Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 07 kwie 2018 7:37:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 lis 2005 2:23:35
Posty: 12
Witam. Czy takie rozwiązanie będzie działać na odległości do 50m.
media konwerter OPTION 211CS
|
|
splitter
|--------------media konwerter OPTION 212CS
|
| ------------media konwerter OPTION 212CS
|
|--------------media konwerter OPTION 212CS


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 9:25:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1349
Lokalizacja: Kraków
tassman pisze:
Witam. Czy takie rozwiązanie będzie działać na odległości do 50m.
media konwerter OPTION 211CS
|
|
splitter
|--------------media konwerter OPTION 212CS
|
| ------------media konwerter OPTION 212CS
|
|--------------media konwerter OPTION 212CS

Nie będzie działać bo konwertery nie obsługują splitu czasowego


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 9:49:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 lis 2005 2:23:35
Posty: 12
hub_lan pisze:
tassman pisze:
Witam. Czy takie rozwiązanie będzie działać na odległości do 50m.
media konwerter OPTION 211CS
|
|
splitter
|--------------media konwerter OPTION 212CS
|
| ------------media konwerter OPTION 212CS
|
|--------------media konwerter OPTION 212CS

Nie będzie działać bo konwertery nie obsługują splitu czasowego


Ajajajj...
Czy mógłbyś zarzucić linkiem a propo tego splitu czasowego. Myślałem, że media konwerter podaje tylko sygnał a switch zajmuje się już adresacją pakietów (a tu ZONK).


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 11:19:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1349
Lokalizacja: Kraków
tassman pisze:
hub_lan pisze:
tassman pisze:
Witam. Czy takie rozwiązanie będzie działać na odległości do 50m.
media konwerter OPTION 211CS
|
|
splitter
|--------------media konwerter OPTION 212CS
|
| ------------media konwerter OPTION 212CS
|
|--------------media konwerter OPTION 212CS

Nie będzie działać bo konwertery nie obsługują splitu czasowego


Ajajajj...
Czy mógłbyś zarzucić linkiem a propo tego splitu czasowego. Myślałem, że media konwerter podaje tylko sygnał a switch zajmuje się już adresacją pakietów (a tu ZONK).

xPON OLT w odróżnieniu od konwertera rozmawia z końcówkami w szczelinach czasowych
konwerter tego nie potrafi więc nie ma szans żeby się domyślił z którego konwertera przyszedł pakiet i do którego wysłać odpowiedź (to tak bardzo dużym skrótem bo temat znacznie bardziej skomplikowany)
słowa klucze: zwielokrotnianie czasowe i zwielokrotnianie falowe/częstotliwościowe

to co chcesz zrobić to albo instalacja xPON (np tani GEPON) albo xWDM (CWDM lub DWDM)
a to zupełnie inne technologie i zupełnie inne koszty

tak przy okazji jaki jest powód takiego kombinowania? masz tylko jedno włókno na odcinku a potem masz kilka i chcesz spiąć te lokalizacje? czy jakaś inna kombinacja?


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 13:41:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 lis 2005 2:23:35
Posty: 12
hub_lan pisze:
tassman pisze:
hub_lan pisze:
Nie będzie działać bo konwertery nie obsługują splitu czasowego


Ajajajj...
Czy mógłbyś zarzucić linkiem a propo tego splitu czasowego. Myślałem, że media konwerter podaje tylko sygnał a switch zajmuje się już adresacją pakietów (a tu ZONK).

xPON OLT w odróżnieniu od konwertera rozmawia z końcówkami w szczelinach czasowych
konwerter tego nie potrafi więc nie ma szans żeby się domyślił z którego konwertera przyszedł pakiet i do którego wysłać odpowiedź (to tak bardzo dużym skrótem bo temat znacznie bardziej skomplikowany)
słowa klucze: zwielokrotnianie czasowe i zwielokrotnianie falowe/częstotliwościowe

to co chcesz zrobić to albo instalacja xPON (np tani GEPON) albo xWDM (CWDM lub DWDM)
a to zupełnie inne technologie i zupełnie inne koszty

tak przy okazji jaki jest powód takiego kombinowania? masz tylko jedno włókno na odcinku a potem masz kilka i chcesz spiąć te lokalizacje? czy jakaś inna kombinacja?

1. Czy coś zmieni fakt że po każdej stronie będzie switch (pytam bo nie do końca rozumiem splitu czasowego) czyli tak

switch
|
media konwerter OPTION 211CS
|
|
splitter
|--------------media konwerter OPTION 212CS----switch
|
| ------------media konwerter OPTION 212CS----switch
|
|--------------media konwerter OPTION 212CS----switch


Wyjaśnienie do Twojego pytania:
Mam mała siec i chciałem od glownego switcha przy serwerze pociagnac do 3 switchy (ktore sa glowne w danej lokalizacji) swiatlowod. Celem przedewszystkim jest dielektrycznosc swiatlowodu. Budzetu tez nie mam ogromnego dlatego takie rozwazania.


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 15:00:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 15 paź 2011 11:12:15
Posty: 61
Ile masz włókien ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 15:00:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 lis 2005 2:23:35
Posty: 12
MIKRO pisze:
Ile masz włókien ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jedno


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 15:02:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 15 paź 2011 11:12:15
Posty: 61
Postaw switch z portami sfp zamiast splitera i po temacie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 15:21:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 lis 2005 2:23:35
Posty: 12
MIKRO pisze:
Postaw switch z portami sfp zamiast splitera i po temacie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Rozumiem, że takie coś załatwia sprawę?

http://cdr.pl/p5670,mikrotik-cloud-router-switch-crs106-1c-5s.html

Czyli rozwiązanie ze spliterami i switchami raczej nie będzie działało?


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 21:27:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 178
tassman pisze:
MIKRO pisze:
Postaw switch z portami sfp zamiast splitera i po temacie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Rozumiem, że takie coś załatwia sprawę?

http://cdr.pl/p5670,mikrotik-cloud-router-switch-crs106-1c-5s.html

Czyli rozwiązanie ze spliterami i switchami raczej nie będzie działało?


Nie będzie działać bo chcesz kozę z psem ożenić.


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 22:48:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 15 paź 2011 11:12:15
Posty: 61
Mikrotik prawdodpobnie rozwiąże twój problem. Osobiście wybrałbym coś bardziej niezawodnego ale nie wiem jaki masz budżet. Rozumiem ze od miejsca splitera(switcha) masz po 1 włóknie do każdej z lokalizacji ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2018 23:51:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1349
Lokalizacja: Kraków
tassman pisze:
hub_lan pisze:
tassman pisze:

Ajajajj...
Czy mógłbyś zarzucić linkiem a propo tego splitu czasowego. Myślałem, że media konwerter podaje tylko sygnał a switch zajmuje się już adresacją pakietów (a tu ZONK).

xPON OLT w odróżnieniu od konwertera rozmawia z końcówkami w szczelinach czasowych
konwerter tego nie potrafi więc nie ma szans żeby się domyślił z którego konwertera przyszedł pakiet i do którego wysłać odpowiedź (to tak bardzo dużym skrótem bo temat znacznie bardziej skomplikowany)
słowa klucze: zwielokrotnianie czasowe i zwielokrotnianie falowe/częstotliwościowe

to co chcesz zrobić to albo instalacja xPON (np tani GEPON) albo xWDM (CWDM lub DWDM)
a to zupełnie inne technologie i zupełnie inne koszty

tak przy okazji jaki jest powód takiego kombinowania? masz tylko jedno włókno na odcinku a potem masz kilka i chcesz spiąć te lokalizacje? czy jakaś inna kombinacja?

1. Czy coś zmieni fakt że po każdej stronie będzie switch (pytam bo nie do końca rozumiem splitu czasowego) czyli tak

switch
|
media konwerter OPTION 211CS
|
|
splitter
|--------------media konwerter OPTION 212CS----switch
|
| ------------media konwerter OPTION 212CS----switch
|
|--------------media konwerter OPTION 212CS----switch


Wyjaśnienie do Twojego pytania:
Mam mała siec i chciałem od glownego switcha przy serwerze pociagnac do 3 switchy (ktore sa glowne w danej lokalizacji) swiatlowod. Celem przedewszystkim jest dielektrycznosc swiatlowodu. Budzetu tez nie mam ogromnego dlatego takie rozwazania.



to nie ma żadnego znaczenia

narysuj co masz (kable + ilość włókien) choćby w taki sposób jak niżej

to poszukamy coś co w sensownych pieniądzach załatwi Ci ten problem


Załączniki:
szkic.jpg
szkic.jpg [ 13.77 KiB | Przejrzano 1014 razy ]
Na górę
Post: ndz, 08 kwie 2018 17:43:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 05 mar 2008 23:57:45
Posty: 421
Witam, jeśli masz tylko jedno włókno do dyspozycji, to potrzebujesz coś z technologi PON.
Tak jak np. narysował hub_lan.
Odbierz PW.

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Na górę
Post: śr, 11 kwie 2018 0:20:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
To zadziała tak jakbyś jeden kabel eth rozszył na 3 i zmostkował wszystkie, czyli nie zadziała.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: śr, 11 kwie 2018 7:54:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 lis 2005 2:23:35
Posty: 12
MIKRO pisze:
Mikrotik prawdodpobnie rozwiąże twój problem. Osobiście wybrałbym coś bardziej niezawodnego ale nie wiem jaki masz budżet. Rozumiem ze od miejsca splitera(switcha) masz po 1 włóknie do każdej z lokalizacji ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


To bardzo mała sieć. 2 bloki. Do jednego bloku mam pociągnięty już jednomodowy (1 żyła) kabel światłowodowy przez konwertery a chciałbym zrobić wszystkie 3. Na pewno nie będę miał tysiaka na takie rzeczy. Z 500 stów znajdę. Proszę nie krzyczeć. Sieć jest raczej moim hobby a nie zarobkiem.

W załączniku diagram.


Załączniki:
Diagram1.png
Diagram1.png [ 7.17 KiB | Przejrzano 829 razy ]
Na górę
Post: śr, 11 kwie 2018 8:10:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 25 lis 2005 2:23:35
Posty: 12
Z tego co sam poczytałem to chyba najlepiej to będzie ten switch microtika i np. jakiś GPON np HUAWEI HG8310M lub UPLINK GPON ONU 501R 1X GBE? Poprawcie mnie jeśli się mylę.


Na górę
Post: śr, 11 kwie 2018 9:08:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1349
Lokalizacja: Kraków
tassman pisze:
To bardzo mała sieć. 2 bloki. Do jednego bloku mam pociągnięty już jednomodowy (1 żyła) kabel światłowodowy przez konwertery a chciałbym zrobić wszystkie 3. Na pewno nie będę miał tysiaka na takie rzeczy. Z 500 stów znajdę.

Jak rozumiem chcesz się pozbyć tego switcha na którym sygnał jest rozdzielany i puścić wszystko z miejsca w którym jest serwer?


Na górę
Post: śr, 11 kwie 2018 9:55:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1269
Lokalizacja: Myszków
Wystarczy ten Mikrotik SFP, wywalasz wszystkie mediakonwertery. Tam gdzie schodzi Ci się światło od serwera i 3 światła na switche dajesz Mikrotika uzbrojonego we wkładki WDM, po drugiej stronie zapinasz wkładki WDM do switchy i serwera (switcha przy nim) i działa. Koszt to Mikrotik za 200zł + 4 pary wkładek WDM. Ew karta SFP bezpośrednio do serwera. Ew. wkładka z portem elektrycznym wtedy odchodzi jedna para wkładek WDM.

Najrozsądniej wymiana światłowodu Centrala - Mufa na minimum 4j przespawanie włókien w mufie 1:1 i wstawienie tego MT przy serwerze. Wkładki pozostają do kupienia jw.

A już naj naj najrozsądniej to zmienić hobby bo jeżeli będziesz robił sobie tak na oko bez doświadczenia to zasób $ musisz mieć sporo większy na pokrycie wszystkich swoich błędów w zakupach czy instalacji. Ktoś Ci doradził te mediakonwertery czy to twoja twórczość?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 20 wrz 2018 21:12:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl