Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 04 lut 2017 15:59:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 13 lis 2010 23:12:46
Posty: 2
Witam dostałem taki router na zamianę starego i od razu są problemy, przede wszystkim nie można ustawić DMZ, po zapisaniu ustawień porty są nadal zablokowane to samo przy przekierowaniu portów pojedynczo. Nie mogę zmienić loginu i hasła panelu admina podejrzewam że jest to jakiś okrojony panel a nie ten właściwy... Mam go pod 192.168.144.1:55555. Nie wiem jak ustawić NAT loopback wymagane jest podanie maski SIP i adresu DIP nawet nie wiem co to jest. W internecie zero informacji o tym routerze a w pudełku instrukcji też nie było. Jak ktoś ma jakąś instrukcje to byłbym wdzięczny a link.
http://imgur.com/a/9tCLR


Na górę
Post: śr, 08 lut 2017 22:57:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 241
Router ma 2 panele, dla admina i zwykłego usera. Byc moze masz panel dla usera, stad okrojone możliwości.

Co do nie działającego przekierowania portow,koledze tez nie działało jak dodawał - pomógł reset do fabryki i ustawienie go od początku.


Na górę
Post: czw, 20 kwie 2017 12:59:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 15 mar 2016 15:36:11
Posty: 22
Też dostałem do testów, standardowe ip na ten model 192.168.55.1 login/haslo user/1234,
ale nie mam do ustawien zaawansowanych hasla. Nie moge nigdzie znaleźć. To jakieś utajnione jest?
Może ktoś ma te haslo i login. I czy na to się przez telnet wchodzi?

Ten user/1234 też ledwo znalazlem wszędzie bylo user/user.


Na górę
Post: czw, 20 kwie 2017 14:40:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 352
admin/vertex25?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 20 kwie 2017 18:11:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 10 sie 2013 0:25:30
Posty: 150
Skoro do konta usera jest zmienione hasło to na admina tym bardziej. Inna sprawa że nie powinniśmy udostępniać takich danych. Co prawda jeśli ktoś zostawia router u klienta na domyslnym haśle to prosi się o kłopoty, ale mimo to nie powinniśmy udostępniać ogólnie takich info.

Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 20 kwie 2017 19:58:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 05 mar 2008 23:57:45
Posty: 421
Całkowicie zgadzam się z "maks" :zlosc:

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Na górę
Post: czw, 20 kwie 2017 20:30:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 241
Szczerze w tych 660 to dużo można zepsuć mając prawa admina. Nawet pętle zrobić od strony WANu (przynajmniej mi się udało:D). Dlatego domyślnych haseł nie zostawiamy.


Na górę
Post: czw, 24 sie 2017 9:42:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 461
Dostępny jest gdzieś w sieci jakiś manual jak to się konfiguruje? Szukam podpowiedzi do konfiguracji TV evio.


Na górę
Post: czw, 24 sie 2017 14:52:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 481
przecież masz elmat i Ci podeślą bez problemu konfiguracje do tych h660, odnośnie tv port mapping musisz mieć zrobiny na h660 a na olcie profil multicastowy bez opcji " igmp tag-control add vid xxxxx cos 5"


Na górę
Post: śr, 20 wrz 2017 9:26:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 20 wrz 2017 9:11:35
Posty: 2
Hej wam,

sory, że odkopię sprzed miesiąca post i się podepnę po niego, ale ten wątek mi pomógł i zainteresował. Moja sytuacja z opisywanym routerem jest taka, że przez 2 miesiące był on zablokowany przez ISP (chociaż przyznam się nie sprawdziłem przed resetem czy na adminie hasło jest vertex25, raczej zmienione bo user był). Zaraz po zainstalowaniu zabezpieczeń nie było, a internet działał, więc przy pomocy konta usera zmieniłem hasło do WiFi i zapisałem sobie konfigurację do pliku. Ponieważ miałem problemy z DNS'ami IPv6 to poprosiłem operatora o udostępnienie danych do logowania i dostałem login i hasło do PPPoE oraz pozwolenie na reset do ustawień fabrycznych. Router zresetowałem, wgrałem stary config i wszystko działa, a na adminie jest właśnie to domyślne hasło vertex25.

Jak kiedyś się burzyłem czemu nie dostanę dostępu do routera stojącego w moim mieszkaniu to dowiedziałem się, że mieli taką sytuację, że jakiś klient się "bawił" i im zepsuł sieć (a przynajmniej spowolnił) w co trochę nie chciałem wierzyć, ale po tym co czytam tutaj jest to możliwe. Więc moje pytanie brzmi co można zrobić w ustawieniach tego routera co zepsuje sieć (była mowa o pętli wyżej). Takiej sytuacji chciałbym uniknąć (zdenerwowanego operatora i kar finansowych też) dlatego ogólnie nie mam zamiaru ruszać konfiguracji jaką oni ustawili, ale właśnie chcę naprawić sobie te DNSy. Napiszcie proszę jakich ustawień nie powinienem dotykać. Przeprowadzenie DoS na własnym operatorze byłoby skończonym idiotyzmem, więc mam nadzieję, że nikt nie posądzi mnie o próbę zrobienia czegoś "niemoralnego". Dzięki za poświęcony czas.

Pozdrawiam


Na górę
Post: śr, 20 wrz 2017 12:52:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 241
Próbowałem dodać 2 wany na tym samym vlan jeden z opcją dhcp/pppoe drugi w bridge (na starych dasanach taka konfiguracja działała). Po takim ustawieniu urządzenie robiło pętle w sieci.
Po tym zablokowaliśmy wszystkim dostęp do routera z prawami admina.


Na górę
Post: śr, 20 wrz 2017 14:12:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 20 wrz 2017 9:11:35
Posty: 2
Super, dziękuje za odpowiedź. Napewno dwóch WANów robić nie będę, bo jak mówię chcę naprawić sobie DNSy na tym jednym co mam. Są może jakieś narzedzia, które mogą zasugerować, że zrobiłem syf? (Poza może loadem CPU routera) Wybaczcie jeżeli te pytania wydają się wam oczywiste, nie jestem w tej dziedzinie bardzo doświadczony.


Na górę
Post: czw, 21 wrz 2017 8:16:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 389
Nie ma za bardzo wskazówek jasnych, ale zasadniczo wszystko co powinien moc zrobic user da sie zrobic z konta user i nic nie popsuc :)


Na górę
Post: czw, 21 wrz 2017 21:10:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 727
HugePotato pisze:
Hej wam,

sory, że odkopię sprzed miesiąca post i się podepnę po niego, ale ten wątek mi pomógł i zainteresował. Moja sytuacja z opisywanym routerem jest taka, że przez 2 miesiące był on zablokowany przez ISP (chociaż przyznam się nie sprawdziłem przed resetem czy na adminie hasło jest vertex25, raczej zmienione bo user był). Zaraz po zainstalowaniu zabezpieczeń nie było, a internet działał, więc przy pomocy konta usera zmieniłem hasło do WiFi i zapisałem sobie konfigurację do pliku. Ponieważ miałem problemy z DNS'ami IPv6 to poprosiłem operatora o udostępnienie danych do logowania i dostałem login i hasło do PPPoE oraz pozwolenie na reset do ustawień fabrycznych. Router zresetowałem, wgrałem stary config i wszystko działa, a na adminie jest właśnie to domyślne hasło vertex25.

Jak kiedyś się burzyłem czemu nie dostanę dostępu do routera stojącego w moim mieszkaniu to dowiedziałem się, że mieli taką sytuację, że jakiś klient się "bawił" i im zepsuł sieć (a przynajmniej spowolnił) w co trochę nie chciałem wierzyć, ale po tym co czytam tutaj jest to możliwe. Więc moje pytanie brzmi co można zrobić w ustawieniach tego routera co zepsuje sieć (była mowa o pętli wyżej). Takiej sytuacji chciałbym uniknąć (zdenerwowanego operatora i kar finansowych też) dlatego ogólnie nie mam zamiaru ruszać konfiguracji jaką oni ustawili, ale właśnie chcę naprawić sobie te DNSy. Napiszcie proszę jakich ustawień nie powinienem dotykać. Przeprowadzenie DoS na własnym operatorze byłoby skończonym idiotyzmem, więc mam nadzieję, że nikt nie posądzi mnie o próbę zrobienia czegoś "niemoralnego". Dzięki za poświęcony czas.

Pozdrawiam


Takim "szpecom" jak Ty daję H665 w trybie bridge i niech się bujają ze swoimi routerami w wymyślnych konfiguracjach :aqq:


Na górę
Post: pn, 02 paź 2017 22:42:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 241
Czy ktoś zna OIDa z poziomem sygnału PON z tego routerka? mamy kilka końcówek wpiętych w zaprzyjaźnionej firmie i nie mogę zczytywać z ich OLTa, a te końcówki mają obsługę SNMP


Na górę
Post: sob, 04 lis 2017 19:05:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1133
Lokalizacja: Suwałki
qbal pisze:
Czy ktoś zna OIDa z poziomem sygnału PON z tego routerka? mamy kilka końcówek wpiętych w zaprzyjaźnionej firmie i nie mogę zczytywać z ich OLTa, a te końcówki mają obsługę SNMP


Coś jak to ?

Załącznik:
onu.png
onu.png [ 45.96 KiB | Przejrzano 8211 razy ]

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: sob, 04 lis 2017 19:19:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 241
MethOd pisze:
qbal pisze:
Czy ktoś zna OIDa z poziomem sygnału PON z tego routerka? mamy kilka końcówek wpiętych w zaprzyjaźnionej firmie i nie mogę zczytywać z ich OLTa, a te końcówki mają obsługę SNMP


Coś jak to ?

Załącznik:
onu.png
Tak. Tylko nie mogę zczytać danych z OLT, tylko z ONU muszę


Na górę
Post: ndz, 05 lis 2017 19:33:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1133
Lokalizacja: Suwałki
Z ONU też zczytuje bez problemu. Community , v2c i jedziesz

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pn, 06 lis 2017 8:23:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 241
MethOd pisze:
Z ONU też zczytuje bez problemu. Community , v2c i jedziesz
No wiem że się da tylko nie wiem który to OID


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 16:23:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 12 cze 2008 14:31:24
Posty: 80
Czy ktoś kiedyś próbował korzystać z USB w tych ont'ach? Czy ten port służy w ogóle do podłączania dysków? Za cholerę nie mogę wyszukać zasobów, próbowałem kilku pendrive'ów, dwóch dysków, sprawdzałem na trzech różnych dasanach i lipa. W logach coś tam niby widać, że się montuje:

Kod:
Mar  9 15:34:49 kernel: vfat-mount succeed
Mar  9 15:34:49 kernel: FAT: utf8 is not a recommended IO charset for FAT filesystems, filesystem will be case sensitive!
Mar  9 15:34:49 kernel: sd 93:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
Mar  9 15:34:49 kernel: sd 93:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Mar  9 15:34:49 kernel: sd 93:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Mar  9 15:34:49 kernel: sd 93:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Mar  9 15:34:49 kernel: sd 93:0:0:0: [sda] Write Protect is off
Mar  9 15:34:49 kernel: sd 93:0:0:0: [sda] 15759456 512-byte logical blocks: (8.06 GB/7.51 GiB)
Mar  9 15:34:49 kernel: scsi 93:0:0:0: Direct-Access     SCSI     DISK521          1.00 PQ: 0 ANSI: 4


Ale w żaden sposób z poziomu windowsa nie można podłączyć się do zasobu. Zna ktoś rozwiązanie?


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 1:03:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2013 21:24:11
Posty: 62
Lokalizacja: Gliwice
Podobno nie ma , USB zamontowane jest bo "jest".


Na górę
Post: pt, 01 cze 2018 21:46:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 25 paź 2011 22:14:23
Posty: 62
Witam chcialem sie zapytac o router DASAN h660gm ,chodzi mi o kilka ustawiem
dostawca mowi ze nie moze zrobic DMZ , bo traci logowanie do routera
co bedzie najlepsze
jak przekierowac porty z dasana na mikrotika ,zeby wiekszosc bylo otwarte
lub ustawienie bridge,czy wtedy urzadzenie musza miec dwa adresy ip ,publiczne ?
pozdr


Na górę
Post: sob, 02 cze 2018 15:21:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1810
arek24 pisze:
Witam chcialem sie zapytac o router DASAN h660gm ,chodzi mi o kilka ustawiem
dostawca mowi ze nie moze zrobic DMZ , bo traci logowanie do routera
co bedzie najlepsze
jak przekierowac porty z dasana na mikrotika ,zeby wiekszosc bylo otwarte
lub ustawienie bridge,czy wtedy urzadzenie musza miec dwa adresy ip ,publiczne ?
pozdr


Jak ustawisz bridge to sam modem nie musi mieć ip poza tym do zarządzania.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 02 cze 2018 18:39:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 25 paź 2011 22:14:23
Posty: 62
czyli modem moze miec localne ip a moj rtr puliczne ?
tak ?


Na górę
Post: sob, 02 cze 2018 20:20:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1810
arek24 pisze:
czyli modem moze miec localne ip a moj rtr puliczne ?
tak ?


Tak.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 1:11:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl