Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 03 gru 2016 11:46:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Pod adresem https://github.com/bartekkois/GPONMonitor opublikowałem aplikację webową do diagnostyki modemów na OLTach Dasana, którą używamy u siebie w firmie. Jeżeli ktoś ma ochotę zapraszam do pobrania i przetestowania u siebie. Aplikacja wymaga środowiska .NET Core na serwerze (Windows, Linux, Mac itp.) i połączenia do OLTa po SNMP. Jest w pełni responsywna i działa na większości przeglądarek i urządzeń mobilnych (może służyć technikom jeżeli podłączą się do serwera po VPNie).

Dokumentacja:
https://github.com/bartekkois/GPONMonitor/wiki

Download:
https://github.com/bartekkois/GPONMonitor/releases/tag/1.0.0

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 03 gru 2016 11:53:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 226
Wyglada obiecujaco, na pewno sprawdze. Dzieki


Na górę
Post: sob, 03 gru 2016 12:33:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2194
Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: wt, 20 gru 2016 16:40:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Wersja 1.0.1 z drobnymi poprawkami w UI i dodanym odczytem odległości od OLTa.
https://github.com/bartekkois/GPONMonitor/releases/tag/1.0.1

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pt, 23 gru 2016 16:03:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2195
pomidor pisze:
Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi.

w jakości nie w ilości :jezyk:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 14:56:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 121
Lokalizacja: Ncza
Fajnie wygląda na screenie i dlatego zdecydowałem się na instalacje na virtualce ale trafiłem na problem. Przy próbie wyświetlenia strony z aplikacją pojawia się komunikat "502 Bad Gateway nginx/1.6.2". Moja konfiguracja to VMware na nim Debian 8.6 x86 goły. Instalacja GPONMonitora wykonana przez kopuj/wklej z wiki. Zrobiłem wszystko prawie tak jak w wiki jedyna różnica to to że nie instalowałem na koncie użytkownika tylko odrazy root'a. Proszę o jakieś sugestie gdzie szukać problemu.

W logach mam to:
GPONMonitor.err.log
Kod:
supervisor: couldn't exec /usr/local/bin/dotnet: ENOEXEC
supervisor: child process was not spawned

supervisor.log
Kod:
2016-12-24 13:42:37,572 WARN received SIGTERM indicating exit request
2016-12-24 13:43:08,487 CRIT Supervisor running as root (no user in config file)
2016-12-24 13:43:08,494 WARN Included extra file "/etc/supervisor/conf.d/GPONMonitor.conf" during parsing
2016-12-24 13:43:08,740 INFO RPC interface 'supervisor' initialized
2016-12-24 13:43:08,740 CRIT Server 'unix_http_server' running without any HTTP authentication checking
2016-12-24 13:43:08,742 INFO daemonizing the supervisord process
2016-12-24 13:43:08,744 INFO supervisord started with pid 789
2016-12-24 13:43:09,760 INFO spawned: 'GPONMonitor' with pid 791
2016-12-24 13:43:09,794 INFO exited: GPONMonitor (exit status 127; not expected)
2016-12-24 13:43:10,798 INFO spawned: 'GPONMonitor' with pid 801
2016-12-24 13:43:10,810 INFO exited: GPONMonitor (exit status 127; not expected)
2016-12-24 13:43:12,816 INFO spawned: 'GPONMonitor' with pid 804
2016-12-24 13:43:12,829 INFO exited: GPONMonitor (exit status 127; not expected)
2016-12-24 13:43:15,837 INFO spawned: 'GPONMonitor' with pid 807
2016-12-24 13:43:15,848 INFO exited: GPONMonitor (exit status 127; not expected)
2016-12-24 13:43:16,851 INFO gave up: GPONMonitor entered FATAL state, too many start retries too quickly

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: sob, 24 gru 2016 16:01:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Kod:
supervisor: couldn't exec /usr/local/bin/dotnet: ENOEXEC

Masz problem ze środowiskiem uruchomieniowym dotnet (to taka Java tylko z Microsoftu). Albo go nie zainstalowałeś zgodnie z https://github.com/bartekkois/GPONMonitor/wiki#install-net-core-enviroment albo zainstalowałeś go w innym miejscu.

Zasadniczo w /opt/dotnet powinno być środowisko:
Kod:
root@monitor:/opt/dotnet# ls -l
total 168
-rwxr-xr-x 1 1000 sudo 138864 Nov  8 22:59 dotnet
drwxr-xr-x 3 1000 sudo   4096 Nov 11 01:37 host
-rw-r--r-- 1 1000 sudo   9410 Nov  8 22:56 LICENSE.txt
drwxr-xr-x 3 1000 sudo   4096 Nov 11 01:37 sdk
drwxr-xr-x 3 1000 sudo   4096 Nov 11 01:37 shared
-rw-r--r-- 1 1000 sudo   8103 Nov  8 22:56 ThirdPartyNotices.txt

i do tego link symboliczny z /usr/local/bin:
Kod:
root@monitor:/usr/local/bin# ls -l
total 8
-r-xr-xr-x 1 root staff 7138 Feb 22  2016 config_data
lrwxrwxrwx 1 root staff   18 Dec  1 10:04 dotnet -> /opt/dotnet/dotnet


Jak zainstalować i przetestować to środowisko masz na https://www.microsoft.com/net/core#linuxdebian. Osobiście testowałem tylko na x64, x86 nie próbowałem. Jak ogarniesz dotnet z właściwą ścieżką to supervisor powinien uruchomić aplikację w tle.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 13:19:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 121
Lokalizacja: Ncza
Problem rozwiązany. Przyczyną była wersja systemu, na x86 dotnet nie działa (info na stronie M$). Instrukcja instalacji jest poprawna, wystarczy tylko kopiuj wklej i wszystko działa. Aplikacja fajnie się zapowiada ale jak narazie trochę ciężko cokolwiek napisać bo chyba zbyt wczesne stadium rozwoju mimo wszystko wielkie dzięki za kolejne narzędzie dla DASANA :zlosnik: Jakby co piszę się na beta testera :ok:
ps.
Jaki planujesz kierunek rozwoju?

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 16:22:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Pewnie pododaję jeszcze jakieś inne parametry w przyszłości jeżeli będą potrzebne, a co do jakiejś automatyzacji dodawania modemów to mam wątpliwości, bo jest sporo scenariuszy (każdy ma trochę inaczej swojego OLTA skonfigurowanego).

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 11:56:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 121
Lokalizacja: Ncza
Coś na wzór "gpon nms" tego co elmat rozdaje może być ciekawą alternatywą. Ten soft od elmatu nie jest zły tylko problem w tym ze jest bardzo mocno zamknięty i mało konfigurowalny a pozatym nie rozwijany. Dodawanie onu czy np przypisywanie im profili nie było złym pomysłem. Można by było też pomyśleć nad jakimiś zakładkami dla poszczególnych portów bo teraz wszystko na jednej liście mało czytelne jest przy dużej ilości onu.

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 12:12:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
cgr pisze:
Coś na wzór "gpon nms" tego co elmat rozdaje może być ciekawą alternatywą. Ten soft od elmatu nie jest zły tylko problem w tym ze jest bardzo mocno zamknięty i mało konfigurowalny a pozatym nie rozwijany. Dodawanie onu czy np przypisywanie im profili nie było złym pomysłem. Można by było też pomyśleć nad jakimiś zakładkami dla poszczególnych portów bo teraz wszystko na jednej liście mało czytelne jest przy dużej ilości onu.


W wolnej chwili zobaczę sobie na ten gpon nms. W sumie dodawanie ONU i przypisywanie profili pewnie zrobię, bo to jest jeszcze w miarę uniwersalne. Zakładki wydają mi się słabym pomysłem, bo osoba w biurze nie zawsze jest tak ogarnięta, że wie na którym porcie szukać abonenta. Z tego powodu lepiej jest moim zdaniem wyświetlić wszystko i zrobić wyszukiwanie.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 14:51:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 121
Lokalizacja: Ncza
z tymi zakładkami to wystarczy zrobić domyślny widok "wszystko" i dodatkową możliwość filtrowania po nr portu, u nasz w "descryption" mamy wpisane adresy instalacji i w ten sposób łatwiej jest się połapać gdzie dany ont jest. GPON NMS elmat daje za free, jest całkiem ok ale ma trochę wad.

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 15:44:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 80
Przyznam, że nie miałem możliwości się jeszcze przyjrzeć rozwiązaniu, więc przepraszam że takie pytanie zadam bez sprawdzania. Czy jest/będzie możliwość wysłania specfic ploam 200 lub mib-upload do onu w momencie jak zdycha nam kanał omcc? Wiadomo przeważnie jak takie coś wychodzi aktualizujemy Olt i końcówki i po problemie, ale zawsze w piątek lepiej ręcznie przywrócić do działania końcówkę lub dwie, a nie denerwować klientów. A jak będzie to mógł zrobić ktoś biurowy bez konsoli tym fajniej.


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 16:35:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
iwannabe.root pisze:
Przyznam, że nie miałem możliwości się jeszcze przyjrzeć rozwiązaniu, więc przepraszam że takie pytanie zadam bez sprawdzania. Czy jest/będzie możliwość wysłania specfic ploam 200 lub mib-upload do onu w momencie jak zdycha nam kanał omcc? Wiadomo przeważnie jak takie coś wychodzi aktualizujemy Olt i końcówki i po problemie, ale zawsze w piątek lepiej ręcznie przywrócić do działania końcówkę lub dwie, a nie denerwować klientów. A jak będzie to mógł zrobić ktoś biurowy bez konsoli tym fajniej.


Nie stosowałem do tej pory specfic ploam 200, bo miałem trochę za mało przypadków zdychania omcc, a o takiej możliwości dowiedziałem się dopiero jakieś 3 tygodnie temu z trzepaka. Zapytam w Elmacie co trzeba wysłać po SNMP, żeby taki modem podenieść.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 15:43:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Wersja 1.0.2 z drobnymi zmianami:
- poprawiono UI,
- poprawiono możliwość wyszukiwanie po numerze SN,
- dodano możliwość filtrowania ONU:
"3._" - pokazuje wszystkie ONU na porcie 3,
"3.1_" - pokazuje wszystkie ONU na porcie 3 z ID zaczynającym się od 1,
"3._user" - pokazuje wszystkie ONU na porcie 3 zawierające "user" w nazwie

https://github.com/bartekkois/GPONMonitor/releases/tag/1.0.2

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 17:22:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 121
Lokalizacja: Ncza
Hej.
Nowa wersja działa:) Przydała by się jeszcze informacją o adresie ip-host1 pomogło by to w diagnostyce i zarządzaniu ontami. Wersja softu też nie zaszkodzi no i może jeszcze przycisk "restart onu" :)

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 19:13:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
cgr pisze:
Hej.
Nowa wersja działa:) Przydała by się jeszcze informacją o adresie ip-host1 pomogło by to w diagnostyce i zarządzaniu ontami. Wersja softu też nie zaszkodzi no i może jeszcze przycisk "restart onu" :)

Dodane do listy :)

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 19:29:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 121
Lokalizacja: Ncza
baroo pisze:
cgr pisze:
Hej.
Nowa wersja działa:) Przydała by się jeszcze informacją o adresie ip-host1 pomogło by to w diagnostyce i zarządzaniu ontami. Wersja softu też nie zaszkodzi no i może jeszcze przycisk "restart onu" :)

Dodane do listy :)


to jak już realizujesz koncert życzeń :zlosnik: to może jakaś kontrola dostępu, loginy hasła itp?
A tak na poważnie nie myślałeś połączyć plusy Twojego rozwiązania z plusami GPON NMS 100 od elmatu? oczywiście pomijając minusy obu :D

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 19:52:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Dlaczego GPON Monitor jest taki jaki jest:
1. To ma być system do szybkiego sprawdzenia co jest nie tak. Klient dzwoni i po 20-30 sekundach rozmowy ma mieć dokładną informację czy po naszej stronie jest ok lub ewentualnie co może zrobić, żeby zaczęło działać (np. włączyć modem do prądu). Wtedy wygląda to profesjonalnie, a nie jak w Pomarańczce, gdzie przez 15 minut słuchasz muzyki z reklam Serca i Rozumu, a potem osoba, która miesiąc wykładała kartofle na półkę przyjmuje zgłoszenie. Tu nie ma czasu na logowanie się, szukanie po opcjach itp. Byle idiota ma sobie to wyświetlić i mieć pokolorowane elementy, w których mogą być problemy.

2. Logowanie jest fajne, ale powoduje, że trzeba do tego zaprząc bazę danych, a to już wszystko komplikuje. Trudniej jest to uruchomić i naprawić, a póki co nie ma do czego zabraniać dostępu. W efekcie rośnie wam kobyła, która wolno działa i zżera pamięć.

Elmatowskiego systemu nie widziałem póki co, ale nie widzę możliwości i sensu połączenia jakiejś innej aplikacji do tego (w jakim zakresie miałoby się to łączyć). Być może przy zaimplementowaniu resetu i ploam dodam jakąś bazę sqlite do logowania, żeby ktoś sobie dla zabawy nie resetował modemów. W sumie to mam już wszystko napisane w innym projekcie tylko bez audytu kto co klikał.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 20:36:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 121
Lokalizacja: Ncza
Łączenie miałem na myśli wprowadzenie dobrych rozwiązań podpatrzonych gdzie indziej do Twojego projektu. Reset końcówki oraz informacją o jej adresie naprawdę może pomóc, opcja ploam pewnie też. Logowanie można ogarnąć prościej niż baza danych sql itp. np. dopisać to w pliku konfiguracyjnym. Jakieś hasełko do panelu napewno się przyda.
Ip końcówki może się przydać, bo po krótkim szkoleniu Zofii z biura na tego ipka może też pinga zrobić i babka ma dokładniejsze info że jest ok. Może być taka sytuacja że ont jest podłączony nie zgłasza żadnego problemu a net nie działa bo np adresu z dhcp nie dostał co może sugerować problem gdzieś indziej i to jest znak dla niej że ma tą sprawę podesłać do kolegi admina :) Wiem że zależy Ci na prostym lekkim panelu ale to co proponuje nie sądzę żeby zbytnio podniosło skomplikowanie całości. A tak na marginesie to są propozycje, czyli jak Ci się podobają to wprowadzasz jak nie to trudno :)

Panelik jest mimo wszystko pomocny.

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 20:58:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Pomyślę nad zmianami w tym kierunku, żeby to co jest obecnie było ogólnodostępne, a resety itp. rzeczy już po zalogowaniu. W ASP.NET całe logowanie jest już gotowe tylko trzeba podpiąć backend w postaci bazy danych typ np. Sqlite. Pisanie tego od nowa z hasłami w pliku to trochę cofanie się w rozwoju.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: ndz, 17 wrz 2017 8:17:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
Wersja 1.0.3:
- dodano zdjęcia H665 i H660GW,
- poprawiono problem z większą liczbą OLTów "Wieksza liczba urządzeń",
- dodano obsługę H640G,
- usunięto wsparcie dla OLTów z firmware 5.01,
- projekt został zaktualizowany do MSBuild, .NET Core 2.0.0 oraz Sharp SNMP 10.0.0.

https://github.com/bartekkois/GPONMonit ... /tag/1.0.3

UWAGA: ta wersja wymaga aktualizacji .NET Core do wersji 2.0.0. Trzeba usunąć poprzednią wersję (z /opt/dotnet oraz symlink do dotnet) oraz zainstalowanie od nowa zgodnie z opisem na https://www.microsoft.com/net/core#linuxdebian

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 06 lis 2017 20:10:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1121
Lokalizacja: Suwałki
GPON NMS 100 ver. 1.1 działa cacy

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pn, 27 lis 2017 16:37:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 12 gru 2012 19:37:01
Posty: 20
Czy można uruchomić GPON Monitor z SNMP v3 na OLT?


Na górę
Post: pn, 27 lis 2017 17:42:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1796
silvercrest1 pisze:
Czy można uruchomić GPON Monitor z SNMP v3 na OLT?


W teorii sharpsnmplib na bazie, którego GPON Monitor jest zbudowany wspiera SNMP v3 i nawet taka konfiguracja jest wspierana poprzez zmianę "SnmpVersion" w devicesconfiguration.json. Ja jednak tego nigdy nie testowałem. Spróbuj odpalić to u siebie i zobaczyć czy działa. Ewentualnie gdyby były problemy zaloguj ruch SNMP tcpdumped i podeślij to przeanalizuję.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 lip 2018 20:24:38

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl