Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 18 lip 2016 20:44:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 126
Lokalizacja: Ncza
michal_katowice pisze:
cgr pisze:
Witam,
kiedy można spodziewać się obsługi dla olt'ów Dansan'a ? Czy jest szansa że jeszcze tej jesieni czy może to potrwać dłużej?


Tak z czystej ciekawości, po co Ci program do DASAN-a skoro masz:
- system graficzny producenta do OLT-a: INAS za free do 2 OLT-ów?
http://active.fibrain.pl/aktualnosci/da ... ,a471.html
- system darmowy do zarządzania i monitorowania OLT w podstawowym zakresie jest już udostępniany za free, wystarczy, że napiszesz do wsparcia: aktywa@fibrain.pl

https://zapodaj.net/90ed3c880400d.jpg.html

- do DASAN masz łatkę do LMS-a, NET47, MMS, ISP Panel, LMS Plusa, CaMAN-a, Comofrtel-a itp.


Oczywiście że do Dasana jest sporo opcji ale... jak MethOd powiedział nie wszystkie są idealne, jak narazie korzystam z CLI i jest ok dodatkowo mam uruchomiony wynalazek od elmatu pod nazwą "GPON NMS 100" do bieżącego podglądu i jak narazie jest ok. Program adi399 ma moim zdaniem wielki potencjał ponieważ nie jest kobylasty jak INAS, nie jest okrojony jak "GPON NMS 100" i jest ładniejszy od mróweczek pod ssh :zlosnik:

adi399 czy będzie możliwość przetestowania programu na zasadzie jakiegoś trial'a ?

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: wt, 19 lip 2016 8:30:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 06 sie 2010 9:54:43
Posty: 103
Dzięki za odpowiedź! Im więcej takich systemów tym lepiej oczywiście :)
Pytałem bo jest darmowy system zarządzania i monitorowania ONT i OLT:
Tu masz filmik jak on działa:
https://1drv.ms/v/s!AuoPBDrATgYRhbFsiZ0ee4nNOuSdBA


Na górę
Post: wt, 19 lip 2016 8:44:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 126
Lokalizacja: Ncza
michal_katowice właśnie to tym systemie mówiłem. Używam go na co dzień do podstawowej obsługi olta ale do konfiguracji końcówek przez omci czy kreowania usług korzystam z CLI. Program adi399 wydaje się mieć wszystko w jednym, poczekamy może uda się sprawdzić jak to działa z Dasan'em :)

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: wt, 19 lip 2016 12:13:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1141
Lokalizacja: Suwałki
Dajcie jakis link do tego

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: wt, 19 lip 2016 18:48:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 126
Lokalizacja: Ncza
MethOd pisze:
Dajcie jakis link do tego

Elmat ten programik rozdaje swoim klientom. Proponuję kontaktować się z działem aktywa. Jeśli potrzeba to mogę pomóc na pw.


Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: pt, 29 lip 2016 15:57:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 02 wrz 2013 16:28:46
Posty: 453
Adi mam pomysł dla Ciebie na rozwinięcie oprogramowania o ile już tego nie wdrożyłeś.

Przy dodawaniu ONT'a aby można było wskazać plik konfiguracyjny xml który ma zostać wgrany po dodaniu końcówki z automatu.
- możliwość ustawienia domyślnego xml'a do wgrywania lub możliwość wgrania swojego spreparowanego pod klienta.
- możliwość wgrania/zgrania konfig'a na dodanym już ONT.
- możliwość zmiany nazwy sesji wifi, konfiguracji portów WAN i bindowania SSID i LAN portów do WANa.

Myślę że taka operacja dodania ONT do OLT i ustawianie mu wszystkich parametrów + wgranie gotowej konfiguracji skróciła by czas pobytu technika u klienta do minimum.


Na górę
Post: pt, 29 lip 2016 18:15:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 743
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
bluekom pisze:
Adi mam pomysł dla Ciebie na rozwinięcie oprogramowania o ile już tego nie wdrożyłeś.

Przy dodawaniu ONT'a aby można było wskazać plik konfiguracyjny xml który ma zostać wgrany po dodaniu końcówki z automatu.
- możliwość ustawienia domyślnego xml'a do wgrywania lub możliwość wgrania swojego spreparowanego pod klienta.
- możliwość wgrania/zgrania konfig'a na dodanym już ONT.
- możliwość zmiany nazwy sesji wifi, konfiguracji portów WAN i bindowania SSID i LAN portów do WANa.

Myślę że taka operacja dodania ONT do OLT i ustawianie mu wszystkich parametrów + wgranie gotowej konfiguracji skróciła by czas pobytu technika u klienta do minimum.



jest to możliwe, będzie wdrożone w przyszłej wersji.

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: sob, 30 lip 2016 15:18:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 735
Lokalizacja: PL
adi399 pisze:
bluekom pisze:
Adi mam pomysł dla Ciebie na rozwinięcie oprogramowania o ile już tego nie wdrożyłeś.

Przy dodawaniu ONT'a aby można było wskazać plik konfiguracyjny xml który ma zostać wgrany po dodaniu końcówki z automatu.
- możliwość ustawienia domyślnego xml'a do wgrywania lub możliwość wgrania swojego spreparowanego pod klienta.
- możliwość wgrania/zgrania konfig'a na dodanym już ONT.
- możliwość zmiany nazwy sesji wifi, konfiguracji portów WAN i bindowania SSID i LAN portów do WANa.

Myślę że taka operacja dodania ONT do OLT i ustawianie mu wszystkich parametrów + wgranie gotowej konfiguracji skróciła by czas pobytu technika u klienta do minimum.



jest to możliwe, będzie wdrożone w przyszłej wersji.



si! :)

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: wt, 02 sie 2016 23:31:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 743
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
UWAGA
PROPOZYCJA!
Zdalna praca serwisantów
dodawanie ont wg profili.


Jak to działa?
Konfigurujemy serwer email w programie, ustawiamy autoryzowane meile.

Teraz
Serwisanci wysylaja emial o tresci
--ont-- , w odpowiedzi otrzymuje informacje o wykrytych ont w postaci:
1. buda slot Port / SN
2. buda slor Port /SN
dostępne profile:
1. Internet + TV (1portowa koncowka)
2. Internet+ TV (4portowa konwoka)
3. jakiś tam profil

--add 1 2 nazwa_kl--, 1 to nr znalezionej końcówki 2 to profil usługowy który skonfigurowaliśmy w programie, w tym momencie końcówka się dodaje

co wy na to ?

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: śr, 03 sie 2016 1:18:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
Jak juz to SMS a najlepiej apka mobilna :)

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: śr, 03 sie 2016 9:04:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 02 wrz 2013 16:28:46
Posty: 453
takie coś podobnego można zrobić jako stronkę www zamiast apki.

Loguje się serwisant pokazuje mu co trzeba wykryte ONT i wybiera który ma dodać + profil. zero przewijania w przeglądarce. wpisywania z palca (możliwość pomyłki) zrobię coś takiego u siebie jak będę miał więcej czasu.

Do tego można zrobić jeszcze fajną rzecz taką bazę z nieużywanymi SSID (wygenerowane wcześniej) i hasłami i po prostu wybierasz jaki chcesz przydzielić do końcówki, a soft obrobi xml'a i na końcu wgra go do ONT. Serwisant nawet się nie będzie rozstawiał z laptopem :)

Można fajne rzeczy zrobić i uprościć robotę.


Na górę
Post: śr, 03 sie 2016 11:02:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1816
Narzekacie na kobylaste NMSy, a rozbudowywując tą apkę skończycie z taką własnie kobyłą :)

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: śr, 03 sie 2016 13:36:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 735
Lokalizacja: PL
adi399 pisze:
UWAGA
PROPOZYCJA!
Zdalna praca serwisantów
dodawanie ont wg profili.


Jak to działa?
Konfigurujemy serwer email w programie, ustawiamy autoryzowane meile.

Teraz
Serwisanci wysylaja emial o tresci
--ont-- , w odpowiedzi otrzymuje informacje o wykrytych ont w postaci:
1. buda slot Port / SN
2. buda slor Port /SN
dostępne profile:
1. Internet + TV (1portowa koncowka)
2. Internet+ TV (4portowa konwoka)
3. jakiś tam profil

--add 1 2 nazwa_kl--, 1 to nr znalezionej końcówki 2 to profil usługowy który skonfigurowaliśmy w programie, w tym momencie końcówka się dodaje

co wy na to ?



Adi to fajne ale wydaje mi się że i tak na tą chwile program odpalimy szybciej zrobimy 3 kliki i mamy dodane ONT :P

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 0:56:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 743
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
Uwaga niebawem nowa funkcjonalność!

1. Wielojęzyczność
2. Wykres, historia poziomu sygnałów
3. Panel www dla Montera / Servisanta! samodzielna diagnoza i dodanie ont
działa to tak, serwisant wchodzi na stronę x.x.x.x/serwisantX=1,2,3..
w odpowiedzi otrzymuje zapytanie o jednorazowy kod autoryzacyjny, który otrzyma na meila.
Po wpisaniu tego kodu, na stronie zobaczy listę nowo wykrytych ont,
będzie mógł zaznaczyć ont'a i dodac w trybie ustalonych w programie profili. klika zatwierdź i cąła filozofia, ont dodany.

Kod jest tylko jednorazowy, generuje się do każdego zlecenia, w programie mamy możliwość większej autoryzacji, jaki serwisant moze dosatwac w tym dniu kody i ile tych kodow moze dostac.

np. Serwisnat1 może dziś dostać 3 kody, oznacza to ze może dodać końcówkę, podglądacz diagnozę końcówki.

Wszystko proste i intuicyjne! Serwisanci jednym kliknieciem dodaja nowo wykryte koncowki i diagnozuja je, wszystko pod nasyzm okiem :)!

Wpisujemy adres Ip na ktorym odpalony jest hua-olt, po wpsianiu kodu autoryzacyjnego, wysiwetla sie nam lista znalezionych koncowek, zaznaczamy interesujaca i klikamy dodaj. jesli kod autoryzacyjny sie zgdza koncowka sie doda autoamtycznie. jedyne co musimy wybrac to profil i wpsiac nazwe klienta! Profile ustalamy w programie hua-olt! Klik i juz dodane :)
Adresy e-mail oraz ile kodów w ciągu dnia może do nich przyjść definiujemy w programie hua olt!
Program nie wymaga żadnych doddatkowych serwerów, posaida w sobie serwer http!
Obrazek

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 1:45:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
Blagam Cie, uzyj jakiegos normalnego wygladu. Mamy XXI wiek!

Taki darmowy i super latwy w uzyciu Bootstrap - http://getbootstrap.com
Masz tam wszystko gotowe, widoki, tabele, przyciski, intenty a co najlepsze - jest reponsywny.
Sam zobacz jaki latwy i ladny: http://www.w3schools.com/bootstrap/

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 6:47:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 429
Z zte bedzie dzialac??

Wysłane z mojego EVA-L09

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 8:04:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 743
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
vitkovskyyy pisze:
Z zte bedzie dzialac??

Wysłane z mojego EVA-L09


Dasan, już prawie wdrożony. ZTE później.


colir pisze:
Blagam Cie, uzyj jakiegos normalnego wygladu. Mamy XXI wiek!

Taki darmowy i super latwy w uzyciu Bootstrap - http://getbootstrap.com
Masz tam wszystko gotowe, widoki, tabele, przyciski, intenty a co najlepsze - jest reponsywny.
Sam zobacz jaki latwy i ladny: http://www.w3schools.com/bootstrap/


to nie jest żaden gotowy serwer www apatche, jest to rozwiazanie wewnątrz programowe, obsługę stylów skryptów i calego kodu html/php musiałbym pisac recznie.

Zadaniem Panelu www dla serwisnatów, jest 0 wodotrysków, same konkrety. Program wymienia dane z przeglądarką i generuje odpowiednie sekwencje kodu html.

Docelowe jest działanie na programie, a screeny programu masz wcześniej.

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 13:43:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
Cytuj:
to nie jest żaden gotowy serwer www apatche, jest to rozwiazanie wewnątrz programowe, obsługę stylów skryptów i calego kodu html/php musiałbym pisac recznie.

Jakiego PHP?

Skoro i tak generujesz HTMLa to co Ci szkodzi zaladowanie paru linijek wiecej?
To, ze ma nie miec wodotryskow to ma znaczyc ze musi zle wygladac?
BTW. Widziales kiedys SEWa 1.0 KIKE?

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 22 wrz 2016 15:24:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1307
Lokalizacja: Jaworzno
Pobawiłem się chwilę tym programem. Taka nakładka na telnet :) Wciąż nie rozwiązuje on problemu provisioningu ONT tak by nie zaglądać do www. No chyba, że coś źle robię, albo czegoś nie rozumiem :) Osobiście też sam wygląd tego programu oraz jego forma mnie odstrasza. Imho to powinno być webowe, kompatybilne z każdym OSem i przeglądarką. To tylko moje prywatne uwagi. Mam nadzieję, że autor przyjmuje również krytykę :)

Cytuj:
BTW. Widziales kiedys SEWa 1.0 KIKE?


Jeszcze mam ciary na plecach :)

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: sob, 01 paź 2016 8:14:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 83
Proszę o info czy dla softu ma znaczenie jakiego producenta są ONTy podpięte pod OLT Huawei?


Na górę
Post: sob, 01 paź 2016 12:01:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 16 gru 2007 22:01:58
Posty: 601
Czy cały czas Ont pozostaje jako nieautoryzowany mimo dodania do listy ?


Na górę
Post: sob, 01 paź 2016 23:47:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 743
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
kkulczyk pisze:
Czy cały czas Ont pozostaje jako nieautoryzowany mimo dodania do listy ?


problem z konfiguracja olt, lub firmware olt.

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: sob, 01 paź 2016 23:49:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 16 gru 2007 22:01:58
Posty: 601
najpierw działało bez problemu, potem nagle przestało autoryzowac końcówki, ale tylko HU, evotecha bez problemu autoryzuje.

Nic na olcie nie było zmieniane.


Na górę
Post: ndz, 02 paź 2016 20:10:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 735
Lokalizacja: PL
u mnie działa od początku beta-testów aż po dziś sprawdziłem w tej chwili, hmm

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: czw, 06 paź 2016 13:09:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 paź 2016 13:01:22
Posty: 1
Pytanie do: adi399

Program hua-olt wygląda obiecująco ale czy jest jakaś możliwość przetestowania działania aplikacji przed jej zakupem?

I jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób program komunikuje się z OLT? Czy będąc poza siedzibą firmy można konfigurować OLT? Przeszukałem forum i stronkę ale żadnych manuali nie znalazłem :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 15:38:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl