Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 14 sty 2018 22:02:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 26 lis 2007 1:44:38
Posty: 84
Witam,

Zastanawiam się nad wyborem kabla dla magistrali 24J.
Co powiecie na Kabel TELCOLINE 24F ADSS UT płaski ? https://www.cyberbajt.pl/produkt/9805/k ... an-60.html
Rozważam go ze względu: cena / tanie uchwyty / dwie tuby po 12J

Główne pytanie czy ktoś go stosował/stosuje i czy poleca?
Ewentualnie proszę o pomoc w wyborze innego kabla.


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 2:05:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
Stosuje go konkurencja na wieeeelu kilometrach. Wieszają go w ramach POPC. Ja czekam z zapartym tchem czy przejadą się na tym chińskim g..nie jeszcze tej zimy czy dopiero za rok. Poszukaj na forum i popytaj ludzi, dlaczego tego kabla nie należy stosować :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 15:29:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 19 maja 2017 11:10:06
Posty: 3
Czy polecicie?

Ja osobiście NIE

Właśnie dlaczego nie Telcoline? Przecież są takie fajne cenowo... ale nie wszystko złoto :nie:

Oto powód:
Obrazek



Po opiniach paru znajomych i pomacaniu na konferencjach wziąłem z CT ichniejsze Fibertechnic.
Podobno nie z Chin (choć nie wyglądają) ale można je dość mocno wyginać bez strat.

Wybór i tak należy do Ciebie.


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 16:30:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 23 lut 2012 19:34:12
Posty: 42
Lokalizacja: Zamość
ziomq pisze:
Czy polecicie?

Ja osobiście NIE

Właśnie dlaczego nie Telcoline? Przecież są takie fajne cenowo... ale nie wszystko złoto :nie:

Oto powód:
Obrazek



Po opiniach paru znajomych i pomacaniu na konferencjach wziąłem z CT ichniejsze Fibertechnic.
Podobno nie z Chin (choć nie wyglądają) ale można je dość mocno wyginać bez strat.

Wybór i tak należy do Ciebie.


Też mi się coś takiego zdarzyło więc potwierdzam taki niemiły obrazek z tym kablem. :nie:


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 16:56:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1481
turbo21 pisze:

Też mi się coś takiego zdarzyło więc potwierdzam taki niemiły obrazek z tym kablem. :nie:


A jak Ci się to zdarzyło skoro pracujesz w cyberteam?


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 16:59:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 23 lut 2012 19:34:12
Posty: 42
Lokalizacja: Zamość
kensai pisze:
turbo21 pisze:

Też mi się coś takiego zdarzyło więc potwierdzam taki niemiły obrazek z tym kablem. :nie:


A jak Ci się to zdarzyło skoro pracujesz w cyberteam?


Współpracuję a nie pracuję :ok:
Pracuję na wielu kablach: telefonika, fibrain i indyjsko-chinskie wynalazki a że mnie spotkało to co kolegę powyżej to po prostu potwierdzam takie niespodzianki.


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 18:45:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
nie wieszajcie gówna.
Potem będziecie mili jak ten użytkownik co 60k wziął z CDR.


.... tak to jest jak się nie słuchaj Wujka Pomidora.

Naprawdę potem jest problem *** z wymianą - stracona kasa na kabel to detal

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 23:57:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 13 paź 2011 9:41:51
Posty: 101
piotrk pisze:
Witam,

Zastanawiam się nad wyborem kabla dla magistrali 24J.
Co powiecie na Kabel TELCOLINE 24F ADSS UT płaski ? https://www.cyberbajt.pl/produkt/9805/k ... an-60.html
Rozważam go ze względu: cena / tanie uchwyty / dwie tuby po 12J

Główne pytanie czy ktoś go stosował/stosuje i czy poleca?
Ewentualnie proszę o pomoc w wyborze innego kabla.

Zapraszamy po sprawdzony kabel.
Sprzedanych: 7 056 432,00metrów (24J):)
Kabel dostępny jeszcze przed podwyżkami:), ale nie zostało dużo: ostatnie 197km.


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 11:59:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1481
flashka78 pisze:
piotrk pisze:
Witam,

Zastanawiam się nad wyborem kabla dla magistrali 24J.
Co powiecie na Kabel TELCOLINE 24F ADSS UT płaski ? https://www.cyberbajt.pl/produkt/9805/k ... an-60.html
Rozważam go ze względu: cena / tanie uchwyty / dwie tuby po 12J

Główne pytanie czy ktoś go stosował/stosuje i czy poleca?
Ewentualnie proszę o pomoc w wyborze innego kabla.

Zapraszamy po sprawdzony kabel.
Sprzedanych: 7 056 432,00metrów (24J):)
Kabel dostępny jeszcze przed podwyżkami:), ale nie zostało dużo: ostatnie 197km.

Zarezerwuj mi 8km, piękny kawalerze ;)
Zostało 189km.


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 15:31:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 26 lis 2007 1:44:38
Posty: 84
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie a w szczególności Ziomq za zdjęcie tego kabla.

Ale nadal mam problem, co zastosować? Czy np. fibrain DF03 24J będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o jakość?


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 17:06:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2015 17:55:24
Posty: 62
Lokalizacja: Zamość
piotrk pisze:
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie a w szczególności Ziomq za zdjęcie tego kabla.

Ale nadal mam problem, co zastosować? Czy np. fibrain DF03 24J będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o jakość?



Zachęcam do wyboru kabli produkowanych w Europie marki Fibertechnic przetestowanych i pewnych w najcięższych warunkach
https://www.cyberteam.pl/produkt/5154_k ... -beben-4km
tylko że w konstrukcji okrągłej, również z prętami w powłoce HDPE. SPAN 80m między słupami więc na większość typowych instalacji wystarczy. Uchwyty do tych kabli już od 5,90 zł netto.


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 19:08:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
piters_PL pisze:
piotrk pisze:
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie a w szczególności Ziomq za zdjęcie tego kabla.

Ale nadal mam problem, co zastosować? Czy np. fibrain DF03 24J będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o jakość?



Zachęcam do wyboru kabli produkowanych w Europie marki Fibertechnic przetestowanych i pewnych w najcięższych warunkach
https://www.cyberteam.pl/produkt/5154_k ... -beben-4km
tylko że w konstrukcji okrągłej, również z prętami w powłoce HDPE. SPAN 80m między słupami więc na większość typowych instalacji wystarczy. Uchwyty do tych kabli już od 5,90 zł netto.



Kolejne turbo-gowno.
Jak juz w innym wątki ktoś Kensei napisał - czemu nazywacie kabel aramid jak go tam nie ma ? z premedytacja oszukujecie ludzi ?

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 19:11:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
piotrk pisze:
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie a w szczególności Ziomq za zdjęcie tego kabla.

Ale nadal mam problem, co zastosować? Czy np. fibrain DF03 24J będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o jakość?


W tego df-03 bym sie nie pchał - zmieniła się jego konstruka i latwiej sie powiesić na palcu niz go obrać bo nikt w fabryce nie pomyslal ze ktoś kiedys tan kabel może chciec obierać - teraz podobno są specjalne narzędzia do obieraina akurat tego kabla.

Do tego też już w nim aramidu nie uświadczysz .... może się na świecie skończył

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 20:38:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
pomidor - wersja 24j jest po staremu dostępna, zresztą 12j też niedługo będzie to poprzednie.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 21:48:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 26 lis 2007 1:44:38
Posty: 84
Orin pisze:
pomidor - wersja 24j jest po staremu dostępna, zresztą 12j też niedługo będzie to poprzednie.


Masz na myśli, że jest w nim aramid?

Pomidor jaki godny kabel byś polecił na ten moment?


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 22:39:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
Orin pisze:
pomidor - wersja 24j jest po staremu dostępna, zresztą 12j też niedługo będzie to poprzednie.


Skąd masz tą cynę ? mu oczywiście handlowiec nic nie powiedział.
piotrk pisze:
Orin pisze:
pomidor - wersja 24j jest po staremu dostępna, zresztą 12j też niedługo będzie to poprzednie.


Masz na myśli, że jest w nim aramid?

Pomidor jaki godny kabel byś polecił na ten moment?

Jeśli uda Ci się dorwać df-03 w starej wersji no to jego - to jest z "malych" król kabli - czyli jak nie chcesz iść w wielotubowe.

No a jak nie to chyba ten aramid z xbestu by Ci został - ja osobiście stronie od niego ale pół polski na tym wisi i mimo ze w xbest-cie mówią ze nikt reklamacji nie zglaszał (co nie jest prawdą) to wygląda że daje radę.

Poza tym oprócz kabla ważna też jest pewna odpowiedzialność firmy sprzedającej żebyś nie miał jak ten gość co z cdr kupil 60kilo szajsu i teraz się nie może doprosić o jakaś wymianę czy odpowiedzialność.

Duzo firm ( i nie tylk skośno-pchacze ) jak Ci sprzeda kabel to sie już z nim bujasz cokolwiek by to nie było - włącznie z naszym Fibrainem wspaniałym.

Miłem kiedys problem z pewnym produktem wlasnie z xbest-u (teraz się z tym pogodziłem bo każdej firmie się zdarza) i jak zadzwonilem do ich szefa (obecnego na forum flasha) / a może maila napisałem? juz nie pamiętam/ zdenerwowany ja rosjanin bez wódki zeby to gówno zabierał to na następny dzień kuriera przysłali, a szmal wrócił mi na konto chyba równo z przyjazdem kuriera, czy na następny dzień, jakoś nie wiarygodnie szybko że mi w pamięć zapadło - także to też naprawdę jest bardzo ważne że dbają o opinie i klientów.

C&C partner ma jeszcze ciekawy kabel ( z półki cienkich) - napchane tam jest kewlaru po sufit a i produkcja jakaś znośna - tylko że na tubie nośnej - i to jest parszywa sprawa potem w przełącznicach

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 23:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
@piotrk - jakbyś widział te dwa kable obok siebie to byś wiedział że ich wspólną cechą jest tylko nazwa, ilość włókien i kształt (płaski przekrój). Poza tym są po prostu inne, różnią się materiałami z których są wykonane, ilością elementów składowych, prętami nośnymi, nawet średnicą tub i kolorem włókien i tuby.

Stary kabel ma kształt bardzie owalny, a nowy to prostokąt :) W starym nie pamiętam bym się kiedyś skaleczył czy zaciął tubę, a w nowym pierwszego dnia miałem rozwalonego kciuka i palec wskazujący oraz przerwę w montażu muf na tydzień.

@pomidor - nie mam cyny :) , ostatnio po prostu kupiłem ten kabel. Także to nie jest tak że go nie ma, tylko że najpewniej wyprodukowali tego kiepskiego modelu ileś tam kilometrów i to musi zejść zanim wznowią produkcję.

Co do tego "nowego" aero to wisi go u nas kilkanaście, a może już kilkadziesiąt kilometrów i oprócz tego że: beznadziejnie się go stripuje (póki co bo też nad tym pracujemy) oraz trzeba mieć wprawę przy zwijaniu zapasu przy mufie to z kablem się nic złego nie dzieje. Spawa się go dobrze, cyrków z pomiarami nie ma, włókno nie rośnie ani go nie ubywa.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 0:46:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
Orin pisze:
a w nowym pierwszego dnia miałem rozwalonego kciuka i palec wskazujący oraz przerwę w montażu muf na tydzień.

Szlifierką kątową go obierałeś ?

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 13:46:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2015 17:55:24
Posty: 62
Lokalizacja: Zamość
pomidor pisze:
piters_PL pisze:
piotrk pisze:
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie a w szczególności Ziomq za zdjęcie tego kabla.

Ale nadal mam problem, co zastosować? Czy np. fibrain DF03 24J będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o jakość?



Zachęcam do wyboru kabli produkowanych w Europie marki Fibertechnic przetestowanych i pewnych w najcięższych warunkach
https://www.cyberteam.pl/produkt/5154_k ... -beben-4km
tylko że w konstrukcji okrągłej, również z prętami w powłoce HDPE. SPAN 80m między słupami więc na większość typowych instalacji wystarczy. Uchwyty do tych kabli już od 5,90 zł netto.



Jak juz w innym wątki ktoś Kensei napisał - czemu nazywacie kabel aramid jak go tam nie ma ? z premedytacja oszukujecie ludzi ?


Pomidor testowałeś nasz kabel że takie opinie piszesz?
A co do Aramidu - czy każdy kabel który ma w nazwie Z-XOTKtsd.. jest kablem TeleFoniki??? To są nazwy handlowe aby łatwo można było klientowi porównać kable - my używamy włókna szklanego w kablu gdyż dzięki temu kabel dla klienta jest tańszy a ma te same parametry - dodatkowo w tej cenie dajemy najlepsze włókna na świecie producenta Corning.


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 16:25:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
pomidor - te kable obiera się "tapeciakiem" . Niestety przy niskich temperaturach powłoka zewnętrzna kabla w nowej wersji robi się tak twarda że nóż z się ślizga. Chwila moment i ostrze masz w palcu. :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 23:44:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 526
Co mogę powiedzieć trochę kabli różnych u mnie wisi wiec elmatowe stare konstrukcje naprawdę ok. Nowe no cóż to już nie to bardzo podobne do tych z telcoline. Telcoline płaskie 12j bardzo łamliwe za cienka powłoka zewnętrzna kabla 24 j już ok dosyć fajnie sposób obierania trzeba nabyć nawyki i jest ok. Fajnie bo konstrukcja dwie tuby. Mam tez sporo adss i to z CDR jak i z Cyberteam i Telcoline 6mm żadnych problemów z każdym z nich. Zaleta adss żeby go złamać trzeba się postarać bardzo elastyczna konstrukcja


Ostatnio zmieniony ndz, 21 sty 2018 10:00:32 przez cygar, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 21 sty 2018 0:44:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 26 lis 2007 1:44:38
Posty: 84
Cygar a jakie uchwyty wtedy polecasz do adss okragłych 6mm?


Na górę
Post: ndz, 21 sty 2018 8:28:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 526
Jako przelot http://cdr.pl/p4144,uchwyt-przelotowy-band-50-ss-1025-b-belg.html
Uchwytyhttp://cdr.pl/p3816,uchwyt-odciagowy-2-1-pa-35-200.html
Bardzo dobry uchwyt różnica cena i długość linki https://www.cyberteam.pl/produkt/1761_uchwyt-odciagowy-at-uo9l-do-kabli-samonosnych-kable-6-9-mm
Na tym https://www.cyberteam.pl/produkt/3019_uchwyt-odciagowy-do-kabla-3-7mm kabel lubi się ślizgać wiec nie stosuje bardzo podobny do tych z CDR różnica między nimi taka ten z CDR w ślizgu zacisku ma dużo więcej jak by to nazwać "wybrzuszeń" zapobiegającym ślizgnięciu kabla


Na górę
Post: ndz, 21 sty 2018 20:44:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
piters_PL pisze:
A co do Aramidu - czy każdy kabel który ma w nazwie Z-XOTKtsd.. jest kablem TeleFoniki??? To są nazwy handlowe aby łatwo można było klientowi porównać kable - my używamy włókna szklanego w kablu gdyż dzięki temu kabel dla klienta jest tańszy a ma te same parametry - dodatkowo w tej cenie dajemy najlepsze włókna na świecie producenta Corning.

[/quote]
Nie jest, ale każdy kabel który w nazwie ma aramid - wypadalo by żeby w sobie tez mial aramid.
Jak bys sprzedawał auto z nazwą 4x4 to każdy zakłada że ma napęd na cztery koła. A tłumaczenie że tak się tylko nazywa ale nie ma napedu na 4 kapcie jest .... no cóż

piters_PL pisze:

To są nazwy handlowe aby łatwo można było klientowi porównać kable

Chyba nazwy handlowe żeby się łatwo było klientom pomylić

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: ndz, 24 cze 2018 19:20:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 293
Lokalizacja: północ
Odświeżam temat. Poszukuję kabla napowietrznego między mufami nasłupowymi. Najlepiej 24J. Maksymalna długość między słupami 60m. Lepszy 652 czy 657 ? Jaki kabel polecacie między mufami a klientem ? Czy w mufach spawacie splitery czy łaczycie na adaptery ? Jakby co można spliter wymienić na większy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 23 wrz 2018 18:11:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl