Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna

Przedstawiona sytuacja w mojej sieci
Czas głosowania minął sob, 20 sie 2016 12:07:41
występuje 18%  18%  [ 2 ]
nie występuje 36%  36%  [ 4 ]
występuje w minimalnej skali nie wychodzi aż tyle włókna 9%  9%  [ 1 ]
nigdy czegoś takiego nie widziałem 36%  36%  [ 4 ]
Liczba głosów: 11
Autor Wiadomość
Post: pt, 16 wrz 2016 20:52:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Generalnie problemów nie było z reklamacjami produktów a to pierwszy przypadek. Zostawiłem u nich naprawdę dużo szmalu był to dostawca nr 1 dla mnie mam od nich olta wszystkie ontki, spawarka, fantastyczny kabel pomijam, mikrotik czy ubnt a nawet netis który też odbił mi się czkawką. Teraz mają to obaj w dupie jeden ma dziecko drugi nonstop w rozjazdach. Gadam z tłumaczem (Koreńczyk ale dobrze mówi po polsku) mówi że wysłał przetłumaczoną odpowiedź od producenta ze 3 tygodnie temu do CDR, do mnie wysłać nie może bo są dane producenta a chłop przecież nie będzie robił dodatkowej roboty za darmo i cenzurował dokument za CDR. Klauzula poufności dostaniesz - zapewnia Dawid do tej pory nie ma. Jeszcze nie dostałeś tej odpowiedzi zaraz się tym zajmie mój człowiek - mówi Wojtek. I tak z tygodnia na tydzień a ja zamiast kłaść nowe ulice bujam się z poprawianiem tego co położone.

Dziś miareczka się przebrała te mufy były już poprawiane niecały miesiąc temu dziś wygląda to tak:

https://drive.google.com/open?id=0B8JDjBBuz86sMTRCVjJ0RThDVXc

komentarz raczej zbędny.

Czekam na pismo od CDR według producenta kabel jest ok a według CDR luźna tuba tak ma poprosiłem to z podparciem konkretną normą bo musi taka być. Odpowiedź opublikuje.

Już kupuje gdzie indziej ceny takie same jak nie lepsze.


Na górę
Post: wt, 04 paź 2016 10:26:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 06 paź 2009 12:27:22
Posty: 243
Lokalizacja: Polska/
a jakie kable polecacie do sieci napowietrznej z którymi nie ma takich problemów, chodzi o 12j i 24j


Na górę
Post: wt, 04 paź 2016 11:55:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7748
aero-df

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 04 paź 2016 12:01:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2125
na tanie trakcje Plaski ze srelmatu. Nie jest dużo droższy od chinola - ale to kot jest. !
dwa pety, obiera sie elegancko - nawet tą płaską konstrukcje można znieść przy robieniu zapasu jak się opracuje sposób.
Kurestwo jest nie do zajechania. Nawet autem można go przejechać spokojnie.
na jakieś poważne no to wielotubowy ADSS.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: wt, 04 paź 2016 13:02:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1318
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Większość magistrali mam na płaskim Fibrain Aero DF03 24j, w bocznych uliczkach również 12j. Nigdy nie mieliśmy z nim problemów, a do tego cena atrakcyjna. Bardzo wytrzymały kabel.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: wt, 04 paź 2016 20:42:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 maja 2012 7:29:02
Posty: 75
COMmer pisze:
Większość magistrali mam na płaskim Fibrain Aero DF03 24j, w bocznych uliczkach również 12j. Nigdy nie mieliśmy z nim problemów, a do tego cena atrakcyjna. Bardzo wytrzymały kabel.


Potwierdzam. Też używam od dawna tego kabla i zero problemów.


Na górę
Post: wt, 04 paź 2016 20:54:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
shadow_g pisze:
a jakie kable polecacie do sieci napowietrznej z którymi nie ma takich problemów, chodzi o 12j i 24j

Polecam wszystkie poza szitem opisanym w tym poscie.
Dziś dzwoni klientka skejp jej rwie no ale jak nie będzie rwał jak po zalogowaniu na onta -35 :(( Jutro sprawdzimy czy czasem Pani nie uszkodziła patchcorda ale obstawiam, że kabel pracuje mimo deszczu.... Jak coś zdam fotorelację.
pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 06 paź 2016 19:24:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
generalnie jak ma się te kable to każde zabezpieczenie jest zbędne.
Na nie nie pomaga protekcja łącza, bgp, bufory upsy zbędne koszta..
skejp też się im nie oprze...
foto z dzisiaj w załączeniu ale prace jeszcze nie skończone


Załączniki:
Komentarz: opton 24j dwie tuby nie polecam
20161006_165349.jpg
20161006_165349.jpg [ 49.95 KiB | Przejrzano 3730 razy ]
Na górę
Post: ndz, 09 paź 2016 17:57:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 193
Co do płaskiego kabla 12j z E... raz zdarzyło nam się że pękła izolacja przy uchwycie, pręty zostały, włókna przetrwały, pękła zew osłona i tuba chroniąca włókna. Ale raczej była to nasza wina, przekroczyliśmy max span 50m, mieliśmy ok. 55. Po tej akcji zmieniliśmy kabel.


Na górę
Post: ndz, 09 paź 2016 18:03:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7748
A zwis był prawidłowy czy kabel był naciągnięty jak odciąg w maszcie?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 09 paź 2016 18:15:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 193
Już nie pamiętam ale to były nasze początki, więc różnie mogło być;) raczej na maxa nie było. Ale span na pewno był przekroczony parę metrów. izolacja pękła po ok pół roku od założenia.


Na górę
Post: śr, 12 paź 2016 19:33:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 12 cze 2013 13:00:58
Posty: 15
w.wrona pisze:
zajadacz pisze:
Wojtek, konkretnie: Czy to na zdjęciach to Opton kupiony u Was?
I nikt was tutaj o nic nie oskarża i nie pomawia. Tylko konkretnie czy to kabel od Was. Na tej podstawie każdy i tak sobie sam wyrobi zdanie.




Wszystko na temat. Mam w sieci różne kable i dzieje się z nimi dokładnie to samo w mniejszym lub większym stopniu.

Jakakolwiek bezpodstawna opinia o naszej firmie zostanie jutro zgłoszona odpowiednim organom tak więc radzę szybko edytować posty.


Mo to już się rozpędziłem do waszego sklepu. Po latach dziękuję za współpracę


Na górę
Post: sob, 05 lis 2016 18:14:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 137
Dzieje się dalej coś w temacie?
Czy ucichło?

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Post: sob, 12 lis 2016 14:49:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Hmmm w sumie ten kabel się sam nie naprawi cały czas są z nim problemy. Chciałem iść do sądu ale okazało się że kancelaria obsługuję jednego z członków zarządu i jest konflikt interesów. Kancelaria zaproponowała mediację na którą się zgodziłem. Tam CDR zaczął wymyślać, że chce eksperta który stwierdzi to że nie niewłaściwie zainstalowaliśmy kabel (zwykła gra na czas).W sumie OK nie mam nic do ukrycia ale zasadne było by najpierw zbadać kabel bo jak jest źle skonstruowany czy ma zbyt wiele włókna to jak bym go nie zainstalował nic to nie zmieni. Stanęło na tym że do testu potrzeba 1200m kabla i oni nie chcą go dostarczyć. Czego się boją nie wiem bo układ był taki, że jak kabel zły uznają reklamację i ponoszą pozostałe koszty, jak dobry to ja płacę za wszystko. Po pytaniu od radcy czy oddadzą kabel do testów nastąpiła cisza...

W międzyczasie dowiedziałem się, że są ludzie którzy cały czas to kupują i nie narzekają. Chciałem dostać do nich kontakt niestety Wojtek ma problem z tym taki, że nie ma czasu na dwa telefony jeden do klienta a drugi do mnie z informacją kiedy mogę podjechać obejrzeć instalację, jakie mufy należy stosować i jak w nich układać włókna. Tak, tak dowiedziałem się, że mufy fibraina są do d.... i nie nadają się do tego kabla! UWAGA!!!! W CDR tych super muf nie mają i czekają na dostawę z chin tych najbardziej optymalnych!!! Najlepsze jest to polecili mi zakupy w XBEST :) Czyli kochani jeśli w amoku alkoholowym lub jakimś innym cudem staniecie się "szczęsliwymi" posiadaczami kabla OPTON 24J to tylko takie mufy:
http://xbest.pl/index.php?p1714,mufa-swiatlowodowa-tracom-fttx-mdu-e24-2xpg-uncut-port-patch-panel
To nieoficjalne zalecenie ale prosto z zarządu CDR...

Przy okazji zostałem telefonicznie przeszkolony jak należy zrobić właściwie mufę z tym kablem. Jak wykonam tak mufę jak oni chcą to wrzucę zdjęcie i sami ocenicie czy tak się wykonuje mufy niestety CDR nie poczuwa się do tego aby zrobić taką mufę i przesłać fotki czy film.

Co dalej? Hmmm zima idzie myślę, że znajdę czas na zajęcie się sprawą, oddam kabel do przebadania w Fibrainie (mam szpulkę 2km 24j). Jeśli testy jednoznacznie wskażą błędy konstrukcyjne lub niewłaściwy skład materiałowy, niezgodność z normami czy deklaracjami producenta to na pewno opublikuję je tutaj. CDR raczej i tak się nie ogranie zatem pewnie sąd i ze 2 lata przepychania...


Na górę
Post: ndz, 13 lis 2016 0:52:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2125
na twoim miejscu odwiedził bym stronę http://www.callandfly.pl/oferta/wynajem-smiglowcow/
i grzał z tym kablem do Elmatu albo Telefoniki, że jak przyjdą otworzyć rano budę to Cię zobaczą siedzącego na bębnie z zielonymi banknotami w ręce i propozycją nie do odrzucenia.

Jak w lecie Ci wypluwało włókna to może być tak że w zimie (a u mnie już snieg spadł) będzie je wciągać i urywać - i kłopot z poprawianiem włókien w mufach się sam rozwiąże - bo już nie będzie czego poprawiać

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: ndz, 13 lis 2016 4:33:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1195
pomidor pisze:
na twoim miejscu odwiedził bym stronę http://www.callandfly.pl/oferta/wynajem-smiglowcow/
i grzał z tym kablem do Elmatu albo Telefoniki, że jak przyjdą otworzyć rano budę to Cię zobaczą siedzącego na bębnie z zielonymi banknotami w ręce i propozycją nie do odrzucenia.

Tak jak kolega pisze. Gadać to sobie oni mogą a liczy się twardy dowód.
Na twoim miejscu równolegle z mediacją (w której ewidentnie kancelaria jest opłacana aby zrobić cię w wała )robiłbym testy a potem mediację zawiesił lub zerwał i do sądu.
Kancelarii jest jak psów - zmień na inną (niech inna kancelaria poprowadzi mediację w Twoim imieniu inaczej cie zjedzą a sprawa jest do wygrania).
Pamiętaj że to co zainwestujesz w udowodnienie ich winy jeśli wygrasz to ci muszą zwrócić.
Jak będziesz miał niezbite dowody to pierwszy lepszy radca ci to wygra.
A dodatkowo możesz żądać odszkodowania, przeprosin na ich głównej stronie przez miesiąc itd. :zlosnik:
Powodzenia. :ok:

PS: i niczego nie podpisuj


Na górę
Post: ndz, 13 lis 2016 12:46:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 103
Ja bym zaczął od zmiany kancelarii, bo dla mnie to nadal konflikt interesów, bez względu czy chodzi o pozew sądowy czy tylko mediacje, w których jak widać grają na czas, a kancelaria pewnie ich popędzać nie będzie.


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 11:26:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16181
Lokalizacja: Nowa Ruda
Problem z wciąganiem i wypychaniem włókien z kabla znam z autopsji. Mieliśmy takie jaja jakieś 5-6 lat temu kiedy kolega "okazyjnie" kupił 2km kabla i porozwieszał po słupach. Powiem tak - u Ciebie to i tak jest jeszcze w miarę ok - u nas potrafiło wypychać i wciągać nawet 50cm włókna. Kabel oczywiście został wywalony na śmietnik i zamiast przewieszki puściliśmy kabel w kanalizacji. Podobne cyrki mieliśmy z kablem 8-kowym z XBestu - to był nasz pierwszy kabel na jakim robiliśmy przewieszki po mieście i też zauważyłem, że włókna potrafią się cofać i wypychać - ale ten efekt to był maks ze 2-3cm - na pewno nie więcej. Do tego przewieszki raczej były niewielkie - max. 80m - między budynkami.

Moim zdaniem kabel który kupiłeś nie jest kablem do przewieszek - i ktoś tu nieźle ściemnia, że jest. Takie naprężenia i różnice powinna kompensować luźna tuba.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 28 lis 2016 14:00:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 631
Witam, koledzy ostrzegam przed 1J drop z firmy F....sia, uszkodzony w kilku miejscach na rolce jakby nadpalony , przytopiony coś takiego.
Kupilismy kilka rolek na probę, generalnie szkoda kłopotu... lepiej kupować coś sprawdzonego

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: pn, 28 lis 2016 18:25:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 sie 2016 16:19:09
Posty: 15
Szpule po 1,5km?

Gdzieś miałem zdjęcie z reflektometru, ostatnie 500m na szpuli jakby przeciągnięte przy nawijaniu - reflektometr pokazywał makrozgięcia co kilkadziesiąt metrów ;)

2 rolki zareklamowane, przysłali potem już "sprawne", ciekawe co się będzie działo z tym na większym mrozie ;)


Na górę
Post: pn, 28 lis 2016 19:11:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 631
Tajo pisze:
Szpule po 1,5km?

Gdzieś miałem zdjęcie z reflektometru, ostatnie 500m na szpuli jakby przeciągnięte przy nawijaniu - reflektometr pokazywał makrozgięcia co kilkadziesiąt metrów ;)

2 rolki zareklamowane, przysłali potem już "sprawne", ciekawe co się będzie działo z tym na większym mrozie ;)


dokładnie kolego te szpule

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 17:44:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 688
Orin pisze:
A zwis był prawidłowy czy kabel był naciągnięty jak odciąg w maszcie?

Zna ktoś może jakiś wzór do którego wklepiemy odległość pomiędzy słupami, wpiszemy wagę kabla, docelowy zwis i wypluje nam jakiej siły mamy użyć aby zwis był taki jak w instrukcji?


Na górę
Post: czw, 29 gru 2016 23:46:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
@green3d: Bez parametru takiego jak jakaś waga/ciężar na jednostkę długości oraz sztywność czy jakkolwiek rozumiane wydłużenie kabla pod wpływem siły nie da się tego policzyć. No i jak chcesz mierzyć siłę którą naciągniesz? Siłomierz masz?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 0:11:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 688
zajadacz pisze:
@green3d: Bez parametru takiego jak jakaś waga/ciężar na jednostkę długości oraz sztywność czy jakkolwiek rozumiane wydłużenie kabla pod wpływem siły nie da się tego policzyć. No i jak chcesz mierzyć siłę którą naciągniesz? Siłomierz masz?

Zawsze można użyć wagi hakowej :)


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 2:02:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1195
green3d pisze:
zajadacz pisze:
@green3d: Bez parametru takiego jak jakaś waga/ciężar na jednostkę długości oraz sztywność czy jakkolwiek rozumiane wydłużenie kabla pod wpływem siły nie da się tego policzyć. No i jak chcesz mierzyć siłę którą naciągniesz? Siłomierz masz?

Zawsze można użyć wagi hakowej :)

:ok:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: piterus90 i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 paź 2017 22:19:52

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl