Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

Dasan H660GW i dwa STB
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=28&t=54082
Strona 1 z 1

Autor:  krusz-lan [ pt, 06 sty 2017 11:00:17 ]
Tytuł:  Dasan H660GW i dwa STB

Witam, zauważyłem dziś następujący problem:

Mam OLTa Dasan V5824G, końcówka kliencka H660GW, pod porty 1, 2 podłączone dekodery od Evio, IPTV po multicast. Konfiguracja w zakładce LAN zrobiona, DHCP pass-thru oraz w Firewall PortMapping.

Jeśli włączę ten sam kanał na dwóch dekoderach to obraz zacina się na dekoderze podpiętym pod port 1, ten na drugim pracuje bez problemu. Niezależne jaki to kanał i niezależne który dekoder jest wpięty na porcie 1.

Czym może być to spowodowane?

Na ONU wgrałem fw 1.43p1-0010, natomiast na OLT 1.05.

Pozdrawiam

Edit: dodam, że zauważyłem, że zacięcie obrazu na ułamek sekundy następuje mniej więcej co 16 sekund.

Autor:  cgr [ pt, 06 sty 2017 13:51:50 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

Hej,
u nas H660GW (te czarne starsze) działają jak narazie dobrze w różnych konfiguracjach mamy nawet klientów z 4 portami na TV i jest ok. Sprawdź czy masz zaptaszkowane IGMP(Snoop helper Wan) na ont. Upgrade softu dla olta może też mieć znaczenie, po drodze trochę poprawiali, teraz jest 1.09 dla olt tylko sprawdz w changelogu czy nie trzeba czegoś zmieniać w konfiguracji bo o ile pamiętam to coś trzeba było zmieniać kiedyś po upgrade.

Autor:  krusz-lan [ sob, 07 sty 2017 14:33:08 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

cgr pisze:
Hej,
Sprawdź czy masz zaptaszkowane IGMP(Snoop helper Wan) na ont.


Niestety w zakładce LAN SNOOP HELPER WAN mam jakby niedostępny - nie mogę wybrać ani enable, ani disable, tak samo nie mogę wybrać tam żadnego wan'u, a po kliknięciu Apply wywala mi błąd "Wrong wanidx value". Po przeładowaniu nadal nie jest zaznaczone. Od czego właściwie jest ta opcja?

Autor:  cgr [ sob, 07 sty 2017 14:36:13 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

Elemat mówił mi że to niby igmp od strony lanu ale ja nie zauważyłem różnicy czy jest on czy off działa i tak jakby był całyczas włączony. My konówki konfigurujemy przez provisioning. Jak chcesz mogę podesłać ci xmla dla przykładu.
Ps. U nas są dekodery ABOX M15

Autor:  qbal [ śr, 11 sty 2017 9:36:52 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

W domu mam 660gw i 3x stb mag250. Dziala bez problemu. Soft onu 1.43, na olt 1.09

Autor:  krusz-lan [ wt, 17 sty 2017 23:14:31 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

Wracam do tematu:

Ja korzystałem w tym przypadku ze starszych dekoderów od Evio - ADB 2840.

Skontaktowałem się z chłopakami z Fibraina i po wgraniu najnowszego firmware na ONTa (jeszcze w wersji testowej 1.45p4-0022) problem ustąpił.
Na dniach powinien być wydany oficjalnie najnowszy fw.

Autor:  cgr [ śr, 18 sty 2017 20:51:06 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

Ciekawe dlaczego problem był u Ciebie a u innych nie? Co takiego poprawili że jest ok? a soft do olta zmieniałeś? Kucze u siebie tego nie zaobserwowałem, co nie znaczy że tego nie ma :) Może ma to związek z tym że u nas są inne dekodery?

ps. evio ostatnio robi podobne zmiany jak sgt jeśli chodzi o ceny czyli na minus dla nas

Autor:  krusz-lan [ śr, 18 sty 2017 23:39:09 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

Wydaje mi się, że problem może być właśnie z dekoderami. Te stare miały jeszcze dwie grupy multicastowe oprócz tej z oglądanym kanałem - jedna z EPG, a druga nie pamiętam z czym. Być może tu był problem z obsługą kilku grup naraz.

Tak, soft na OLTcie też zmieniłem. Mówiąc szczerze to nie sprawdzałem jak wygląda sprawa z dekoderami ebox.

Autor:  widi [ wt, 29 sie 2017 12:17:13 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

Witam
Udalo sie rozwiazac problem ? Mam identyczny klopot u jednego z klientow, ktory ma h660gw z 3 magami 250. Cieło wieczorami i rano, zmienilem mu OLTa i teraz tnie caly czas. Snoop Helper Wan mam wylaczone - wlacze pozniej i sprawdze czy bedize poprawa.
OLT 5824 z softem w wersji 1,08p4 - wieczorem puszcze aktualizacje. Poki co mam plan, zeby tego jednego klienta przepiac na ostatni wolny port gpon w OLTcie.
ONU z najnowszym softem .45p4-0022
Klient zauwazyl, ze gdy wylaczyl 3ci dekoder, to widoczna byla poprawa.

Autor:  qbal [ pn, 04 wrz 2017 19:29:03 ]
Tytuł:  Re: Dasan H660GW i dwa STB

Na OLT mamy 1.09, na 660gw 1.45p4-0022, w domu mam 3 mag i nie widzę problemu, w poprzednich wersjach softu też nie pamiętam żeby były.

Czasem u klientów się zdarzało że kabel HDMI robił problemy.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/