Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna

Przedstawiona sytuacja w mojej sieci
Czas głosowania minął sob, 20 sie 2016 12:07:41
występuje 18%  18%  [ 2 ]
nie występuje 36%  36%  [ 4 ]
występuje w minimalnej skali nie wychodzi aż tyle włókna 9%  9%  [ 1 ]
nigdy czegoś takiego nie widziałem 36%  36%  [ 4 ]
Liczba głosów: 11
Autor Wiadomość
Post: śr, 17 sie 2016 12:07:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
itam wszystkich serdecznie.

Jest to pierwszy mój post ale forum czytam od dawna.
Od wielu lat też świadczymy usługi w zakresie dostępu do sieci internet. Rynek wymusił na nas inwestycję w światłowody i tu zaczęły się problemy.
Stosowaliśmy przewodu 24j oraz 12j napowietrzne z tzw luźną tubą. Na początku w okresie ich układania i gdy było zimno nie było z nimi problemów.
Instalację wykonywaliśmy na słupach ZEORK słupy te oddalone są od siebie o 40m. Także nie ma tu bardzo dużych odległości producent niby dawał gwarancję nawet na 100m ale importer skrócił ją do 80m.
Aktualnie po fali upałów nadmiar włókna wchodzi do muf i wychodzi z tacek co doskonale widać na zdjęciach.
Dodatkowo kabel także nienaturalnie dużo zwisa w takim stopniu, że musieliśmy poprawiać go samochód ciężarowy nie może wyjechać z podwórka.
Takie zachowanie kabla zmusza nas do nieustannego poprawiania ułożenia włókien w mufach ponieważ wzrasta tłumienie i rozpinają się klienci.
Co ciekawe jak ułożymy nadmiar włókna to ponownie po jakimś czasie występuje znowu nadmiar.
Dodam, że nie tylko my mamy problemy z tym kablem. Inna ekipa w sumie konkurencja z którą dobrze żyjemy też ma takie problemy.
Oczywiście wina że włókna się cofają była zrzucana na nas wielokrotnie a to mamy za duże odległości a to nie umiemy mocować kabla w mufie lub nie umiemy spawać,
układać mamy za duże różnice w wysokości między słupami. Importer niestety nie ma odwagi aby się do nas pofatygować i zobaczyć to zjawisko na własne oczy.
Problem nie jest taki, że kabel jest zabierany z jednej mufy i przechodzi do innej tylko, że jest go za dużo.
Udaliśmy się na reklamację do importera ponieważ jak twierdził u niego taki problem nie istnieje. Oczywiście informował nas, że we własnej sieci ma ułożone bardzo dużo tego kabla,
jak okazało się to był to jeden odcinek o długości około 400m pokrętne tłumaczenia, że jest ułożona reszta w kanalizie a jak chcemy na słupach to musimy jechać 50km.
W sumie pofatygowaliśmy się do nich ponad 200km to nie było dla nas problemem przejechać jeszcze 50km. Okazało się, że w firmie rządzą pracownicy bo pracownikowi nie pasowało i prezes musiał go posłuchać....
Sam kabel na słupach miał wisieć od miesiąca - w naszej opinii krócej bo nawet resztki kabla pod słupem wyglądały na świeże, także w mufach sterylna czystość zero pająków czy innych żyjątek
brak zacieków czy jakiś drobin syfu. Na wspomnianym odcinku około 400m były 3 mufy w których w każdej stwierdziliśmy nadmiar włókna w ilości około 5cm na mufę.
My mamy ten kabel na słupach ponad pół roku problem jest większy i to znacznie widać to na zdjęciach. Problem występuje nie tylko na słupach a pozostawione 300m kabla na szpuli
pięknie zakwitło włóknem światłowodowym i to z obu stron. W sumie nie wiem jak fabryka ucina ten kabel ale raczej nie zostawiają nadmiaru włókna na jego początku/końcu.
Reklamacją w formie mailowej poszła 21.07, dowiedziałem się, że według importera i producenta wszystko jest ok a jak chcemy reklamować to musimy złożyć to na piśmie - jakoś nie przeszkadzało im zamawianie kabla przez telefon.
Oczywiście protokołu z oględzin sieci światłowodowej chociaż wyraźnie stwierdziliśmy, że nadmiar występuje importer nie podpisuje. Firma importera markuje ruchy, że niby coś sprawdza i diagnozuje.
Obiecali rozwiesić kabel na słupach w firmie niestety nie udało się w zamian tego kabel został rozwieszony na przęsłach płotu w ilości 60m.
Dodatkowo kabel został wysłany na testy do krakowskiej firmy która miała zbadać jego właściwości ale niestety światowe dni młodzieży stanowiły problem więc się to wydłużyło w sumie do dziś brak odpowiedzi.
Wszystkich których pytamy nie mają problemów takich jak tu opisałem mówią, że na ich kablach to nie występuje.

Dlaczego piszę tutaj? W sumie nie pozostało nam wiele możliwości na rozwiązanie problemów z działaniem sieci a jeszcze bardziej boję się zimy bo zupełnie nie wiem jak zachowa się ten kabel.
Opinie zebrane od wszystkich którzy układają kable światłowodowe w sieciach są jasne nic takiego u nich w sieciach nie ma miejsca ale oczywiście oni nie robią na tych kablach. My mamy ich 50km i mamy z nimi problem.
Bardzo proszę wszystkich którzy mają sieci światłowodowe o wyrażenie swojej opinii w tym wątku. Czy w kablach okrągłych (nie płaskich) włókna wychodzą Wam do muf.
Proszę też o informację czy taka sytuacja ma gdziekolwiek u Was miejsce. Być może kupiliście ten kabel i stwierdziliście, że nie będziecie go instalowali ze względu na wymieniony problem.
Importer twierdzi, że my(w sumie 3 firmy i 3 niezależne ekipy monterskie) jako jedyni spośród kupujących mamy takie problemy. Zdjęć jest więcej jeśli będą zainteresowani są też filmy.

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc
Pozdrawiam!
ps. post na 1080p wygląda OK
kolejny resize zdjęć


Załączniki:
Komentarz: Wykwity na bębnie
wykwity na bebnie 300m.jpg
wykwity na bebnie 300m.jpg [ 56.27 KiB | Przejrzano 3541 razy ]
Komentarz: mufa po miesiącu inna ekipa mistrzowie światłowodów
mufa po miesiącu.jpg
mufa po miesiącu.jpg [ 79.77 KiB | Przejrzano 3541 razy ]
Komentarz: mufa 1 jedna ekipa
inna mufa.jpg
inna mufa.jpg [ 98.48 KiB | Przejrzano 3541 razy ]


Ostatnio zmieniony czw, 18 sie 2016 7:06:52 przez dzanus, łącznie zmieniany 2 razy.
Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 14:23:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 631
Co to kolego masz za kabel i skąd ? Podaj co i jak

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 14:46:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
dzanus pisze:
Jest to pierwszy mój post ale forum czytam od dawna. Od wielu lat też świadczymy usługi w zakresie dostępu do sieci internet.
Rynek wymusił na nas inwestycję w światłowody i tu zaczęły się problemy. Stosowaliśmy przewodu 24j oraz 12j napowietrzne z tzw luźną tubą.

Na początku w okresie ich układania i gdy było zimno nie było z nimi problemów. Instalację wykonywaliśmy na słupach ZEORK słupy te oddalone są od siebie o 40m.
Także nie ma tu bardzo dużych odległości producent niby dawał gwarancję nawet na 100m ale importer skrócił ją do 80m. Aktualnie po fali upałów nadmiar włókna
wchodzi do muf i wychodzi z tacek co doskonale widać na zdjęciach. Dodatkowo kabel także nienaturalnie dużo zwisa w takim stopniu, że musieliśmy poprawiać go

samochód ciężarowy nie może wyjechać z podwórka. Takie zachowanie kabla zmusza nas do nieustannego poprawiania ułożenia włókien w mufach ponieważ wzrasta tłumienie
i rozpinają się klienci. Co ciekawe jak ułożymy nadmiar włókna to ponownie po jakimś czasie występuje znowu nadmiar. Dodam, że nie tylko my mamy problemy z tym kablem.

Inna ekipa w sumie konkurencja z którą dobrze żyjemy też ma takie problemy. Oczywiście wina że włókna się cofają była zrzucana na nas wielokrotnie a to mamy za duże
odległości a to nie umiemy mocować kabla w mufie lub nie umiemy spawać układać mamy za duże, różnice w wysokości między słupami. Importer niestety nie ma odwagi aby się
do nas pofatygować i zobaczyć to zjawisko na własne oczy. Problem nie jest taki, że kabel jest zabierany z jednej mufy i przechodzi do innej tylko, że jest go za dużo.

Udaliśmy się na reklamację do importera ponieważ jak twierdził u niego taki problem nie istnieje. Oczywiście informował nas, że we własnej sieci ma ułożone bardzo dużo
tego kabla, jak okazało się to był to jeden odcinek o długości około 400m pokrętne tłumaczenia, że jest ułożona reszta w kanalizie a jak chcemy na słupach to musimy jechać 50km.
W sumie pofatygowaliśmy się do nich ponad 200km to nie było dla nas problemem przejechać jeszcze 50km. Okazało się, że w firmie rządzą pracownicy bo pracownikowi nie pasowało

i prezes musiał go posłuchać.... Sam kabel na słupach miał wisieć od miesiąca - w naszej opinii krócej bo nawet resztki kabla pod słupem wyglądały na świeże, także w mufach
sterylna czystość zero pająków czy innych żyjątek brak zacieków czy jakiś drobin syfu. Na wspomnianym odcinku około 400m były 3 mufy w których w każdej stwierdziliśmy nadmiar
włókna w ilości około 5cm na mufę. My mamy ten kabel na słupach ponad pół roku problem jest większy i to znacznie widać to na zdjęciach. Problem występuje nie tylko na słupach

a pozostawione 300m kabla na szpuli pięknie zakwitło włóknem światłowodowym i to z obu stron. W sumie nie wiem jak fabryka ucina ten kabel ale raczej nie zostawiają nadmiaru włókna
na jego początku/końcu. Reklamacją w formie mailowej poszła 21.07, dowiedziałem się, że według importera i producenta wszystko jest ok a jak chcemy reklamować to musimy złożyć to
na piśmie - jakoś nie przeszkadzało im zamawianie kabla przez telefon. Oczywiście protokołu z oględzin sieci światłowodowej chociaż wyraźnie stwierdziliśmy, że nadmiar występuje

importer nie podpisuje. Firma importera markuje ruchy, że niby coś sprawdza i diagnozuje. Obiecali rozwiesić kabel na słupach w firmie niestety nie udało się w zamian tego kabel
został rozwieszony na przęsłach płotu w ilości 60m. Dodatkowo kabel został wysłany na testy do krakowskiej firmy która miała zbadać jego właściwości ale niestety światowe dni
młodzieży stanowiły problem więc się to wydłużyło w sumie do dziś brak odpowiedzi. Wszystkich których pytamy nie mają problemów takich jak tu opisałem mówią, że na ich kablach
to nie występuje.

Dlaczego piszę tutaj? W sumie nie pozostało nam wiele możliwości na rozwiązanie problemów z działaniem sieci a jeszcze bardziej boję się zimy bo zupełnie nie wiem jak zachowa się ten kabel. Opinie zebrane od wszystkich którzy układają kable światłowodowe w sieciach są jasne nic takiego u nich w sieciach nie ma miejsca ale oczywiście oni nie robią na tych kablach. My mamy ich 50km i mamy z nimi problem. Bardzo proszę wszystkich którzy mają sieci światłowodowe o wyrażenie swojej opinii w tym wątku. Czy w kablach okrągłych (nie płaskich) włókna wychodzą Wam do muf. Proszę też o informację czy taka sytuacja ma gdziekolwiek u Was miejsce. Być może kupiliście ten kabel i stwierdziliście, że nie będziecie go instalowali ze względu na wymieniony problem. Importer twierdzi, że my(w sumie 3 firmy i 3 niezależne ekipy monterskie) jako jedyni spośród kupujących mamy takie problemy. Zdjęć jest więcej jeśli będą zainteresowani są też filmy.

Z góry dziękuje ws

ps. post na 1080p wygląda OK


mam 1600x1200 i

NIE da się tego czytać, ZA duże są zdjęcia.

po-formatuj (w/w przykład), zmniejsz zdjęcia ...


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 16:34:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2126
A to pech.
No ale tak to jest wieszać gówno z chin.
normalna sprawa przy pseudo kablach
Aczkolwiek to ciekawe że nie zasysa włókien do środka i nie urywa wam włókien - ale to może na zimę będzie (daj znać)

Ogólnie macie przerypane - wiadomo że firma która wam sprzedała ten szajs nie przyzna się aż do grobowej deski - pomyśl ile by ich to kasy kosztowało. Wartałbo by tutaj napisać co to za firma.
Generalnie teraz jest bardzo dużo "specjalistycznych firm" od światłowodów co przerzucają gówno z chin.
Wyprodukowanie dobrego kabla napowietrznego to nie jest prosta sprawa - aramid musi niwelować rozszerzalność temperaturową innych elementów i odwrotnie . Więc proporcje są bardoz ważne - do tego połączenie powłoki zew. z włóknami.
Zobaczcie że mało kabli z chin tak wygląda


Zresztą samo ufanie handlowcom świadczy już że jesteście dobrymi Chrześcijanami.

Kabel wyślij do Elmatu (teraz Fibrain) - mają komorę klimatyczną i mogą profesjonalnie zbadać wpływ temperatury na to gowno. Będziesz miał potem kwity do Sądu - bo raczej wątpie żeby się polubownie skończyło.

Moźe trzeba by się zastnowić nad wymianą tego dziadostwa

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 16:36:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2126
A mamy jeszcze nadmarowość włókna, ilośc żelu (co za żel) i inne bzdety - spartolenie którego kolwiek elementu może mieć wpływ na takie zachowanie kabla

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 16:48:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7755
współczuję. @pomidor dobrze napisał - tak się kończy zbyt duża ufność w słowa handlowca.

w dobrym (normalnym) kablu który masz rozwieszony w terenie zbliżonym do poziomu nie ma prawa występować takie zjawisko. jakbyś za bardzo przesadził z naciągiem to prędzej włókno by ci uciekło z tacki do kabla.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 17:41:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Witam.
Dziękuje za odpowiedzi. Niestety importera nie mogę podać nazwy ani nazwy kabla.
Jesteśmy w kontacie z Fibrainem i po ekspertyzie finał w sądzie. Przed zimą mamy i tak zamiar wymienić te kable bo nam się to całkiem rozsypie.
Przygotowujemy dokumentację może ktoś poznał te kable i jednak ma je gdzieś powieszone wiem, że importer komuś wymienił kabel na płaski.
Prośba o dalsze wypowiedzi ewentualnie jak ktoś ma zdjęcie swojej mufy z okrągłym kablem 1 lub 2 tuby 12j lub 24j to prośba o wrzucenie.
Dziękuje i pozdrawiam!


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 18:55:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
dzanus pisze:
Niestety importera nie mogę podać nazwy ani nazwy kabla.
Gdyż, ponieważ, bo? Każdy tutaj chciałby jednak wiedzieć u kogo nie warto kupować...

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 19:23:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2126
zajadacz pisze:
dzanus pisze:
Niestety importera nie mogę podać nazwy ani nazwy kabla.
Gdyż, ponieważ, bo? Każdy tutaj chciałby jednak wiedzieć u kogo nie warto kupować...


żarłok ma racje! po to jest to forum żeby się dzielić takimi rzeczami.
Jak mnie ktoś nabije w butelke, albo się na czymś przejadę to odrazu rzucam tutaj mięsem - oczekiwał bym solidarności.
Pomyśl o biednych ISP którzy też się nadzieją. Ile stracą piniędzy, nerów, czasu i klientów.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 21:18:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Ustalę z prawnikiem czy mogę opisać problem i podać jaki to kabel.
Mamy inny kabel w sieci i z nim zero problemu leży już ponad rok mufy otwieramy gdy podpinamy nowego klienta a nie po to by układać włókna.
Dodaję zdjęcie kolejnej mufy.
Proszę o informację czy jak otwieracie swoje mufy to włókna są na miejscu tak jak zostawiliście czy też się w jakimkolwiek stopniu przemieszczają chodzi mi o kabel w luźnej tubie
Zależy mi na każdej opinii według sprzedawcy mogą pracować i się przemieszczać...


Załączniki:
Komentarz: cuda w mufach
cuda w mufach.jpg
cuda w mufach.jpg [ 102.01 KiB | Przejrzano 3541 razy ]


Ostatnio zmieniony czw, 18 sie 2016 7:08:21 przez dzanus, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 21:34:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2126
a tak w ogole to jaki masz sygnal na koncowkach klienckich plus minus ?
bo takie włókna to też trochę trzeba wygiąć zeby tlumienie wzrosło - a przynajmniej bardziej niż na fotkach

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 7:56:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Witam.
Sygnał po splicie 16 i 8 najczęściej w okolicy -20 czasem gdzieś wskoczy decybel czy dwa przyjmijmy że do max -25 są zapinani klienci.
Niestety tłumienie potrafi wzrosnąć nawet o -10 i więcej wtedy rozpina tych z najgorszym sygnałem na końcu magistrali.
Odłożyłem wszystkie inne roboty, technicy od dziś poprawiają wszystkie mufy będą zdjęcia protokoły zrzuty ekranu z olta.
Obstawiam że w każdej mufie jest nadmiar włókna.
ps. zmieniłem rozdzielczość fotografi


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 9:49:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2126
no i wchodzi cenzura.
Tak Cię ta firma wystrychneła na dudka a Ty jeszcze ich chcesz chronić ?
Do tego narażać braci Operatorów na problemy.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 9:55:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 631
pomidor pisze:
no i wchodzi cenzura.
Tak Cię ta firma wystrychneła na dudka a Ty jeszcze ich chcesz chronić ?
Do tego narażać braci Operatorów na problemy.
kolega dzanus chce porady od wszystkich, ale sam nie chce nikomu zdradzić co to za kabel zakupił... żeby inni uniknęli tego samego problemu - trochę to śmieszne

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 10:03:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
Może liczy na to, że importer mu wymieni ten kabel jak nie zdradzi jego nazwy i nazwy kabla.
A ja mówię, że nie wymieni. 50 km kabla to gruba kasa i nikt sam z siebie jej nie wyłoży.
Poza tym podanie faktów typu: "kupiłem taki i taki rodzaj kabla, w tej i tej firmie, wygląda on tak i tak" niczym nie grozi, bo to są fakty. Nikogo nie dyskredytujesz, nikogo nie nazywasz oszustem czy coś w tym stylu. Po prostu przedstawisz sprawę taką jaka jest.

_________________
http://advseo.pl


Ostatnio zmieniony czw, 18 sie 2016 10:23:20 przez zajadacz, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 10:06:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 631
dokładnie kolego nie rozumiem co to za tajemnice , druga kwestia tego co to za kabel i ile kosztuje 1m?:) bo jak połowe normalnej ceny(elmat-telefonika) to tutaj nie zdziwiłbym się że nie ma to żadnej normy...

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 10:15:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 398
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
Będą wisieć setki km takiego kabla i ktoś to dalej będzie sprzedawał w najlepsze [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 10:41:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 14:57:54
Posty: 120
faktycznie, powinieneś napisać co to za kabel.
Jako fakt, a nie pomówienie.

Pozdrawiam
Zbyszek K.

_________________
Pozdrawiam !
Zibi K.


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 11:22:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2879
Pewnie jeszcze ma nadzieje na polubowne załatwienie sprawy z dystrybutorem, albo nie chce dawac argumentów na kontr pozew w przypadku jak by doszło do walki sądowej, bo w odwecie dystrybutor może go podać z pobudztwa cywilnego, że go oczernił bla bla bla, pewnie i tak by nic nie ugrał ale kto ma czas łazic po sądach :(. Skoro tego badziewia na wieszali 50 km no to to wymiana tego to w hu... kasy niezazdroszcze. Dlatego lepiej dopłacić do sprawdzonych produktów, choć ten ma też swoje zalety, np tchnik ciachnął za bardzo włókno i teraz ma do wyboru albo obiera więcej kabla jeżeli ma z czego obrać, albo rozwija zapasay by dociągnąć troszkę kabala albo....................... spokojnie czeka aż włókna urosną :)


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 11:31:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
kamikaze pisze:
spokojnie czeka aż włókna urosną :)
Ta, a zimą się same schowają i urwą :sciana:

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 11:39:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 152
Jak koledze dzanus tak rosną włókna to może powinien się przebranżowić i sprzedawać włókna do produkcji - wystarczy rozwiesić i poczekać
" złoty interes" :)


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 13:48:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 wrz 2011 12:13:31
Posty: 273
poszukajcie mojego ostatniego posta w innym temacie to będziecie wiedzieć, który to dystrybutor.


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 13:57:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 631
kolego możesz napisać jasno co ty rzeźbisz? Po co ktos ma szukac na forum twojego poprzedniego wpisu itd.
Co to za dziecinada

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 13:59:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
nic nie kupować z OPTONa !


Ostatnio zmieniony czw, 18 sie 2016 23:44:20 przez CezaRRR, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 14:00:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
@zeluq: A takie miałem przypuszczenie, że to mogą być oni, bo w końcu który inny sprzedawca ma swoją sieć.
@tomibomi: zeluq nie może napisać konkretnie o kogo chodzi, bo to już będą pomówienia. Przecież to nie jemu kable uciekają.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 24 paź 2017 3:56:40

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl