Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 23 maja 2018 9:34:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
Pytanie do bardziej doświadczonych w budowie mikrokanalizy
1. jakie rurki do mikrokanalizacji, jaka średnica jaki producent
2. co ile kładziecie studnie na trasie
3. na jakiej maksymalnej długości da się dmuchnąć kabel
4. na jakiej głębokości zakopać rurki
5. jakie szafki mantar ma stalowe, cyberteam alu a nie którzy tu robią na termoplastycznych
6. macie jakiś program/arkusz do obliczeń bilansu mocy

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 13:11:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
nikt nic nie podpowie :( koledzy :jezyk:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 18:09:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
ludozerca pisze:
nikt nic nie podpowie :( koledzy :jezyk:

bardzo chętnie ale nie robię nic na mikro :)


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 21:12:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
A na czym robisz? Bo najpierw szef chcial na mikro teraz kanbel w ziemie a potem na hdpe juz nie wiem na czym leoiej

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 22:34:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
My mieliśmy wchodzić w mikro ale ze względu na ciężki teren daliśmy sobie na wstrzymanie (trafiamy głównie na odpady hutnicze i bloki asfaltu / betonu jako podbudowa przy utwardzaniu dróg więc maszyny nam stają dęba). Układamy doziemne kabla ADSS albo RHDPE.

W sprawie mikro rozmawiałem z kilkoma ekipami które dmuchają różne odcinki i różne średnice i to nie jest taki kolorowy temat jak się wydaje. Jak nie masz na placu dwóch kompresorów i dwóch wdmuchiwarek, to zapomnij o efektywnym dmuchaniu w mikro na więcej niż ~500 metrów. RHDPE to inny temat, bo tu dmuchniesz na 1500 metrów w razie potrzeby, tylko że temat jest kolorowy do pierwszej opłaty za pas drogowy :D

Natomiast z mikro jest jedna istotna sprawa: to że wdmuchniesz kabel, to nie znaczy że w razie W wyciągniesz/wydmuchniesz z niej uszkodzony przewód. A o tym naprawdę nikt nie myśli póki jest dobrze. Podzwoń/popytaj. Wniosek jest jeden: mikro jest fajne jak układasz pakiety mikrorur, natomiast tu znów dochodzi do głosu ekonomia.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 27 maja 2018 13:53:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Tak jak kolega Orin pisze - z mikrokanalizacją wcale nie jest tak różowo. Z mojego doświadczenia o wiele lepiej jest układać zwykłe rury RHDPE - im średnica większa tym lepiej. Nie ma co się "szczypać" z wdmuchiwaniem - lepiej jest w przypadku takiej RHDPE po prostu ułożyć rurę w odcinkach co 150m - tam robić zasobnik lub studzienkę SK1 i lecieć dalej - bez problemu wtedy masz możliwość dołożenia kabla czy też naprawy. Wyjścia do klientów możesz robić w mikrokanalizacji i na odległościach 100m można spokojnie "zasysać" sznurek po którym wciągniesz kabel do mikrokanalizacji. Bawienie się w pakiety mikrorurek, wdmuchiwanie moim zdaniem nie zdaje egzaminu podczas późniejszej eksploatacji w perspektywie najbliższych 10-20 lat.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 27 maja 2018 19:17:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3500
broken pisze:
Tak jak kolega Orin pisze - z mikrokanalizacją wcale nie jest tak różowo. Z mojego doświadczenia o wiele lepiej jest układać zwykłe rury RHDPE - im średnica większa tym lepiej. Nie ma co się "szczypać" z wdmuchiwaniem - lepiej jest w przypadku takiej RHDPE po prostu ułożyć rurę w odcinkach co 150m - tam robić zasobnik lub studzienkę SK1 i lecieć dalej - bez problemu wtedy masz możliwość dołożenia kabla czy też naprawy. Wyjścia do klientów możesz robić w mikrokanalizacji i na odległościach 100m można spokojnie "zasysać" sznurek po którym wciągniesz kabel do mikrokanalizacji. Bawienie się w pakiety mikrorurek, wdmuchiwanie moim zdaniem nie zdaje egzaminu podczas późniejszej eksploatacji w perspektywie najbliższych 10-20 lat.



a co z opłatami za pas?
Jednak pakiet pionowy 10mm, to nie to samo, co 40mm

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pn, 28 maja 2018 10:23:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
ludozerca pisze:
A na czym robisz? Bo najpierw szef chcial na mikro teraz kanbel w ziemie a potem na hdpe juz nie wiem na czym leoiej

jak już muszę coś własnego to rhdp 40mm i SK1 co 100-140m bo na tyle idzie wepchać stalkę nawet jak jest tam już kabel :)

dmuchać to ja wolę pod kołdrą :)


Na górę
Post: pn, 28 maja 2018 12:17:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
Karas pisze:
a co z opłatami za pas?

opłaty bedą naliczane za to co wpisze w papiery
a kto mi sprawdzi co jest zakopane w ziemi zwłaszcza że gmina wydala pozwolenia na pas drogowy który nie jest pod ich zarządem :ok:

Cytuj:
jak już muszę coś własnego to rhdp 40mm i SK1 co 100-140m bo na tyle idzie wepchać stalkę nawet jak jest tam już kabel

a co jeśli mam odcinek 200 i po drodze nie chciał bym robić studni jakieś patenty??
na razie mam włókno 150m fi 11mm mam nadzieje że pójdzie przez rhdpe 40mm

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 28 maja 2018 14:37:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2015 17:55:24
Posty: 66
Lokalizacja: Zamość
Jeżeli chodzi o mikrokanalizację to mamy dostępne rurki od 5mm do 16mm i dzielimy na cienkościenne i grubościenne (doziemne)
jest kilku producentów z Polski, my oferujemy Ingremio producenta znanego z rynku wentylacji i technik grzewczych.
Najbardziej popularne rurki na magistralę do ziemi to 12/8mm i 14/10mm oraz do abonenta 7/3,5mm
Mikro budujemy magistralę wiązakami rurek i możemy zasobniki stawiać nawet co 800m-1,5km jeżeli lecimy przez bezludne tereny :) :D
Wiązki rurek możesz mieć po kilka do kilkunastu rurek w średnicy 40mm ale na wioski najczęściej wystarcza 3x14/10mm i co 250-350m stawiasz słupek FTTH do rozszycia włókien i podpięcia abonentów.
Kopiemy oczywiście na ok 60-80cm - bezpiecznie szczególnie przez tereny gdzie grasują rolnicy :oczko:


Na górę
Post: pn, 28 maja 2018 17:39:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 212
Cytuj:
a co jeśli mam odcinek 200 i po drodze nie chciał bym robić studni jakieś patenty??
na razie mam włókno 150m fi 11mm mam nadzieje że pójdzie przez rhdpe 40mm


Wciagniesz bez problemu odkurzaczem, pierw sznurek od snopowiazalki z zawiazanym woreczkiem, pozniej swiatlowod i sznurek jako pilot na przyszlosc. Stalka sie namachasz, a odkurzaczem to sruuuu i juz jest. I lepiej pokonuje zakrety


Ogolnie mikro 12 jest dobra na przylacza do domu. Na magistrale lepiej dawac hdpe


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 22:55:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 390
Karas pisze:
a co z opłatami za pas?
Jednak pakiet pionowy 10mm, to nie to samo, co 40mm

Dziś miałem nieprzyjemną rozmowę z panią urzędniczka, która się upierała że liczy się nie tylko rzut poziomy ale i pionowy umieszczonej w ziemi mikrorurki. Nie potrafiła swojej tezy podeprzeć aktem prawnym ale z zasady się upierała, że umieszczając rurkę nad rurką musimy płacić za każdą nawet jeżeli patrząc z góry widzimy tylko jedną :D


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 16:03:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
spoko, z uśmiechem na twarzy poproś o podstawę prawną i koniec. Jak taka pewna, to niech się podpisze pod taką decyzją :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 20:59:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 390
Który to paragraf reguluje ta kwestię ? Jestem z nią umówiony i z chęcią obnażę jej nieznajomość prawa w tym zakresie.


Na górę
Post: czw, 31 maja 2018 21:45:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
że trzeba rozliczać się za każdy kabel umieszczony jeden pod drugim? żaden :)

niech Ci pokaże jakąkolwiek mapę z przekrojem gleby. to nierealne. natomiast jest rozporządzenie mówiące o rozliczaniu się za infrastrukturę i sposób jej rozliczania

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 16:36:56

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl