Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 29 maja 2016 13:55:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 717
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
Netis v2

Hej Koledzy,

z racji tego że mieszają się wątki netis v1 Netis v2, postanowiłem załozyc nowy topic tylko i wyłacznie o Netis v2.

Tym bardziej iż panuje spora dezinformacja i chaos w tym temacie.

Obecnie wiemy że:
1. DostępnośćNetis v2 istnieje bez panelu www
2. Panel www: Dystrybutorzy dostali instrukcje jak wgrać firmware z v1 do v2
3. Dystrybutorzy nic nie mówią o pk 2, chodz instrukcja juz dawno przekazana, jakies problemy ?
4. Stabilność: Wiemy ze v2 działa, nie wiemy jak ze stabilnością
5. Multicast: Nie wiemy jak działa multicast v2, udało sie komuś odpalić ?
6. Kto udostępni: Czy istnieje możliwość otrzymania instrukcji jak wgrać firmware z v1 do v2 by uzyskac panel www, od kogo?
7. Prawdopodobnie możliwe: Jeśli wgramy firmware v2 czy mozemy dokonac migracji z v1?

co wiemy już o Netis v2, jak go rozgryść, wstepna konfiguracja interfejsy, vlany, multicast, dodawanie i wykrywanie ont?

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: pn, 30 maja 2016 8:30:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1309
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
adi399 pisze:
4. Stabilność: Wiemy ze v2 działa, nie wiemy jak ze stabilnością

U mnie uptime ponad 60 dni, w tym czasie zero problemów z V2. Pierwszych 30 klientów wpiętych. Na tą chwilę jestem zadowolony.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: wt, 31 maja 2016 8:35:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 891
Lokalizacja: Warszawa
COMmer pisze:
adi399 pisze:
4. Stabilność: Wiemy ze v2 działa, nie wiemy jak ze stabilnością

U mnie uptime ponad 60 dni, w tym czasie zero problemów z V2. Pierwszych 30 klientów wpiętych. Na tą chwilę jestem zadowolony.


Multicast?

_________________
Trzepak nie jest dla idiotów :)
http://mikrotik.net.pl/wiki/Dokumentacj ... krotik_3.0
Polecam.


Na górę
Post: wt, 31 maja 2016 8:37:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 717
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
MARTZIN pisze:
COMmer pisze:
adi399 pisze:
4. Stabilność: Wiemy ze v2 działa, nie wiemy jak ze stabilnością

U mnie uptime ponad 60 dni, w tym czasie zero problemów z V2. Pierwszych 30 klientów wpiętych. Na tą chwilę jestem zadowolony.


Multicast?


to napewno kwestia ustawien. Pochwalilby sie ktos ustawieniami / komedami vlan multicast oraz queriera.

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: wt, 31 maja 2016 9:37:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1309
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
MARTZIN pisze:
COMmer pisze:
adi399 pisze:
4. Stabilność: Wiemy ze v2 działa, nie wiemy jak ze stabilnością

U mnie uptime ponad 60 dni, w tym czasie zero problemów z V2. Pierwszych 30 klientów wpiętych. Na tą chwilę jestem zadowolony.


Multicast?

Działa, ale dziś będę dokładniej testował montując Jamboxa u klienta.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Ostatnio zmieniony śr, 01 cze 2016 9:34:40 przez COMmer, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 01 cze 2016 6:49:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 717
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
COMmer pisze:
MARTZIN pisze:
COMmer pisze:
U mnie uptime ponad 60 dni, w tym czasie zero problemów z V2. Pierwszych 30 klientów wpiętych. Na tą chwilę jestem zadowolony.


Multicast?

Działa, ale dziś będę dokładniej testował montując Jamboxa u klienta.

Jedyne co na tą chwilę może bardzo irytować to okresowo wieszający się interfejs WWW od strony WAN. Potrafi raz działać, a raz ładuje się wiekami po to aby za 5 min znowu przez 2 min działać bez problemów.


udalo ci sie odplaic www na v2 z wersji v1?

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: śr, 01 cze 2016 9:38:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1309
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
adi399 pisze:
udalo ci sie odplaic www na v2 z wersji v1?


Chyba byłem mocno zmęczony, pomyliłem wątki, ostatnie zdanie odnosiło się do nowych końcówek ONU z CDR. Już wyedytowałem aby nie mylić potomnych. Co do multicasta to działa, problem jednak nadal mam z VLANami, nie chcą działać prawidłowo więc jeśli ktoś ma odpowiednie komendy to poproszę ponieważ metoda prób i błędów bez manuala nie prowadzi mnie chyba w dobrym kierunku.

Edit: VLANy udało się uruchomić :)

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: śr, 01 cze 2016 12:16:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1853
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Pochwal się konfigiem na forum!

PS> a te długie 6ms pingi dało się naprawić?


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 8:55:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1309
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Konfiguracja VLAN na OLT Netis EP8204 oraz EP8208 V2 na przykładzie uruchomienia usługi internet oraz telewizja na portach PON 1 oraz 2, a także dostarczenia obu usług przez port SFP/ETH 1:

Kod:
enable
configure terminal

vlan 121
description Internet
exit
vlan 200
description Telewizja
exit

interface ethernet 0/1
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 121
switchport trunk allowed vlan 200
exit

interface pon 0/1
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 121
switchport trunk allowed vlan 200
exit

interface pon 0/2
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 121
switchport trunk allowed vlan 200
exit

show vlan
exit

copy running-config startup-config


Gdyby ktoś nie wiedział komenda usuwająca uruchomione ustawienia to na przykładach:
Kod:
no vlan 121
no switchport trunk allowed vlan 121
no switchport default vlan


Można również uruchomić dowolny port jako accessowy czyli roztagowujący VLAN. Tutaj dla przykładu na porcie ethernet 2 roztagowuję VLAN 121:
Kod:
interface ethernet 0/2
switchport mode access
switchport default vlan 121


Wszystko opracowane na podstawie manuala Cisco z drobnymi i skutecznie utrudniającymi życie zmianami, które Chińczycy wprowadzili w linii poleceń wzorowanej na Cisco. Jak widać ten sprzęt jest do okiełznania, działa stabilnie, problemem jest tylko brak dokumentacji no i może wbudowanego drugiego zasilacza -48V ;)

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 14:34:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 199
Lokalizacja: woj.śląskie
Cieszę się że ktoś w końcu coś pozytywnego i na podstawie realnych testów wkleił w tym wątku. (oprócz sprzedającego który niestety tylko obiecuje brakujący manual).

Kolego COMmer powiedz jeszcze jakie końcówki abonenckie używasz wraz z tymi OLTami netisa?


Na górę
Post: czw, 02 cze 2016 15:17:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1309
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
GieTe pisze:
Kolego COMmer powiedz jeszcze jakie końcówki abonenckie używasz wraz z tymi OLTami netisa?

Do czasu kiedy były dostępne stosowałem Netis EP8101G + MT, teraz stosuję również UPLINK 101Z oraz Extralink FHR1201K. Czekam jednak z niecierpliwością na obiecane UPLINKI z 2 lub 5 portami i przynajmniej 802.11n 2x2.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: pt, 03 cze 2016 21:11:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1730
Lokalizacja: Rybnik
COMmer pisze:
Czekam jednak z niecierpliwością na obiecane UPLINKI z 2 lub 5 portami i przynajmniej 802.11n 2x2.


Jeszcze potrzebujemy tak ze dwa tygodnie. Nie chcieliśmy brać tego co mieli czyli wewnętrznych antenek więc musieli trochę zmienić projekt.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: pt, 10 cze 2016 9:21:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 199
Lokalizacja: woj.śląskie
Właśnie uruchomiłem testowo tego Netisa v2 posługując się opisami kolegi COMmer. Ruszyło:) Działa mi to z końcówką FHR1201K. Pingi mam 4-5ms.

Jak odczytać poziom sygnałów z OLTa? Próbowałem według opisów z innego wątku ale nie działa mi to. W jakim trybie i co należy wpisać ?


Na górę
Post: wt, 14 cze 2016 21:12:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 199
Lokalizacja: woj.śląskie
GieTe pisze:
Jak odczytać poziom sygnałów z OLTa?..... W jakim trybie i co należy wpisać ?

Ktoś pomoże ? Help.


Na górę
Post: czw, 16 cze 2016 5:57:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 18 lis 2003 22:54:41
Posty: 563
Podstawowe info:
--------------------------------------
enable
configure terminal
show onu
show opm slot 0 option diagnosis
--------------------------------------

Poszczególne onu np. 0/1/1:
--------------------------------------
enable
configure terminal
onu 0/1/1
show onu-opm-diagnosis
--------------------------------------


Na górę
Post: czw, 23 cze 2016 19:03:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 05 sty 2013 23:00:48
Posty: 98
a nie wyciekają vlany jak w wersji V1 ?
ja mam dziwne odczucia


Na górę
Post: czw, 23 cze 2016 21:12:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1730
Lokalizacja: Rybnik
henet pisze:
a nie wyciekają vlany jak w wersji V1 ?
ja mam dziwne odczucia


W wersji v1 nie wyciekają żadne VLAN. Jest to źle zrobiona konfiguracja.

_________________
Co Dziś Robimy Sp. z o.o. :)


Na górę
Post: wt, 11 paź 2016 10:34:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 22 lis 2014 13:42:28
Posty: 3
Lokalizacja: Sosnowiec
Cześć Panowie,
To może ja dorzucę coś od siebie:
1. Kwestia pinga do klienta to nie tylko DBA jak ktoś już tutaj napisał, pojawiające się niespodziewanie pingi 300 ms nawet 1500 ms spędzały mi sen z oczu i teraz :
Cytuj:
configure terminal
dba mode 0 hw
dba algorithm 0 cbr
onu 0/1/1
onu-bandwidth downstream fir 0 cir 10000 pir xxxx (zależy jakie pasmo dajemy klientowi)
onu-bandwidth upstream fir 0 cir 10000 pir xxxx
onu-bandwidth police downstream pir drop
onu-bandwidth police upstream pir drop


bez dotykania dba params i ping do klienta na poziomie 1-2 ms nonstop.

Dorzucę jeszcze ustawianie vlanów na onu z poziomu olta:
Kod:
enable 
configure terminal
onu 0/1/x
onu-vlan-mode taged vlan nr_vlanu (
onu odbiera taga, a na ethernecie access
Kod:
onu-vlan-mode transparent
chyba wiadome :)


Ostatnio zmieniony pt, 14 paź 2016 7:04:00 przez slavo, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 11 paź 2016 15:32:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 18:57:40
Posty: 56
Lokalizacja: Bieruń
u mnie spadło z 6ms na 3ms na smokepingu

dzięki


Na górę
Post: czw, 27 paź 2016 10:01:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1245
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
Dzięki za przydatne komendy. Mi udało się wykręcić ping do ~1 ms.

Logujemy się:
Kod:
enable
configure terminal
dba params 0 1 50000 253 4096
(0 to numer slotu, a 1 to numer portu PON)


Wcześniej oczywiście dodałem komendy:
Kod:
dba mode 0 hw
dba algorithm 0 cbr
onu 0/1/1
onu-bandwidth downstream fir 0 cir 30000 pir 1000000 burst 500
onu-bandwidth upstream fir 0 cir 30000 pir 1000000 burst 500
onu-bandwidth police downstream pir drop
onu-bandwidth police upstream pir drop


Podaje takie wartości gdyż OLT nie limituje u mnie żadne sposób pasma. Tym zajmuje się koncentrator PPPoE.

Po tych zabiegach ping do ONU wygląda tak:
Kod:
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=1 ttl=62 time=0.848 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=2 ttl=62 time=1.14 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=3 ttl=62 time=0.866 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=4 ttl=62 time=0.827 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=5 ttl=62 time=1.18 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=6 ttl=62 time=0.865 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=7 ttl=62 time=1.22 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=8 ttl=62 time=0.878 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=9 ttl=62 time=0.540 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=10 ttl=62 time=1.19 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=11 ttl=62 time=0.854 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=12 ttl=62 time=0.974 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=13 ttl=62 time=1.01 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=14 ttl=62 time=1.07 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=15 ttl=62 time=0.681 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=16 ttl=62 time=0.672 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=17 ttl=62 time=0.858 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=18 ttl=62 time=1.05 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=19 ttl=62 time=0.908 ms
64 bytes from xx.xx.xx.xx: icmp_req=20 ttl=62 time=0.867 ms


Jak by ktoś chciał zmienić hasło to:
Kod:
enable
configure terminal
username change-password

Od tego momentu postępujemy zgodnie z instrukcją.

Dodatkowa informacja to urządzenie działa standardowo na adresie 192.168.2.201 na porcie GE1 elektrycznym.
Zmiana adresu i vlana do zarządzania:
Kod:
enable
configure terminal
ipaddress 192.168.x.x 255.255.255.x 192.168.x.1
ipaddress vlan <numer vlana>


Logicznym jest , że dany VLAN trzeba wcześniej stworzyć i dodać do odpowiednich portów typu UPLINK. Te komendy podał wyżej COMmer.

Rzecz jasna po wszystkich komendach:
Kod:
copy running-config startup-config


Dodatkowo powiem, że VLAN z IPTV Unicast ładnie działa, Internet po PPPoE też ładnie fryga i nie ma problemów. Żadnego przeciekania VLANów nie ma. Brak www nie jest w żadnym wypadku żadnym problemem. Z lini komend w 10 minut można sklikać urządzenie gotowe do pracy.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 22:15:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 199
Lokalizacja: woj.śląskie
jędrek - możesz napisać jakie końcówki klienckie stosujesz u siebie ??


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 23:24:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1245
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
A różne. Większość to jednoportowe Netisy 101 1 port 1 GE. Są też UPLINKi i Extralinki. Wszystkie działają bez zarzutu.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: czw, 01 gru 2016 12:14:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 03 cze 2008 17:37:05
Posty: 29
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz
Cześć

Koledzy, a macie patent na przepuszczenie vlanu z multicastem przez onu Uplink ep122b? Net śmiga, ale z tv nie mogę sobie poradzić. W strone ontów pcham dwa vlany. Jak w zakładce Internet Wan ustawie vlan z tv, to jest do niego przejście. W zakładce Application - Other - IPTV ustawiłem id vlanu od strony wan.

_________________
Miłosz


Na górę
Post: czw, 08 gru 2016 8:11:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 22 lis 2014 13:42:28
Posty: 3
Lokalizacja: Sosnowiec
jędrek pisze:
A różne. Większość to jednoportowe Netisy 101 1 port 1 GE. Są też UPLINKi i Extralinki. Wszystkie działają bez zarzutu.

Niestety z Netisami mam problem, objawia się to w różny sposób, gubią pakiety przy TV (unicast), podnoszą się po reboocie lub braku zasilania nawet ponad godzinę, onu zalogowane do onta i brak ruchu TCP. Oczywiście nie ze wszystkimi, nie mam pojęcia co jest przyczyną, sukcesywnie wymieniam na Extralinki.


Na górę
Post: sob, 10 gru 2016 11:11:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 717
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
slavo pisze:
jędrek pisze:
A różne. Większość to jednoportowe Netisy 101 1 port 1 GE. Są też UPLINKi i Extralinki. Wszystkie działają bez zarzutu.

Niestety z Netisami mam problem, objawia się to w różny sposób, gubią pakiety przy TV (unicast), podnoszą się po reboocie lub braku zasilania nawet ponad godzinę, onu zalogowane do onta i brak ruchu TCP. Oczywiście nie ze wszystkimi, nie mam pojęcia co jest przyczyną, sukcesywnie wymieniam na Extralinki.



problem w tym ze netis chyba już upadł, to był projekt nastawiony czysto na kase.

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 12:26:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl