Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 03 gru 2018 11:32:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 638
Witam
Jak w temacie, zmieniam OLTa DASANa z V5824G na V5816. Jak sie okazalo V5816 nie ma PIMa. Co moge zastosowac, zbey dalej udostepniac jamboxa ?
Na styku mam della T610 z 12 rdzeniami (2xIntel Xeon E5645) i mikrotikiem, czy w mowych wersjach mikrotika PIM dziala, warto sie w to bawic ?


Na górę
Post: pn, 03 gru 2018 15:11:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1314
Lokalizacja: Jaworzno
Raz mi się zdarzyło awaryjnie użyć MT jako PIM w Jambox i nawet to działało. Pytanie ile masz stb? Ja miałem ok 40. Produkcyjnie bym tego jednak nie traktował poważnie. Jak chcesz mega tanio to C3550-12T, ewentualnie nieco drożej ale trochę nowszy sprzet to C3650G-24TS. Pamiętaj tylko o sofcie IPSERVICES. Jak potrzebujesz 10G to C4948-10GE lub ASR920, ale to już trochę inny budżet :)

Na ISPForum ktoś się kiedyś chwalił, że używa pimd na linuksie i też jest zadowolony.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: pn, 03 gru 2018 16:25:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 638
Sporo ludzi odradza stawianie produkcyjnie PIMa na mikrotiku i wolalbym tego uniknac. Jednak potrzebuje urzadzenie ktore przewali mi multicasty, niepotrzeba mi w nim dziesiatek portow ethernetowych czy sfp - od switchowania ma byc OLT. Generalnie troche dasan strzelil sobie w kolano wydajac OLTa bez PIMa, gdzei poprzednie modele mialy go.


Na górę
Post: pn, 03 gru 2018 17:36:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 47
Catalyst 3560G - dźwignie do 500 STB , ewentualnie z zapasem to : Catalyst 4948 lub coś podobnego, i jak mówią wyżej: IPSERVICES!


Na górę
Post: pn, 03 gru 2018 20:19:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 638
Catalyst 3560G sa juz wycofane, rozumiem, ze musze kupic uzywke, ktora ma dodatkowo wykupiona licencje na IP SERVICES ?

Pierwszy lepszy sprzedawca z uzywkami
https://sklep.comel-it.com/catalyst-3560g_939
WS-C3560G-24TS-E ma IPS Image - domyslam, ze ze o to wlasnie chodzi ?
Mamy jakies 70 klientow z tv, wiec wystarczy na dlugo.


Na górę
Post: wt, 04 gru 2018 0:39:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1314
Lokalizacja: Jaworzno
Przy tej ilości klientów szukaj nawet C3550-12T, ktoś tu ostatnio za 250zł sprzedawał. Soft ipservices znajdziesz w necie... :) Do 3560G chyba nawet mam.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: wt, 04 gru 2018 17:38:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 maja 2016 17:51:20
Posty: 88
Panowie, a co polecacie powyżej 550 klientów (tv Jambox, liczba klientów ciągle rośnie), aktualnie lecimy na C3550-12, ale chcemy wymienić na nowszego/wydajniejszego. Będzie różnica przy wymianie na 3650/3750 ? A może coś sprawdzonego innej firmy ?


Na górę
Post: śr, 05 gru 2018 9:31:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1314
Lokalizacja: Jaworzno
Przy 550 klientach za chwilę będziesz potrzebował portów 10G. Mogę polecić z doświadczenia C4948-10GE, mam na nim BGP do SGT i ok 1200 STB. Jednak dzisiaj kupiłbym ASR920.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: czw, 06 gru 2018 12:29:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 202
loockas pisze:
Przy 550 klientach za chwilę będziesz potrzebował portów 10G. Mogę polecić z doświadczenia C4948-10GE, mam na nim BGP do SGT i ok 1200 STB. Jednak dzisiaj kupiłbym ASR920.


Na co Ci 10G w multicastach?


Na górę
Post: czw, 06 gru 2018 13:29:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1314
Lokalizacja: Jaworzno
Bo sie już dawno 1G skończyło? :)

https://www.dropbox.com/s/7iy2ss5nwjgm2 ... 0.png?dl=0

To jest portchanel z dwóch portów 10G dla redundancji z naszym core.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 20:56:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 486
loockas pisze:
Bo sie już dawno 1G skończyło? :)

https://www.dropbox.com/s/7iy2ss5nwjgm2 ... 0.png?dl=0

To jest portchanel z dwóch portów 10G dla redundancji z naszym core.

Jednym portem masz uplink i downlink ?


Na górę
Post: sob, 08 gru 2018 1:38:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1314
Lokalizacja: Jaworzno
Tak, jednym portchannelem z 2x10G.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: sob, 08 gru 2018 1:45:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1687
Lokalizacja: Kraków
spider59 pisze:
loockas pisze:
Bo sie już dawno 1G skończyło? :)

https://www.dropbox.com/s/7iy2ss5nwjgm2 ... 0.png?dl=0

To jest portchanel z dwóch portów 10G dla redundancji z naszym core.

Jednym portem masz uplink i downlink ?


wystarczy że dosyła do siebie pełny strumień i już ma znacznie ponad 1G
a jak ma sporo końcówek to zapchanie1G na wyjściu wcale nie jest takie trudne


Na górę
Post: sob, 08 gru 2018 1:50:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1314
Lokalizacja: Jaworzno
do tego dochodzi ilość vlanów mcastowych. Czym więcej tym więcej ruchu na wyjściu.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: sob, 08 gru 2018 2:07:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1687
Lokalizacja: Kraków
loockas pisze:
do tego dochodzi ilość vlanów mcastowych. Czym więcej tym więcej ruchu na wyjściu.

właśnie o tym pisałem mając na myśli wyjście :)

choć znam takich co mają jeden vlan i 150 końcówek oraz domenę brodcastową na całej sieci i dziwią się że mają problem :)
ale kto komu może zabronić strzału we własne kolano :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: jaronow i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 12 gru 2018 21:40:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl