Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 31 sie 2018 22:36:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 298
Lokalizacja: północ
Chciałem skonsultować z Wami jaki mam sygnał na GPON Huawei MA5608 C+ oraz ONU 8310 C+.
Przypadek 1:
Od OLT są kolejno: patchcord 1m, adapter, spliter 1:4 (wyjście 1), adapter, światłowód 200m 652, adapter, spliter 1:8, adapter, światłowód FTTH 657 do klienta, adapter w gniazdku, patchcord i ONU. Jak czytam poziom sygnału na OLT to podaje mi w przedziale 21..22.
Jak usunę pierwszy spliter 1:4 to sygnał jest 11..12.
Przypadek 2:
Dla porównania inna lokalizacja, która idzie z tego samego PON, przez ten sam pierwszy spliter 1:4 (wyjście 2), adapter, światłowód 300m 652, adapter, spliter 1:16, adapter, światłowód FTTH 657 do klienta, adapter w gniazdku, patchcord i ONU. Tutaj poziom sygnału jest różnie 16, 19 a najgorszy 27 (ONT B+). Zmieniałem włókna w światłowodach 652 (bo mam więcej spawanych) i nie różniło się znacząco. Jak Wy macie sygnały ? Czy coś potraficie ocenić ? Czemu ten drugi przypadek ma lepsze sygnały przy splicie 1:16 (wyjątek ten 27 ONT B+) niż ten pierwszy przypadek przy splicie 1:8 ?


Na górę
Post: pt, 31 sie 2018 23:20:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
Tłumienie spliterów:
1x2 - 3,5 dB tłumienia
1x4 - 7,5
1x8 - 10,5
1x16 - 13,5
Fala 1310 0,3dB/km (orientacyjnie)
Fala 1550 0,2 dB/km (nie pamiętam, dokładnie)
Połączenie przez adapter 0,5-1dB
Spaw 0,1-0,3 (na pewno jest mniej ale do obliczeń tak się przyjmuje)
Wkładka C+ nadaje +3 do +7 dB

My stosujemy na C+ czasem 1x2-1x16-1x8 (1x256 wiem że to niezgodne ze standardem, ale działa; splitery poza pierwszym i ostatnim spawane) i na końcu mamy -24 -26 (w zależności od odległości) u klienta. OLT DASAN.

Policz co powinieneś mieć na końcu i szukaj błędu.


Na górę
Post: pt, 31 sie 2018 23:23:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8350
jeśli splitery masz z wtyczkami, to wyczyść wszystkie złącza i adaptery.

upewnij się że wkładasz zielone do zielonego i niebieskie do niebieskiego :)

jeśli masz reflektometr, to wyłącz nadawanie na wkładce i zmierz sobie każdy tor od strony ONU.

jeśli nie masz reflektometru, to współczuję bo szukanie pękniętego spawu i/lub brudnego wtyku i/u uszkodzonego określonego wyjścia w spliterze w torze transmisyjnym da Ci mocno popalić

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 10:21:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 298
Lokalizacja: północ
Policzyłem sobie tłumienie wg podanych wartości. We wszystkich lokalizacjach wartości podawane z OLT i wyliczone są zbliżone. Nawet rzeczywiste średnie wartości są lepsze niż wyliczenia. Przypadek 1 z poprzedniego postu: wyliczenie -20,06. OLT podaje -19,7..-20,86 i wyjątkowo -21,61. Po usunięciu splitera 1:4 wyliczenie -11,96. OLT podawał -11..-12. Przypadek 2: wyliczenie -23,09. OLT podaje -17,57..-19,62, wyjątek -23,76 i -25,08 (dla B+ w ONT). Inne lokalizacje: wyliczenie -17,45 OLT podaje -15,75..-15,91, wyliczenie -22,2 OLT podaje -20,7..-23,28.
Chcemy budować kolejny tor światłowodowy o długości 2,5km, zakończony mufami na słupach. W środku 2 połączenia adapter<>patchcord 1m<>adapter, 2 spawy oraz split 1:16 (wpinany) i w każdej mufie spliter 1:8 (spawany na wejściu). Wyliczenie podaje tłumienność -27,9. Dla C+ jest to OK ale dla B+ to za dużo. Co myślicie ?


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 10:50:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8350
1:16 i 1:8 wg mnie za mały zapas na przyszłość. ja stosuję 1:12 i 1:8 i jest ok. lepiej się sprawdza od 1:8 i 1:8 bo idzie mi mniej portów a sygnały są rzędu -25 dB

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 10:51:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
Nie wiem jak końcówki Hua ale Dasanowe ONU (B+) mają czułość do -28 więc jak masz masz sygnał - 27 to już się prosisz o problemy. O ile magistralę nie trudno zrobić aby nie było strat na zgięciu włókna itp. o tyle u klienta ciężko zrobić taką idealna instalacje lub sam klient na końcu przygnie Ci patchcorda i masz problem. 1dB zapasu to bardzo mało.
My żeby zwiększyć sobie margines błędu spawany wszystkie splitery. Na sławie masz praktycznie zerowe tłumienie. Połączenie przez adapter mamy tylko OLT i w ostatniej mufie gdzie podłączamy klientów. Nawet u klientów spawany patchcord do światłowodu.


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 11:01:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
Orin pisze:
1:16 i 1:8 wg mnie za mały zapas na przyszłość. ja stosuję 1:12 i 1:8 i jest ok. lepiej się sprawdza od 1:8 i 1:8 bo idzie mi mniej portów a sygnały są rzędu -25 dB
Co to za spliter1x12?

Wg mnie 1x16 i 1x8 jest ok bo:
13,5+10,5=24dB tłumienia
Ale wkładka C+ nadaje od +3 do +7, więc po tych splitery na wyjściu masz w najgorszym przypadku -21 w najlepszym -17. 7dB to jest już naprawdę dużo zapasu na odległość kabla i błędy instalacji.

Jak mówiłem wcześniej my przed 1x16 i 1x8 dajemy jeszcze 1x2, najdalszy klient podłączony w ten sposób (8800m) ma u siebie sygnały: -24,8/-31 ( przypuszczam że któryś ze spliterow po drodze jest zwalony i źle przepuszcza fale 1490). Klient działa OK. Jak kiedyś będzie problem, to pozbędziemy się spliterow 1x2 przy OLT i zyskamy 3,5dB


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 14:16:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8350
są splitery 1:3, 1:6, 1:12 i chyba 1:24.

mało popularne, ale w wielu miejscach niezastąpione. dostępne np w fibrainie, choć inni też je produkują.

wkładki C+ to przesada na 800 m. staram się wszędzie dawać B+, w ostateczności C+ na duży dystans, a jak kiedyś stanę pod ścianą to Hua ma jeszcze C++ :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 14:37:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 298
Lokalizacja: północ
Taki spliter 1:12 byłby lepszy dla mnie. Mam światłowód 2x12J więc 1:12 i w każdej mufie 1:8. Jakie tłumienie ma 1:12 ?


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 14:58:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
ferrit pisze:
Taki spliter 1:12 byłby lepszy dla mnie. Mam światłowód 2x12J więc 1:12 i w każdej mufie 1:8. Jakie tłumienie ma 1:12 ?
No właśnie też mnie to ciekawi. Bo przecież budowa spliterow polega zawsze na podziale jednego włókna na 2.


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 19:04:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 298
Lokalizacja: północ
Gdzie kupujesz te splitery 1:12 ?


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2018 22:31:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8350
12 dB typowo :)

gdzie kupuję? to wiedzą wszyscy którzy nabyli rzadką umiejętność czytania ze zrozumieniem....

splitery robi się też wspawywując we włókno 3 włókna z odejściami a nie dwa. wtedy uzyskuje się wymieniony przeze mnie split.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 12:04:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
Przy sygnałach poniżej -25dBm już są problemy i włącza się często FEC. Ktoś te standardy wymyśla i robienie 1:256 dobrze nie wróży na przyszłość. U nas rozbijamy sieć na tandem na dwa splity w całej gałęzi : 1:8 i 1:8 i ew. 1:16 i 1:4. Klienci nie mogą mieć mniejszych sygnałów niż -20dBm. Klienci z gorszymi sygnałami lecą do poprawki. Nie oszczędzajcie na ilości włókien! To się mści potem.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 12:28:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
W naszym przypadku gdyby były problemy to jest tylko wypięcie pierwszego splitera 1x2 tuż za OLT i po problemie, będzie 1x128.
Póki co jest ok. Fakt że zbliżamy się do 128 klientów na wkładce, pewnie nas zmusi do pozbycia się tego splitera.


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 14:58:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 298
Lokalizacja: północ
Założyłem splitery na końcu 1,8 km i mam takie sygnały:
- bez żadnego splitera -1,52
- 1:16 -17,93
- 1:16-1:4 -24,95
- 1:16-1:8 -28,54
- 1:8-1:8 -22,14
To są wyniki dla ONU C+. Pomiędzy spliterami będzie jeszcze 600m światłowodu.


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 18:28:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
ferrit pisze:
Założyłem splitery na końcu 1,8 km i mam takie sygnały:
- bez żadnego splitera -1,52
- 1:16 -17,93
- 1:16-1:4 -24,95
- 1:16-1:8 -28,54
- 1:8-1:8 -22,14
To są wyniki dla ONU C+. Pomiędzy spliterami będzie jeszcze 600m światłowodu.
Masz błąd że spliterow 1x16 , sygnał po nim powinieneś mieć:
1,5+13,5=15db
Podejrzewam brudne złącza, kiepskie adaptery.
Sprawdź jeszcze sygnał zaraz za wkładką. Bo -1,52 po 2 km to też za mało.


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 20:07:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 298
Lokalizacja: północ
- 1,52 jest po 4 adapterach i 2 patchcordach 1m. Eliminując 1 adapter i 1 patchcord uzyskałem - 1,44.


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 21:04:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
A ile masz zaraz za wkładką?
C+ daje +3 do +7
Tłumienie na 1km masz w granicach 0,2-0,3
To też nie pasuje. Może masz gdzieś przygięte włókno?


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 19:35:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 298
Lokalizacja: północ
Który lepiej stosować na magistralę między mufami i słupami ?
http://xbest.pl/index.php?p1711,optix-c ... -1000m-box
lub
http://xbest.pl/index.php?p868,optix-ca ... n-span-80m


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 20:00:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 290
Lokalizacja: woj.śląskie
ferrit pisze:


Kable są ok, mam sporadycznie w sieci. Mam z nimi jeden problem jak dla mnie - żadnego nie da się tak obrać z izolacji aby wyciągnąć tylko jedno włókno a resztę pozostawić na wprost, więc od mufy do mufy cięcie i spawanie wszystkich włókien. Dlatego kabel Fibrain FLAT był dla mnie lepszym wyborem (łatwiejszym w obróbce).
Chyba że są jacyś magicy co tak potrafią zrobić na Optix Aramid, bo jak dla mnie to zbyt stresogenne :)


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 20:27:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1452
Lokalizacja: Kraków
GieTe pisze:
ferrit pisze:


Kable są ok, mam sporadycznie w sieci. Mam z nimi jeden problem jak dla mnie - żadnego nie da się tak obrać z izolacji aby wyciągnąć tylko jedno włókno a resztę pozostawić na wprost, więc od mufy do mufy cięcie i spawanie wszystkich włókien. Dlatego kabel Fibrain FLAT był dla mnie lepszym wyborem (łatwiejszym w obróbce).
Chyba że są jacyś magicy co tak potrafią zrobić na Optix Aramid, bo jak dla mnie to zbyt stresogenne :)



W ogóle nie rozumiem problemu jak już któryś raz pojawia się z obieraniem kabla aramid na wcince bez konieczności spawania wszystkich włókien

to jest tak banalnie proste że nie bardzo wiem z czym tu może być problem i nawet nie mam pomysłu jakiego typu rady miałbym udzielić?

może opisze po kolei
- zaznaczyć odcinek z którego ma być zdjęta izolacja (najlepiej z obu stron tasmą izolacyjną)
- wykonać nacięcie dokoła na jednym końcu tego odcinka oraz drugie około 10-15 cm w stronę środka odcinka
- na naciętym końcu lekko rozsunąć izolację i przeciąć jeden z ripcordów
- te ripcord wysnuć przez drugie nacięcie
- wykonać rozcięcie wzdłużne wysnutym ripcordem
- analogicznie do powyższego opisu postępować po drugiej stronie zaznaczonego odcinka z DRUGIM ripcordem
- usunąć rozciętą powłokę zewnętrzną (przy odcinkach końcowych rozgiąć ją lekko w celu wyjęcia tuby - łatwiej się wyciąga jeśli powłoka zewnętrzna jest naprężona i wyprostowana a tuba wyciągana pod kątem 15-25 stopni)
- usunąć włókna aramidowe
- naciąć tubę wzdłużnie (jest do tego wiele różnych narzędzi zależnie od tego co komu pasuje)
- usunąć rozciętą tubę
- wyjąć z pęku potrzebne włókno (pozostałe zwinąć na tacce)
- przeciąć włókno i wykonać spaw

gdzie jest tu jakikolwiek problem

mam zrobionych takich wcinek mogę śmiało powiedzieć że setki (więcej niż 500) i tylko w jednym przypadku uszkodziłem włókna prze własny brak uwagi przy nacinaniu tuby (skręcenie tuby podczas rozcinania)


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 21:07:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 290
Lokalizacja: woj.śląskie
No ok, masz więcej z nim doświadczenia i wprawy. Ja mam tylko jeden odcinek, i przykładowo jeśli w jednym miejscu przy próbie obrania 5 razy urwał się sznurek do rozszywania i trzeba było nożykiem dłubać znów od początku żeby znów nieco wyjąć.... cóż, ja się zdenerwowałem na ten kabel, albo miałem pecha.


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 22:15:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
a dlaczego wy poprostu nie rozcinacie nożykiem izolacji/płaszcza kabla na całej długości ? nigdy nie bawiłem się sznurkami. zawsze rozcięcie na całej długości nożykiem ....


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 23:25:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1452
Lokalizacja: Kraków
krzysztof24 pisze:
a dlaczego wy poprostu nie rozcinacie nożykiem izolacji/płaszcza kabla na całej długości ? nigdy nie bawiłem się sznurkami. zawsze rozcięcie na całej długości nożykiem ....



ta świetny pomysł szczególne jak robisz wcinkę na produkującym kablu z setką klientów (w tym komercyjnych) i jest -2 stopnie wieje wiatr i pada śnieg z deszczem

jak ci ręka drgnie to masz 300 telefonów w ciągu pierwszej godziny awarii a w ciągu drugiej liczysz ile będziesz do tyłu z powodu SLA i nie mówię to o 100 zł


Na górę
Post: czw, 27 wrz 2018 9:47:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
hub_lan pisze:
krzysztof24 pisze:
a dlaczego wy poprostu nie rozcinacie nożykiem izolacji/płaszcza kabla na całej długości ? nigdy nie bawiłem się sznurkami. zawsze rozcięcie na całej długości nożykiem ....



ta świetny pomysł szczególne jak robisz wcinkę na produkującym kablu z setką klientów (w tym komercyjnych) i jest -2 stopnie wieje wiatr i pada śnieg z deszczem

jak ci ręka drgnie to masz 300 telefonów w ciągu pierwszej godziny awarii a w ciągu drugiej liczysz ile będziesz do tyłu z powodu SLA i nie mówię to o 100 zł


to nie wiem czy o tym samym etapie rozcinania mówimy:
czy tym wynalazkiem rozcinając zewnętrzną część kabla można uszkodzić włókna ?
http://www.cdr.pl/p2989,kieszonkowy-nacinacz-do-tub-swiatlowodowych-buffer-tube-slitter-4-5-11mm-rozcinacz.html
przecież to jest bezpieczny etap rozcinania chyba ,
wydaje mi się że dopiero przy pracy z tubą można uszkodzić włókna , czy się mylę ?

jak kabel już działa to pełne gacie mam dopiero przy etapie rozcinania tuby tym sprzętem:
http://optine.com.pl/produkty,narzedzia-akcesoria,strippery,noz-do-wzdluznego-rozcinania-tub-miller-msat-5,85,148,735,1,0,1,pl.html


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 23 paź 2018 15:52:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl