Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 10 wrz 2016 8:13:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 403
Czy ktoś może sie podzielić opiniątna temat http://cdr.pl/p5348,uplink-epon-olt-8844-8x-pon-8x-gbe-4x-sfp-4x-sfp.html. Cenowy super tylko jak sie sprawuje ?


Na górę
Post: ndz, 11 wrz 2016 2:16:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7569
Wg mnie ma swoje bolączki wieku młodzieńczego wynikające ze słabej wersji softu. Na plus przemawia prostota konfiguracji, bezproblemowe zasilanie z 12V. Na minus - potrzeba dopracowania softu m.in. w sprawie obsługi vlanów i iptv.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 12 wrz 2016 16:16:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1704
Lokalizacja: Rybnik
Orin pisze:
Wg mnie ma swoje bolączki wieku młodzieńczego wynikające ze słabej wersji softu. Na plus przemawia prostota konfiguracji, bezproblemowe zasilanie z 12V. Na minus - potrzeba dopracowania softu m.in. w sprawie obsługi vlanów i iptv.


Piszesz o WEB czy CLI? Nie wszystko z CLI jest w WEB.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: pn, 12 wrz 2016 18:53:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 403
Ciekawe czy na Vlan przejdzie ospf. Na BDCOM i Netisie nie udało mi sie za jasna du..e przepchnąć ospf po vlanie.


Na górę
Post: pn, 12 wrz 2016 19:27:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1245
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
cygar pisze:
Ciekawe czy na Vlan przejdzie ospf. Na BDCOM i Netisie nie udało mi sie za jasna du..e przepchnąć ospf po vlanie.


Przechodzi OSPF tylko w trybie NBMA.

Co do Uplinka to nie udało mi się Aviosa przepchnąć bo OLT nie przepuszczał DHCP na niestandardowym porcie. Ponoć Chinczyki już ogarnęły.

Pozdrawiam.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: pn, 12 wrz 2016 21:12:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7569
cygar i jędrek - mnie ospf nie działał w żadnym trybie. Może miałem inną wersję softu.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 7:43:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1245
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Orin pisze:
cygar i jędrek - mnie ospf nie działał w żadnym trybie. Może miałem inną wersję softu.


Dziwne. U mnie działa od przeszło roku. Tryb NBMA załatwił sprawę. Po PTP czy PTMP nie było opcji. Nie puszczał pakietów.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 9:56:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1297
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
jędrek pisze:
Orin pisze:
cygar i jędrek - mnie ospf nie działał w żadnym trybie. Może miałem inną wersję softu.


Dziwne. U mnie działa od przeszło roku. Tryb NBMA załatwił sprawę. Po PTP czy PTMP nie było opcji. Nie puszczał pakietów.

Potwierdzam OSPF w trybie NBMA działa na Netis V2. Jeśli natomiast chodzi o Uplink 8844, u mnie działa bez przerw od tygodnia, podpięte pierwsze 5 klientów z pakietami po 100 Mbps. Testów telewizji jeszcze nie robiłem ze względu na brak czasu. Na ile sprzęt jest wart swojej ceny powiedzą jednak kolejne miesiące, tutaj potrzeba czasu aby sprzęt mógł być polecany przeze mnie.

Jeśli chodzi o interfejs WEB to większość istotnych funkcji działa na nim bez problemów, resztę mamy dostępną z poziomu CLI, które jest bardzo przyjazne dla użytkownika.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 12:40:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 05 sty 2013 23:00:48
Posty: 97
mi na uplinku nie działa TV Jamboxa na Vlanie


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 15:31:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7569
COMmer - skrót myślowy z tych OSPF, bo ja pisałem o 8844 a ty o Netisie :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 17:12:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 403
Dostałem skonfigurowałem działa lecz może śmieszne ale zmieniajac haslo z poziomu WWW tracimy mozliwośc zalogowania sie do niego wlasnie przez www a konsola dziala ze zmienionym haslem


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 17:58:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1297
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
cygar pisze:
Dostałem skonfigurowałem działa lecz może śmieszne ale zmieniajac haslo z poziomu WWW tracimy mozliwośc zalogowania sie do niego wlasnie przez www a konsola dziala ze zmienionym haslem

Właśnie dlatego dodajemy nowego użytkownika z prawami administratora i ten już działa bez problemu przez WWW i CLI ;)

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 20:19:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 403
Codo ospf nie dziala mi tez przez UPLINKA. Zrobiles jakis config by NBMA przelazilo jakie koncowki ? moze tu przyczyna


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 13:35:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 403
Działa jak na razie super ten uplink. Moze ktoś podpowie czy da sie ustawić limit down/up dla konkretnego MAC w olcie ?


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 16:07:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1297
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
cygar pisze:
Codo ospf nie dziala mi tez przez UPLINKA. Zrobiles jakis config by NBMA przelazilo jakie koncowki ? moze tu przyczyna

OSPF w trybie NBMA działa mi bez specjalnych konfiguracji w następującym łańcuszku u mnie RB3011 <=SFP=> OLT Netis V2 <=SFP=> OLT UPLINK 8844 <=EPON=> ONU UPLINK 101Z/101R <=GE=> RB2011. Nic dodatkowo na urządzeniach po drodze nie ustawiałem, OSPF idzie na jednym z VLANów. Mam również w innej lokalizacji podobną działającą konfigurację ale już na samym OLT Netis V2.

Co do stabilności UPLINK 8844 to mogę potwierdzić, nie ma najmniejszych problemów z nim, działa bez restartów od kilku miesięcy. Wydajność zgodnie ze specyfikacją, na tej konkretnej sztuce mam 50 klientów z pakietami od 100 Mbps do 500 Mbps + Jambox w unicast. Wszystkie końcówki to UPLINK 101Z oraz UPLINK EP122B. Dziś podłączam też pierwszą sztukę UPLINK EP142B.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: czw, 15 gru 2016 14:07:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 15 wrz 2015 13:48:33
Posty: 4
COMmer pisze:
Wszystkie końcówki to UPLINK 101Z oraz UPLINK EP122B. Dziś podłączam też pierwszą sztukę UPLINK EP142B.

Jesteś w stanie ustawić IP od strony WANa z poziomu 8844 na 122B ? 101Z łyka adres bez problemu, a na 122B klikam zapisz i wraca do pustych wartości.
2 sprawa - wpisujesz gdzieś jakieś komentarze do ONU? tzn w którym miejscu opisujesz sobie dane ONU?


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 21:13:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 403
Kto podpowie jak skonfigurować by multicast działał na tym uplinku ?


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 21:37:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7569
Jest w instrukcji, całe 3 czy 4 komendy.
W innym wątku ktoś to nawet ładnie przepisał :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 11:56:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 17:34:28
Posty: 40
A czy dobrym pomysłem jest porzucenie konfiguracji mcaast i puszczenie ruchu po prostu transparentnie ?
To znaczy Netis jak i uplink to 8 portów pon, albo jak kto woli dwie grupy po cztery porty pon.
I teraz biorę dwa VLAN-y IPTV z multicastem adresowane powiedzmy /25 i dodaje je tagiem w proporcji 4 porty pon na VLAN,
ruch nie powinien być większy niż 200 Mbps na każdym z nich a OLT nie traci czasu na IGMP.

W takiej konfiguracji u mnie działa poprawnie.
Jedyną opcją do przemyślenia jest uruchamianie onu netis EP8101G na olcie uplinka, bo przy dłuższych trasach taka konfiguracja nie działa... Ale to już inny temat.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 29 maja 2017 3:52:12

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl