Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

GPON Huawei QinQ
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=28&t=59975
Strona 1 z 1

Autor:  jackodagama [ wt, 09 paź 2018 20:24:26 ]
Tytuł:  GPON Huawei QinQ

Witam,

Szukam sprawdzonej konfiguracji profili pod qinq na gpon Huawei. Wiem na pewno, że trzeba włączyć:
interface scu 0/7
jumbo-frame 0 enable
dot1ad tpid 0x9200

A jak ma wyglądać profil line i srv dla takiej transmisji? Zakladam, że vlan qinq to numerek 1111.

Wiem ze jeszcze ma isc service-profile i tam uruchomione np:
bpdu tunnel enable
rip tunnel enable
vtp-cdp tunnel enable

Proszę o podpowiedc czy jeszcze o czyms zapomnialem?

Autor:  kowal-dr [ śr, 10 paź 2018 0:26:08 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

Kod:
ont-srvprofile gpon profile-id 10 profile-name "555QinQ"
  ont-port pots adaptive 32 eth 1   
  port q-in-q eth 1 enable           
  port vlan eth 1 translation 555 user-vlan 555
  commit

 ont-lineprofile gpon profile-id 10 profile-name "555QinQ"
  tcont 1 dba-profile-id 10         
  gem add 1 eth tcont 1             
  gem mapping 1 0 vlan 10           
  commit

 vlan 555 smart                     
 vlan attrib 555 q-in-q             

 port vlan 555 0/9 0                 

 vlan service-profile profile-id 1 profile-name "QinQ"
  forwarding vlan-mac               
  bpdu tunnel enable                 
  rip tunnel enable                 
  vtp-cdp tunnel enable             
  commit         

vlan bind service-profile 555 profile-id 1


interface mpu 0/9                   
 auto-neg 0 disable                 
 speed 0 10000                                         
 jumbo-frame 0 enable       

interface gpon 0/7
ont port native-vlan 0 1 eth 1 vlan 10 priority 0
jumbo-frame 0 enable
ont add 0 1 sn-auth "*****" omci ont-lineprofile-id 10 ont-srvprofile-id 10 desc "test_qinq"

 service-port 32 vlan 555 gpon 0/7/0 ont 1 gemport 1 multi-service user-vlan 10 tag-transform translate

Autor:  jackodagama [ śr, 10 paź 2018 10:12:02 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

O to to dzięki o to mi chyba chodziło :)

I co najlepiej ONT 1 portowe lub na 4 portowym odbindowane eth. A czy ustawiam ont port native-vlan czy tak jak u Ciebie?

Autor:  kowal-dr [ śr, 10 paź 2018 14:54:24 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

Ja próbowałem kilku konfiguracji i dopiero ta mi zadziała.
Spróbuj z native i bez czy odpali.

Autor:  jackodagama [ śr, 10 paź 2018 19:13:34 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

Dzięki, będe próbował.

Autor:  loockas [ czw, 11 paź 2018 14:53:02 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

native da Ci to, że podłączone do ONTa urządzenie odbierze już CVIDy (jako tagi) z tego SVLANa. Jeżeli natomiast wypuścisz ten SVLAN 555 jako tag, to trzeba go będzie dopiero za ONTem "rozpakować". Jeszcze jest trzecia metoda z którą ostatnio walczyłem, czyli wyciągnięcie konkretnego jednego CVIDa z SVLAN i wypuszczenie go na ONT (tag lub untag). Wrzucę wieczorem konfig.

Autor:  jackodagama [ czw, 11 paź 2018 21:03:48 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

loockas pisze:
native da Ci to, że podłączone do ONTa urządzenie odbierze już CVIDy (jako tagi) z tego SVLANa. Jeżeli natomiast wypuścisz ten SVLAN 555 jako tag, to trzeba go będzie dopiero za ONTem "rozpakować". Jeszcze jest trzecia metoda z którą ostatnio walczyłem, czyli wyciągnięcie konkretnego jednego CVIDa z SVLAN i wypuszczenie go na ONT (tag lub untag). Wrzucę wieczorem konfig.


Dzięki Łukasz, czekam na info. Mam zamiar klikać po weekendzie tę konfigurację.

Autor:  loockas [ czw, 11 paź 2018 22:46:22 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

Moja działająca konfiguracja dla różnych scenariuszy:

https://netmon.pl/index.php/2018/10/11/ ... i-ma5600t/

Autor:  kowal-dr [ czw, 11 paź 2018 23:27:23 ]
Tytuł:  Re: GPON Huawei QinQ

loockas pisze:
native da Ci to, że podłączone do ONTa urządzenie odbierze już CVIDy (jako tagi) z tego SVLANa. Jeżeli natomiast wypuścisz ten SVLAN 555 jako tag, to trzeba go będzie dopiero za ONTem "rozpakować". Jeszcze jest trzecia metoda z którą ostatnio walczyłem, czyli wyciągnięcie konkretnego jednego CVIDa z SVLAN i wypuszczenie go na ONT (tag lub untag). Wrzucę wieczorem konfig.


Właśnie dokładnie o to chodzi w mojej konfiguracji, nie miałem czasu się precyzyjniej wypowiedzieć. W tej konfiguracji klient wystawia VLANy tagowane do ontka, ja opakowuję go w s-tag 555 i wysyłam dalej. Nie miałem jeszcze wyciągania c-vlana jako untag, ale może się przyda w przyszłości :)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/