Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=28&t=58571
Strona 1 z 1

Autor:  Swistak [ ndz, 22 kwie 2018 1:47:27 ]
Tytuł:  Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Jak "TO" sie robi :) Jest watek jak nie powinno sie robic...
Wiec i ten sie chyba przyda ??

Przepis na popularnego chinczyka :okularnik:
Na foto widac jak spawam cienkie kable w mufach :P :zlosnik:



Obrazek


Obrazek


Obrazek

Autor:  MARTZIN [ czw, 26 kwie 2018 20:28:41 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Najpierw się naucz, potem ucz innych bracie. Koledzy zaraz Ci znajdą szereg niedociągnięć.

Autor:  hub_lan [ czw, 26 kwie 2018 22:07:10 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

spaw poza tacką = dyskwalifikacja pracy = zero płacy - zużyte materiały

Autor:  Orin [ czw, 26 kwie 2018 22:33:15 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

@hub_lan: to zdradź jak w tego typu mufie zarabiasz kable typu drop? pytam z ciekawości bo raz na 100 przyłączy gotowych też stosuję podobne rozwiązanie co na zdjęciu (chodzi tylko i wyłącznie o kable drop z jednej a z drugiej strony pigtail w buforze min 900 um). Czy ściągasz całą mufę za każdym razem by podłączyć "po bożemu" nowego klienta?

Autor:  hub_lan [ pt, 27 kwie 2018 0:19:19 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Orin pisze:
@hub_lan: to zdradź jak w tego typu mufie zarabiasz kable typu drop? pytam z ciekawości bo raz na 100 przyłączy gotowych też stosuję podobne rozwiązanie co na zdjęciu (chodzi tylko i wyłącznie o kable drop z jednej a z drugiej strony pigtail w buforze min 900 um). Czy ściągasz całą mufę za każdym razem by podłączyć "po bożemu" nowego klienta?


mam dwa sposoby
- jeśli klient jest na standardowym patchcordzie z kabla drop (gotowiec z xbest) to wystarczy wyjść do mufy włożyć go, ułożyć przynajmniej jeden obwód i go wpiąć
- jeśli muszę kabel dorobić (gotowiec nie pasuje np jest za krótki) to mufa na dół za każdym razem - po to są właśnie zapasy na stelażu nawinięte (po minimum 15 m na każdym kablu włącznie z abonenckimi)

natomiast niema takiej sytuacji żeby spaw wypadł poza tacką bo to się zemści prędzej czy później

Autor:  prg80 [ pt, 27 kwie 2018 2:14:33 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Gorzej jak energetyka pieni się na zapasy albo masz godzinę na instalację :)

Autor:  misiekgo [ pt, 27 kwie 2018 9:19:15 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Też stosuję podobne rozwiązanie od 2 lat i uważam że takie rozwiązanie jest OK i wbrew pozorom jak dobrze się to zrobi jest to trwałe - ani raz nie poprawiali bo się zepsuło. .
Wojtek wielu z nas podobnie robi.

Autor:  hub_lan [ pt, 27 kwie 2018 12:37:31 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

prg80

energetyka zezwoliła na stelaż czy nie ? jak zezwoliła to ile tam kabla nawiniesz to Twoja sprawa
jak masz godzinę na instalację to oznacza że powinieneś mieć 2 osoby

misiekgo

to jest niezgodne z zasadami pracy ze szkłem każdego dowolnego producenta osprzętu kabli itp

Autor:  misiekgo [ pt, 27 kwie 2018 14:55:40 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Tam też nie jest gołe włókno - tu chodzi o tego dropa co jest w tej osłonce - bo te dropy co mają gołe włókno to takie łączenie odpada
Taka forma jest dużo lepsza niż np spawanie złącz SOC co początkowo robliliśmy bo je jak źle zrobisz to same po jakimś czasie przestają działać a tutaj nie.

Autor:  Swistak [ pt, 27 kwie 2018 18:19:40 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

hub_lan pisze:

to jest niezgodne z zasadami pracy ze szkłem każdego dowolnego producenta osprzętu kabli itp


A zlacza soc sa zgodne z zasadami ? podobna zasada tyle ze u mnie spaw jest dalej od feruli i wykonanie zajmuje mniej czasu. Nie trzeba zmieniac holderow itd
Spawam tak na codzien po kilka drop i wszystkie smigaja.
Druga termokurczka laczy normalna oslonke spawu z powloka kabla.


Tez zostawiam zapasy do ziemi, ale zwijam je w male kolko i wieszam na dolnym ramieniu stelarza. Instalacje robie bez zdejmowania mufy szkoda tracic czas.

Autor:  hub_lan [ pt, 27 kwie 2018 20:01:26 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Swistak pisze:
hub_lan pisze:

to jest niezgodne z zasadami pracy ze szkłem każdego dowolnego producenta osprzętu kabli itp


A zlacza soc sa zgodne z zasadami ? podobna zasada tyle ze u mnie spaw jest dalej od feruli i wykonanie zajmuje mniej czasu. Nie trzeba zmieniac holderow itd
Spawam tak na codzien po kilka drop i wszystkie smigaja.
Druga termokurczka laczy normalna oslonke spawu z powloka kabla.


Tez zostawiam zapasy do ziemi, ale zwijam je w male kolko i wieszam na dolnym ramieniu stelarza. Instalacje robie bez zdejmowania mufy szkoda tracic czas.


SOC są zgodne bo spaw z osłonką jest zabudowany
zasada zdecydowanie odmienna - osłonka nie mocowana

ja nie mam zapasów do ziemi tylko do samochodu stojącego 5-8m od słupa

Autor:  Swistak [ pt, 27 kwie 2018 20:30:43 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

hub_lan pisze:

SOC są zgodne bo spaw z osłonką jest zabudowany
zasada zdecydowanie odmienna - osłonka nie mocowana

ja nie mam zapasów do ziemi tylko do samochodu stojącego 5-8m od słupa


Dobra nie bede sie klocil :) wazne ze dziala... kwestia gustu :)
A moze cos powiesz o samej mufie bo czepiles sie narazie tylko dropa :)

Autor:  broken [ wt, 01 maja 2018 15:02:53 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

My robimy teraz tak, że kupujemy gotowe patchcordy po 50-100m i po stronie mufy zostawiamy odpowiednią ilość "do ziemi" i wpinamy się bezpośrednio w splitter. Po stronie klienta tniemy na wymiar takiego patchcorda i zarabiamy normalne gniazdko z adapterem. Najprostrze i najpewniejsze rozwiązanie.

Autor:  nerxu [ wt, 01 maja 2018 16:17:11 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Ale wyjdzie cię drożej

Autor:  Tajo [ ndz, 06 maja 2018 19:39:26 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Wystarczy lepsze mufy i można wkładać spaw normalnie na tackę, sznurek łapać trytytką a zapas pigtaila zwijać ;)

Osobiście nienawidzę tych muf z dużą opadającą tacką, ciężko pod tym rozstawić drabinę, układanie kabla/pigtaila jakieś z pupy. Nie licząc pewnych starych muf 3Ma, to połączenie pigtaila do sznurka najlepiej układa się w mufach tracoma które mają otwieraną tackę do boku

Autor:  matszosa [ pn, 07 maja 2018 10:38:53 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

Hub_lanowi to nic nie pasuje i jest świętszy niż papież. Ciekawe jak składa taką mufę na słupa z wpiętymi 8 klientami. Powodzenia życzę.
Pytanie z innej beczki do autora.
Co to jest za osłonka co ją nakładasz na osłonkę i końcówkę kabelka dropa?

Autor:  kensai [ pn, 07 maja 2018 11:36:29 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

matszosa pisze:
Hub_lanowi to nic nie pasuje i jest świętszy niż papież. Ciekawe jak składa taką mufę na słupa z wpiętymi 8 klientami. Powodzenia życzę.
Pytanie z innej beczki do autora.
Co to jest za osłonka co ją nakładasz na osłonkę i końcówkę kabelka dropa?

A jeszcze będziemy się ze świętym @hub_lan widzieć jutro na MM, może sobie audiencję u niego zamówimy?

Autor:  Swistak [ pn, 07 maja 2018 15:59:22 ]
Tytuł:  Re: Szkola FTTH, jak sie powinno robic mufy

matszosa pisze:
Co to jest za osłonka co ją nakładasz na osłonkę i końcówkę kabelka dropa?


Termokurczka przezroczysta, ostatnio nawet byly w casto. Grzeje ja dwa razy w piecyku. Po wystygnieciu jest sztywna.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/