Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

Połączenie kilku punktów
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=28&t=58810
Strona 1 z 1

Autor:  lukaszek [ pt, 18 maja 2018 13:37:00 ]
Tytuł:  Połączenie kilku punktów

Witam
Jakie rozwiązanie polecacie aby połączyć kilka szafek (w każdej switch) z główną szafką, jakim światłowodem?
myślę połączyć z głównej szafki do kilku szafek kilka włókien w topologi gwiazdy...

Autor:  Orin [ pt, 18 maja 2018 15:51:07 ]
Tytuł:  Re: Połączenie kilku punktów

uważam że w tym przypadku najlepsze rezultaty da sprawny, niepołamany światłowód z kilkoma wtyczkami na kilku włóknach....

Autor:  hub_lan [ śr, 23 maja 2018 22:49:41 ]
Tytuł:  Re: Połączenie kilku punktów

narysuj o co ci chodzi te szafki są po kolei (np 8 klatek w jednym bloku) czy jakoś rozrzucone po terenie? (kilka budynków) czy jest między nimi jakaś trasa kablowa/kanalizacja/słupy cokolwiek?

jakie to switche
jakie odległości
jakie prędkości portów (100/1000/10000)

pozwól sobie pomóc i podaj choć garść informacji

Autor:  lukaszek [ pt, 20 lip 2018 9:17:35 ]
Tytuł:  Re: Połączenie kilku punktów

hub_lan pisze:
narysuj o co ci chodzi te szafki są po kolei (np 8 klatek w jednym bloku) czy jakoś rozrzucone po terenie? (kilka budynków) czy jest między nimi jakaś trasa kablowa/kanalizacja/słupy cokolwiek?

jakie to switche
jakie odległości
jakie prędkości portów (100/1000/10000)

pozwól sobie pomóc i podaj choć garść informacji



Przepraszam że tyle czasu nic nie napisałem ale wypadło mi kilka nieprzewidzianych tematów

schemat taki szacunkowy to
Załącznik:
schemat_sieci.png
schemat_sieci.png [ 12.81 KiB | Przejrzano 613 razy ]


odległość przewodów SFP to max 30-50m

Jakich switchy proponowalibyście użyć ????

Autor:  aBaZ [ pt, 20 lip 2018 10:44:37 ]
Tytuł:  Re: Połączenie kilku punktów

Szkoda, że potrzebujesz 10G , bo ten jet spoko -> https://bit.ly/2uQhy78
Ale obsługuje wkładki tylko 1.25G ...

Autor:  piters_PL [ pt, 20 lip 2018 11:49:44 ]
Tytuł:  Re: Połączenie kilku punktów

jeśli instalacja to w budynku i układanie kabla w szachtach albo rurkach to proponuję kable DROP z zarobioną wtyczką jednostronnie lub obustronnie i zestawisz połączenie w technologi WDM (transmisja na jednym włóknie) modułąmi SFP+
https://www.cyberteam.pl/produkt/4665_p ... c-drop-50m
https://www.cyberteam.pl/produkt/4441_k ... 0km-lc-ddm
Switcha na kondygnacjach możesz np. Mikrotika RouterBOARD Cloud Router Switch CRS210-8G-2S+IN
w zależności ile potrzebujesz RJ45 gniazd Ethernet.

Ewentualnie można zrobić taniej w technologii duplex i SFP+ Duplex
https://www.cyberteam.pl/produkt/4143_f ... duplex-ddm
To wtedy zrobimy patchcord z dwoma włóknami i zarobionymi wtykami jeśli nie chcesz spawać w szafkach.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/