Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 26 wrz 2015 13:56:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1281
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Witam.

Robimy duży projekt w zachodniopomorskim. Do tej pory zero problemów z jakością spawów. Cyrk się zaczął jak zaczęliśmy spawać magistralę. Na odcinku 7,4 km kabel ma 5 łączeń. Pierwsze w serwerowni, drugie w studni Orange, dwa kolejne w zasobnikach w lesie i ostatnie w szafie w polu. Na każdym odcinku występuje zasadniczo inny rodzaj kabla z innym, rodzajem włókna. Z serwerowni wychodzi kabel do kanalizacji pierwotnej 72J, 6 tub. Typ włókna G.657A1. W studni spotyka się z kablem do mikrokanalizacji G.652D. Tutaj mierząc od strony serwerowni do studni wychodzą wartości ujemne na spawach -0,17, -0,09 itd. itp. Mierząc od strony szafy w polu w kierunku serwerowni wychodzą tłumienia rzędu 0,17, 0,09. Zasobnik nr 1 gdzie spotyka się ten G.652D mikro z mikro G.657A1 spawy ok. Tłumienia na poziomie 0,04-0,11 mierząc z obu stron. Zasobnik nr 2 też identyczna sytuacja jak zasobnik nr 1. Cyrk pojawia się w szafie gdzie znowu G.652D przechodzi w G.657A1 (by może A3 - trochę mi się już wszystko kiełbasi) tutaj tłumienia na spawach mierząc od strony serwerowni i od strony szafy 0,1-0,4! I teraz hit. Obojętnie czy zespawamy to swoją Eloik ALK-88 czy spawarką inwestora Sumitomo Type71C spawy w tym miejscu tak samo fatalnie wychodzą. Mierzymy reflektometrem Exfo FTB730. Ma ktoś jakiś pomysł skąd takie jajca? Nie wychodzą żadne makrozgięcia ani inne rzeczy. Dla fali 1310 tłumienność całego odcinka 3.2 dB dla 1550 3 dB (złączka na początku reflektometru, 5 x spaw, 7,4 km światłowodu). Może ktoś się wypowiedzieć w temacie?

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: sob, 26 wrz 2015 14:41:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 484
Z podejścia czysto teoretycznie-chemiczno-filozoficznego.
Mamy włókno X które ma jakiś chemiczny skład, spawając to włókno topimy je, problemu nie ma jeśli mamy dwa stopione kawałki o takim samym składzie.
Jeśli włókno X i Y różnią się (jakimś dodatkiem lub zanieczyszczeniem, wiadomo że to są ułamki procenta ale nikt tego nie wykluczy) podczas ich łączenia może dochodzić do mętnienia miejsca spawu (podobnie jak w roztworach - np. wytrącanie).

Ze spawarek to wiem jak wyglądają i działają ;) ale jeśli chodzi o rozwiązanie, mogło by to być : wydłużenie czasu łuku, teoretycznie nastąpi dokładniejsze zmieszanie stopliny.


Wiem, brzmi jak pieprzenie ale przypadek jest skrajny to i rozwiązania takiego trzeba szukać.


Na górę
Post: sob, 26 wrz 2015 14:53:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 05 kwie 2006 10:52:01
Posty: 426
Lokalizacja: Chorzów/Katowice
Tłumienie całego odcinka wychodzi mniej więcej ok.
Dla celów projektowych przyjmuje się 0,25-0,40dB/km dla 1310nm i 0,20-0,35dB/km dla 1550nm, spaw to 0,05-0,2dB, złączka 0,2-0,5dB (niektóre normy podają nawet większe wartości).
Przyjmując wartości maksymalne, Twoja linia powinna mieć tłumienie na poziomie 4,46dB dla 1310nm i 4,09dB dla 1550mm.
Z drugiej strony wartości minimalne to 2,30dB dla 1310nm i 1,93dB dla 1550nm.
Ty jesteś dokładnie w połowie, czyli statystycznie prawidłowo.

Pytanie czy pomiar metodą transmisyjną daje takie same wyniki jak szacunek reflektometru.

_________________
--
Adam Wołk-Jankowski
a.jankowski@systel.pl


Na górę
Post: sob, 26 wrz 2015 20:43:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7555
Żeby nie pisać ponownie, a dot. ujemnych wartości:

viewtopic.php?f=28&t=43773 , ad 4

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 08 gru 2015 0:14:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 gru 2007 0:35:20
Posty: 474
Witam podłączę się pod temat

Spawam z lewej strony Aramid-Z-XOTKtcdD-24x652D z prawej pigtail z cdr.pl OPTON pigtail SC/APC SM 0.9mm 1m G652D


Obrazek


Spaw nie jest taki idealny tylko widać miejsce w którym było spawane

Jestem młodym spawaczem. Można tak zostawić ?


Na górę
Post: wt, 08 gru 2015 0:45:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 05 kwie 2006 10:52:01
Posty: 426
Lokalizacja: Chorzów/Katowice
Wygląda dobrze.

_________________
--
Adam Wołk-Jankowski
a.jankowski@systel.pl


Na górę
Post: wt, 08 gru 2015 2:00:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 gru 2007 0:35:20
Posty: 474
widać trochę to miejsce gdzie było spawane. Normalnie wychodzą takie ideał

a co powiesz o czymś takim

Obrazek


z lewej g652d a z prawej g657A3


Na górę
Post: pt, 11 gru 2015 10:01:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 856
Lokalizacja: Polska
według mnie nie dogrzane !!

różnica średnicy rdzenia ?


Na górę
Post: wt, 05 kwie 2016 10:31:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 cze 2013 21:54:51
Posty: 39
Lokalizacja: POLAND
Witam.
Jak dobrze zauważono włókna G.657 różnią się składem chemicznym od standardowych włókien G.652 co będzie zawsze rodziło pewnego rodzaju różnice w tłumieniu na takim połączeniu. Największa różnica jest dla włókien G.657 B3. Są to tak mocno zmodyfikowane włókna, że nawet widać to gołym okiem na powiększeniu (poniżej zdjęcie porównawcze). Po zespawaniu takich włókien wygląda gdyby były różne rdzenie ale to nieprawda.Wynika to po prostu z dodatkowych warstw nadających włóknu tej elastyczności. Trzeba też wiedzieć, że każde z tych włókien, czy to będzie standardowe G.657.D czy jakieś z elastycznych G.657 A1, A2/B2, B3 zachowuje się inaczej w spawarce. Mają nieco inne temperatury topnienia. Dla tego najnowsze spawarki posiadają funkcje rozpoznawania i identyfikacji tych włókien, żeby optymalnie ustawić parametry do danego typu. Jak wsadzimy takie 2 różne włókna do spawarki, to zmienia się odpowiednio moc łuku elektrycznego oraz środek punktu spawania. W ten sposób spawarka w odpowiedni sposób rozkłada moc łuku elektrycznego na oba typy włókien. Tylko najlepsze spawarki posiadają taką dokładność, żeby mogły wykryć typ włókna. Dużo spawarek nawet tych znanych i uważanych za bardzo dobre, nie jest w stanie wykryć konkretnego typu włókna i pokazuje je wszystkie jako SM. To i tak nie jest źle bo te z niższej półki potrafią identyfikować włókna G.657 jako SM, NZ czy nawet MM.
Różnice pomiędzy tymi włóknami doskonale widać podczas pomiarów OTDR. Różnica w gęstości włókna może powodować, że reflektometr pokaże takie miejsce połączenia jako "wzmocnienie sygnału" - GAINER. Podobnie dzieje się jak połączymy np. OM2 z OM3.
Poniżej kilka fotek jak wyglądają różne typy włókien w naszych spawarkach oraz oczywiście reklama, ale mam nadzieję, że dużo wytłumaczy, jak działa taki prawdziwy system identyfikacji włókien G.657 w naszych spawarkach SWIFT K7. Dodam, że nawet Fitel tego jeszcze nie potrafi tylko pokazuje takie włókna jako SM - można zobaczyć to na ich filmach na YouTube.

Link do filmu z systemem identyfikacji włókien w SWIFT K7
https://www.youtube.com/watch?v=nKc8n5OVXZo


Załączniki:
Komentarz: Wygląd włókna standardowego G.652.D oraz włókna G.657 B3
G657_3.jpg
G657_3.jpg [ 33.2 KiB | Przejrzano 2422 razy ]
G657_2.jpg
G657_2.jpg [ 35.92 KiB | Przejrzano 2422 razy ]
Komentarz: Spaw wykonany na włóknach G.657 A2/B2 z B3
G657_1.jpg
G657_1.jpg [ 39.55 KiB | Przejrzano 2422 razy ]

_________________
Pozdrawiamy:
SEiT


Ostatnio zmieniony wt, 05 kwie 2016 10:40:55 przez SEiT, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: wt, 05 kwie 2016 10:39:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 cze 2013 21:54:51
Posty: 39
Lokalizacja: POLAND
Przesyłam dodatkowe zdjęcia.
Włókna zostały rozpoznane przez spawarkę w trybie automatycznej pracy (Nie są to programy ustawione ręcznie. Włókna możemy dowolnie kłaść i spawarka sama zidentyfikuje jakie włókno jest po której stronie)


Załączniki:
Komentarz: Spaw wykonany na włóknach G.657 A2/B2 z włóknem G.657 B3
G657_7.jpg
G657_7.jpg [ 26.74 KiB | Przejrzano 2419 razy ]
Komentarz: Wygląd porównawczy włókna G.657 A2/B2 z G.657 B3
G657_6.jpg
G657_6.jpg [ 27.93 KiB | Przejrzano 2419 razy ]
Komentarz: Wygląd porównawczy włókna G.652.D z G.657 A2/B2
G657_5.jpg
G657_5.jpg [ 34.72 KiB | Przejrzano 2419 razy ]

_________________
Pozdrawiamy:
SEiT
Na górę
Post: pn, 18 kwie 2016 0:39:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 31 sty 2014 13:19:32
Posty: 20
Lokalizacja: Wrocław
jędrek pisze:
Witam.

od strony szafy 0,1-0,4! I teraz hit. Obojętnie czy zespawamy to swoją Eloik ALK-88 czy spawarką inwestora Sumitomo Type71C spawy w tym miejscu tak samo fatalnie wychodzą.


Trochę dużo wychodzi jak pod 0,4 ale jeżeli przyjąć że sprzęt jest OK, że włókna są do siebie kompatybilne (nie wszystkie są), osłonki spawu nie powodują wzrostu tłumienia, nie ma zagiętego kabla np. przy skrzyni zapasu, to pozostaje także parametr produkcyjny - rdzeń nie jest linią prostą tylko np. lekko faluje, nie centryczność rdzenia względem środka, rdzeń nie jest okrągły tylko owalny, jego wielkość jest różna (np. jeden 8,9nm a drugi 9,1nm) jeżeli masz dwa różne średnice nie ma siły że spawy wyjdą dobrze.

Nie ma co zakładać idealnych światłowodów - tym bardziej różnych producentów.
Spawy zazwyczaj dobrze wychodzą tylko jak stosujemy ten sam kabel i go ze sobą łączymy. Spawarka cudu nie zrobi i krzywego rdzenia o innej średnicy z innym krzywym nie pospawa dobrze.

Poza tym osobiście uważam że normy światłowodowe (stosowane w Polsce) są zbyt wyśrubowane w stosunku do jakości materiałów światłowodowych (mówię o niedoskonałościach produkcyjnych - które są obecnie niemożliwe do rozwiązania).

_________________
Polecam(tam pracuję): http://www.pogotowieswiatlowodowe.pl , spawanie światłowodów, pomiary OTDR


Na górę
Post: czw, 21 kwie 2016 21:23:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 18
Często przy spawaniu włókien G.652D z G657x pojawiają nam się widoczne ślady łączenia włókien. Ogólnie podobnie to wygląda do zdjęć zamieszczonych przez naszych przedmówców. W najbliższym czasie mamy dużo przypadków gdzie wychodzimy z kanalizacji Orange włóknem G652D i przechodzimy na G657. Nasza aktualna spawarka JILONG KL-300T jest już wysłużona i padła propozycja zakupu nowej. Zastanawiamy się nad:
INNO VIEW 6C (ekonomiczna)
INNO VIEW 7
Sumitomo T-71C+ (profesjonalna)
Nikt za nas nie wybierze spawarki, ale liczę na wszelkie merytoryczne uwagi od osób, które mają styczność z tymi modelami.


Na górę
Post: czw, 21 kwie 2016 21:47:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 15994
Lokalizacja: Nowa Ruda
Korzystałem na próbę ze Ilsintech SWIFT S5 oraz KLT-300 i nie widziałem znaczącej różnicy przy spawaniu G.652D i G.657.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 21 kwie 2016 21:53:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2373
broken pisze:
Korzystałem na próbę ze Ilsintech SWIFT S5 oraz KLT-300 i nie widziałem znaczącej różnicy przy spawaniu G.652D i G.657.

nawet spawając jednocześnie oba typy włókien: w "1 włókno" ?


Na górę
Post: czw, 21 kwie 2016 23:30:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 15994
Lokalizacja: Nowa Ruda
Tak. Prążki które powstają są przy jednej i drugiej spawarce są niemal niewidoczne. I nie widzę jakiś tłumień na takich spawach.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 22 kwie 2016 14:12:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 18
Znajdzie się ktoś kto używa i ma wyrobione zdanie a temat modeli INNO VIEW 6C/7?


Na górę
Post: sob, 23 kwie 2016 16:57:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 125
Mam inno view 6s i jestem zadowolony. Przydatne jest to ze mozna w holdery wlozyc kabel kliencki/patchcord i wychodzi krotkie laczenie. Spawa elegancko. Przy spawaniu g652d do g657a2 nie ma problemu, widac na ekranie gdzie jest laczenie ale na pomiarach wszystko jest w normie.


Na górę
Post: ndz, 24 kwie 2016 20:08:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 cze 2013 21:54:51
Posty: 39
Lokalizacja: POLAND
Jedna uwaga do spawarki SWIFT S5. Ta spawarka jest w technologii starszej i nie ma funkcji rozpoznawania włókien G.657. Działa ona jak większość spawarek na rynku, w tym INNO. Rozpoznaje je jako zwykłe SM. Dopiero model SWIFT K7 ma tą funkcję i rozróżnia włókna G.657 A2/B2 i B3
https://www.youtube.com/watch?v=nKc8n5OVXZo

Zgadzam się, że na jakość spawu ma duże znaczenie dokładność wykonania włókien, zwłaszcza przy dzisiejszych możliwościach spawarek. Włókna G.657 mogą mieć różne średnice rdzeni zwłaszcza dla różnych dł. fal (patrz karty katalogowe włókien). W naszym laboratorium mamy włókna od 3 producentów i włókna A2/B2 - każde wygląda inaczej różnych producentów, w przypadku B3 - 2producentów ma prawie identyczne a 3-ci z Chin ma znowu inaczej wyglądające włókno. Źle rozpoznany rdzeń przez spawarkę może doprowadzić do przesunięcia i wzrostu tłumienia. Dla tego producenci spawarek dążą do opanowania funkcji ich rozpoznawania. Wmawianie, że nie jest to ważna funkcja jest błędne. To po co w gotowych programach spawarek mamy podane różne kombinacje włókien i po takiej samej stronie jak zapisane trzeba je kłaść? Bo każde włókno (typ) inaczej topi się dla takiego samego łuku. Różnice w spawach spawarek z funkcją rozpoznawania włókien G.657 a bez tej funkcji są. I to są spostrzeżenia nie tylko z naszego doświadczenia, ale informacje naszych klientów. Nie można wypowiadać się, że nie ma różnicy jak ktoś nie pracował z urządzeniem posiadającym taką funkcję! Na jakiej podstawie te stwierdzenia i czym mierzono?

Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem spawarki, to zapraszam do wykonania porównania różnych modeli. Z naszej strony możemy przywieźć właśnie model K7. Byliśmy na kilku takich porównaniach i z miłą chęcią znowu się pojawimy. Ostatnio na takim pokazie spawarka pewnej zachwalanej marki rozpoznała włókno elastyczne jako SM (i to było jeszcze poprawne), ale w kolejnych próbach poszły już jako DS czy MM i co najdziwniejsze spawarka nie zgłosiła błędu połączenia SM z MM?

zapraszam na http://www.ilsintech.pl

_________________
Pozdrawiamy:
SEiT


Na górę
Post: pn, 25 kwie 2016 20:10:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 15994
Lokalizacja: Nowa Ruda
Moja konkluzja tego co napisałeś to po prostu nie mieszać włókien i tyle. Jeśli w magistrali mamy G.652 to przejście na G.657A jest możliwe bez większych problemów - w przypadku G.657B nie powinno się spawać bezpośrednio do włókna G.652 i tyle w temacie. Spawarka nie musi nic rozpoznawać.
Cytuj:
Bo każde włókno (typ) inaczej topi się dla takiego samego łuku.
To skoro się topi inaczej to wiązanie dwóch różnych typów włókien nie powinno mieć miejsca i tyle w temacie. Spawarka wykrywa włókna tylko na podstawie optycznego pomiaru co jest obarczone dużą nieprawidłowością dlatego, że rdzeń w G.652 waha się w swojej średnicy 8.5-9.5 a G.657B już może wynieść od 6-9.5 - więc rozpoznawanie typu włókna to jest wróżenie z fusów.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 26 kwie 2016 15:11:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2724
No tak Broken ma racje i jeżeli sami projektujemy od zera swoje sieci to lepiej trzymać się jednego rodzaju włókien my np wszędzie mamy G657A. Ale czasami spawamy dla innych to co jest zastane na placu boju, albo ktoś z małym doświadczeniem nie zwracał przy projektowaniu uwagi na rodzaj włókna wtedy jednak sprzęt do spawania potrafi robic różnicę zwłaszcza jak później przychodzi odbiór i tłumienia odbiegają od tego co ustalono o normie nie mówie bo żeby przekroczyć norme to obecnie trzeba poprostu spartolic robotę


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 8:58:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 94
Lokalizacja: Lubliniec
Swistak pisze:
Mam inno view 6s i jestem zadowolony. Przydatne jest to ze mozna w holdery wlozyc kabel kliencki/patchcord i wychodzi krotkie laczenie. Spawa elegancko. Przy spawaniu g652d do g657a2 nie ma problemu, widac na ekranie gdzie jest laczenie ale na pomiarach wszystko jest w normie.


Kupiłem niedawno Inno 6S jest w komplecie z nożykiem zaznaczam nowym V7. z początku było OK bo spawy robiłem
w pomieszczeniu gdzie było ciepło i nie było problemów większość spawów 0.00 db tłumienia co jakiś czas 0.02.
Zaskoczony byłem pracując w piwnicach gdzie jest chłodno około 15 - 13 st c. Nożyk tnie źle i nie da się z tym nic zrobić
docina fatalnie włókna robi się katastrofa i praca jest niemożliwa :sciana:
Czy ktoś się z tym spotkał.


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 13:16:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7555
Jest coś takiego jak gwarancja....

Ja INNO spawałem przy ujemnych temperaturach i problem się pojawiał tylko taki że włókno G657 stawało się na tyle kruche że pękało nie w tym miejscu (co 4-5 raz) przy cięciu. Oprócz tego problemów brak.

Próbowałeś na innym włóknie w tej temperaturze?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 14 sty 2017 10:36:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1281
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Zmieniałeś pozycję ostrza? Może masz ubrudzone ostrze jakimiś syfem typu żel z włókien i stąd problemy.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: sob, 14 sty 2017 11:34:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 94
Lokalizacja: Lubliniec
jędrek pisze:
Zmieniałeś pozycję ostrza? Może masz ubrudzone ostrze jakimiś syfem typu żel z włókien i stąd problemy.

Zmieniałem pozycję , czysty jest jak łza. Ostrze zrobiło około 300 cięć. Więc nie ma szans.
Poza tym pisałem że jak jest w ciepłym pomieszczeniu to tnie idealnie. Wystarczy obniżona temperatura około 15 - 13 st C.
i jest lipa nie pomaga regulacja i wariacja.


Na górę
Post: sob, 14 sty 2017 11:37:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1281
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Dziwne. Mam ten sam nóż i ciąłem nim przy -7 parę dni temu i igła. Nie spadł Ci? Tak czy siak na serwis.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 sty 2017 1:26:51

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl