Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 04 lip 2018 7:53:47 
   Tytuł: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2624
Lokalizacja: Wrocław
Hej
Potrzebuje połączyć dwa budynki światłowodem, jaki polecacie kabel doziemny bym miał na lata spokój?


Na górę
Post: śr, 04 lip 2018 8:09:45 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
RHDPE 32mm a w środek co tam już chcesz

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 04 lip 2018 10:26:12 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
RHDPE 32mm a w środek co tam już chcesz

albo nawet wodna niebieska PE 25mm i kabel do rury ;)


Na górę
Post: śr, 04 lip 2018 13:47:37 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2103
wreszcie!

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Post: śr, 04 lip 2018 16:47:03 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2624
Lokalizacja: Wrocław
Dzięki :ok:


Na górę
Post: pt, 24 sie 2018 23:05:04 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 347
a co sądzicie o wkładaniu kabelków w rury AROT (karbowany peszel) ??
https://allegro.pl/rura-karbowana-pesze ... 22215.html

niektórzy tak robią widziałem
myślicie że to dobre rozwiązanie ?


Na górę
Post: pt, 24 sie 2018 23:28:04 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
to bardzo zły pomysł. jak widzę u klienta arota to po prostu odmawiamy zaciągania w niego światła, za to bezpłatnie użyczamy własną stalkę.

z reguły po 2-3 dniach i odkopaniu arota w kilku miejscach klient dzwoni że "się udało" :)

Traktuj arot jako coś jednorazowego - później już w 99% przypadków nic z tym nie zrobisz.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 2:36:01 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Znam takich geniuszy co używają Arota do łatania dziur w kanalizacji OPL ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 10:03:08 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 347
Używał ktoś z was takiego kabelka ??
https://www.cyberteam.pl/produkt/5238_k ... -g657a-4kn

Ktoś kładł go może w ziemi ?


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 10:15:40 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2226
kabel doziemny to jest ckujnia !
Dla mnie po poronione pomysl - jak spawy mehcaniczne.
Jak Ci ktoś ten kabel kochaj to naprawić to to jest sajgon.
A jak masz rurarz to robiśz mu wstawkę na złączkach i wciągasz nowy po Bożemu

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 11:06:35 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 347
pomidor pisze:
kabel doziemny to jest ckujnia !
Dla mnie po poronione pomysl - jak spawy mehcaniczne.
Jak Ci ktoś ten kabel kochaj to naprawić to to jest sajgon.
A jak masz rurarz to robiśz mu wstawkę na złączkach i wciągasz nowy po Bożemu


Poroniony pomysł to ten model kabela czy układanie go bez rury ?


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 11:42:25 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
dowolny kabel bez rury to poroniony pomysł

co do arota to jeśli jest ułożony zgodnie z zasadami (promienie gięcia oraz ilość zagięć) to nie ma najmniejszego problemu z przepchaniem stalki

jak rhdp będzie położona na 50 m z 10 łukami to też nic się nie uda przepchać - wtedy pozostaje jedynie odkurzacz i sznurek


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 11:55:58 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3500
a z mikro i sznurkiem ktoś próbował? Jakie odległości po prostej pójdą?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 11:58:22 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 347
Muszę do 3 słupów dociągnąć swiatelko, na każdym slupie planuje zamontować PowerBox PRO RB960PGS-PB
https://www.cyberteam.pl/produkt/4576_m ... s-sfp-poe-

Odległość od budynku do słupów ok 150m kabla co waszym zdaniem lepiej
1) położyć 1 kabel np 4-6j i od słupa do słupa a na każdym slupie zostawiać np 1j
2) położyć od budynku do każdego ze słupów osobny kabel 2j taki jak wyżej podalem
https://www.cyberteam.pl/produkt/5238_k ... -g657a-4kn

A może macie lepsze rozwiązanie i inne urządzenie ?


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 12:29:27 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
Karas pisze:
a z mikro i sznurkiem ktoś próbował? Jakie odległości po prostej pójdą?


200m jak jest naprawdę prosta a jeśli są łuki to 100 na 100%


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 12:31:38 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
lukaszek pisze:
Muszę do 3 słupów dociągnąć swiatelko, na każdym slupie planuje zamontować PowerBox PRO RB960PGS-PB
https://www.cyberteam.pl/produkt/4576_m ... s-sfp-poe-

Odległość od budynku do słupów ok 150m kabla co waszym zdaniem lepiej
1) położyć 1 kabel np 4-6j i od słupa do słupa a na każdym slupie zostawiać np 1j
2) położyć od budynku do każdego ze słupów osobny kabel 2j taki jak wyżej podalem
https://www.cyberteam.pl/produkt/5238_k ... -g657a-4kn

A może macie lepsze rozwiązanie i inne urządzenie ?

a skąd weźmiesz zasilanie dla powerboxa?
i co taki wynalazek ma robić?


Na górę
Post: sob, 25 sie 2018 14:00:57 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 347
hub_lan pisze:
lukaszek pisze:
Muszę do 3 słupów dociągnąć swiatelko, na każdym slupie planuje zamontować PowerBox PRO RB960PGS-PB
https://www.cyberteam.pl/produkt/4576_m ... s-sfp-poe-

Odległość od budynku do słupów ok 150m kabla co waszym zdaniem lepiej
1) położyć 1 kabel np 4-6j i od słupa do słupa a na każdym slupie zostawiać np 1j
2) położyć od budynku do każdego ze słupów osobny kabel 2j taki jak wyżej podalem
https://www.cyberteam.pl/produkt/5238_k ... -g657a-4kn

A może macie lepsze rozwiązanie i inne urządzenie ?

a skąd weźmiesz zasilanie dla powerboxa?
i co taki wynalazek ma robić?

przy światełku albo przy kablu zasilającym słupy będzie leciał osobny kabelek 3x2,5 do zasilenia urządzeń PowerBox PRO RB960PGS-PB
do PowerBox-a urządzenia chce wpiąć kamery i zasilić POE z PowerBox-a


Na górę
Post: ndz, 26 sie 2018 11:36:15 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
lukaszek pisze:
hub_lan pisze:
lukaszek pisze:
Muszę do 3 słupów dociągnąć swiatelko, na każdym slupie planuje zamontować PowerBox PRO RB960PGS-PB
https://www.cyberteam.pl/produkt/4576_m ... s-sfp-poe-

Odległość od budynku do słupów ok 150m kabla co waszym zdaniem lepiej
1) położyć 1 kabel np 4-6j i od słupa do słupa a na każdym slupie zostawiać np 1j
2) położyć od budynku do każdego ze słupów osobny kabel 2j taki jak wyżej podalem
https://www.cyberteam.pl/produkt/5238_k ... -g657a-4kn

A może macie lepsze rozwiązanie i inne urządzenie ?

a skąd weźmiesz zasilanie dla powerboxa?
i co taki wynalazek ma robić?

przy światełku albo przy kablu zasilającym słupy będzie leciał osobny kabelek 3x2,5 do zasilenia urządzeń PowerBox PRO RB960PGS-PB
do PowerBox-a urządzenia chce wpiąć kamery i zasilić POE z PowerBox-a


czyje to słupy? Jak Twoje to OK ale jak orange czy energetyki to raczej bym nie próbował takich numerów

pamiętaj że będziesz w musiał zapewnić galwaniczną izolację toru zasilającego na poziomie ~15kV


Na górę
Post: ndz, 26 sie 2018 11:42:03 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 347
hub_lan pisze:
lukaszek pisze:
hub_lan pisze:
a skąd weźmiesz zasilanie dla powerboxa?
i co taki wynalazek ma robić?

przy światełku albo przy kablu zasilającym słupy będzie leciał osobny kabelek 3x2,5 do zasilenia urządzeń PowerBox PRO RB960PGS-PB
do PowerBox-a urządzenia chce wpiąć kamery i zasilić POE z PowerBox-a

hub_lan pisze:
czyje to słupy? Jak Twoje to OK ale jak orange czy energetyki to raczej bym nie próbował takich numerów

słupy prywatne, grunt prywatny
hub_lan pisze:
pamiętaj że będziesz w musiał zapewnić galwaniczną izolację toru zasilającego na poziomie ~15kV

kabel zasilający urządzenia i kamery bedzie biegł z budynku do każdego słupa a na nim urządzenia które z switchem w budynku bedą spięte tylko po SFP poco w takim wypadku izolacja galwaniczna ?


Na górę
Post: ndz, 26 sie 2018 23:04:33 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
lukaszek pisze:
kabel zasilający urządzenia i kamery bedzie biegł z budynku do każdego słupa a na nim urządzenia które z switchem w budynku bedą spięte tylko po SFP poco w takim wypadku izolacja galwaniczna ?


żeby komuś do budynku nie wprowadzić prądu udarowego z zewnętrznego wyładowania?

wbrew pozorom nie miałem na myśli ochrony powerboxa :)


Na górę
Post: wt, 28 sie 2018 20:18:43 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3500
hub_lan pisze:
Karas pisze:
a z mikro i sznurkiem ktoś próbował? Jakie odległości po prostej pójdą?


200m jak jest naprawdę prosta a jeśli są łuki to 100 na 100%


A z jakimś siuwaksem, czy na sucho sznurek się zaciąga?

Nie lepsza by była żyłka?

Z ciekawości dzisiaj sprawdziłem. To na 10 metrów zwiniętych w 7 kółek poszło bez większych problemów.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 28 sie 2018 21:25:26 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
Karas pisze:
hub_lan pisze:
Karas pisze:
a z mikro i sznurkiem ktoś próbował? Jakie odległości po prostej pójdą?


200m jak jest naprawdę prosta a jeśli są łuki to 100 na 100%


A z jakimś siuwaksem, czy na sucho sznurek się zaciąga?

Nie lepsza by była żyłka?

Z ciekawości dzisiaj sprawdziłem. To na 10 metrów zwiniętych w 7 kółek poszło bez większych problemów.

nigdy nie próbowałem z żyłką
sznurek dlatego że używamy go tę do zaciągania w kanalizie orange i zwyczajnie był pod ręką :)


Na górę
Post: wt, 28 sie 2018 22:34:26 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2226
A panowie tak inna trogą.
Narypałem sporo mikro (12/8) do domków i powoli się ludzie ładują.
I teraz myślę nad jakiś pół pro zasysaniem, wdmuchiwaniem sznurówki z xbestu w to.

Macie jakieś lepsze patenty ?
Oczywiście odkurzacz - tragedi nie ma ale musial bym zakupić taki z osobnym obiegiem chlodzenia silnika bo jedne już zajechałem.

Są jakieś dedykowane ssacze przemysłowe ? bo przy sznurówce (jej sztywności ) to chyba dmuchanko odpada

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: wt, 28 sie 2018 22:39:55 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
A czemu nie dajesz mikrokabla 2mm tylko sznurek 3mm?


Na górę
Post: śr, 29 sie 2018 20:58:10 
   Tytuł: Re: Kabel doziemny
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2226
1. mikrorurką robie tylko przyłącz do domku - nieraz musi przejść jeszcze np., odcinek RHDP do rozdzielni.
2. nie musze mieć 2 różnych kabli do napowietrznych i ziemnych
3. sznurówka 1j jest w tubie 900 dzięki temu jak zaspawuje się pigtail to jest to bardzie wytrzymałe niż gołe włókno do nanipulowania w szafach czy przełącznicach

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 lis 2018 6:45:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl