Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: sob, 10 gru 2016 14:23:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 241
Lokalizacja: woj.śląskie
slavo pisze:
....sukcesywnie wymieniam na Extralinki.

Które Extralinki ? Jaki model?


Na górę
Post: sob, 10 gru 2016 18:32:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 18:57:40
Posty: 68
Lokalizacja: Bieruń
trochę nie na temat, zerknąłem na zalogowane onu poleceniem show onu i wszystkie końcówki mam down a transmisja leci normalnie.., po jakimś czasie tablica znowu jest pełna i za chwilę znowu down. czy komuś się tak dzieje?

staszek


Na górę
Post: pn, 12 gru 2016 13:11:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 22 lis 2014 13:42:28
Posty: 4
Lokalizacja: Sosnowiec
GieTe pisze:
Które Extralinki ? Jaki model?


Extralink Jowisz 1xGbit ethernet


Na górę
Post: ndz, 18 gru 2016 13:23:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 18:57:40
Posty: 68
Lokalizacja: Bieruń
trochę rozwinę co się u mnie dzieje. Co chwilę w logach widać wyrejestrowanie końcówek co widać w logach:

00:04:14: %ONUMNT-6-Informational: 254:28: 2016/12/15 08:35:16 EVENT (onu status): dereg 0/1/4 mac 80:14:a8:2fxxxx reason 2
00:04:14: %ONUMNT-6-Informational: 254:28: 2016/12/15 08:35:16 EVENT (onu status): dereg 0/1/8 mac 80:14:a8:2fxxx reason 2
00:04:14: %SLOTMNT-6-Informational: 254:28: 2016/12/15 08:35:16 Slot : slot-0 chip-1 hello time out
00:03:41: %ONUMNT-6-Informational: 221:27: 2016/12/15 08:34:43 EVENT (onu status): reg 0/1/4 mac 80:14:a8:2fxxxx reason 1
00:03:41: %ONUMNT-6-Informational: 221:27: 2016/12/15 08:34:43 EVENT (onu status): reg 0/1/8 mac 80:14:a8:2fxxxx reason 1
00:03:39: %SLOTMNT-6-Informational: 219:27: 2016/12/15 08:34:41 Slot : slot-0 chip-1 operational

wylatują wszystkie! co około 30 sek. nie tylko te 2 jak powyżej. Transmisja jednak przebiega normalnie, przynajmniej tak się wydaje bo da się pingowć i widzę ruch z końcówek.

raz na jakiś czas jednak zamiera transmisja do wszystkich końcówek, wydaje się że jest jakiś watchdog który restartuje po 3 min albo coś podobnego....

10:58:02: %ONUMNT-6-Informational: 39482:20: 2016/12/17 20:34:04 EVENT (onu status): reg 0/1/6 mac 80:14:a8:2f:xxxxx reason 1
10:58:02: %SLOTMNT-6-OltChip-Configure: 39482:13: The configure has finished on Slot 0, Chip 1
10:57:21: %SLOTMNT-6-Informational: 39441:15: 2016/12/17 20:33:23 Slot : slot-0 chip-1 operational
10:57:19: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/4 LinkUp.
10:57:19: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/3 LinkUp.
10:57:19: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/2 LinkUp.
10:57:18: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/1 LinkUp.
10:57:07: %SLOTMNT-6-Informational: 39427:58: 2016/12/17 20:33:09 Slot : slot-0 chip-1 shutting down
10:57:06: %SLOTMNT-6-Informational: 39426:21: 2016/12/17 20:33:08 Slot : slot-0 chip-1 waiting for image
10:57:05: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/4 LinkDown.
10:57:05: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/3 LinkDown.
10:57:05: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/2 LinkDown.
10:57:05: %DEVICE-3-LINKUPDOWN: p0/1 LinkDown.
10:53:54: %ONUMNT-6-Informational: 39234:9: 2016/12/17 20:29:55 EVENT (onu status): dereg 0/1/7 mac 80:14:a8:2f:xxxx reason 2

w smokepingu widać, że przerwa raczej nie trwa dłużej niż 5 min. do urządzenia transmisja działa.

Konfiguracji w zasadzie nie ruszałem, chodziło przez miesiąc bez problemu. po wyłączeniu prądu na kilka godzin gidze bufor już też się wyłączył takie klocki..
Jeśli ktoś ma pomysł co z tym zrobić to proszę o radę.. czegoś lepszego niż epon tam akurat nie postawię bo się to nie zepnie finansowo,a klienci jak na razie i tak zadowoleni.


Na górę
Post: pn, 19 gru 2016 12:20:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 03 sty 2006 15:57:53
Posty: 633
moze wkładka SFP padła ?

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Na górę
Post: pn, 19 gru 2016 15:05:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 18:57:40
Posty: 68
Lokalizacja: Bieruń
wymieniłem wkładkę a także slot z 1 na 2gi. objawy takie same... przynajmniej te wyrejestrowania co 30sek. po paru min wróciłem do starej.


Na górę
Post: pt, 23 gru 2016 6:30:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 18 lis 2003 22:54:41
Posty: 566
U nas takie przypadki:
-olt netis v2: po paru tygodniach pracy nie przepuszcza igmp lub vlanu z igmp, restart pomaga;
-po restarcie końcówki netis, extralinki czasami się nie podłączają;
-onu netisa EP8101G już są trzy wersje:
najstarsza NTS 101 V2.0.0M20140326 chodzi ok;
dostępne teraz NTS 101 V1.1.0R151119 nie przepuszcza trunka, wiesza się, po zawieszce neta przepuszcza, utrata sterowania, po restarcie olta nie podłączy się;
jest jeszcze egzemplarz HWTC (HEX-48 57 54 43) 010 V1R003C0 (bebechy jak w extralinku?) ten chodzi ok


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 18:16:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 445
Ma ktos firmware do niego binarke bo sie mi sypnela. Przez konsole bym go flashna


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 19:30:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 maja 2012 7:29:02
Posty: 75
http://pl.netis-systems.com/Suppory/dow ... d/3/img/50


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 9:00:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 445
Ale do OLTA EP8208 V2 chciałem a nie do EP8101G


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 16:11:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 445
Dobra olt działa ma ktoś opis konfiguracji tak by zadziałał. Generalnie sprawa dotyczy ustawien autoryzacji wlaczenia/wyłącznia same vlany jest opis. Sprawa jeszcze wrzucenia backupu jak cos np przez ftp


Na górę
Post: czw, 02 mar 2017 20:13:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 241
Lokalizacja: woj.śląskie
cygar pisze:
...Generalnie sprawa dotyczy ustawien autoryzacji wlaczenia/wyłącznia

Dołączam się do pytania. Jak macie zorganizowaną autoryzację końcówek po MAC adresie ?? Może ktoś to z radiusem ożenił ??


Na górę
Post: sob, 01 kwie 2017 21:28:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 18:57:40
Posty: 68
Lokalizacja: Bieruń
czy ktoś znalazł binarke? moja sztuka dalej wariuje. mam tego olta ściągniętego, nic nie mam wpięte a dalej włącza/wyłącza interfejsy itp. Może jak wgram mu firmware na nowo to zadziała...
szukam do EP8204 V2


Na górę
Post: wt, 15 sie 2017 17:07:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 445
To takie pytanie jak wykasowac nieuzywane MAC na olcie co sa zapisane trwale ?


Na górę
Post: śr, 16 sie 2017 15:40:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 22 lis 2014 13:42:28
Posty: 4
Lokalizacja: Sosnowiec
cygar pisze:
To takie pytanie jak wykasowac nieuzywane MAC na olcie co sa zapisane trwale ?

Kod:
enable
configure terminal
no-binding onu 0/x/x


i cała konfiguracja danego onu idzie do śmieci, white-list, vlan itd.


Na górę
Post: pt, 18 sie 2017 18:32:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 445
fakt nie doczytalem to jeszcze jedno reboot wszystkch koncowek pa porcie pojedyncza końcówke bez problemu restartuje komenda reset onu 0/2/1 a hurtem na porcie ?


Na górę
Post: pn, 21 sie 2017 16:15:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 445
zna ktos sposob by pozbyc sie vlana 1 . Uzylem polecenia switchport mode native vlan 2 tak jak w olcie raisecom troche na okretke ale switchport w netis v2 nie ma opcji native


Na górę
Post: pn, 21 sie 2017 23:20:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 829
Lokalizacja: Myszków
VLAN1 to jest vlan jak każdy inny, możesz go wyłączyć ale wymaga to trochę zachodu.
1. Dla VLAN1 usuwasz porty na których jest tagowany i nietagowany oprócz tego na jaki jesteś zapięty do switcha.
2. Tworzysz VLAN2, i dodajesz go na porty, tagowany czy nietagowany w zależności od potrzeby.
3. Przenosisz adresację switcha z VLAN1 na VLAN2
3. Teraz możesz usunąć ostatni port z VLAN1, ewentualnie jak jest taka możliwość to skasować VLAN1.
VLAN1 różnie się może nazywać, na D-Linku jest to standardowo default

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 21:01:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 241
Lokalizacja: woj.śląskie
cygar pisze:
zna ktos sposob by pozbyc sie vlana 1 . Uzylem polecenia switchport mode native vlan 2 tak jak w olcie raisecom troche na okretke ale switchport w netis v2 nie ma opcji native

Nie da się usunąć vlan1. Ja mam to zrobione tak, że trzeba zrobić tzw "VLANA z du...y" (czarną dziurę) i przypisać go jako default do pojedynczego portu. A później ustawiać inne vlany.
Podaje sampla:
Kod:
vlan 21
description CzarnaDziura21
exit

oraz
Kod:
interface pon 0/1
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 110
switchport trunk allowed vlan 210
switchport default vlan 21
exit


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 paź 2017 17:34:16

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl