Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 17 lut 2018 14:11:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
Cześć,
Mam pytanie czy jest jakaś różnica w kablach DAC tych z powłoką HDPE Polietylen od tych z Poliamidu, te drugie są droższe i się zastanawiam czy warto bo na kilku kilometrach jest różnica duża w cenie.
Pozdro

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: sob, 17 lut 2018 17:47:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 26 paź 2017 19:15:42
Posty: 17
Zapewne tańszy odpowiednik. Z doświadczenia ten tańszy w obieraniu masakra. Nie da rady ściągnąć zewnętrznej powłoki bez rozcinania wzdłużnego w przeciwieństwie do poprzednika. Jak możesz weź próbki i sprawdź.


Na górę
Post: sob, 17 lut 2018 17:52:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
Mi głównie zależy żeby w ziemi były odporne jak najbardziej, żeby te pół metra pod ziemią przetrwały przejazd śmieciarki. Zatem czy jeżeli chodzi o właściwości mechaniczne to czy ten w osłonie HDPE można brać zamiast droższego z Poliamidu

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: ndz, 18 lut 2018 23:40:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ja bym na twoim miejscu zamiast kupować DAC'a - kupił mikrorurkę i w niego wcisnął nawet sznurek z XBESTu. A już idealnym "combo" jest użycie tańszego DACa i użycie mikrorury. Taki kabel jest cholernie ciężko uszkodzić.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 18 lut 2018 23:48:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
broken pisze:
Ja bym na twoim miejscu zamiast kupować DAC'a - kupił mikrorurkę i w niego wcisnął nawet sznurek z XBESTu. A już idealnym "combo" jest użycie tańszego DACa i użycie mikrorury. Taki kabel jest cholernie ciężko uszkodzić.

Każda osłona na kablu znacząco zwiększa szanse na brak uszkodzeń tak że ja bym się raczej nie zdecydował na zakopanie nawet kabla w pancerzu prosto do ziemi.
wystarczy kawałek ostrego kamienia którego nie zauważy się przy zasypywaniu i wibracje od sąsiadującej drogi żeby po mniejszym czy dłuższym czasie zrobić kuku


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 1:10:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Mamy w paru miejscach zakopanego DACa i raczej nie było z nim problemu (a jest tam już od 2 lat). Ale lepiej jest to włożyć w jakąś rurkę tak czy siak - bo średnica Mikrorurki jest niewielka i w razie "buby" da się kabel wyciągnąć/włożyć w miarę szybko.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 11:52:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
mikrorurki nie wchodzą w gre, mam juz polozonych 5km kabla DAC po osiedlach domków i nie ma problemu od 5 lat, tylko mnie interesowało czy naprawde jest taka różnica miedzy Poliamidem a HDPE

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: pn, 19 lut 2018 16:17:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jedyna różnica to wydaje mi się w tym, że Poliamid jest odporny na UV a HDPE nie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 16:05:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2015 17:55:24
Posty: 66
Lokalizacja: Zamość
To może trochę o skrótach PP to nie Poliamid (PA) a Polipropylen
PP ma krystaliczność pośrednią do LDPE a nie do HDPE czyli jest mniej odporny na zgniatanie
PP Jest wykonany z propylenu; HDPE jest wytwarzany z ropy naftowej.
Krystaliczność PP jest mniejsza niż HDPE.
Zakres topnienia PP wynosi 160-166 stopni Celsjusza; HDPE wytrzymuje temperatury sięgające 120 stopni Celsjusza.
PP jest mniej odporny na niskie temperatury niż HDPE


Na górę
Post: wt, 20 lut 2018 16:59:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
dostałem info od sprzedawcy, że DACi z PP są dużo odporniejsze na zgniatanie niz te HDPE, np dla HDPE (Polietylen) z xbest to 2000N/10cm, a te z powłoką PP (PoliPropylen) to 4000N/10cm

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: śr, 21 lut 2018 15:21:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2015 17:55:24
Posty: 66
Lokalizacja: Zamość
ans01 pisze:
dostałem info od sprzedawcy, że DACi z PP są dużo odporniejsze na zgniatanie niz te HDPE, np dla HDPE (Polietylen) z xbest to 2000N/10cm, a te z powłoką PP (PoliPropylen) to 4000N/10cm



A możesz podać jakie producent jest tego kabla DAC z PP który deklaruje takie właściwości? Bo DAC w powłoce HDPE odkąd pamiętam miał 4000N/10cm a robię w tej branży już ponad 10 lat :)


Na górę
Post: śr, 21 lut 2018 15:56:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 23 lut 2012 19:34:12
Posty: 42
Lokalizacja: Zamość
Kabel DAC w powłoce PP to śmietnik, ale sam sobie jestem winien bo dobra cena (ponad 20gr na metrze) a teraz z położonych 30km zaczynają mi się kwiatki takie jak na zdjęciach.

Kabel w PP się rozrywa w pół jak banan.... szczególnie w niskich temperaturach potrafi się rozejść podczas układania w ziemi.

Odradzam.

Obrazek


Obrazek


Na górę
Post: śr, 21 lut 2018 16:14:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
to jak kabel za 20 groszy za metr ??? to ma prawo się rozpadać, kto sprzedaje kabel za 20 groszy z ciekawości, jaka jego karta katalogowa ?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: śr, 21 lut 2018 21:01:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
ans01 pisze:
to jak kabel za 20 groszy za metr ??? to ma prawo się rozpadać, kto sprzedaje kabel za 20 groszy z ciekawości, jaka jego karta katalogowa ?

przecież wyraźnie napisał że się złakomił bo było 20 gr różnicy


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 0:19:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
Nie napisał wyraźnie. Cena ponad 20 groszy na metrze nie oznacza że 20 groszy taniej, zatem można interpretować to na dwa sposoby

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 10:20:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 23 lut 2012 19:34:12
Posty: 42
Lokalizacja: Zamość
Było taniej o 20 groszy. :chinczyk:
Może jest odporniejszy na zgniatanie ale za to strasznie łamliwy w instalacji (lato +30 zdarzały się popękania i kaparkowi czasami zamiast powiedzieć i wymienić to go do ziemi :\ )
Technicy jak teraz (zima) mają podłączenia i wprowadzenia kabla do budynku to nie chcą go nawet dotykać bo zaraz popęka.
Teraz wole dać 90 groszy za metr i układać go nawet w warunkach +5 stopni i spać spokojnie.


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 12:52:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 659
Kolego co to za kabel ? Daj znac z jakiej firmy sprzedają takie badziewie

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: pt, 23 lut 2018 11:56:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 19 maja 2017 11:10:06
Posty: 3
Jest w PL taki jeden "wciskający handlowiec". Przyjrzyj się.


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 15:30:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
otóż mam kabel PP DAC 2J i wsadziłem go wczoraj na dobę do zamrażalki -18 dtopni, dzisiaj wyjąłem i zacząłem wyginać, zwijać i ciągnąć, nić kompletnie sie z nim nie działo,zero odkształceń, pęknięć, etc.
Kabel po 84 grosze za metr

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: ndz, 04 mar 2018 2:39:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 02 cze 2010 13:47:26
Posty: 49
Lokalizacja: Słupsk
Witam
zainteresował mnie wątek o kablach DAC
do tej pory używałem DAC CCpartners
CCpartners :Powłoka zewnętrzna PP (Polipropylen)
https://www.ccpartners.pl/cms/att/syste ... 7_2018.pdf
położone mam kilkadziesiąt kilometrów ,trochę zmartwił mnie ten problem opisany poniżej z kablem DAC z powłoką PP
do tej pory go nie zaobserwowałem ale to dopiero druga zima ,czy może dopiero wystąpić?
czy to wina powłoki PP czy jednak producenta kabla?
czy lepiej kupować kable z powłoką HDPE ?
bo już sam nie wiem
z innych DAC znalazłem :
Cellco -Powłoka zewnętrzna PP
http://www.cellco.com.pl/files/1_foxx_dac.pdf

Xbest-Powłoka zewnętrzna HDPE
http://www.xbest.pl/download/cables/Kar ... cess_Cable)_Z-XOTKtcd_1.2kN.pdf

Fibrain -w katalogu jest napisane Powłoka zewnętrzna PP/HDPE ,więc chyba można zamówić z jedną i drugą ,ale tu nie jestem pewny

CDR -Powłoka zewnętrzna HDPE
http://www.cdr.pl/p5706,opton-dac-2x9-1 ... kn-1m.html

Który kabel polecacie ,ewentualnie jaki inny i dlaczego ?

Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 06 mar 2018 13:46:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2015 17:55:24
Posty: 66
Lokalizacja: Zamość
Proces produkcji jest tutaj bardzo istotny i faktycznie może być źle zrobiony niezależnie od powłoki, ale nie zmienia to faktu że większość rur instalowanych do ziemi ma powłokę HDPE. Czemu nie PP? Jak dla mnie jest to jakiś wyznacznik.
A co do twojej sytuacji to jeśli podczas układania w ziemi czy w studniach nie miałeś problemu z pękającą powłoką to być może wytrzyma i nie masz co się martwić ale tylko czas pokaże jak będzie.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 20:05:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
Odkopie troche temat co sadzicie o kablach telcoline od falezjanow bo nie wiem czy ryzykowac czy nie

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 1:36:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Kable od falezjanów nie mają ripcordów i ciężko się je obiera. Są minimalnie cieńsze od Xbestowego DAC'a 2J. Xbest z tego co mi wiadomo zrezygnował ze sprzedaży DACa 2J :/

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 12:37:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 659
Dac-a od Falezjanów ci odradzam , miesliśmy z tym kable duże problemy...

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: czw, 07 cze 2018 1:04:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 965
Lokalizacja: Wrocław
Ja mam od falesia 3 km DACa 4J tego 8mm z aluminiową taśmą w środku i nie widze problemu poza jego obieraniem

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 5:16:12

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl