Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie

Czy zmieniam domyślne hasło dostępowe do ONT Huawei ?
tak 78%  78%  [ 7 ]
gżdżę na to! niech se klient miesza w ustawieniach! Będę jeździł na serwis... 11%  11%  [ 1 ]
huawei ? a co to ?! 11%  11%  [ 1 ]
Liczba głosów: 9
Autor Wiadomość
Post: śr, 13 cze 2018 11:01:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 728
Lokalizacja: P.W Batna
Pewnie temat już był poruszany, ale tak w ramach przypomnienie (bo dostaje dużą ilość zapytań w tej spr.) pokaże w kilku krokach jak zmienić domyślne hasło administratora (telecomadmin/admintelecom) na przykładzie Huawei Echolife Hg8546M / Hs8546V i V2 :)

Najważniejsze jest to, że hasło jest podwójnie hashowane (MD5 i SHA256), więc tworząc nowe hasło musimy zrobić podobnie ...

I tak:

pobieramy plik konfiguracyjny z ONTka... Edytujemy go i wyszukujemy linie odpowiedzialną za hasło użytkownika "telecomadmin"

Załącznik:
edit notepad.jpg
edit notepad.jpg [ 92.5 KiB | Przejrzano 806 razy ]


Następnie tworzymy nowe hasło i hashujemy je przy pomocy MD5 -> następnie uzyskany ciąg znaków hashujemy SHA256 -> wklejamy nasze nowe hasło w odpowiednie miejsce w pliku konfiguracyjnym

Załącznik:
new_password.jpg
new_password.jpg [ 26.84 KiB | Przejrzano 806 razy ]


Wgrywamy nowy konfig na ONTka, który sam się rebootnie i... GOTOWE!
Można się logować przy pomocy nowych danych dostępowych.

Szczegółowy opis krok po kroku całej procedury znajdziecie tutaj -> https://www.anteny24.pl/zmiana-hasla-w-ont-huawei

Mam nadzieję, że temat będzie przydatny dla całej wspólnoty.

:polacmu:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: śr, 13 cze 2018 11:14:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 maja 2016 17:51:20
Posty: 85
Jest jakiś sposób na zmiane hasła na stałe w tych ONT ? Tzn. żeby po resecie do fabryki zostało to ustawione przez nas ?


Na górę
Post: śr, 13 cze 2018 13:20:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3445
Lokalizacja: Mazury
To ja dorzucam się opisem gdy config jest zaszyfrowany:

Cytuj:
1. Dekodowanie configu
aescrypt2_huawei.exe 1 hw_ctree.xml decoded.xml

2. Szyfrowanie hasła:
SHA256(MD5('password'))
## PH5:
<?php echo hash("sha256",md5("admintelecom")); ?>
## BASH
MD5=`echo -n "admintelecom" | md5sum | awk '{print $1}'`; echo -n $MD5 | sha256sum |awk '{print $1}'

3. Podmiana
Znajdź <X_HW_WebUserInfoInstance, podmień Password=

3. Enkodowanie configu:
aescrypt2_huawei.exe 0 decoded.xml hw_ctree_new.xml

https://zedt.eu/storage/2016/02/aescrypt2_huawei.zip

http://www.zedt.eu/tech/hardware/obtaining-administrator-access-huawei-hg8247h/
https://humanerrorprocessor.wordpress.com/2013/04/27/china-telecom-huawei-hg8245-ont-super-admin-password/

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 15 cze 2018 16:32:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 107
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
thetycza pisze:
Jest jakiś sposób na zmiane hasła na stałe w tych ONT ? Tzn. żeby po resecie do fabryki zostało to ustawione przez nas ?

Profil OMCI. Provisioning dzieje się za każdym razem po wpięciu do onu włókna i zasilania... w sumie to całkowite lotto, jakie klient sobie hasło na urządzenie ustawi, bo wszystko co ma się dziać "odgórnie" leci w omci, a jak klientowi się urządzenie nie będzie chciało łączyć czy zestawić połączenia, to bach - zresetuje do fabryki i działa z powrotem, zakładając że jakimś sposobem nie zmienił w eepromie PON SN (przez omci lecą w defaulcie oczywiste rzeczy typu vlany czy dane do PPP, mogą lecieć ustawienia firewalla i polityki portów zarządzania - nie wiem jak pod tym względem w Hua, ale w ZTE można po omci z olciaka wbić na końcówkę po shellu, nawet jak ta pracuje sobie w bridge'u).


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 11:27:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 31 sie 2012 9:02:58
Posty: 5
A jak to się ma w przypadku PassMode="3" i soli Salt="xxx" ?
Próbowałem kombinować na różne sposoby, ale niestety nijak nie chce mi wyjść hash wygenerowany przez końcówkę HG8546M V2.

Kod:
<X_HW_WebUserInfoInstance InstanceID="1" UserName="root" Password="49eb08ca49350b9ced7482cb23384e0bf7a693b01a85866c96d0dd56de99408d" UserLevel="1" Enable="1" ModifyPasswordFlag="1" PassMode="3" Salt="fc66a4002b9887469f64ea7c"/>


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 lis 2018 6:24:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl