Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 11 mar 2018 14:51:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 14:34:55
Posty: 5
Sytuacja następująca: jestem w trakcie remontu mieszkania a dodatkowo z końcem kwietnia będę chciał podpisać umowę na Orange światłowód.
W moim bloku (wielka płyta) w 2014 roku lokalny operator VoiceNet robił instalacje światłowodową, nawet proponowali mi podciągnąć kabel do mieszkania i zrobienie gniazdka ale jakoś nie było czasu i ochoty na to. W każdym razie, przy okazji remontu zajrzałem do sczachtu na klatce i widzę że jest tam zwinięte dokładnie 25m kabla Fibrain VC-DCS w wersji 2 włóknowej, całość prowadzi do skrzynki voicenetu 2 piętra niżej.
Pomyślałem sobie że może jest okazja łyknąć ten przewód, nawet już przewierciłem sobie otwór bezpośrednio z szachtu do mieszkania.
I teraz kilka pytań, czy nie odwale chały jeśli pociągne sobie ten przewód delikatnie w mieszkaniu w listwie przypodłogowej, oczywiście bardzo uważając na promień gięcia. Tak aby w kwietniu gdy przyjdzie technik to już bym go wyręczył i założyłby tylko gniazdko?
Druga sprawa to ilość włókien, jak wspomniałem są 2 w rurce, jak jest z taką instalacją, czy zasada jest 1 włókno na 1 mieszkanie? Na moim piętrze sąsiad akurat też nie ma pociągniętego światłowodu do siebie(nie zanosi się póki co by chciał) ale zastanawia mnie to czy to nie będzie podwójna kicha z mojej strony jeśli okaże się że te 2 włókna to nie tylko dla mnie a po jednym na mieszkanie?

Korci mnie bardzo zrobienie tego samodzielnie bo jest okazja ukryć ten kabel, a nie chciałbym żeby po remoncie za 2 mies. kładli mi kabel gdzieś na wierzchu, widziałem jak to robią, niby profesjonalnie i sprawnie ale zawsze...

PS: co ciekawe na tym 25metrowym zapasie kable jest napis "ZAPAS 60" co sugerowałoby że chyba jedna dla mnie bo mam mieszkanie nr 60.

PS2: wspomniałem o Orange i VoiceNet bo od kilku dni obaj się dogadali i umowę mogę zawrzeć z Orangem na ich internet ale w orangeu dowiedziałem się że dzierżawią od voicenetu ich infrastrukrurę, coś jak LLU ? W każdym razie można kupić Orangea albo VoiceNet na tym samym kablu.


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 15:20:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 680
Ten kabel jest czyjąś własnością jakoś nie wyobrażam sobie rozporządzać czyimś mieniem bez jego wiedzy - nie zadaleko wybiegłeś w tym swoim wsadzaniu paluchów do wszystkiego.
Zadzwoń do nich powiedz że masz remont i niech zrobią. Zapewne zrobią to lepiej od Ciebie zachowają promienie gięcia zabezpieczą żeby nie uszkodzić.
Światłowód to nie miedź nie można go dowolnie skręcać i zginać. Raz złamany już nigdy nie zadziała prawidłowo. Trzeba naprawiać, wspawać albo wymienić cały kabel.


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 15:30:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 14:34:55
Posty: 5
Spokojnie, jeszcze nic nie zrobiłem poza wywierconym otworem który tak czy siak będzie potrzebny.


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 16:08:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1245
Lokalizacja: Kraków
Kradzież i niszczenie infrastruktury to przestępstwo zagrożone karą (o ile pamiętam do 5 lat)

A szczególnie że zamierzasz użyć kabel jednego operatora a podpisać umowę z drugim
uważasz że to w porządku?


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 17:55:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 190
@zjaraniec Musisz pamiętać że infrastruktura sieci zawsze należy do operatora. To że VoiceNet dogadał się z orange na świadczenie usług po ich okablowaniu wcale nie oznacza iż masz prawo sobie wziąć zapas (chociaż przygotowany dla Ciebie) i samodzielnie sobie wprowadzić go do mieszkania. Z jednej strony była by to najzwyczajniej kradzież, a z drugiej nie wiadomo czy wykonał być to w odpowiedni sposób nie uszkadzając czegoś po drodze. Nie wspominając już nawet o konsekwencjach prawnych czy finansowych.

Zadzwoń do właściciela okablowania i porozmawiaj - być może się zgodzą i przygotują kabel na tyle aby w przyszłości można było skorzystać z ich usług bez większego zamieszania. Aczkolwiek bardzo w to wątpię gdyż operator będzie chciał mieć jakąś podstawę prawną do rozpoczęcia prac którą jest umowa, bez niej oni są narażeni na konsekwencje.

Co do "PS2" pamiętaj o tym że operatorzy poza konkurowaniem z sobą także współpracują. To nie jest tak że dostawca A kupuje sobie łącze od dostawcy hurtowego B i na tym etapie już nie chce mieć nic z nikim wspólnego tylko sprzedaje swoje usługi. Niestety usługę gdzieś trzeba odebrać bądź opłacić podłączenie do danego obiektu. Następnie trzeba dojść do miejsca gdzie chcesz świadczyć usługę - a co jeżeli to jest 50KM? Konieczność robienia kolejnych planów, pozyskiwania zgód, kopania itd ... - myślisz że to się robi? Otóż powiem Ci podpisujesz umowę z firmą która jest na danym obszarze na usługę transmisji danych z punktu A do punktu B, albo dzierżawisz włókno i realizujesz połączenie sam opłacając miejsce w szafie, prąd, miejsce na ODFie. I to jest dzisiaj standard, nieraz w procesie doprowadzenia usługi z punktu A do punktu B bierze udział 3 operatorów. Jeżeli VoiceNet miał sieć spełniająca normy Orange nic dziwnego iż dogadali się w sprawie dzierżawy infrastruktury gdyż jest to zwyczajnie tańsze rozwiązanie. A szansa że ktoś będzie chciał mieć w domu dwóch dostawców jednocześnie raczej niewielka.


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 20:29:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 218
Nie łatwiej podnieść słuchawkę i porosić o wizytę techników? Nawet jak kosztowałoby Cię to np. 50-100zł to co z tego? Nie Twój kabel, nie rusz :)


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 21:55:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 14:34:55
Posty: 5
Ciężka dyskusja :) ... Zapytałem bo właśnie obawiałem się że mogę sobie narobić więcej problemów takim manewrem zamiast udogodnienia sobie i technikowi. Spokojnie, tylko pytałem zanim coś zrobiłem.
Technicznie, jak jest z włóknami, ciągną 2 czy po 1 na mieszkanie?
I hipotetycznie czy jeśli kupiłbym światłowód g. 657a1 (niekoniecznie fibrain ale innego producenta) i sam go położył i zostawił kilka metrow zapasu w szachcie to dospawają sobie? Czy raczej nie praktykuje się tego typu instalacji?


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 22:52:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 16 gru 2007 22:01:58
Posty: 581
własnie

Nie znasz się to nie ruszaj

Nie Twoje, też nie ruszaj


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 22:56:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
1 włókno wystarczy dla netu i ipv. Dwa włókna przydają się gdy TV jest dosyłane inną metodą. Które rozwiązanie zastosują u Ciebie - to pytanie do operatora.

Hipotetecznie - monterzy powinni sobie poradzić z tematem (kabel ułożony przez Ciebie), jednak ja osobiście bym nie tynkował kabla w ścianie tylko zastosował peszel/rurkę/itp.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 23:55:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16446
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ja u siebie w mieszkaniu rozprowadziłem kable za pomocą mikrorurek i sprawdza się to świetnie. Wszystko wychodzi w jednej szafeczce na poddaszu i do każdego pokoju mam w tej chwili pociągniętą skrętkę. W razie potrzeby mogę ją zwinąć i wcisnąc światłowód.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 12 mar 2018 16:05:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2203
zadzwon do nich i zapytaj czy sobie to możesz wprowadzić na meline.
Myślę ze w pocałowaniem stopy Ci pozwolą i jeszcze poradzą co i jak - pewnie nawet gniazdko Ci dadzą
Przecież to dla nich *** opcja jak gość sobie sam wepcha kabel na mete a nie muszą ekipy wysyłać z wiertarkami i innym bajzlem. Zwłaszcza że to dalej będzie ich kabel.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pn, 12 mar 2018 20:00:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1207
Lokalizacja: Myszków
No nie wiem czy taka zarąbista opcja. Potem szukaj gdzie co i jak jest spi***one podczas "montażu" podczas którego Cię nie było.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 16:43:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 14:34:55
Posty: 5
Dobra, ich kabla nie ruszam, nie mój to się nie będę tykał.
Kupiłem już kilkanaście metrów światłowodu G.657A1(2 włókna), to nie fibrain ale mam nadzieję że nie będzie to problem jak położę swój odcinek po swojemu i wypuszczę na klatkę kilka metrów zapasu a jak przyjdzie co do czego to połączą.
Chyba że się postawią okoniem i nie będą chcieli z kolei łączyć się z moim odcinkiem. Zobaczymy.


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 17:44:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 680
zrób rurki
albo mikrorurka (sztywna bez zagięć ) tak żeby miała otwór 5~9mm
albo peszel ale co najmniej 20 mm i góra dwa kolanka na długości 10 metrów
wsadź do rurki albo peszla pilota który się nie urwie

to naprawdę najmądrzejsze co możesz zrobić


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 19:50:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1575
A w jakim to mieście to może jakaś lokalna firma ci to wykona ?

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: śr, 14 mar 2018 11:09:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 680
midland1 pisze:
A w jakim to mieście to może jakaś lokalna firma ci to wykona ?

co ty ?
gość wszystko zrobi sam !


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 22:56:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 14:34:55
Posty: 5
tak, dokładnie, gość sam zrobi i zrobił. Ten sarkazm nie był potrzebny ale wiem, na forum każdy jest mądrzejszy odemnie prawda?
Jak pisałem, przewód sam położyłem, umowę jednak podpisałem wcześniej. Technik przyszedł, był jeszcze zadowolony że mu masa roboty odpadła. Nawet stwierdził że niepotrzebnie kupowałem...bo w szachcie był zapas który mogłem sobie przeciągnąć do siebie.....
Internet śmiga, tyle w tym temacie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 16 sie 2018 5:59:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl