Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 02 paź 2017 20:21:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 581
jak w temacie

UPLINK EPON OLT 422L ma ktoś to uruchomione u siebie ?

działa wam ?


Na górę
Post: pn, 09 paź 2017 21:51:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1364
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ja mam tylko duże EP8844, z tych jestem bardzo zadowolony. Małych nie testowałem.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 7:18:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
działa

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 8:28:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 04 paź 2015 13:33:09
Posty: 35
Działa.


Na górę
Post: pt, 13 paź 2017 10:54:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 15 lip 2013 12:38:32
Posty: 42
W najnowszym sofcie mam straty do aux 50%. na dwóch sztukach to samo.
Jak u was ?


Na górę
Post: pt, 13 paź 2017 15:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 22 wrz 2014 23:41:07
Posty: 18
Ja mam i same problemy z nim . W tej chwili odesłałem na serwis co cdr.


Na górę
Post: pt, 13 paź 2017 15:40:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1831
Lokalizacja: Rybnik
Już miałem się na to forum nie logować...

CiasnyBaniak pisze:
W najnowszym sofcie mam straty do aux 50%. na dwóch sztukach to samo.
Jak u was ?


Jakie niby straty? Ping?

baroslaw pisze:
Ja mam i same problemy z nim . W tej chwili odesłałem na serwis co cdr.


Co znaczy same problemy?

_________________
Phicomm KE 2P - gigabit dual band AC1300 za 109.99 netto :)


Na górę
Post: śr, 18 paź 2017 12:34:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 22 wrz 2014 23:41:07
Posty: 18
Pierwsze problemy z tym urządzeniem to nie działały mi żadne wkładki WDM - wysłałem na serwis i stwierdzono " na naszych działa " . Przetestowałem 6 różnych działających wkładek i na żadnej nie chciało sie linkować ze switchami . Ostatecznie podłączyłem go skretką.
IPTV po multicaście niestety nie chciała dzialać. Dostałem na koniec nowszy firmware który wgrałem i miało byc lepiej ale okazłao sie gorzej bo do tego wszszystkiego doszły jeszcze zwiechy . 1-2 razy dziennie sie interfejs www zawieszał , nie odpowiadał na ping. Generalnie lipa.


Na górę
Post: śr, 18 paź 2017 13:00:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1831
Lokalizacja: Rybnik
Nam działa Jambox bez najmniejszego problemu. OLT mamy w tej chwili na testach i za kilka dni zrobimy jakieś krótkie howto.

EDIT: Coś jednak nie działa w 100% tak jak powinno, pracujemy nad tym z producentem.

_________________
Phicomm KE 2P - gigabit dual band AC1300 za 109.99 netto :)


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 0:09:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 126
Wziąłem na testy. Mam na biurku i się trochę z tym męczę. Rozumiem, że powinno to gadać z wkładkami Hisense (http://cdr.pl/p3572,hisense-lte4302m-bc ... -px20.html)? Mi jakby nie chciał gadać.
Wygląda w sumie jakby nawet gadał, bo na liście ONU pokazuje się podłączony ONU, ale niestety jako offline (drugi załącznik), więc jakby jakaś komunikacja zaistniała. Kombinowałem z przypisaniem profili, ale nie pomaga. Autentykacja na portach PON wyłączona (tak jak fabrycznie). Dodawałem też MAC do białej listy.
Port pon jest jednak cały czas nieaktywny (oczywiście podniesiony) i wygląda jakby wkładek nie widział (pierwszy załącznik).
Jak jest w konfiguracji jakiś "myk", to proponowany przez Wojtka tutorial bardzo by się przydał.


Załączniki:
ponlist.png
ponlist.png [ 12.46 KiB | Przejrzano 2542 razy ]
onulist.png
onulist.png [ 9.58 KiB | Przejrzano 2542 razy ]
Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 11:42:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
ten sprzęt autoryzuje końcówki prosto z pudełka.
może prozaiczne pytanie, ale sptam: między port w OLT a ONU masz wpięty spliter (co najmniej 1:8) ?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 12:33:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 126
Dobre pytanie i dzięki za naprowadzenie ;) dam spliter i się odezwę


Na górę
Post: wt, 31 paź 2017 21:26:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 581
baroslaw pisze:
Pierwsze problemy z tym urządzeniem to nie działały mi żadne wkładki WDM - wysłałem na serwis i stwierdzono " na naszych działa " . Przetestowałem 6 różnych działających wkładek i na żadnej nie chciało sie linkować ze switchami . Ostatecznie podłączyłem go skretką.
IPTV po multicaście niestety nie chciała dzialać. Dostałem na koniec nowszy firmware który wgrałem i miało byc lepiej ale okazłao sie gorzej bo do tego wszszystkiego doszły jeszcze zwiechy . 1-2 razy dziennie sie interfejs www zawieszał , nie odpowiadał na ping. Generalnie lipa.



Podobne problemy u mnie były totalny bubel jak dla mnie.

OLT sie restartował kiedy chciał, końcowki rozłączone, dopiero wyłączenie z prądu dawało rade ale na kilka godzin.

No i tak w kółko, wsparcie takie że obiecali za 3 tyg. pochylić sie nad tematem.

My chcemy kupić działajace rozwiązanie a nie testować za darmo dla CDR

OLT odesłany na do CDR testy okazały sie stratą czasu


Na górę
Post: wt, 31 paź 2017 21:29:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 581
w.wrona pisze:
Nam działa Jambox bez najmniejszego problemu. OLT mamy w tej chwili na testach i za kilka dni zrobimy jakieś krótkie howto.

EDIT: Coś jednak nie działa w 100% tak jak powinno, pracujemy nad tym z producentem.


jak cos możecie sprzedawac i cos może nie działać ?

W moim przypadku nic nie działało


Na górę
Post: ndz, 05 lis 2017 23:19:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 126
Orin pisze:
może prozaiczne pytanie, ale sptam: między port w OLT a ONU masz wpięty spliter (co najmniej 1:8) ?

No, ze spliterem od razu lepiej ;)

Co do reszty, to dopiero zacznę testować. Póki co działa. Multicastów nie puszczałem.


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 9:30:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
ja podepnę się, choć inny model 222L
mam taki problem, że zawiesza się, jeśli można to tak nazwać, co 3h,
mianowicie, jest sobie wspomniany OLT
obsadzony jedną wkładką PON
co 3h aktywuje sobie 2gi port PON i nagle zanika komunikacja na portach PON
końcówki są offline.
restart pomaga, choć czasami trzeba go zrobić 2x.
plus opisane powyższe problemy, m.in. straty do OLTa na MGT IP,

z CDRu tylko info że pracują z chińczykami, co dla mnie oznacza, że raczej poprawy nie będzie.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 9:53:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
Kto ma problemy z MGMT - odepnijcie ten wtykport z tego samego switcha do którego macie wpięte porty GE 1 i GE 2. Zróbcie zarządzanie "inband" i będzie działać wszystko stabilnie. Ja zapomniałem że tak mam zrobione, bo ta przypadłość wyszła od razu na stole zanim sprzęt poszedł do pracy.

Coś musi byś skaszanione w sofcie bo objaw wygląda na klasyczną pętlę w sieci, pomimo całkiem innej konfiguracji na portach.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 10:50:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
ja od początku man w VLANie.
AUX użyłem raz aby to ustawić

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: śr, 22 lis 2017 11:37:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16446
Lokalizacja: Nowa Ruda
Wydaje mi się, że w tej wersji z SFP+ raczej problem nie występuje. Generalnie kupiliśmy jedną sztukę i sprzęt wydaje się być całkiem ok.
Działa bardzo dobrze zarządzanie przez WWW/SSH i przede wszystkim bezproblemowo także działa SNMP. Problemem jest czasami raportowanie siły sygnału z niektórych końcówek - wartości raczej są w niektórych przypadkach totalnie wirtualne i tak np. u klienta realny sygnał to -13dBm a urządzenie raportuje -17dBm. W Huawei'ach pojawiają się cyrki tego typu, że raportuje nam poziom sygnału na poziomie -16 a za chwilę -40dBm - mimo, że nic się nie zmienia i sypie alarmami. Ale tutaj to niekoniecznie musi być wina producenta. Testowaliśmy obciążenia i wykręcamy spokojnie 1Gbit/s z jednego portu. Opóźnienia są w granicach 1.5ms i nie trzeba nic "tjuningować".

Sprzęt produkowany jest przez chińskie V-Solution - szkoda, że CDR nie dysponuje ich większym OLTem 16 portowym.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 24 lis 2017 10:40:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1364
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
broken pisze:
Sprzęt produkowany jest przez chińskie V-Solution - szkoda, że CDR nie dysponuje ich większym OLTem 16 portowym.

Mam 3 sztuki UPLINK 8844, chętnie wymieniłbym na model 16 port :) Dużym plusem UPLINKa są częste aktualizacje OLTów, poprawiają i dodają do softu nowe funkcje co 2 -3 miesiące. Ja jednak piszę o wersji 8844, tej nie mam nic do zarzucenia, multicast z Jambox działa bez zająknięcia, opóźnienia mniejsze niż na OLT Netis V1/V2, zdalne zarządzanie końcówkami działa, porty 10G super. Uptime na jednej ze sztuk mam ponad 300 dni, więc sprzęt jest stabilny.

Polecam nie męczyć się z małymi 2-4 portowymi OLT i wziąć od razu 8844 bo ten model jest sprawdzony, a więcej portów z biegiem czasu zawsze się przydaje. Różnica w cenie przy tym jest niewielka licząc koszty budowy całej sieci FTTH.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: czw, 14 gru 2017 15:30:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 15 lip 2013 12:38:32
Posty: 42
U nas działa dobrze net natomiast IPTV mam taki problem ze po zmianie kanału na kolejny pojawia się obraz i dzwięk na 1 sek. Następnie przycięcie na 2-5 sek i dopiero potem działa już płynnie.
Nie wiem czy można to rozwiązać w ustawieniach. Jak tak to gdzie ?


Na górę
Post: śr, 20 gru 2017 16:40:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1296
Lokalizacja: Jaworzno
Mam GP8862 na stole (GPON). Pierwsze wrażenie całkiem w porządku. Interfejs zjadliwy, CLI sprawne (cisco-like). ONT HG8245T zapiął się bez problemu. Więcej napiszę po dłuższych testach. Na pewno na tapetę pójdzie Jambox i zweryfikowanie działania igmp snoopingu. Różne konfiguracje ze switchami za ONT, weryfikacja działania funkcji którymi chwali się producent itd, czyli to co już robiłem z Ubnt i Extralinkiem.

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 20:27:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16446
Lokalizacja: Nowa Ruda
Odpalił ktoś na nim porty 10G? Bo po podłączeniu kabla DAC... echo. W terminalu wyje, że porty są ustawione na 1000Mbit i tyle. Tryb Auto nie wiele wnosi. Kable na 1000% sprawne.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 15:32:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1831
Lokalizacja: Rybnik
broken pisze:
Odpalił ktoś na nim porty 10G? Bo po podłączeniu kabla DAC... echo. W terminalu wyje, że porty są ustawione na 1000Mbit i tyle. Tryb Auto nie wiele wnosi. Kable na 1000% sprawne.


Standardowo porty są w trybie 1G i trzeba je przełączyć na 10G.

epon-olt(config)# debug mode
epon-olt(debug-mode)# set giu mode sfp+

...i reboot :)

_________________
Phicomm KE 2P - gigabit dual band AC1300 za 109.99 netto :)


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 18:30:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16446
Lokalizacja: Nowa Ruda
A widzisz. To mogłem sobie zgadywać ;) Wrzuć to dla potomnych do opisu na stronie produktu.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 15 sie 2018 10:41:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl