM router ?

Planujemy wymianę naszego Cisco 3550. Chcemy zakupić coś z zapasem (porty 10G by się przydały), obecnie dobijamy powoli do 600 dekoderów.

Szukamy czegoś z portami SFP/SFP+, zasilanie AC+DC najlepiej. Gdzieś ostatnio w oczy rzucił mi się Nexus N3K-C3064PQ-10GX - ktoś wie jak z odpaleniem PIMa na tym sprzęcie ?


Na górę
Post: wt, 08 sty 2019 18:39:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 22 lut 2017 12:18:20
Posty: 44
Lokalizacja: Knurów
Cisco seria ASR920


Na górę
Post: wt, 08 sty 2019 19:33:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 15 paź 2011 11:12:15
Posty: 102
Mam asr920 odkąd go uruchomiłem 2 lata temu nie zaglądam. Robi za PIM i BGP


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: czw, 10 sty 2019 13:50:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 maja 2016 17:51:20
Posty: 127
Dzięki za odpowiedź, ktoś wie u kogo dostanę ewentualną ofertę na taki sprzęt ?

Może ktoś jeszcze się wypowie co stosuje innego ?


Na górę
Post: czw, 10 sty 2019 18:57:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2111
Lokalizacja: Kłaj
Mamy pim na Extreme X670. Obecnie 300 STBna kilku VLANach. Działa bez zarzutu. Mam też takiego do sprzedania jak coś :-)

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: czw, 10 sty 2019 19:27:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
thetycza pisze:
Dzięki za odpowiedź, ktoś wie u kogo dostanę ewentualną ofertę na taki sprzęt ?


cisco dla epixowca to na 100% będzie najlepsza oferta na sprzęt nowy


Na górę
Post: pt, 11 sty 2019 20:53:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 349
ASR920 :)


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 19:02:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 495
ASR920 network expert z Warszawy.


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 22:39:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1444
Lokalizacja: Jaworzno
thetycza pisze:
dzieś ostatnio w oczy rzucił mi się Nexus N3K-C3064PQ-10GX - ktoś wie jak z odpaleniem PIMa na tym sprzęcie ?


Działa. Jak potrzebujesz połączyć PIM i switcha core/dystrybucja to się sprawdzi (choć osobiście nie jestem tego zwolennikiem). Jeżeli szukasz czegoś stricte na PIM to też bym szedł w ASR920.

Z innych pomysłów C4948. W jednej z sieci obsługuje już ok 1300 STB, pracuje tylko jako PIM.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: wt, 15 sty 2019 11:04:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 927
Lokalizacja: Warszawa
MIKRO pisze:
Mam asr920 odkąd go uruchomiłem 2 lata temu nie zaglądam. Robi za PIM i BGP


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


BGP do Internetu czy backup ścieżek multicast?


Na górę
Post: wt, 15 sty 2019 11:11:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 15 paź 2011 11:12:15
Posty: 102
Multicast


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: wt, 15 sty 2019 12:23:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
MARTZIN pisze:
MIKRO pisze:
Mam asr920 odkąd go uruchomiłem 2 lata temu nie zaglądam. Robi za PIM i BGP


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


BGP do Internetu czy backup ścieżek multicast?



asr920 nie nadje się do bgp dla internetu - nie mieszczą się tablice


Na górę
Post: wt, 15 sty 2019 13:10:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 927
Lokalizacja: Warszawa
hub_lan pisze:
MARTZIN pisze:
MIKRO pisze:
Mam asr920 odkąd go uruchomiłem 2 lata temu nie zaglądam. Robi za PIM i BGP


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


BGP do Internetu czy backup ścieżek multicast?



asr920 nie nadje się do bgp dla internetu - nie mieszczą się tablice


...stąd moje pytanie :)


Na górę
Post: sob, 19 gru 2020 16:24:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5200
Wiem że mega odgrzewam kotleta, jednak muszę sprostować finał dyskusji, bo sam się na niego naciąłem w poszukiwaniu wiedzy i teraz żałuję trochę że puściłem z boku ASR920 za grosze :)

Tak, teoretycznie mogłoby się wydawać że ASR920 może się nie nadawać na BGP bo się nie mieszczą tablice, bo ASR920 ma FIB na 20k wpisów... No OK, tylko po głębszej analizie że tak powiem: a na cholerę komu pełna tablica BGP w tablicy routingu? Po co?
Tablica BGP to nie jest tablica routingu. Router BGP jest w stanie przyjąć nawet kilka pełnych tablic BGP i na ich podstawie przeliczyć sobie znacznie mniejszą jedną tablicę routingu.
Od strony statystycznej i tak rozłożenie ruchu down/up jest zwykle 10:1 albo i więcej. To czy upchamy całą tablicę BGP do tablicy routingu (czyli w wypadku ASR920 byłoby to max 20k wpisów w FIB), ma tylko i wyłącznie wpływ na to jak bardzo precyzyjnie możemy sterować ruchem UP z naszej sieci, a przy spotykanych w naszych sieciach proporcjach, ma to marginalne znaczenie którędy wyślemy ruch w świat. Znacznie większe znaczenie mają trasy powrotne, z kolei trasy powrotne nie są w żaden sposób powiązane z tym co wrzucimy do naszej tablicy routingu.
Reasumując, nie znajduję żadnego racjonalnego wytłumaczenia do tego, że wyznacznikiem przydatności lub nie, będzie to że router upcha w tablicy routingu wszystkie wpisy z tablicy BGP. A co za tym idzie - taki ASR920, powinien się świetnie nadać jako router BGP, pod warunkiem że rozsądnie podejdziemy do jego konfiguracji i zwrócimy uwagę na odpowiednie przygotowanie filtrów, tak żeby nie przepełnić FIBa.
To samo zresztą ma się ze wszelakimi innymi routerami, jak choćby z mikrotikiem. Po głębszym pochyleniu się nad tym tematem, wydaje mi się mało sensowne usiłowanie na siłę upychania kolanem pełnej tablicy, skoro i tak nie ma to aż tak wielkiego znaczenia.
Sam obecnie miałem przez jakiś czas taką sytuację że odbierałem łącze od 1 dostawcy i najpierw zaczytywałem całą tablicę... żeby w pewnym momencie dojść do wniosku że przecież to jest absurd i wystarczy w takiej sytuacji tylko 1 wpis w tablicy routingu, który zadziała dokładnie identycznie... czyli 0.0.0.0/0 :) Ot taka optymalizacja drobna. Przy większej ilości peerów, poprzez analogię, można w znacznym stopniu okroić to co z tablic BGP trafiać będzie do tablicy routingu, co również poskutkuje szybszym przeliczaniem tras.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: sob, 19 gru 2020 16:59:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
kudlaty pisze:
Wiem że mega odgrzewam kotleta, jednak muszę sprostować finał dyskusji, bo sam się na niego naciąłem w poszukiwaniu wiedzy i teraz żałuję trochę że puściłem z boku ASR920 za grosze :)

Tak, teoretycznie mogłoby się wydawać że ASR920 może się nie nadawać na BGP bo się nie mieszczą tablice, bo ASR920 ma FIB na 20k wpisów... No OK, tylko po głębszej analizie że tak powiem: a na cholerę komu pełna tablica BGP w tablicy routingu? Po co?
Tablica BGP to nie jest tablica routingu. Router BGP jest w stanie przyjąć nawet kilka pełnych tablic BGP i na ich podstawie przeliczyć sobie znacznie mniejszą jedną tablicę routingu.
Od strony statystycznej i tak rozłożenie ruchu down/up jest zwykle 10:1 albo i więcej. To czy upchamy całą tablicę BGP do tablicy routingu (czyli w wypadku ASR920 byłoby to max 20k wpisów w FIB), ma tylko i wyłącznie wpływ na to jak bardzo precyzyjnie możemy sterować ruchem UP z naszej sieci, a przy spotykanych w naszych sieciach proporcjach, ma to marginalne znaczenie którędy wyślemy ruch w świat. Znacznie większe znaczenie mają trasy powrotne, z kolei trasy powrotne nie są w żaden sposób powiązane z tym co wrzucimy do naszej tablicy routingu.
Reasumując, nie znajduję żadnego racjonalnego wytłumaczenia do tego, że wyznacznikiem przydatności lub nie, będzie to że router upcha w tablicy routingu wszystkie wpisy z tablicy BGP. A co za tym idzie - taki ASR920, powinien się świetnie nadać jako router BGP, pod warunkiem że rozsądnie podejdziemy do jego konfiguracji i zwrócimy uwagę na odpowiednie przygotowanie filtrów, tak żeby nie przepełnić FIBa.
To samo zresztą ma się ze wszelakimi innymi routerami, jak choćby z mikrotikiem. Po głębszym pochyleniu się nad tym tematem, wydaje mi się mało sensowne usiłowanie na siłę upychania kolanem pełnej tablicy, skoro i tak nie ma to aż tak wielkiego znaczenia.
Sam obecnie miałem przez jakiś czas taką sytuację że odbierałem łącze od 1 dostawcy i najpierw zaczytywałem całą tablicę... żeby w pewnym momencie dojść do wniosku że przecież to jest absurd i wystarczy w takiej sytuacji tylko 1 wpis w tablicy routingu, który zadziała dokładnie identycznie... czyli 0.0.0.0/0 :) Ot taka optymalizacja drobna. Przy większej ilości peerów, poprzez analogię, można w znacznym stopniu okroić to co z tablic BGP trafiać będzie do tablicy routingu, co również poskutkuje szybszym przeliczaniem tras.


Teoretycznie tak, tyle że przy posiadaniu wielu sesji o zróżnicowanym rozkładzie dostępnych prefixów i potrzebie przyzwoitego zarządzania ruchem już taki numer nie przejdzie


Na górę
Post: sob, 19 gru 2020 19:53:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5200
hub_lan pisze:
Teoretycznie tak, tyle że przy posiadaniu wielu sesji o zróżnicowanym rozkładzie dostępnych prefixów i potrzebie przyzwoitego zarządzania ruchem już taki numer nie przejdzie


Wiadomo że skala robi swoje i przy pewnej skali, albo przy potrzebie zachowania pewnej "precyzji" takie rozwiązanie się już nie sprawdzi. Z drugiej strony jednak, nie można też jednoznacznie stwierdzić że "ASR920 nie nadaje się do BGP", bo to nie jest prawda. Jeśli przy odpowiednio uproszczonym podejściu do zarządzania ruchem jest w stanie przerzucić "z palcem w d..." 10Gbps ruchu, to jak się nie nadaje jak się nadaje...
Dodatkowo, klocek który będzie sprzętowym routerem, a wciągnie do tablicy routingu więcej niż całą tablicę BGP (bo trzeba jeszcze doliczyć do tego zwykle jakieś trasy z OSPFa, iBGP, itd), będzie kosztował zauważalnie więcej.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: sob, 19 gru 2020 21:56:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
kudlaty pisze:
hub_lan pisze:
Teoretycznie tak, tyle że przy posiadaniu wielu sesji o zróżnicowanym rozkładzie dostępnych prefixów i potrzebie przyzwoitego zarządzania ruchem już taki numer nie przejdzie


Wiadomo że skala robi swoje i przy pewnej skali, albo przy potrzebie zachowania pewnej "precyzji" takie rozwiązanie się już nie sprawdzi. Z drugiej strony jednak, nie można też jednoznacznie stwierdzić że "ASR920 nie nadaje się do BGP", bo to nie jest prawda. Jeśli przy odpowiednio uproszczonym podejściu do zarządzania ruchem jest w stanie przerzucić "z palcem w d..." 10Gbps ruchu, to jak się nie nadaje jak się nadaje...
Dodatkowo, klocek który będzie sprzętowym routerem, a wciągnie do tablicy routingu więcej niż całą tablicę BGP (bo trzeba jeszcze doliczyć do tego zwykle jakieś trasy z OSPFa, iBGP, itd), będzie kosztował zauważalnie więcej.


a znasz kogoś kto ma potrzebę przerzucenia ca 5-10G ruchu i ma tylko 1-2 sesje, obie z pełną tablicą, i rozgłasza 100% swoich prefixów na obu sesjach?


Na górę
Post: śr, 13 sty 2021 0:02:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 863
Lokalizacja: PL
hub_lan pisze:
kudlaty pisze:
hub_lan pisze:
Teoretycznie tak, tyle że przy posiadaniu wielu sesji o zróżnicowanym rozkładzie dostępnych prefixów i potrzebie przyzwoitego zarządzania ruchem już taki numer nie przejdzie


Wiadomo że skala robi swoje i przy pewnej skali, albo przy potrzebie zachowania pewnej "precyzji" takie rozwiązanie się już nie sprawdzi. Z drugiej strony jednak, nie można też jednoznacznie stwierdzić że "ASR920 nie nadaje się do BGP", bo to nie jest prawda. Jeśli przy odpowiednio uproszczonym podejściu do zarządzania ruchem jest w stanie przerzucić "z palcem w d..." 10Gbps ruchu, to jak się nie nadaje jak się nadaje...
Dodatkowo, klocek który będzie sprzętowym routerem, a wciągnie do tablicy routingu więcej niż całą tablicę BGP (bo trzeba jeszcze doliczyć do tego zwykle jakieś trasy z OSPFa, iBGP, itd), będzie kosztował zauważalnie więcej.


a znasz kogoś kto ma potrzebę przerzucenia ca 5-10G ruchu i ma tylko 1-2 sesje, obie z pełną tablicą, i rozgłasza 100% swoich prefixów na obu sesjach?


ja tak mam,


Na górę
Post: śr, 13 sty 2021 0:43:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
gmotyw pisze:
hub_lan pisze:
kudlaty pisze:

Wiadomo że skala robi swoje i przy pewnej skali, albo przy potrzebie zachowania pewnej "precyzji" takie rozwiązanie się już nie sprawdzi. Z drugiej strony jednak, nie można też jednoznacznie stwierdzić że "ASR920 nie nadaje się do BGP", bo to nie jest prawda. Jeśli przy odpowiednio uproszczonym podejściu do zarządzania ruchem jest w stanie przerzucić "z palcem w d..." 10Gbps ruchu, to jak się nie nadaje jak się nadaje...
Dodatkowo, klocek który będzie sprzętowym routerem, a wciągnie do tablicy routingu więcej niż całą tablicę BGP (bo trzeba jeszcze doliczyć do tego zwykle jakieś trasy z OSPFa, iBGP, itd), będzie kosztował zauważalnie więcej.


a znasz kogoś kto ma potrzebę przerzucenia ca 5-10G ruchu i ma tylko 1-2 sesje, obie z pełną tablicą, i rozgłasza 100% swoich prefixów na obu sesjach?


ja tak mam,


Przy tym wolumenie to dość odważne podejście


Na górę
Post: śr, 13 sty 2021 8:21:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 863
Lokalizacja: PL
hub_lan pisze:
gmotyw pisze:
hub_lan pisze:

a znasz kogoś kto ma potrzebę przerzucenia ca 5-10G ruchu i ma tylko 1-2 sesje, obie z pełną tablicą, i rozgłasza 100% swoich prefixów na obu sesjach?


ja tak mam,


Przy tym wolumenie to dość odważne podejście


dlaczego ?

od 5 lat działa to bezobsługowo....


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 sty 2021 12:04:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl